'Die heet eigenlijk gewoon Frans Bakker, wist je dat?', vroeg ik eergisteren. Gelukkig, hij wist dat niet. Na acht jaar samenzijn probeer ik mijn geliefde af en toe nog met interessante wetenswaardigheden te imponeren. We weten inmiddels alles en meer van elkaar, dus er is wat creativiteit voor nodig om nog verrassend uit de hoek te komen. Hij is echter nogal sceptisch aangelegd dus was niet meteen geïmponeerd. 'Echt waar?' vroeg hij. En dat antwoord moest ik schuldig blijven. Want toen het verhaal de rondte deed dat François Boulangé eigenlijk Frans Bakker heette, konden we dergelijke wilde verhalen nog niet factchecken. Nu dwong mijn sceptische wederhelft me dat toch te doen. Ik deed het niet meteen, maar ik wachtte nog twee dagen:het is mooi bij dit soort raadsels een beetje spanning op te kunnen bouwen.
Vandaag was het zo ver. Het is een bevrijding inmiddels de waarheid te weten, echt waar. Die hele jaren negentig heb ik ervaren als een wirwar van onbetrouwbare informatie. Toen ik toch bezig was, ben ik meteen even nagegaan of Bert van Leeuwen eigenlijk een Belg is (dat zei een vriendinnetje altijd), of er een stofje bestaat in zwembadwater dat zorgt voor een paars wolkje als je erin plast, of er iets antisemitisch is aan de Smurfen, of het sprookje van de prinses op de erwt eigenlijk gaat over de prinses haar clit, of die plastic speentjesrage anti-abortus was, en wie Bulletje was (en waarom Bulletje was) in de miniplaybackshow. Oja, en of Sinterklaas bestaat, natuurlijk.
Met terugwerkende kracht lijkt het alsof ik de macht herover over mijn kindertijd en iedereen die me iets wijs probeerde te maken. Vele uren vermaak verder had ik natuurlijk allerlei handige linkjes achter bovenstaande raadsels kunnen hangen, maar het is echt fijn die onwetendheid even te koesteren, dan is de informatieclimax nog groter.
Helaas kon ik die informatieclimax niet met manlief delen. Hij was al lang weer vergeten wie die François Boulangé eigenlijk was en waarom we het hier überhaupt over hadden gehad. Sterker nog, er kwam weer een sceptische vraag: ‘Weet je zeker dat je het hier met mij over hebt gehad?’ Tja, hoe ik dat moet factchecken weet ik nog niet.