Asset 14

Dit is ook mijn vakantie

Dit is ook mijn vakantie

"Dit ben ik, met mijn nieuwe wandelschoenen, helemaal uitgerust en braaf nog." Hij hoogtevrees. Zij onverschrokken. In dit korte verhaal van Werner de Valk pakt een hike door de bergen wel heel anders uit dan verwacht. Na afloop zijn daar gelukkig altijd nog de foto's.

 

De parkeerplaats, waar we begonnen aan onze wandeling. Onze hike, pardon. Als je de bergen in gaat heet het hiken zei je, niet wandelen. Dit ben ik, met mijn nieuwe wandelschoenen, helemaal uitgerust en braaf nog. Zacht, wil ik het noemen.

Op deze foto meteen het eerste stukje dat ik niet durfde. Geinig hè, toen al? Zie je die uitdrukking? Gek dat je van hoogtevrees, angst om te vallen, juist slap in je benen wordt.

Jij had natuurlijk nog even naar beneden gekeken, op je buik aan de rand. Je had het over base jumps de fjord in, zoiets, maar ik verstond het niet. Ik probeerde mijn ademhaling onder controle te krijgen.

 

Letten we nog een beetje op? We vonden een weg om die afgrond heen, hebben nog dagen gewandeld dus er zijn zat plaatjes. Volgende.

Je orgasme echode tegen de berg, en niemand die je kon horen.

Hier lijk ik al wat vermoeider. Maar er zit ook iets van trots in die ogen, zie je? Dat ik het avondeten verzorgde, dat allemaal zelf had voorbereid. Dat ik wel met het mes om kon gaan.

Dit is die waterval… de volgende ochtend? Hier hebben we voor het laatst gevreeën. Zó koud, maar het meest heldere water dat ik ooit heb gezien, helemaal voor ons alleen. Je orgasme echode tegen de berg, en niemand die je kon horen.

Nog een afgrond, heel leuk, doe maar weg, volgende foto.

Volgens mij probeerde ik hier iets met touwen te fixen. Lukte ook al niet, natuurlijk, vond je grappig. Zó grappig, hoe ik alles net niet kon of net niet durfde. Maar het idee was goed, de constructie zelf. Het was gelukt als je me wat meer tijd had gegeven. We hadden daar prima kunnen slapen.

Hier had ik jou vastgebonden. Dat vond je echt spannend, hè, dat je niet los kon komen? Jezus, ik heb je nog nooit zo geil meegemaakt.

Ik had duidelijk gezegd dat ik het eng vond en dat we heel dat pad ook weer terug zouden moeten, langs die diepte.

Daar zie je hier al niets meer van. Deze is van na de ruzie van die ochtend geloof ik, dat ik terug wilde en dat jij dat toch echt zonde vond. Hallo, kijk je wel?

O ja. De grote vastgeklemde kei. De trekpleister bovenaan de fjord waar we langs moesten. Ik had duidelijk gezegd dat ik het eng vond en dat we heel dat pad ook weer terug zouden moeten, langs die diepte.

En bovendien: de natuur wordt zo een attractie, een product. Dat er zelfs jonge kinderen waren vond ik echt onverantwoord, zo hoog. Alles kan zomaar losschieten, zelfs grote keien.

Is hoogtevrees – Sorry, iets stiller alsjeblieft, ik kan mezelf zo niet verstaan. Is hoogtevrees eigenlijk wel een afwijking? Is het niet gewoon verstandig om bang te zijn om naar beneden te flikkeren? Voelde je dan helemaal niets als je daar liep? Je bent gek als je niet bang bent om te vallen. Iedereen die op die kei durfde te staan, is gek. Jij bent gek, ik niet.

Hier, dit is volgens mij het beekje vlakbij die overnachting, toen je me in het water duwde omdat ik een domme opmerking maakte over mijn waterfilter. En dat je daarna precies hetzelfde grapje maakte als ze vroeger deden, als ik weer eens druipend het water uitklom. Dat ik op een nat hondje leek, en waarschijnlijk ook zo zou ruiken.

In het water kun je zinken, diep en traag, maar tenminste niet verder vallen.

Dit is… vreemd, geen idee. Wel een goede compositie, met die boot onderin, zo klein, en hoe die rotswand in het water weerkaatst. Heb jij deze gemaakt? Blijf een beetje rechtop zitten joh, ik ga je niet nog steviger vastmaken, straks knapt het.

O ja, zo herken ik de boot wèl, en die hadden we hierna in het water gesleept, toch? Volgende? Ja, eenmaal in de boot was het een stuk prettiger. Laag bij het oppervlak. In het water kun je zinken, diep en traag, maar tenminste niet verder vallen.

 

Hé, dit ben jij. Gek, herinner ik me ook niet. Wat kijk je bedrukt. Maar dat uitzicht, en het water zo strak. Ik vond het hier het fijnst, zo stil. Zo volkomen stil. En kijk! Helemaal in de verte dit mooie nieuwe huisje. Hebben we dat toen gevonden?

Ah, de voordeur. Wijd open. Toen nog wel.

Zo typisch: alles van hout, een zwart dak en donkerrode muren. Ons nieuwe huisje, waar jij niet heen wilde, maar ik wel. Want dit is ook mijn vakantie.

Mail

Werner de Valk (hij/hem, 1988), deels opgegroeid op Ameland, is zoon van twee dominees, die op hun beurt ook weer domineeskinderen zijn. Van schrik studeerde hij psychologie en vervolgens neurowetenschappen. Dat hielp niet. Zijn korte verhalen zijn verschenen in Op Ruwe Planken, op Passionate Platform, en in de longlist-uitgave van de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd 2016.

Masha Zotova is een illustrator, componist en visueel verhalenverteller gebaseerd in Rotterdam. Als Masha een dier zou zijn dan was dat een otter. Ze tekent strips en werkt aan films, terwijl ze wat syrnik bakt, omringd door haar twee katten. Masha doet een geweldige dolfijn-impersonatie en is daar erg trots op.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

  • Jochum VeenstraHoofdredacteur
  • Mark de BoorderUitgever
het laatste
Gedicht zoekt beeld (deel 1) 2

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Achttien studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 53ste Poetry International Festival (9 – 11 juni Rotterdam). Hard//hoofd presenteert een selectie van hun illustraties in combinatie met de gedichten. Alle achttien zijn gedurende het festival te zien in een expositie in LantarenVenster en op de route tussen de festivallocaties op Katendrecht. Lees meer

De diepte in

De diepte in

Wie heeft woorden nodig als je elkaar aan kunt raken? In dit verhaal van Martien van Agtmaal lees je over liefde diep in de zee. Lees meer

:De on//smakelijke week: Hoe je spijt kan loslaten (werktitel) 2

De on//smakelijke week: Deegman

Zuiver je van jouw on//smakelijke emoties met een literaire meditatie door Kiriko Mechanicus. Op het menu: spijt. Kneed alle spijt die je voelt tot een deegman, voordat je hem op 220 graden in de oven bakt. Eet smakelijk! Lees meer

schilderij van varkenskarkassen die aan haken hangen in een slagerij

De on//smakelijke week: Waar het vlees begint

Wat is de connectie tussen het vrouwelijk lichaam en vlees? Waarom kunnen we alleen van iets houden als we het kunnen aaien? Elianne van Elderen onderzocht het in dit gedicht over donshaartjes, de smaak van wondvocht en middelgrote zwarte honden. Lees meer

Knieën

Knieën

‘Hij probeerde net zo breed te lopen als de rest, maar zijn benen bewogen anders.’ Een verhaal van Werner de Valk over een jongen zonder eilandersknieën, die de ondoordringbare mist opzoekt en er lachend in verdwijnt. Lees meer

Illustratie van twee mensen die boven elkaar hangen en elkaar aankijken

Grenslaag

‘Terwijl ik naderde, zag ik de oude man: naakt op zijn rug, ogen gesloten. Zijn neus herkende ik eerst.’ Een magisch realistisch verhaal van Lieven Stoefs, waarin de hoofdpersoon als in een droom een lichaam in een mortuarium vindt. Lees meer

hands over face hands together

hands over face hands together

Puck Füsers liet zich inspireren door het werk van Keith Haring en schreef een gedichtenreeks vol springende hondjes en grommende koelkasten. Lees meer

Digitale collage in zwart-wit van twee mannen die met hun rug tegen elkaar aan staan, de linker man heeft een leren jack aan en een petje op en kijkt voor zicht uit, de rechterman heeft een leren jack aan en heeft een lichtbol die reflecteert op zijn gezicht waardoor zijn hoofd niet zichtbaar is.

Ricky Orion

In dit verhaal van Dave Boomkens duikt er uit het niets een excentriek figuur op in het leven van ons hoofdpersonage. Wat wil hij precies? Lees meer

illustratie van een meisje in een tent waarin ze leest en veel spullen om zich heen heeft staan, in contrast met de paarse lucht buiten

De magen zagen bleek in dit licht

'Ik heb een onstilbare behoefte mensen van hier te ontmoeten / op zoek naar een bewoonbare waarheid.' De gedichten van Angelika Geronymaki worden bevolkt door bietjes, bralhonden en bulderende koeien: lijfelijke poëzie die je voelt en proeft. Lees meer

Illustratie van een vrouw die een deur opent en daarachter een wereld van verschillende kleuren ziet

Rust Roest

Met dit verhaal waarin surrealisme en de werkelijkheid op een poëtische manier in elkaar overlopen, won Chris Kok de Debutantenschrijfwedstrijd van Editio. Lees meer

Kamer aan zee

Kamer aan zee

Twee mensen ontmoeten elkaar: de een werkt in een hotel en de ander wordt niet vaak tegengesproken. Wat volgt zijn een strandopgang, cocktails en een gedeelde sigaret. Lees meer

Met welke zin begin ik de laatste zinnen?

Met welke zin begin ik de laatste zinnen?

Vivian Mac Gillavry schreef een reeks korte verhalen over de vragen waarmee we achterblijven vlak na de dood van een dierbare, van 'Wanneer besloot hij dat hij gecremeerd wilde worden?' tot 'Welke schoenen zijn gepast voor de uitvaart?'. Lees meer

Mijn buurjongen 1

Mijn buurjongen

"In hun vriendschap waren ze onaantastbaar, als een groep soldaten voor een veldslag." Een kwetsbaar kort verhaal van Lars Meijer waarin tractors worden opgegeten, kleedkamers vol stoom hangen en geheimen worden ontdekt. Lees meer

Een ongelukje in Niemandsland 3

Een ongelukje in Niemandsland

Hoe weet je of dat wat je kiest het juiste is? Een kort verhaal van Stefanie Gordin over liefde, zwangerschap en autonomie. Lees meer

Rode sloffen

Rode sloffen

Soms begint het afscheid nemen al voordat het verlies er is. Een kort verhaal van Werner de Valk over het afscheid nemen, het gesprek daarover aangaan, en wat te doen met alles dat achterblijft. Lees meer

Meander (maar ook weer wel)

Meander (maar ook weer wel)

In het park achter het huis van haar ouders staat een plakkaatje met een gedicht van Marte Hoogenboom, dat ze schreef toen ze nog anders heette. Zo nu en dan gaat ze erlangs om het te herlezen, maar of ze er ooit écht naar terug kan? Lees meer

Stemvorken

Stemvorken

Hoe onderzoek je lesbische aantrekking als je eerste kennismaking daarmee porno is, gericht op een mannelijke fantasie? Met ‘Stemvorken’ won Leonore Spee Het Rode Oor 2022, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Ongewerveld

Ongewerveld

Kan erotiek ook schuilen in pijn, verdriet en kwetsbaarheid? Met ‘Ongewerveld’ won Jori(k) Amit Galama de juryprijs van Het Rode Oor 2022, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

De bomen in Roemenië zijn ook vaderloos 2

De bomen in Roemenië zijn ook vaderloos

'ik miste collectieve haast / treinen waar de airco nooit gewerkt heeft / de eenheid die in eenzaamheid zit'. In gedichten die geuren naar 'oostblokstank' onderzoekt Francesca Birlogeanu vervreemding en verdwenen vaders. Lees meer

Bloed en havermout

Bloed en havermout

Een verhaal van Jan Wester over twee zussen, onvoorwaardelijke liefde, klauwende vingers, mantelzorg en Teletubbies. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe kunstenaars en schrijvers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Wij zijn al meer dan twaalf jaar bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Onze kunstverzamelaars maken dit mogelijk. Sluit je nu aan en ontvang jaarlijks gesigneerde kunstwerken van veelbelovende kunstenaars én je eigen Hard//hoofd-tasje. Veel verzamelplezier!

Steun en verzamel