Asset 14

De dooddoener van het kwaad

De dooddoener van het kwaad

Jonathan Glazer brengt in zijn laatste film The Zone of Interest, naar eigen zeggen, Big Brother naar de Holocaust. Veel lovende kritieken schrijven dat hij Hannah Arendts theorie, de banaliteit van het kwaad, op zijn best in beeld brengt, maar is dat wel zo?

Het is prachtig weer en dollende kinderen genieten van het zwembad en de glijbaan in de achtertuin. Familie en vrienden zijn op bezoek. We zijn getuigen van een kinderfeestje van één van de kinderen van de familie Höss. Hoewel alles wijst op een idealistisch bestaan van een gelukkig gezin in een natuurlijke omgeving, grenst de tuin aan de muren van het concentratiekamp Auschwitz. Vandaar de naam The Zone of Interest.

Het Interessengebiet was de term voor de veertig vierkante kilometer rondom Auschwitz. De oorspronkelijke bewoners werden hier verdreven door de SS, omdat zij het aantal getuigen van de misdaden in het concentratiekamp wilden minimaliseren. Bovendien was de kampcommandant, Rudolf Höss, ervan overtuigd dat de Poolse bevolking bereid was om vluchtelingen te helpen en dat was ongewenst. Daarom werden 9.000 mensen uit dit gebied verdreven en stond het vervolgens bekend als het Interessengebiet.

In de film zien we het dagelijkse leven van Rudolf Höss en zijn vrouw Hedwig. Volgens haar leven ze hier het leven waar ze altijd van droomden. Ze zegt dit nadat ze te horen krijgt dat Rudolf wordt overgeplaatst naar Oranienburg. Dit nieuws raakt haar zichtbaar en als kijker ben je getuige van een onenigheid tussen twee partners. Hij moet voor zijn werk verhuizen en zij vindt dat hij haar dit niet aan kan doen, aangezien ze zo gelukkig is met hun ‘Lebensraum’ in het oosten. Uiteindelijk blijft Hedwig met haar kinderen in het Interessengebiet, terwijl Rudolf in zijn eentje naar Oranienburg vertrekt.

Big Brother in een nazihuis

Het camerawerk maakt deze film bijzonder, het is namelijk opgenomen als reality-tv en er is geen gebruik gemaakt van een grote filmploeg. Het grootste gedeelte van de film is gefilmd met tien stilstaande camera’s in en rondom het huis van de kampcommandant. Daarom spreekt Glazer ook van ‘Big Brother in the Nazi house’.

Door deze filmtechniek komt het alledaagse leven van de familie Höss nadrukkelijk op de voorgrond, terwijl het historische kwaad, in de vorm van de Holocaust, alleen op de achtergrond in beeld aanwezig is. Geen enkele keer wordt er gefilmd in het beroemde concentratiekamp. Het zijn vooral de horrorgeluiden die vanuit het kamp te horen zijn en de sporadische beelden van brandende schoorstenen in de verte die het contrast weergeven tussen het zorgeloze gezinsleven en de verschrikkingen aan de andere kant van de muren.

Intellectuele dooddoener

Voordat ik deze film keek las ik enkele kritieken over de film en een beschrijving op de website van een plaatselijk filmhuis. Het was toentertijd genomineerd voor vijf Oscars waarvan het er uiteindelijk ook twee won (voor beste geluid en voor beste niet-Engelstalige film). Dat beloofde dus veel goeds. In zowel de kritieken als op de website van de bioscoop las ik dat deze film de banaliteit van het kwaad op zijn best weergeeft.

Hoe kunnen we immers mensen moreel beschuldigen als ze hun daden simpelweg door het menselijke tekort uitvoeren en niet vanuit kwaadaardige idealen?

Daar heb je de dooddoener van het kwaad weer, dacht ik. De banaliteit van het kwaad is een theorie van de Hannah Arendt, een Joodse filosoof die in de jaren 30 uit Duitsland vlucht. Via een omweg kwam ze in de jaren 40 in New York terecht en na de Tweede Wereldoorlog schreef ze veel over politieke filosofie en totalitaire regimes. Haar theorie, de banaliteit van het kwaad, stelt dat kwaadaardige daden vaak worden uitgevoerd door doodgewone mensen die gedachteloos orders opvolgen. Met deze theorie worden veel discussies over goed en kwaad afgedaan. Hoe kunnen we immers mensen moreel beschuldigen als ze hun daden simpelweg door het menselijke tekort uitvoeren en niet vanuit kwaadaardige idealen?

Adolf Eichmann

Arendts theorie is geïnspireerd op de zaak tegen Höss zijn collega Adolf Eichmann. Deze SS-functionaris was tijdens de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk voor het transport van staatsvijanden (zoals Joden, Roma, Sinti en homoseksuelen) naar de concentratiekampen. Deze taak gaf hem veel bijnamen, waaronder de Architect van de Holocaust. Na de oorlog vluchtte hij, onder de valse naam Ricardo Klement, naar Argentinië. Hier leefde hij vrij rustig tot de Mossad, de Israëlische geheime dienst, hem op het spoor kwam en hem in 1960 ontvoerde. In Jeruzalem volgde een showproces waarna hij ter dood werd veroordeeld.

Arendt verslaat deze zaak voor The New Yorker en schreef het boek Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil. Ze kwam tot een controversiële analyse. Zij ziet in Eichmann geen kwaadaardig monster die als fanatieke nazi zoveel mogelijk onschuldige, maar niet-Arische, mensen de dood in joeg. Integendeel, volgens haar is Eichmann een doodgewone man die verblind door ambities en zonder kritisch na te denken de taken uitvoerde die van hem werden verwacht. Ze zegt daarom dat het kwaad banaal is en mensen in situaties kunnen komen waar ze door gedachteloosheid slecht handelen; dit handelen maakt hen niet per se een slecht mens.

Later blijkt dat Eichmann helemaal niet zo’n gedachteloze bureaucraat was. De Duitse filosoof Bettina Stangneth stelt in 2011 in haar boek, Eichmann Before Jerusalem: The Unexamined Life of a Mass Murderer, dat Eichmann zich in Argentinië als overtuigt nazi opstelde en dat zijn acties gedurende zijn hele carrière het resultaat waren van fanatieke nazi-idealen. Volgens Stangneth hield Eichmann zich, met veel succes, dommer voor dan hij was tijdens zijn rechtszaak in Jeruzalem. Niet alleen Arendt, maar vele anderen (waaronder Harry Mulisch), trapten zo in Eichmanns val, waardoor hij de geschiedenisboeken inging als passieloze bureaucraat in plaats van een fanatieke antisemitische massamoordenaar.

Het is dan ook gevaarlijk om de banaliteit van het kwaad te gebruiken om misdaden tegen de menselijkheid te duiden.

Hoewel Stangneth succesvol aantoont dat Eichmann een berekenende oorlogsmisdadiger is, stelt zij niet dat de banaliteit van het kwaad niet bestaat. Alleen is het volgens haar niet toepasbaar op Eichmann en de nazi-ideologie. In haar boek laat ze zien dat Eichmann een beredeneerd monster was. Het is dan ook gevaarlijk om de banaliteit van het kwaad te gebruiken om misdaden tegen de menselijkheid te duiden. Hiermee onderschatten we beredeneerde monsters, zoals Eichmann. Bovendien moeten we volgens mij van mensen verwachten dat zij dit soort misdaden herkennen en weigeren om hier aan deel te nemen.

Het kwaad van Rudolf Höss

De banaliteit van het kwaad als cliché is desalniettemin sterker dan de feiten over Eichmann in Argentinië. Dat blijkt uit de vele recensies die The Zone of Interest linken met Arendt. Glazer zegt zelf in een interview in The Guardian dat Arendt hem inspireerde voor de film en dan met name bij de rol van Hedwig. “Hedwig is constant bezig. Wanneer je stopt met bezig zijn dan ga je denken en reflecteren, maar bij Hedwig is er geen reflectie,” zegt hij.

Hedwig komt inderdaad over als een gedachteloos persoon. Zo zie je haar dure kleding van Joodse vrouwen passen, die hoogstwaarschijnlijk recent zijn vergast in het naastliggende vernietigingskamp. Zelfs de lippenstift die ze in deze kleding vindt, smeert ze direct gedachteloos op haar lippen.

Hoewel Hedwig ongetwijfeld als een gedachteloos persoon overkomt, kunnen we zowel Rudolf als Hedwig niet minimaliseren tot gedachteloze bureaucraten. In tegenstelling tot een bureaucraat is het voor hen onmogelijk om de horrorpraktijken van Auschwitz volledig te scheiden van hun gezinsleven. Zo wordt Rudolf geconfronteerd met zijn daden wanneer hij met hun twee kinderen gaat varen. Tijdens een pauze staat hij in het water te vissen, terwijl zijn kinderen in het water spelen. Vanuit een luchtshot zien we langzaam menselijke as met de stroming mee richting Rudolf en zijn kinderen drijven. Rudolf voelt een bot tegen zich aan drijven en beseft dat zijn kinderen in de as van zijn slachtoffers spelen. Het is een van de zeldzame momenten waarop hij emotie toont. Even later zien we dat de as van zijn kinderen wordt afgeschrobd in de badkuip en hij een combinatie van spuug en as in de wasbak rochelt.

Ook deze ervaring verandert Höss niet en hij blijft willens en wetens een fanatieke nazi. De filosofie van Arendt koppelen aan The Zone of Interest is dan ook wat mij betreft een clichématige dooddoener. We hebben hier niet te maken met gedachteloze bureaucraten, maar met oorlogsmisdadigers waarvan hun achtertuin letterlijk grenst aan het meest moordlustige concentratiekamp van het Derde Rijk. Als deze film de banaliteit van het kwaad laat zien, dan is dat in ieder geval niet op een filosofische, maar op een semantische manier. In de taalkundige zin zien we hier namelijk inderdaad het banale leven van Rudolf en Hedwig. Oftewel, we zien het alledaagse van mensen die actief meewerken aan een kwaadaardige geschiedenis in de vorm van een industriële volkerenmoord.

Aan het einde van de film wordt nog eens duidelijk hoe bewust Rudolf is van zijn misdaden. Vol trots belt hij, na een nazi-feestje, Hedwig op om te vertellen dat hij verantwoordelijk wordt voor de deportatie en vergassing van de Hongaarse joden. De operatie draagt zelfs zijn naam, ‘Aktion Höss’. Na het telefoongesprek zien we hem in een trappenhuis kotsen, waarna hij recht in de camera kijkt. Met een flash forward komt het huidige Auschwitz in beeld waar werknemers het museum en de exposities aan het einde van de dag schoonmaken. Het lijkt een allegorie die toont dat we vandaag de dag nog steeds de rotzooi opruimen van mensen zoals Höss, die de holocaust mogelijk hebben gemaakt. Maar ook de rotzooi van anderen die hebben bijgedragen aan ander misdaden tegen de menselijkheid als kolonialisme, slavernij en imperialisme. Rotzooi waar generatie op generatie de gevolgen van voelt en mee moet dealen.

Volgens Glazer gaat deze film overigens niet alleen over de Holocaust of het verleden. Sterker nog, met deze film probeert hij de kijker te confronteren met het heden. “Deze film laat zien waar ontmenselijking toe leidt”, zegt hij tijdens zijn speech op de Oscars, waarna hij een directe link legt met de slachtoffers van 7 oktober en de voortdurende aanvallen op Gaza, waar ontmenselijking helaas aan de orde van de dag is.

Laten we deze misdaden tegen de menselijkheid dan ook niet proberen te duiden met de banaliteit van het kwaad, maar daders verantwoordelijk houden voor hun (pseudo gedachteloze) kwaadaardige daden.

Mail

Bas Keemink is een filosoof, journalist en comedian uit Rotterdam die niets liever doet dan zijn eigen mening rondbazuinen. Een mening die, in tegenstelling tot zijn bewijsdrang, ieder jaar genuanceerder wordt. Ook is hij co-host van de podcast Ik zie, Ik zie, Filosofie!.

Kaja Majoor is een Pools-Nederlandse illustrator en violiste gevestigd in Den Haag. Ze heeft zowel aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam gestudeerd als aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Kaja heeft een grote passie voor analoge druktechnieken (risodruk, zeefdruk, linosnede) en patroonontwerp. Haar illustraties zijn organisch; de vormen en lijnen vloeien in elkaar over, zoals in de natuur. Ze laat zich ook inspireren door muziek. Als professioneel violiste ervaart zij muziek anders dan de luisteraar. Als ze muziek speelt, ziet ze vormen, kleuren, lijnen en patronen. Een van haar doelen voor de toekomst is om muziek en kunst te combineren met een multidisciplinaire invalshoek.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Je hebt mij getekend voor het leven

Je hebt mij getekend voor het leven

Hoe sluit je een hoofdstuk af? Jop Koopman schreef een brief aan zijn oude baas, in wiens tulpenbedrijf hij als invalkracht een bedrijfsongeval meemaakte. Lees meer

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Jorne Vriens bezocht een tentoonstelling in Parijs en dit leidde tot een prachtige uiteenzetting over tekst, smartphones, connectie en fotografie. Lees meer

De eerste leugen

De eerste leugen

De eerste keer dat Job van Ballegoijen de Jong loog, was het bijna onschuldig. Een leugentje om bestwil, dacht hij toen, om zijn moeder gerust te stellen. Maar die eerste leugen groeide uit tot een web waarin hij langzaam verstrikte. In zijn debuut 'Morgen vertel ik alles' vertelt hij waarom iedereen een tweede (of derde) kans verdient. Lees meer

Leven in laagjes

Leven in laagjes

In dit essay geeft Dani Bouwman een intieme reflectie op identiteit, familie en het verlangen naar een plek waar hij volledig zichzelf kan zijn. Lees meer

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

Reinout Bongers schreef een nabeschouwing van de Zomergasten-aflevering met Pierre Bokma als gast of, moeten we zeggen, hoofdrol? "Therapie heeft hij wel geprobeerd, maar dat leverde hem - naar eigen zeggen - vooral een lege bankrekening op." Lees meer

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Toen zijn stiefmoeder Pieta stierf, voelde het voor Jelle Havermans alsof hij werd bevrijd van een van zijn grootste onderdrukkers. Voor ons Sorry-magazine schreef hij dit essay waarin hij jaren later toegeeft dat de vrouw die hem en zijn zusje het leven zuur maakte, ook slachtoffer was van haar eigen tijdsgeest en omgeving. Lees meer

:Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

In dit persoonlijke essay ontrafelt Laura Korvinus de draden die haar met haar oma verbinden. Langs welke verhalen of assen kan verbondenheid tussen verschillende generaties ontstaan en worden vastgehouden? Deel 1. 
 Onderweg naar mijn grootouders glipt een herinnering mijn gedachten binnen. Op een oude video ben ik aan het spelen aan de rand van... Lees meer

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Aucke Paulusma ging op studiobezoek bij kunstschilder Koen van den Broek. In de hoop inspiratie op te doen voor zijn eigen kunstenaarscarrière, bespreken ze de kunst. Lees meer

:Sōsaku hanga: Modernistische kippenvelkunst volgens het boekje? 7

Sōsaku hanga: Modernistische kippenvelkunst volgens het boekje?

Waarom blijft prachtige kunst soms onbekend? Janke Boskma kreeg kippenvel van Sōsaku hanga en dook in de Japanse kunstgeschiedenis. Lees meer

Ook boze mensen kunnen kwetsbaar zijn

Ook boze mensen kunnen kwetsbaar zijn

Ettie reageert voor een laatste keer op een brief van Jochum, door te schrijven over verdriet, kwetsbaarheid, woede en het belang van actief luisteren. Lees meer

:'Hoop is het laatste dat sterft, maar op dit moment is de situatie tamelijk hopeloos': Sana Valiulina te gast in Zomergasten

'Hoop is het laatste dat sterft, maar op dit moment is de situatie tamelijk hopeloos': Sana Valiulina te gast in Zomergasten

Juul Kruse bekijkt de Zomergasten-aflevering van Sana Valiulina, waarin zij bovenal probeert hoop te houden en overeind te blijven tegen de achtergrond van immer grimmig Rusland. Lees meer

Een excuus in een klein restaurant

Een excuus in een klein restaurant

Ettie schreef een brief aan Jochum, die hem ontroerde. Hij besloot een brief terug te sturen over excuses, ouders en wat het betekent om zowel een cis-man én queer te zijn. Lees meer

Een goed passend hokje is nog steeds een hokje

Een goed passend hokje is nog steeds een hokje

Vorige week schreef Jochum een brief aan Ettie over zijn ervaring met queer-zijn, biseksualiteit en identiteit tijdens zijn jeugd. In deze brief reageert Ettie met haar eigen ervaring en vraagt ze zich af of iedereen queer zou kunnen zijn. Lees meer

De schipperende kameleon: zomergast Van der Burg is sociaal voor de mensen, maar liberaal in het beleid

De schipperende kameleon: Zomergast Van der Burg is sociaal voor de mensen, maar liberaal in het beleid

Eric van der Burg was op bezoek bij Zomergasten. Marthe van Bronkhorst geeft in dit artikel haar scherpe analyse op de aflevering. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - Brief 2

Wie wil nou een slachtoffer zijn?

Jochum ontving een brief van Ettie over zijn nooit-verstuurde brief aan zijn jeugdliefde. Ettie vindt dat Jochum de vrijheid van de queeridenteit niet goed beschrijft. Hij besluit Ettie een brief terug te sturen en op haar kritiek in te gaan. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - brief 1

Het privilege van lesbisch-zijn

Een nooit verstuurde brief die door Jochum Veenstra op Hard//Hoofd gepubliceerd werd, begon een eigen leven te krijgen in het hoofd van Ettie, die niet zo goed wist wat ze ervan moest vinden en er toen maar over besloot te schrijven. Het resultaat is een niet-verstuurde brief die ze toch besloot op te sturen. Lees meer

Een kus van een beer

Een kus van een beer

Nick Sens ontmoet een beer in de dierentuin en raakt gefascineerd door deze dieren. Wie of wat ervaren we als we oog in oog met een beer staan? Aan alle wezens van de metamorfose, hier en daarginds (Nastassja Martin) De bruine beer zet twee zware stappen in mijn richting en ik bevries. Het gegil en... Lees meer

Kijken in de spiegel van de Gendermonologen

Kijken in de spiegel van de Gendermonologen

Wie zie jij als je in de spiegel kijkt? Voldoe je aan het beeld van ‘de gemiddelde mens’, of niet? Tom Kniesmeijer vraagt zich af waarom afwijken van het gemiddelde zoveel weerzin oproept en of hét gemiddelde wel bestaat. ‘Precies op het gemiddelde past niemand’. Ik sluit mijn ogen en ben terug in de Leidsestraat.... Lees meer

Nieuwe Barbaren 1

Nieuwe Barbaren

Met het essay 'Nieuwe barbaren' over de Kafkaëske, sci-fi serie Severance won Jacob Koolstra in 2024 de Drift Essaywedstrijd. Lees meer

Dubbelleven

Dubbelleven

Hoe kenmerkt het interieur van een multicultureel gezin zich? Emerald Liu onderzoekt hoe huiselijke voorwerpen een metaforische brug vormen met haar overzeese familieleden. ‘Het proces van achterlaten maakt alles wat je in je handen hebt extra betekenisvol, overgoten met een glazuur van kostbaarheid.’ Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer