Asset 14

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Het is halfzeven, de bel gaat. Ik doe de deur open, vriend A. staat op de stoep. Nadat we elkaar drie kussen hebben gegeven komt I. aanlopen. Ik begroet haar even hartelijk.

‘Dit is A.’ zeg ik terwijl ik vurig hoop dat de ontmoeting zo zal lopen zoals ik van tevoren had bedacht. A. en I. schudden elkaar de hand.

A. en I. zijn beiden goede vrienden van me, maar ze kennen elkaar niet. Bijna al mijn vriendschappen zijn tegenwoordig één op één relaties met mensen. Ik ben nog wel onderdeel van de groep vrienden die ik al heb sinds de middelbare school, maar drie van de vijf mensen zijn inmiddels naar het buitenland vertrokken, dus we kunnen elkaar weinig of niet spontaan zien. In mijn hoofd zet ik sommige losse vrienden bij elkaar. Dan stel ik me voor wat ze van elkaar zouden vinden of wat ze tegen elkaar zouden zeggen als we een denkbeeldige vriendengroep zouden vormen.

Ik zat van jongs af aan in vriendengroepen, vermoedelijk omdat ze veilig voelden. Samen waren we opgewassen tegen al die andere groepen op school, en in duo’s of alleen was dat een stuk risicovoller. De loyaliteitsconflicten die onvermijdelijk bij groepsvorming komen kijken, nam ik dan voor lief. Het lastige aan groepen is namelijk dat mensen er ook weer buiten kunnen vallen. Wie dat beslist en wanneer het gebeurt, blijft vaak onduidelijk. Er zelf uit ontsnappen als je er geen zin meer in hebt, is ook niet eenvoudig. Gezelligheid weegt in de vriendengroep zwaarder dan autonomie.

Koortsachtig dacht ik aan de dingen die deze twee heel leuke mensen zouden kunnen binden.

Veel vriendengroepen die ik had zijn uit elkaar gevallen, nooit levensvatbaar gebleken of gewoon verwaterd. Ik kwam er pas achter dat ik eigenlijk geen heel actieve vriendengroep meer had toen ik per ongeluk probeerde een nieuwe te maken. Twee vrienden van mij hielden allebei van schrijven en onder het mom van hoe meer zielen hoe meer vreugd gingen we samen naar een literair evenement. Achteraf besloten we wat te gaan drinken in een café. Toen ik drankjes ging halen bij de bar (ik zou betalen, want ik was de lijm in dit geheel) keek ik om naar de tafel. De een keek op haar telefoon en de ander keek naar mij. Toen ik terugkwam was het nog steeds stil aan de tafel. Koortsachtig dacht ik aan de dingen die deze twee heel leuke mensen zouden kunnen binden. Na drie kwartier proberen was het niet te ontkennen: dit was geen match. Ze waren allebei te aardig om achteraf hun beklag over elkaar bij mij te komen doen, maar toen ik opgelucht in de trein naar huis zat wist ik dat deze nieuwe groep nooit zou gaan bestaan.

Omdat ik de vanzelfsprekendheid van een vriendengroep toch begon te missen, had ik er dit keer goed over nagedacht. A. en I. zijn allebei ook wel op zoek naar nieuwe vrienden in de buurt. I. is een stuk dominanter dan A., maar daar houdt A. wel van want veel van haar vrienden zijn stevige persoonlijkheden. Ze zijn allebei slim, en ze kunnen allebei goed luisteren. Op mijn stoep lachen ze naar elkaar, we lopen naar de keuken waar ik de tafel voor drie gedekt heb en ik denk vast na over de naam van onze toekomstige whatsappgroep.

Mail

Eva van den Boogaard is literatuurwetenschapper, docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. Haar verborgen talent is slapen en haar minder verborgen talent twijfelen. Ze rent graag langs de Vecht, zingt met karaoke het liefst George Michael en droomt van een Heilige Birmaan als huisdier.

Twinkel Achterberg (1997) is freelance illustrator en woont in Utrecht. Ze maakt speelse illustraties waarin kleuren overlappen en texturen stralen. Inspiratie haalt ze uit kleine bijzonderheden in de wereld om ons heen.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Verdomme, ik heb wel geleefd

Maar verdomme, we hebben wel gelééfd

Marthe van Bronkhorst schreef in 2019 een toneelstuk dat bijna volledig werkelijkheid is geworden. Kan ze de slotscène nog weren uit de realiteit? Lees meer

Alles wat ik wil en absoluut niet nodig heb

Alles wat ik wil en absoluut niet nodig heb

Wanneer Eva op bezoek is bij haar zus, vraagt die of Eva haar eicellen al in heeft laten vriezen. Het laat Eva nadenken over hoe ze de vraag 'Wil ik een kind?' überhaupt kan beantwoorden. 'De vraag omtrent het ouderschap is bij uitstek een gevoelskwestie, en mijn gevoel volgen is nooit mijn sterkste punt geweest.' Lees meer

Niet

Niet

'Naarmate die vakantie vorderde, begon ik die ‘niet’ te bezien in het licht van een oude angst die soms omhoogkomt. Wanneer namelijk mijn vriendin zei: ‘dat is een lantaarnpaal’ en ik zei ‘niet’, begon ik me af te vragen of we inderdaad wel dezelfde lantaarnpaal zagen.' In deze column schrijft Anne Schepers over het woord 'niet' en de gevolgen die het kan hebben voor een discussie. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Mijn week met morele ambitie: wat ik leerde ondanks Rutger Bregman

Marthe van Bronkhorst probeerde morele ambitie een week uit en leerde ervan - ondanks Rutger Bregman. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn 1

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Marthe van Bronkhorst bekijkt hypocrisie als spectrum: hoe hypocriet ben jij op een schaal van Frans Bauer tot Johan Derksen? Lees meer

In je eentje achterblijven

In je eentje achterblijven

Als vriendin K. op een date gaat, denkt Eva van den Boogaard na over hun onuitgesproken pact. Zo lang ze beiden ongelukkig in de liefde zijn, hebben ze elkaar. Maar wat als er iemand dat pact uitstapt? Lees meer

Geld lenen

Geld lenen

‘Het spijt me,’ zeg ik. ‘Voor dit alles.’ Ik gebaar om me heen. ‘Voor Nederland.’ In deze column van Anne Schepers ontmoeten twee vrouwen, die uitkijken naar hun avond in een wijnbar, een man die een treinkaartje naar Ter Apel bij elkaar probeert te sprokkelen. Lees meer

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

'Als je je psycholoog écht een brevet van onkunde wil geven, moet je haar uitnodigen voor je euthanasiefeest.' Lees meer

Ik ook op jou

Ik ook op jou

Op een avond zegt iemand tegen Eva dat hij verliefd op haar is. Terwijl hij wacht op een antwoord, denkt Eva na over wat verliefd zijn eigenlijk is. Lees meer

Herhaalrecept

Herhaalrecept

Op een ochtend wordt Aisha Mansaray wakker in een parelmoeren bubbel. Ze onderzoekt hoe ze met haar depressie op de randen van de realiteit kan leven, zonder de grip erop te verliezen. ‘Mijn aandoening was een zuigend ding geweest dat zich om mij heen had gewikkeld, lelijk, en meer levend dan ik.’ Lees meer

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Marthe van Bronkhorst maakt de balans op tussen S en M, die beide alles kwijt zijn: de een is ingebed in het zorgsysteem, de ander moet niks hebben van de verzorgingsstaat. Lees meer

‘Stel je voor dat het gewoon wérkt’

‘Stel je voor dat het gewoon wérkt’

Grootgebracht met het idee dat 'natuurlijke' oplossingen de voorkeur hebben boven synthetische medicatie stond Eva niet te springen om angstremmers te gaan gebruiken. Maar wat als het nou gewoon werkt? Lees meer

Column: Keihard chillen 2

Keihard chillen

Eva zet haar vraagtekens bij het fenomeen chillen. 'Eerlijk gezegd denk ik dat een wereld als deze, waarin fascisme oprukt, waarin genocide nog steeds bestaat, waarin het onrecht en de pijn en het verdriet van mijn schermen afspat, weinig reden geeft tot chillen.' Lees meer

We zijn tenminste allemaal nog mensen

We zijn tenminste allemaal nog mensen

In een overvolle trein ontwaart Aisha de eerste tekenen van het nieuwe verhaal waar ze - of iedereen? - naar op zoek is. Lees meer

Column: Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Als een vriendin van Eva op date gaat met een man waarmee Eva zelf al eerder afsprak, is ze erg benieuwd naar haar bevindingen. Lees meer

Column: Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Twee jaar geleden vroeg Eva nog aan een collega waarom ze niet dronk. Inmiddels laat ook zij de alcohol links liggen en is ze zelf degene die wordt bevraagd. Lees meer

(Ont)hechting

(Ont)hechting

Als Aisha op proef intrekt bij haar geliefde en haar eigen gekoesterde plek achterlaat, is het net het alsof ze een onvaste vorm aanneemt. Lees meer

Hypnose

Op een dag breng ik alle wereldleiders onder hypnose

Een betere wereld begint bij een andere gedachte en daarom besluit Marthe van Bronkhorst hypnotiseur te worden. Lees meer

Column 1

Je opnemen in mijn testament

Een lugubere ontdekking tijdens een boswandeling doet Eva nadenken over wat we achterlaten voor onze nabestaanden als we overlijden. Lees meer

Automatische concepten 71

We hebben een probleem met de derde helft

Een voetbalwedstrijd stopt officieel misschien op het veld, maar Marthe van Bronkhorst merkt in de trein dat het slinkse spel doorgaat. Lees meer

Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Meld je aan als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang ons papieren magazine twee keer per jaar in de bus. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer