Asset 14

bloedbanen

Lieselot 1

‘Jij bént geen lijf, je hébt er een,’ stelt de therapeut in het buurthuis. Kan de ik-persoon geholpen worden? Met ‘bloedbanen’ won Sandro van der Leeuw de juryprijs van Het Rode Oor 2024, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren.

Koortsachtig laat ik mijn blik over de muur vol WordArt-flyers glijden – ‘GRIJP ONZE CURSUS POTTENBAKKEN MET BEIDE HANDEN AAN!’ ‘LAAT YOGA JE TERUGBRENGEN NAAR HET HIER EN NU!’– en ontdek dan eindelijk Roels naam. Daaronder, uiteraard in het Engels, een resumé van zijn energetische verdiensten, die variëren van anal pleasure en pelvic floor release tot mindful masturbation. De houdbaarheidsdatum van mijn gezond verstand is inmiddels echt verstreken, en schuchter betreed ik het buurthuis.

Zijn kamertje ruikt weeïg, naar palo santo en bloemen over de datum. Ik slik wat maagzuur weg en trek de deur achter me dicht. Roel stapt monter op me af, in enkel zijn vaalwitte slip, en zwijgend neemt hij me in zijn tengere, zongebruinde armen. Het oerwoud op zijn borst kriebelt, en ik kan een grinnik nauwelijks onder-drukken.

‘Neem plaats.’ Zijn ene hand drukt zwaar op mijn nek, met de andere gebaart hij naar de twee meditatiekussens op de tapijtvloer. Overijverig zet ik een stap opzij en zak door mijn knieën. Zelf heeft Roel minder haast, en met de welving van zijn piemel – die ik nadrukkelijk tracht te negeren – steekt hij praktisch mijn ogen uit. Een test? Moet ik zijn vleesgeworden souplesse pareren? Of er juist mijn tanden inzetten?

Nadat hij in een volmaakte lotushouding tegenover me is komen zitten, vlecht Roel zijn harige vingers door de mijne en bestudeert het intakeformulier dat tussen ons in ligt. Zelfs ondersteboven schaam ik me voor mijn kinderlijke handschrift. ‘Al ruim tien jaar seksueel actief,’ somt hij op, ‘maar nog nooit klaargekomen in het bijzijn van een ander.’

Ik buig mijn hoofd en het valt even stil. Het enige hoorbare geluid is afkomstig van Roels lange nagels, die over mijn knokkels krassen.

De minuten verstrijken en plots word ik doelgericht omhooggetrokken.

‘Kleed je nu maar uit,’ maant Roel.

Ik gehoorzaam gedwee – ik gehoorzaam altijd gedwee – en eenmaal op de behandeltafel geklommen, de vloer eronder bezaaid met een ratjetoe aan kristallen, bedek ik mijn uitpuilende navel en steeds strakker zittende ondergoed. Verstijven is als ademhalen. Ik ben al zo lang verdwaald in de spatie tussen lijf en leden dat er van vluchten of vechten geen sprake meer is.

Al je kleren, graag.’

Nog voordat ik kan protesteren, heeft Roel de boxer zelf al omlaag getrokken. Mijn opgezwollen lul kletst met een dreun tegen mijn onderbuik aan, en voor de zoveelste keer beeld ik me in dat ik het hele ding er gewoon afhak. Ook piemels liegen, en het schaamrood dat telkens weer mijn zwellichamen in stroomt is elders nodig. Op plekken, liefst, waar mijn paniek broos oogt, in plaats van hard en onbuigzaam.

‘Kijk me eens aan,’ klinkt er dan er vanuit de verte. Met tegenzin wend ik mijn blik af van het beige systeemplafond boven ons. ‘Jij mag er zijn. Jouw erectie mag er zijn.’ Stoïcijns vouwt Roel zijn hand om mijn pulserende schacht, en knijpt voorzichtig.

Één. Twee. Drie.

Daarna zet hij een stap achteruit en rolt zijn eigen slip naar beneden. Bijna reflexmatig ontleed ik zijn piemel, die eveneens stijf is, en lichtjes naar links helt. Een homoseksuele penis heeft enkel een maat omdat we elkaar de maat nemen, en ik walg van het feit dat ik de zijne zo klein vind.

‘Zie je wel?’ vervolgt Roel. ‘Alle energie is één.’

Ik voel hoe, onder invloed van al deze ongenaakbaarheid, mijn lul het laatste beetje hitte uit de rest van mijn lichaam onttrekt.

– Koud. Ik heb het al zó lang zó koud. –

Op zoek naar de thermostaat strek ik routineus mijn arm uit, en een paar omlopen lang laat Roel mijn hand op zijn balzak rusten, plakkerig van het zweet. Zodra ik wat verder naar hem toe leun, schudt hij me van zich af.

‘Ik ben hier voor jou,’ zegt hij beslist. ‘Je hoeft me enkel aan te raken als je dat écht wilt.’

Glazig staar ik naar de blauwige, uitpuilende ader op zijn slaap.

‘Draai je anders maar even op je buik. Dat werkt beter voor mensen zoals jij.’

‘Mensen zoals ik?’ fluister ik. Mijn eerste woordjes.

‘Precies, ja. Jij bent geen lijf, je hebt er een. Zolang je daaraan twijfelt, zal bloot altijd samenvallen met seks, en seks met submissie.’

Vertwijfeld ga ik op mijn pijnlijke erectie liggen. Hoewel het me moeite kost mezelf als meer dan een gebruiksartikel te zien, ben ik mijn blauwe lippen beu, en krampachtig concentreer ik me op Roels ruwe vingertoppen. Hoe ze langs mijn ruggengraat omlaag krioelen. Over en tussen mijn billen door, langs de gespannen rafelrandjes van mijn kringspier, en weer terug. Met iedere haal word ik verder uit elkaar gesmeerd over de tafel – gelijk een homp boter – en wanneer Roel ten slotte met zijn wijsvinger bij me naar binnen dringt, slaak ik een zucht.

In feite is de anus niets meer dan de ultieme spatie tussen het loslaten van en het krampachtige vasthouden aan. Ik sluit mijn ogen en begin te huilen.

Juryrapport: ‘Bloedbanen’ is een heel kwetsbaar verhaal, waarin een homoseksuele man zijn eigen seksualiteit en lichamelijkheid onderzoekt. Met humor beschrijft de auteur de aarzelingen en het ongemak dat het hoofdpersonage voelt bij deelname aan wat een tantrische cursus lijkt. Knap is dat er in zo’n korte tekst echt een personage wordt neergezet dat geloofwaardig is: zijn humor, ongemak en schaamte rondom zijn eigen lichaam zijn heel overtuigend uitgewerkt. Het spannendste aan deze tekst is de manier waarop de auteur erotiek inzet: niet de seksuele prikkeling van de lezer, maar het bespreekbaar maken van kwesties rondom mannelijke lichamelijkheid en seksualiteit lijkt het doel. En met succes: bij de jury was deze tekst de aanleiding voor verschillende discussies over wat erotische literatuur precies is, of moet zijn. ‘Bloedbanen’ is een tekst die uitnodigt om de eigen leeservaring onder de loep te nemen, zoals het ongemak dat sommigen erbij ervaren. Dit ongemak zit deels in passages waarin het over consent gaat. Vaak wordt dat twijfelachtig, of niet gegeven door de hoofdpersoon. Die lijkt vaak zelf ook zijn bedenkingen te hebben over wat hij wil en óf hij wil. Er lijkt in de tekst een impliciete kritiek te zitten op de manier waarop soms in de queer community met consent wordt omgegaan, hoewel dit voor het ene jurylid duidelijker is dan voor het andere. Het is een tekst die ons blijft confronteren met onze individuele leeservaringen en op grond van de verschillen daarin discussies aanwakkert. ‘Bloedbanen’ is geen klassiek erotisch verhaal, het is een verhaal dat de grens opzoekt, dat schuurt en discussie aanwakkert. Het verhaal roept vragen op, die niet allemaal beantwoord worden en mede daarom uitnodigen tot nadenken. De manier waarop de auteur erotiek gebruikt om thema’s als consent, queer seksualiteit en mannelijke lichamelijkheid te onderzoeken, beloont de jury met de juryprijs.

De jury van het Rode Oor waren: Olga Ponjee (scenarioschrijver, kledingmaker, drag king en amateur timmeraar), Charlotte Duistermaat (chef literair Hard//hoofd), Birsen Uçar (auteur en muzikant), Yousra Benfquih (schrijver, dichter en spoken word artiest) en Geert Cortebeeck (Uitgever Horizon)

Mail

Sandro van der Leeuw won de juryprijs van het Rode Oor 2024.

Saïda Ragas is illustrator en stripper. Haar werk is gebaseerd op haar idealistische, seks-positieve en feministische ideeën. Middels speels en kleurrijk beeld deelt ze persoonlijke ervaringen, maatschappelijke voetnoten en droombeelden.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Doorlaatbaar 1

Doorlaatbaar

Een jonge vrouw is mantelzorger voor haar moeder. Dit verhaal van Siska van Daele beschrijft de grens tussen hun binnen- en buitenwereld: binnen lijkt de tijd stil te staan, terwijl buiten alles doorraast. Lees meer

Lieselot

Lieselot

Twee vrouwen in een verzorgingstehuis hebben een afspraakje - maar zal de ander wel komen? Met ‘Lieselot’ won Sanne Otten Het Rode Oor 2024, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Ondergang / Opkomst

Ondergang / Opkomst

Wat als Pangea opnieuw ontstaat en de wereld weer één land wordt? In haar beeldende gedichten fantaseert Sanne Lolkema over nieuwe en oude werelden, systemen en cirkels. Lees meer

misschien is dat waarom ik een tussenvorm bleek - gedichten

Misschien is dat waarom ik een tussenvorm bleek - gedichten

De tedere poëzie van Hilde Onis meandert langs beeldhouwers, honden met mannen-angst en verse gedachtestreepjes, en mondt uit in een zee van beelden, waarin ook de vergankelijkheid niet ongezien blijft. 'dat het beest zich meteen op me wierp / zie ik als bewijsvoering / voor dat wat uitblijft' Lees meer

Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën

Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën

"Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën" is een driedelige reeks gedichten van Trijntje van de Wouw die op een humoristische manier zwaardere thema's aan weet te snijden. Lees meer

Niet aan denken

Niet aan denken

Aan de feesttafel zoekt Aafke van Pelt tussen de koetjes en kalfjes naar het contrast, de diepere laag in het banale. Lees meer

Galatea 1

Galatea

Een bezoek aan een Airbnb aan zee blijkt ook een bezoek aan asfalt, beton en een cementfabriek te betekenen. Andrea Koll plaatst dit beeld in dit door haar zelf geïllustreerde, tweestemmige gedicht tegenover het beeld van de door Pygmalion uit ivoor gemaakte Galatea. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2) 7

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 3)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2) 6

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 1) 1

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 1)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

Zo beweegt ze niet

Zo beweegt ze niet

Ze had zich er grondig op voorbereid. Spotify-playlists, het juiste jurkje, en zelfs een plan voor gespreksonderwerpen. Maar nu, in de rij voor de club, voelt alles vreemd en ongepast. Een audioverhaal van Lakaver (Werner de Valk en Roderik Maes). Lees meer

De buschauffeur

De buschauffeur

'Kijk door me heen als door de voorruit'. In deze gedichtenreeks van Angelika Geronymaki probeert een buschauffeur krampachtig de kortstondigheid - in tijd, plaats, interactie - te behouden die eigen is aan zijn baan. Lees meer

Kür op muziek

Kür op muziek

”Onlangs las ik over wezentjes die alleen bestaan in de droom van een slapende vrouw.” Nelson Morus schreef een kort verhaal over geforceerde gezelligheid, chatbotgesprekken over lievelingsgerechten, hectiek en de alledaagse sleur. Lees meer

Zo het begon 1

Zo het begon

Nele Peeters schreef een ontroerend verhaal, vol treffende zinnen en beelden. Het is dromerig verhaal, over eenzaamheid, hoop, zorgzaamheid en zwaarte. Lees meer

 1

Het model

De hoofdpersoon in dit verhaal van Feico Sobel poseert op een doordeweekse avond naakt voor een schilderklasje in Spijkenisse. De sessie ontaardt in een bizarre erotische nachtmerrie waarin onze verteller zich totaal verliest. Lees meer

Weke delen

Weke delen

Op de laatste dag van de zomervakantie bedenken vier vrienden een ultieme streek om ‘de Pedofiel’ in het dorp te leveren. Maar tussen Reinout en Jordan is iets anders aan de hand. Een coming of age- verhaal van Nelson Morus over vriendschap, angst, en schaamte. Lees meer

De kieuwbogen kleuren zalmroze

De kieuwbogen kleuren zalmroze

In de zomer van 2022 voltrok zich een milieuramp in de rivier de Oder. Honderdduizenden dode vissen dreven toen naar het oppervlak van de rivier. Emma Zuiderveen schreef een gedichtenreeks waarin ze de oorzaken en gevolgen van deze ramp op zowel individuele als collectieve schaal onderzoekt. Lees meer

De vrouw met de rode haren (ILY)

De vrouw met de rode haren (ILY)

Een verhaal van Ida Blom over de beklemming van verlies en herinnering en het zoeken naar het verleden in het heden. Lees meer

Roku City/heterotopie/spiegels

Roku City / heterotopie / spiegels

Mel Kikkert schreef een multimedia verhaal over Roku een streamingdienst die in de VS ontstaan is. In 2017 bracht Roku een screen saver uit, die je zag als je niets aan het kijken was op hun service. Lees meer

De sofaconstante

De sofaconstante

Uschi Cop schreef een claustrofobische verhalenbundel over zes levens die getekend zijn door een verlangen naar zingeving. De sofaconstante is een voorpublicatie van een van die verhalen uit haar bundel 'Zwaktebod'. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer