Asset 14

[Deadline verstreken] Oproep redacteurs: Hard//hoofd zoekt nieuwe stemmen

Oproep redacteurs: Hard//hoofd zoekt nieuwe stemmen

Fladdert en flitst er van alles in je hoofd en hoef je alleen nog maar achter je computer te kruipen om tot een mooi verhaal, essay of beeld te komen? Durf je aan de andere kant kritisch op jezelf te zijn? Heb jij een unieke stem en ben je niet bang om je een langere tijd ergens aan te committeren? Dan zoeken wij jou!

Op deze oproep kan niet meer gereageerd worden.

We zijn op dit moment ook op zoek naar een nieuwe uitgever, zie: hardhoofd.com/uitgever.

Wat is een redacteur?
Een redacteur bij Hard//hoofd bindt zich voor een langere tijd aan het platform en daagt zichzelf (en ons) inhoudelijk en artistiek uit. Heb je een project voor ogen waarbij je meerdere afleveringen over een thema wil maken? Zie je mogelijkheden om je stijl te ontwikkelen en heb je daar een plan voor? Of werk je vooral in één discipline, maar wil je multidisciplinair gaan werken? In die gevallen ben jij een redacteur waar wij naar op zoek zijn. Bij Hard//hoofd denk je daarnaast over de context waarbinnen je publiceert (een online platform) en hoe je een uitwisseling kan aangaan met andere makers van Hard//hoofd.

Om mee te doen aan deze oproep vragen we je om een plan te schrijven (zie gedetailleerde info onderaan de oproep). Dat plan is een formulier waarin je drie concrete bijdragen pitcht en ook geef je aan wat je wil ontwikkelen. Wij geloven dat teksten en beeldverhalen het mooist worden als ze in een dialoog met een redactie tot stand komen. Een plan hoeft daarom niet waterdicht te zijn. Juist als je jezelf uitdaagt hebben we interesse. Het belangrijkste is dat we kunnen zien dat de urgentie van je plan afspat en deze vanuit jouzelf gemotiveerd wordt. Denk daarom vooral: waarom ik? Waarom verrijk ik Hard//hoofd en vertel ik iets dat nu nog niet te horen is op het platform? Hoe verhoudt mijn identiteit zich tot de andere makers die nu een podium krijgen? En durf groter te denken: waarom is wat ik te vertellen heb belangrijk voor de wereld en hoe maken mijn bijdragen de wereld een mooiere/leukere/interessantere/gaperigere/fijnere plek?

Redacteurposities die open staan:

Non-fictie (onder leiding van Chef Essay en Opinie)
- Essayisten en/of opiniemakers die een sterke politieke of filosofische stem hebben maar ook persoonlijk kunnen zijn. Het liefst zijn ze niet bang om zich op een vernieuwende manier in een onderwerp te verdiepen of af te vragen: wat maakt mij anders dan die personen die de tv-programma’s vol lullen (en waardoor ik de tv in de prullenbak heb gegooid)?

Fictie (onder leiding van Chef Literair)
- Verhalenvertellers die multidisciplinair willen en kunnen werken. Ben je een podcastmaker maar wil je meer schrijven en audio en tekst combineren? Of wil je interactieve verhalen programmeren? Onze interesse heb je.
- Fictieschrijvers die een spannende, innovatieve of genreoverschrijdende stijl hebben of dat willen uitbouwen.
- Dichters die een duidelijk eigen geluid hebben. (Daag jezelf uit om onder woorden te brengen waarom je geluid zo bijzonder is.)

Beeld en animatie (onder leiding van Chef Illustratie)
- Striptekenaars die weten dat een goed beeld weinig woorden nodig heeft (maar dat om sommige dingen uit te drukken toch echt iets opgeschreven moet worden).
- Animatoren die op een verrassende manier persoonlijke of politieke thema’s weten te verbeelden.

Vertalers (onder leiding van de hoofdredactie)
- Vertalers (naar het Nederlands) die internationale stemmen willen laten klinken op Hard//hoofd. Het liefst heb je een netwerk maar dat is geen vereiste. Wel willen we weten waarom je vertaalt. (Om iets ontdekken? Uit maatschappelijke overtuiging?) Laat in elk geval weten uit welke taal/talen je wil vertalen.

Over Hard//hoofd

Hard//hoofd is een literair-cultureel tijdschrift dat naast een onlineplatform (hardhoofd.com) jaarlijks een papieren uitgave uitbrengt. De belangrijkste pijlers van Hard//hoofd zijn sinds de oprichting in 2009 hetzelfde gebleven: beeld en taal versterken elkaar; Hard//hoofd is persoonlijk: de stem van een kunstenaar klinkt door in wat diegene maakt; en we zijn gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij vinden dat je makers waarvan wij vinden dat je die moet kennen niet achter een betaalmuur zet. Hard//hoofd is er in de eerste plaats voor de makers. Hier vinden zij een plek voor experiment, voor vertrouwen en bovenal voor vrijheid.

Dat betekent niet dat op Hard//hoofd alles zomaar kan. We doen niet aan clickbait of inhoudsloze sensatie. Hard//hoofd is een vrije ruimte, niet een vrije markt. Wat bij ons verschijnt, is gewogen en zwaar genoeg bevonden. Het is goed. Nooit perfect, want perfectie is saai en saai is Hard//hoofd nooit.

We bieden geen financiële vergoeding, maar wel:

- Feedback door gelijkgestemden die meedenken, onderwerpen aandragen en je stijl uitdagen
- Een grote bühne, die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door vooraanstaande uitgeverijen en culturele instellingen.
- Interessante contacten binnen de culturele sectoren in het Nederlandse taalgebied.
- Scherpe feedback en poëtische replieken door de leukste collega’s.
- Samenwerkingen met kunstenaars, schrijvers en culturele instellingen.
- De leukste feestjes, literaire avonden en inspirerende vergaderingen.
- Doorgroeimogelijkheden in allerlei richtingen.

Een plan schrijven

Via deze link*, kom je bij een formulier waarin de volgende vragen zijn opgenomen:
- Wie ben je? Vertel iets over waarom je dingen maakt. Waarmee begon het maken en waar vind je nu motivatie? Is dat bijvoorbeeld omdat je jezelf wil leren kennen? Of omdat je een bepaalde achtergrond hebt? Of omdat je je snel opwindt? Wat wil je met wat je maakt bereiken? Kortom: waarom maak je? (Max. 400 woorden.)
- Wat is je plan om op het platform van Hard//hoofd te publiceren? Vertel in grote lijnen wat je graag zou willen maken (max. 150 woorden) en pitch drie ideeën (bespreek ze elk in max. 150 woorden). Denk daarbij na over waarom de werken zouden moeten verschijnen op Hard//hoofd.
- Waarop zou je graag feedback krijgen als je in de redactie komt? (Max. 150 woorden.)
- Stuur naast een cv ook twee bijlages (verhalen, essays, audiowerken, strips of animaties) mee waarover je tevreden bent en stuur deze mee. Vertel waarom je tevreden bent over de bijlagen die je meestuurt (max. 150 woorden).

Procedure

Vul het formulier in vóór 8 juli 2023.* Rond 25 juli kan je een eerste reactie verwachten. Mogelijk gaan we met potentiële makers op gesprek voor we een ja of een nee kunnen zeggen. We verwachten veel aanmeldingen en kunnen daarom niet inhoudelijk op de plannen reageren.

* Het formulier vraagt om een Google-account omdat we je vragen om aan het einde bijlages toe te voegen. Op het Google-account hoef je niet bereikbaar te zijn en we nemen contact op via het e-mailadres dat je via het formulier invult.

Mail

Redactie

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
:Dit is Europa: een half-ontspoorde trein

Dit is Europa: een half-ontspoorde trein

Marthe van Bronkhorst bekijkt Europa als een treinreis en stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen als het zijn van de conducteur op die rammelende trein. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2) 7

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 3)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2) 6

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 2)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

Nooit Verzonden - wacht op titel

Afscheidsbrief aan een waardeloze dokter

Er zijn nog steeds dokters die de gezondheidsklachten van hun patiënten niet serieus nemen. Luuk Schokker schreef een openhartige brief aan één van hen. Lees meer

:Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 1) 1

Poetry International X Willem de Kooning Academy: Gedicht zoekt beeld (deel 1)

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via de bundel of op het podium? Tachtig studenten illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van de dichters van het 54ste Poetry International Festival (6, 7, 8 en 9 juni in Rotterdam). Dat levert een verrassende verzameling nieuwe beelden op. Een dialoog tussen woord en beeld waarbij iedere tekenaar zijn eigen afslag nam. Lees meer

Dubbelleven

Dubbelleven

Hoe kenmerkt het interieur van een multicultureel gezin zich? Emerald Liu onderzoekt hoe huiselijke voorwerpen een metaforische brug vormen met haar overzeese familieleden. ‘Het proces van achterlaten maakt alles wat je in je handen hebt extra betekenisvol, overgoten met een glazuur van kostbaarheid.’ Lees meer

Zo beweegt ze niet

Zo beweegt ze niet

Ze had zich er grondig op voorbereid. Spotify-playlists, het juiste jurkje, en zelfs een plan voor gespreksonderwerpen. Maar nu, in de rij voor de club, voelt alles vreemd en ongepast. Een audioverhaal van Lakaver (Werner de Valk en Roderik Maes). Lees meer

Ik wil het woord tokkie nooit meer horen

Ik wil het woord tokkie nooit meer horen

"Ofwel we noemen mij voortaan een tokkie, en ik zal de titel met trots dragen. Of we stoppen met het gebruik van het woord tokkie en laten het weer alleen een familienaam zijn." In deze gastcolumn geeft Anne Schepers een ijzersterk pleidooi tegen het negatieve gebruik van het woord 'tokkie'. Lees meer

Tot morgen

Tot morgen

Na bijna vier jaar als columnist voor Hard//hoofd is het voor Eva tijd voor iets nieuws, maar afscheid nemen is niet haar ding. 'Dus lieve lezers: voor jullie nu een kus op de wang, en tot morgen!' Lees meer

Wat je niet zult zien op het nieuws

Wat je niet zult zien op het nieuws

Marthe van Bronkhorst beschrijft dat wat ongezien blijft op het nieuws over de demonstaties bij de UvA. 'Maar het is wel gezien. Het is niet onopgemerkt gebleven.' Lees meer

:‘Booking profiteert, Israël bombardeert’: waarom gerichte demonstraties mij energie geven 2

‘Booking profiteert, Israël bombardeert’: waarom gerichte demonstraties mij energie geven

Booking.com pretendeert op te komen voor mensenrechten en verdient tegelijkertijd geld aan verhuur in illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Juul Kruse beschrijft hoe het is om tegen dit bedrijf te demonstreren. Lees meer

:Perfect Days: over ritme en ontwakende schoonheid

Perfect Days: over ritme en ontwakende schoonheid

Daria Rizvic zag de film Perfect Days op precies het juiste moment in haar leven. Een persoonlijk verhaal over de kracht van regelmaat. Lees meer

Enge man

De echte ‘sfeerboosdoener’ was de ME

Hoe kan een universiteit die in bijna elk curriculum aandacht besteedt aan dekolonisatie en de kritische blik van haar studenten, zich hier in de praktijk, wanneer het over hun eigen rol gaat, aan onttrekken? Lees meer

Relatietherapie voor een  meningsverschil over AI en kunst 1

Relatietherapie voor een meningsverschil over AI en kunst

Drie kunstenaars komen samen om te praten over de relatie tussen AI en kunst. Twee verschillen flink van mening, de derde bemiddelt. Lees meer

 1

Museumwanden heringericht: Hoe moeten vrouwelijke kunstenaars nu gecureerd worden?

Waarom hangt er nog steeds zo weinig werk van vrouwelijke makers in Nederlandse musea? Isabella Legebeke onderzoekt dit aanhoudende gebrek in een hoopvol essay. Lees meer

Mooi weer spelen

Mooi weer spelen

Als Aisha’s eerste therapiesessie niet voelt als de warme deken waar ze op hoopte, mist ze groepsgenoot S., die haar een spiegel voorhield. Lees meer

:Het is een ondiepe sloot voor een fantasyschrijver: deel 2

Het is een ondiepe sloot voor een fantasyschrijver: deel 2

In het tweede deel van dit essay onderzoekt Ida de complexe verhouding tussen de ‘nuchtere’ Nederlandse cultuur en fantasy. Druist fantasie eigenlijk wel zo tegen onze natuur in als we denken? Hoe is dat eigenlijk mogelijk, als we tegelijkertijd zo van fantasy houden? Lees meer

Het actieve verdraaien van de feiten over Israëlisch geweld

Het actieve verdraaien van de feiten over Israëlisch geweld

Gaza kan halverwege mei de meest extreme vorm van hongersnood verwachten. Volgens de VN bestaat deze door de mens gecreëerde catastrofe nu al in delen van Gaza. David Meijers ontleedt hoe Nederlandse politici en media actief het Israëlisch beleid vertekenen en wegkijken van de genocide. Lees meer

Verdomme, ik heb wel geleefd

Maar verdomme, we hebben wel gelééfd

Marthe van Bronkhorst schreef in 2019 een toneelstuk dat bijna volledig werkelijkheid is geworden. Kan ze de slotscène nog weren uit de realiteit? Lees meer

AI: Nooit meer eenzaamheid?

AI: Nooit meer eenzaamheid?

Ferenz Jacobs bespreekt het futuristische kunstproject van Alicia Framis. Deze zomer trouwt Francis met een hologram gebaseerd op haar eerdere relaties. AI en liefde: een gelukkig huwelijk? Lees meer

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe schrijvers en kunstenaars. We zijn al dertien jaar gratis toegankelijk en advertentievrij. Zo’n vrije ruimte is harder nodig dan ooit. Steun de makers van de toekomst; sluit je vóór 1 juli aan als kunstverzamelaar en ontvang in juli je eerste kunstwerk!

Word kunstverzamelaar