Asset 14

[Deadline verstreken] Hard//hoofd zoekt een nieuwe uitgever

Hard//hoofd zoekt een nieuwe uitgever

Heb jij affiniteit met Hard//hoofd als springplank voor nieuwe schrijvers en kunstenaars? Wil jij de scepter zwaaien over het zakelijke deel van onze groeiende en creatieve organisatie, maar ben je er tegelijk voor geboren om je ideeën tot stand te brengen in samenwerking met anderen? Durf jij groot te dromen, maar voel jij je minstens zo betrokken bij de kleine stappen die grote dromen tot een succes maken? Jij bent dan onze ideale nieuwe uitgever!

Hard//hoofd is op zoek naar een gemotiveerde en ambitieuze uitgever (x/v/m)!
Hard//hoofd is een literair-cultureel tijdschrift dat naast een online platform één of twee keer per jaar een papieren uitgave uitbrengt en sporadisch evenementen organiseert. De belangrijkste pijlers van Hard//hoofd zijn sinds de oprichting in 2009 hetzelfde gebleven: beeld en taal versterken elkaar; Hard//hoofd is persoonlijk: de stem van een kunstenaar klinkt door in wat diegene maakt. Online zijn de verhalen gratis toegankelijk en advertentievrij. Hard//hoofd is een ANBI-stichting zonder winstoogmerk.

Hard//hoofd is er in de eerste plaats voor de makers. Op Hard//hoofd vinden zij een plek voor experiment, voor vertrouwen en bovenal voor vrijheid. Minstens drie keer per week verschijnen er op Hard//hoofd eigenzinnige artikelen, verhalen en illustraties. Online bereiken wij ongeveer 120.000 unieke lezers per jaar. Hard/hoofd wordt maandelijks financieel gesteund door meer dan 1.300 ‘kunstverzamelaars-donateurs’. Als dank voor hun bijdrage ontvangen zij jaarlijks één of twee kunstwerken van talentvolle kunstenaars.

Waar staat Hard//hoofd nu?

Als uitgever van Hard//hoofd heb je veel vrijheid om, in samenspraak met de redactie, de toekomst van Hard//hoofd vorm te geven. Je bouwt daarbij voort op het bijzondere verleden van Hard//hoofd als vrije ruimte en talentontwikkelingsplatform. De nieuwe uitgever treedt aan in bijzondere tijden.

In de afgelopen vijf jaar is Hard//hoofd hard gegroeid en heeft de organisatie een sterk financieel fundament gecreëerd. We willen er in de komende jaren voor zorgen dat Hard//hoofd toegankelijk blijft voor nieuwe makers en verdiepende projecten opzetten waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Een halfjaar geleden is er een nieuwe hoofdredacteur aangetreden die ervaring heeft met het professionaliseren van een culturele stichting.

Het is onze ambitie om de inkomstenstromen te verbreden, ook met het oog op het uitbreiden van vergoedingen. Op dit moment komt het overgrote deel van de inkomsten binnen via individuele donaties. We zien nog veel potentie om het aantal donateurs te doen groeien, maar tegelijkertijd ook om (particuliere) subsidiëring te werven. Daarnaast zijn we momenteel bezig met het opzetten van een abonnementsmodel voor het papieren tijdschrift. Als uitgever heb je een belangrijke rol in het realiseren van de verdere professionalisering.

Over de functie

Als uitgever denk je in uitgeefplannen: hoe bouw je het platform van Hard//hoofd uit; hoe werf je nieuwe donateurs en zorg je dat er papieren magazines verkocht worden; welke nieuwe financieringsmogelijkheden kunnen er worden benut (bijvoorbeeld middels het doen van fondsaanvragen); op welke manier zorg je ervoor dat Hard//hoofd onderscheidend is ten opzichte van andere platformen?

Voor het maken en uitvoeren van de plannen werk je nauw samen met de hoofdredacteur (die eindverantwoordelijk is voor de artistieke inhoud), de adjunct-hoofdredacteur, de chefs en de boekhouder. Er zijn terugkerende vergaderingen waarin jij actief meedoet en je staat paraat om mee te denken waar jouw advies ook maar gewenst is. Naar buiten toe ben je het aanspreekpunt voor subsidiënten, zakelijke partners en donateurs.

De uitgever is verantwoordelijk voor de coördinatie van het kunstverzamelaarschap. De uitgever kiest twee keer per jaar welk kunstwerk de donateurs ontvangen (in samenspraak met de Chef Kunst), zorgt voor de bestelling van prints, onderhoudt contact met onze verzendingspartner, doet de donateursadministratie, of besteedt dit uit.

Je bent eindverantwoordelijk voor de vormgeving en het waarborgen van de jaarbegroting. Je kunt daarbij voortbouwen op de begrotingen van afgelopen jaren. Verder draag je zorg voor de financiële verslaglegging. Daarin word je bijgestaan door de boekhouder die het belangrijkste deel van de uitvoering op zich neemt, zoals het betalen en verwerken van facturen.

Samen met de hoofdredacteur leg je verantwoording af aan een betrokken bestuur waar je periodiek mee samenkomt en dat actief met je meedenkt. Het bestuur bestaat uit Emy Koopman (voorzitter), Jan Willem Sanders (penningmeester), Zippora Elders (secretaris) en Sjoerd Jurkovich (algemeen bestuurslid).

Voor een goede samenwerking met de rest van de redactie is het een grote pre als je een dag in week aanwezig kan zijn op ons kantoor in Amsterdam (woonwerkpand Tetterode). Je krijgt ook een eigen sleutel en hebt daardoor een vaste werkplek tot je beschikking.

In de uitgever komen, idealiter (maar niet vereist), de verschillende facetten van Hard//hoofd samen (ondernemend, toekomstgericht, interesse in literatuur en maatschappij). Hard//hoofd is een uitdagende plek waar je jouw opgedane ervaring in de praktijk kan brengen, veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt en veel leert.

De functie beslaat 16 uur per week. Je let er goed op dat deze uren niet worden overschreden. Je ontvangt een maandelijkse vergoeding van 800 euro* (ex. btw) op zzp-basis.
* Dit is de maximale vergoeding die Hard//hoofd de uitgever en de hoofdredacteur op dit moment kan bieden. We streven naar hogere financiële vergoedingen in de nabije toekomst voor iedereen die Hard//hoofd mogelijk maakt.

We zoeken een uitgever die…

… ambitieus en ondernemend is, en graag nadenkt over de koers van Hard//hoofd als tijdschrift en redactie;
… kan denken in uitgeefconcepten (of aanleg heeft om dit te leren);
… in staat is om het donateursbestand uit te bouwen;
… ervaring of ambitie heeft om subsidies binnen te halen;
… coördinatie kan doen van het kunstverzamelaarschap;
… het zakelijke gezicht wil zijn van een groeiende, creatieve organisatie;
… affiniteit heeft met de thema’s van Hard//hoofd: literatuur, cultuur, opinie, kunst;
… graag mensen motiveert en enthousiasmeert;
… maar ook kritisch durft te zijn en geen blad voor de mond neemt.

Hard//hoofd biedt…

… een belangrijke en verantwoordelijke positie in een creatief collectief;
… contact met interessante culturele organisaties en talenten;
… veel ruimte voor eigen invulling en initiatief;
… inspirerende vergaderingen en borrels;
… een werkplek in het bijzondere woonwerkpand Tetterode (Amsterdam);
… een maandelijkse vergoeding van 800 euro op zzp-basis (ex. btw).

Reageren op deze oproep kan tot uiterlijk 25 juli via redactie@hardhoofd.com. Vermeld in het onderwerp ‘Oproep uitgever’. We ontvangen graag een motivatiebrief waarin je onder meer vertelt hoe je de functie van uitgever van Hard//hoofd wil invullen. Behandel daarin minstens één project dat jij verder zou willen ontwikkelen of opzetten (max. 1 à 2 A4’tjes). Voeg bij je mail je cv toe.

Sollicitatieprocedure
- Uiterlijk 25 juli reageren;
- Augustus: eerste gespreksronde met de huidige uitgever, hoofdredacteur en de adjunct-hoofdredacteur (in overleg gepland);
- Begin september: tweede gespreksronde met het bestuur;
- De functie start per 14 september;
- Je wordt anderhalve maand ingewerkt door de huidige uitgever.

We kijken uit naar jullie sollicitaties!

Heb je vragen over de oproep? Stuur die dan naar redactie@hardhoofd.com!

Mail

Redactie

Bjorn Gort is een illustrator uit Oosterhout die altijd op zoek is naar nieuwe perspectieven. Hij speelt met de vormen van de werkelijkheid en gebruikt zijn lijnenspel om zijn blik op de realiteit weer te geven.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Briefwisseling Ettie en Jochum - Brief 2

Wie wil nou een slachtoffer zijn?

Jochum ontving een brief van Ettie over zijn nooit-verstuurde brief aan zijn jeugdliefde. Ettie vindt dat Jochum de vrijheid van de queeridenteit niet goed beschrijft. Hij besluit Ettie een brief terug te sturen en op haar kritiek in te gaan. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - brief 1

Het privilege van lesbisch-zijn

Een nooit verstuurde brief die door Jochum Veenstra op Hard//Hoofd gepubliceerd werd, begon een eigen leven te krijgen in het hoofd van Ettie, die niet zo goed wist wat ze ervan moest vinden en er toen maar over besloot te schrijven. Het resultaat is een niet-verstuurde brief die ze toch besloot op te sturen. Lees meer

Niet aan denken

Niet aan denken

Aan de feesttafel zoekt Aafke van Pelt tussen de koetjes en kalfjes naar het contrast, de diepere laag in het banale. Lees meer

Illustreer jij de volgende cover van het Hard//hoofd Magazine?

Illustreer jij de volgende cover van het Hard//hoofd Magazine?

Voor ‘Ssst’, het voorjaarsnummer van 2025 van Hard//hoofd, zijn we op zoek naar illustrator die de cover van ons magazine willen maken. Lees meer

Een kus van een beer

Een kus van een beer

Nick Sens ontmoet een beer in de dierentuin en raakt gefascineerd door deze dieren. Wie of wat ervaren we als we oog in oog met een beer staan? Aan alle wezens van de metamorfose, hier en daarginds (Nastassja Martin) De bruine beer zet twee zware stappen in mijn richting en ik bevries. Het gegil en... Lees meer

Levensweg

Levensweg

Als Aisha een trouwerij op een Limburgse boerderij bezoekt, mijmert ze ineens over haar eigen bruiloft. Ach, trouwen is niks voor haar. Toch? Lees meer

Kunst maken in een wereld die naar de gallemiezen gaat

Kunst maken in een wereld die naar de gallemiezen gaat

Martine Bontjes doet verslag van een zoektocht naar duurzaamheid tijdens kunstresidentie SOPRA SOTTO. Lees meer

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Ssst’, het zesde Hard//hoofd Magazine!

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Ssst’, het zesde Hard//hoofd Magazine!

Op het moment dat je overweegt om iets te zeggen, hoor je: ‘Ssst!’ Wie fluistert dit naar je, en waarom? Fantaseer je met ons mee? Dien uiterlijk 24 augustus 2024 een pitch in voor het magazine ‘Ssst’! Lees meer

Kijken in de spiegel van de Gendermonologen

Kijken in de spiegel van de Gendermonologen

Wie zie jij als je in de spiegel kijkt? Voldoe je aan het beeld van ‘de gemiddelde mens’, of niet? Tom Kniesmeijer vraagt zich af waarom afwijken van het gemiddelde zoveel weerzin oproept en of hét gemiddelde wel bestaat. ‘Precies op het gemiddelde past niemand’. Ik sluit mijn ogen en ben terug in de Leidsestraat.... Lees meer

Marktplaatsgekkies

Marktplaatsgekkies

Marthe van Bronkhorst besluit de relatiemarkt opnieuw te betreden en vraagt zich af: ben ik een koopje, of een langetermijn-investering? Lees meer

Kunstverzamelaars opgelet! Interview met Hanane El Ouardani

Kunstverzamelaars opgelet! Interview met Hanane El Ouardani

Hanane El Ouardani (1994) is de fotograaf van het prachtige, nieuwe kunstwerk dat de kunstverzamelaars van Hard//hoofd thuis gaan ontvangen. De foto komt uit de serie The Skies are Blue, the Walls are Red (2018) en Jorne Vriens (onze Chef Kunst) heeft El Ouardani geïnterviewd over haar werk. Zij gaan met elkaar in gesprek over hoe zij als fotograaf te werk gaat, hoe deze foto tot stand is gekomen en praten over smaak, tegenstellingen en het hervinden van thuis. Lees meer

Galatea 1

Galatea

Een bezoek aan een Airbnb aan zee blijkt ook een bezoek aan asfalt, beton en een cementfabriek te betekenen. Andrea Koll plaatst dit beeld in dit door haar zelf geïllustreerde, tweestemmige gedicht tegenover het beeld van de door Pygmalion uit ivoor gemaakte Galatea. Lees meer

Nieuwe Barbaren 1

Nieuwe Barbaren

Met het essay 'Nieuwe barbaren' over de Kafkaëske, sci-fi serie Severance won Jacob Koolstra in 2024 de Drift Essaywedstrijd. Lees meer

Sluit je aan en verzamel kunst 7

Dit maakten onze 1.660 kunstverzamelaars mogelijk in 2023

Kunstverzamelaars dragen bij aan onze missie om nieuw talent te ondersteunen. We leggen graag uit hoe we de donaties in 2023 hebben besteed. Lees meer

:Dit is Europa: een half-ontspoorde trein

Dit is Europa: een half-ontspoorde trein

Marthe van Bronkhorst bekijkt Europa als een treinreis en stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen als het zijn van de conducteur op die rammelende trein. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2) 7

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 3)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2) 6

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

Nooit Verzonden - wacht op titel

Afscheidsbrief aan een waardeloze dokter

Er zijn nog steeds dokters die de gezondheidsklachten van hun patiënten niet serieus nemen. Luuk Schokker schreef een openhartige brief aan één van hen. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 1) 1

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 1)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

Dubbelleven

Dubbelleven

Hoe kenmerkt het interieur van een multicultureel gezin zich? Emerald Liu onderzoekt hoe huiselijke voorwerpen een metaforische brug vormen met haar overzeese familieleden. ‘Het proces van achterlaten maakt alles wat je in je handen hebt extra betekenisvol, overgoten met een glazuur van kostbaarheid.’ Lees meer

Hard//hoofd zoekt vóór 28 juli 2.000 trouwe lezers!

Hard//hoofd verschijnt weer op papier! In ‘Lief kutland’ klinken de begintonen van waaruit vrije utopieën werkelijkheid worden, of waarmee we ongelimiteerd verdriet en woede botvieren op alles wat er misgaat. Fantaseer je met ons mee? Schrijf je vóór 28 juli in voor slechts €2,50 per maand en ontvang ‘Lief kutland’ in september in de brievenbus, inclusief drie Lief kutland-stickers. Veel lees- en plakplezier!

Word trouwe lezer