Asset 14

[Deadline verstreken] Hard//hoofd zoekt een nieuwe uitgever

Hard//hoofd zoekt een nieuwe uitgever

Heb jij affiniteit met Hard//hoofd als springplank voor nieuwe schrijvers en kunstenaars? Wil jij de scepter zwaaien over het zakelijke deel van onze groeiende en creatieve organisatie, maar ben je er tegelijk voor geboren om je ideeën tot stand te brengen in samenwerking met anderen? Durf jij groot te dromen, maar voel jij je minstens zo betrokken bij de kleine stappen die grote dromen tot een succes maken? Jij bent dan onze ideale nieuwe uitgever!

Hard//hoofd is op zoek naar een gemotiveerde en ambitieuze uitgever (x/v/m)!
Hard//hoofd is een literair-cultureel tijdschrift dat naast een online platform één of twee keer per jaar een papieren uitgave uitbrengt en sporadisch evenementen organiseert. De belangrijkste pijlers van Hard//hoofd zijn sinds de oprichting in 2009 hetzelfde gebleven: beeld en taal versterken elkaar; Hard//hoofd is persoonlijk: de stem van een kunstenaar klinkt door in wat diegene maakt. Online zijn de verhalen gratis toegankelijk en advertentievrij. Hard//hoofd is een ANBI-stichting zonder winstoogmerk.

Hard//hoofd is er in de eerste plaats voor de makers. Op Hard//hoofd vinden zij een plek voor experiment, voor vertrouwen en bovenal voor vrijheid. Minstens drie keer per week verschijnen er op Hard//hoofd eigenzinnige artikelen, verhalen en illustraties. Online bereiken wij ongeveer 120.000 unieke lezers per jaar. Hard/hoofd wordt maandelijks financieel gesteund door meer dan 1.300 ‘kunstverzamelaars-donateurs’. Als dank voor hun bijdrage ontvangen zij jaarlijks één of twee kunstwerken van talentvolle kunstenaars.

Waar staat Hard//hoofd nu?

Als uitgever van Hard//hoofd heb je veel vrijheid om, in samenspraak met de redactie, de toekomst van Hard//hoofd vorm te geven. Je bouwt daarbij voort op het bijzondere verleden van Hard//hoofd als vrije ruimte en talentontwikkelingsplatform. De nieuwe uitgever treedt aan in bijzondere tijden.

In de afgelopen vijf jaar is Hard//hoofd hard gegroeid en heeft de organisatie een sterk financieel fundament gecreëerd. We willen er in de komende jaren voor zorgen dat Hard//hoofd toegankelijk blijft voor nieuwe makers en verdiepende projecten opzetten waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Een halfjaar geleden is er een nieuwe hoofdredacteur aangetreden die ervaring heeft met het professionaliseren van een culturele stichting.

Het is onze ambitie om de inkomstenstromen te verbreden, ook met het oog op het uitbreiden van vergoedingen. Op dit moment komt het overgrote deel van de inkomsten binnen via individuele donaties. We zien nog veel potentie om het aantal donateurs te doen groeien, maar tegelijkertijd ook om (particuliere) subsidiëring te werven. Daarnaast zijn we momenteel bezig met het opzetten van een abonnementsmodel voor het papieren tijdschrift. Als uitgever heb je een belangrijke rol in het realiseren van de verdere professionalisering.

Over de functie

Als uitgever denk je in uitgeefplannen: hoe bouw je het platform van Hard//hoofd uit; hoe werf je nieuwe donateurs en zorg je dat er papieren magazines verkocht worden; welke nieuwe financieringsmogelijkheden kunnen er worden benut (bijvoorbeeld middels het doen van fondsaanvragen); op welke manier zorg je ervoor dat Hard//hoofd onderscheidend is ten opzichte van andere platformen?

Voor het maken en uitvoeren van de plannen werk je nauw samen met de hoofdredacteur (die eindverantwoordelijk is voor de artistieke inhoud), de adjunct-hoofdredacteur, de chefs en de boekhouder. Er zijn terugkerende vergaderingen waarin jij actief meedoet en je staat paraat om mee te denken waar jouw advies ook maar gewenst is. Naar buiten toe ben je het aanspreekpunt voor subsidiënten, zakelijke partners en donateurs.

De uitgever is verantwoordelijk voor de coördinatie van het kunstverzamelaarschap. De uitgever kiest twee keer per jaar welk kunstwerk de donateurs ontvangen (in samenspraak met de Chef Kunst), zorgt voor de bestelling van prints, onderhoudt contact met onze verzendingspartner, doet de donateursadministratie, of besteedt dit uit.

Je bent eindverantwoordelijk voor de vormgeving en het waarborgen van de jaarbegroting. Je kunt daarbij voortbouwen op de begrotingen van afgelopen jaren. Verder draag je zorg voor de financiële verslaglegging. Daarin word je bijgestaan door de boekhouder die het belangrijkste deel van de uitvoering op zich neemt, zoals het betalen en verwerken van facturen.

Samen met de hoofdredacteur leg je verantwoording af aan een betrokken bestuur waar je periodiek mee samenkomt en dat actief met je meedenkt. Het bestuur bestaat uit Emy Koopman (voorzitter), Jan Willem Sanders (penningmeester), Zippora Elders (secretaris) en Sjoerd Jurkovich (algemeen bestuurslid).

Voor een goede samenwerking met de rest van de redactie is het een grote pre als je een dag in week aanwezig kan zijn op ons kantoor in Amsterdam (woonwerkpand Tetterode). Je krijgt ook een eigen sleutel en hebt daardoor een vaste werkplek tot je beschikking.

In de uitgever komen, idealiter (maar niet vereist), de verschillende facetten van Hard//hoofd samen (ondernemend, toekomstgericht, interesse in literatuur en maatschappij). Hard//hoofd is een uitdagende plek waar je jouw opgedane ervaring in de praktijk kan brengen, veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt en veel leert.

De functie beslaat 16 uur per week. Je let er goed op dat deze uren niet worden overschreden. Je ontvangt een maandelijkse vergoeding van 800 euro* (ex. btw) op zzp-basis.
* Dit is de maximale vergoeding die Hard//hoofd de uitgever en de hoofdredacteur op dit moment kan bieden. We streven naar hogere financiële vergoedingen in de nabije toekomst voor iedereen die Hard//hoofd mogelijk maakt.

We zoeken een uitgever die…

… ambitieus en ondernemend is, en graag nadenkt over de koers van Hard//hoofd als tijdschrift en redactie;
… kan denken in uitgeefconcepten (of aanleg heeft om dit te leren);
… in staat is om het donateursbestand uit te bouwen;
… ervaring of ambitie heeft om subsidies binnen te halen;
… coördinatie kan doen van het kunstverzamelaarschap;
… het zakelijke gezicht wil zijn van een groeiende, creatieve organisatie;
… affiniteit heeft met de thema’s van Hard//hoofd: literatuur, cultuur, opinie, kunst;
… graag mensen motiveert en enthousiasmeert;
… maar ook kritisch durft te zijn en geen blad voor de mond neemt.

Hard//hoofd biedt…

… een belangrijke en verantwoordelijke positie in een creatief collectief;
… contact met interessante culturele organisaties en talenten;
… veel ruimte voor eigen invulling en initiatief;
… inspirerende vergaderingen en borrels;
… een werkplek in het bijzondere woonwerkpand Tetterode (Amsterdam);
… een maandelijkse vergoeding van 800 euro op zzp-basis (ex. btw).

Reageren op deze oproep kan tot uiterlijk 25 juli via redactie@hardhoofd.com. Vermeld in het onderwerp ‘Oproep uitgever’. We ontvangen graag een motivatiebrief waarin je onder meer vertelt hoe je de functie van uitgever van Hard//hoofd wil invullen. Behandel daarin minstens één project dat jij verder zou willen ontwikkelen of opzetten (max. 1 à 2 A4’tjes). Voeg bij je mail je cv toe.

Sollicitatieprocedure
- Uiterlijk 25 juli reageren;
- Augustus: eerste gespreksronde met de huidige uitgever, hoofdredacteur en de adjunct-hoofdredacteur (in overleg gepland);
- Begin september: tweede gespreksronde met het bestuur;
- De functie start per 14 september;
- Je wordt anderhalve maand ingewerkt door de huidige uitgever.

We kijken uit naar jullie sollicitaties!

Heb je vragen over de oproep? Stuur die dan naar redactie@hardhoofd.com!

Mail

Redactie

Bjorn Gort is een illustrator uit Oosterhout die altijd op zoek is naar nieuwe perspectieven. Hij speelt met de vormen van de werkelijkheid en gebruikt zijn lijnenspel om zijn blik op de realiteit weer te geven.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Niet

Niet

'Naarmate die vakantie vorderde, begon ik die ‘niet’ te bezien in het licht van een oude angst die soms omhoogkomt. Wanneer namelijk mijn vriendin zei: ‘dat is een lantaarnpaal’ en ik zei ‘niet’, begon ik me af te vragen of we inderdaad wel dezelfde lantaarnpaal zagen.' In deze column schrijft Anne Schepers over het woord 'niet' en de gevolgen die het kan hebben voor een discussie. Lees meer

Waarom nog schrijven na ChatGPT?

Waarom nog schrijven na ChatGPT?

Waarom blijven we schrijven als kunstmatige intelligentie dat straks beter kan dan wij? In dit essay bespreekt Shimanto Reza de verbinding die teksten bieden. Ze gaan in dialoog met elkaar, met onszelf, met anderen. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Mijn week met morele ambitie: wat ik leerde ondanks Rutger Bregman

Marthe van Bronkhorst probeerde morele ambitie een week uit en leerde ervan - ondanks Rutger Bregman. Lees meer

Vacature Lid Raad van Toezicht

Vacature Lid Raad van Toezicht

Hard//hoofd wil per 1 juni de driekoppige Raad van Toezicht uitbreiden met twee nieuwe leden waaronder een voorzitter. Mocht je willen reageren dan ontvangen wij graag voor 1 mei een reactie. Lees meer

:Oproep: Wie illustreert de erotische verhalen van het Rode Oor?

Oproep: Wie illustreert de erotische verhalen van het Rode Oor?

De Stoute Stift is de gloednieuwe illustratiewedstrijd van deBuren, Stripgids, Hard//hoofd en Stichting Nieuwe Helden. Meedoen? De deadline is 1 mei 2024 (10:00). Lees meer

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva nodigt twee vrienden uit om bij haar te komen eten. Ze hoopt dat dit het begin zal zijn van een nieuwe vriendengroep. Lees meer

Witte tranen

Witte tranen

Vaak kan geconfronteerd worden met een racistische misstap veel losmaken in witte vrouwen. Waar komt dat door? Fleur den Boer onderzocht het perfectionisme van witte vrouwen en hoe zogeheten 'witte tranen' racisme in de hand werken. Lees meer

Stieren en vrouwen hebben iets gemeen

Stieren en vrouwen hebben iets gemeen

Wat hebben stieren en vrouwen gemeen? In dit essay ziet Barbara Haenen tijdens het bezoeken van een stierengevecht gelijkenissen met haar eigen ervaringen. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn 1

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Marthe van Bronkhorst bekijkt hypocrisie als spectrum: hoe hypocriet ben jij op een schaal van Frans Bauer tot Johan Derksen? Lees meer

Bijsturen 1

Bijsturen

In dit essay legt Belle de Rode de vinger op de zere plek. Ze beschrijft hoe zij de rol van bijsturende kapitein op zich moet nemen omwille van haar zieke vader, terwijl ze juist afscheid had willen nemen van de kritische kapitein die in haar huisde. Lees meer

In je eentje achterblijven

In je eentje achterblijven

Als vriendin K. op een date gaat, denkt Eva van den Boogaard na over hun onuitgesproken pact. Zo lang ze beiden ongelukkig in de liefde zijn, hebben ze elkaar. Maar wat als er iemand dat pact uitstapt? Lees meer

Gelukkig zien jonge mensen het verband tussen toen en nu

Durf te leren van het verleden

Op Dag 150 van de wrede vergeldingsactie van Israël is een eind van de ‘slachting’ van Palestijnen nog niet in zicht. Schrijver Marte Hoogenboom vestigt haar hoop op activisten en journalisten die het verband tussen ‘toen’ en ‘nu’ durven zien. Lees meer

Fatma Shanan: de lichtelijke melancholie van het zomerse alleen zijn 1

Fatma Shanan | De lichtelijke melancholie van het zomerse alleen zijn

Een oase van rust midden in Berlijn. De kleine geschilderde landschappen en zelfportretten in de natuur van Fatma Shanan (1986, Israël) komen goed tot hun recht in de expositieruimte van Dittriech en Schlechtriem. De tentoonstelling ‘The Inn River’ bestaat uit een bescheiden aantal van negen schilderijen. Aucke Paulusma laat zien dat een aandachtige observatie loont, maar dat de schilderijen laten niet per se een vrolijke indruk achterlaten. Lees meer

Reden tot paniek

Reden tot paniek

In dit droomachtige en persoonlijke essay blikt Wouter Degreve terug op zijn jeugd, en hij onderzoekt de effecten daarvan op het heden. Want 'de kracht van de plek waar je bent opgegroeid mag je nooit onderschatten.' Lees meer

Geld lenen

Geld lenen

‘Het spijt me,’ zeg ik. ‘Voor dit alles.’ Ik gebaar om me heen. ‘Voor Nederland.’ In deze column van Anne Schepers ontmoeten twee vrouwen, die uitkijken naar hun avond in een wijnbar, een man die een treinkaartje naar Ter Apel bij elkaar probeert te sprokkelen. Lees meer

Vijftig jaar vrijheid van beweging

Vijftig jaar vrijheid van beweging

Tom Kniesmeijer leerde dansen op de remixes van discopionier Tom Moulton. Nu zijn eerste kennismaking met de muziek van deze sterproducent bijna vijftig jaar geleden is, blikt hij terug en komt hij tot een inzicht over onze tijd. Lees meer

Kür op muziek

Kür op muziek

”Onlangs las ik over wezentjes die alleen bestaan in de droom van een slapende vrouw.” Nelson Morus schreef een kort verhaal over geforceerde gezelligheid, chatbotgesprekken over lievelingsgerechten, hectiek en de alledaagse sleur. Lees meer

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

'Als je je psycholoog écht een brevet van onkunde wil geven, moet je haar uitnodigen voor je euthanasiefeest.' Lees meer

Neoliberaal Lang Covid 2

Neoliberaal Lang Covid

Voor ons 'Aaah'-magazine, schreef Harriët Bergman een essay over hoe long covid-patiënten vallen tussen pech en onrecht. "Er is iets grondig mis met hoe we in Nederland omgaan met mensen met een beperking en chronisch zieke mensen." Lees meer

Zo het begon 1

Zo het begon

Nele Peeters schreef een ontroerend verhaal, vol treffende zinnen en beelden. Het is dromerig verhaal, over eenzaamheid, hoop, zorgzaamheid en zwaarte. Lees meer

Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Meld je aan als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang ons papieren magazine twee keer per jaar in de bus. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer