Ben je vrij in je verlangen? Hoe spelen koloniaal gedachtegoed, (hetero)normativiteit en lichamelijkheid mee bij het geven of vragen om (seksueel) consent? Op welke manieren kunnen en willen we elkaar aanraken? Reageer op de brieven van Yousra Benfquih en Alara Adilow voor 2 juni.
Het is lente! Een stiekeme blik in de supermarkt, een opmerking op een feestje. Flirten hoort erbij, maar voelt het altijd prettig? En wie mag het initiatief nemen?
Schrijvers Yousra Benfquih en Alara Adilow onderzoeken in een zesdelige briefwisseling hoe macht en structurele ongelijkheid onze ideeën over intimiteit en seksualiteit beïnvloeden. Kun je echt vrij verlangen in een samenleving die doordrongen is van onvrijheid? Hoe spelen koloniaal gedachtegoed, (hetero)normativiteit en lichamelijkheid mee bij het geven of vragen om consent? Op welke manieren kunnen en willen we elkaar aanraken?
Bij Het Rode Oor, de jaarlijkse schrijfwedstrijd voor erotische kortverhalen, merken we een verandering op in hoe er naar erotiek wordt gekeken. Nieuw is dat in gesprekken met deelnemers, het publiek en juryleden steeds meer waarde wordt gehecht aan de inhoud van een verhaal. Zo duikt regelmatig het argument op dat een verhaal zonder consent van de personages niet erotisch kan zijn. Is zo’n inhoudelijke mening een vorm van cancel culture? Of is deze verschuiving terecht, en zijn erotiek en intimiteit zonder consent onmogelijk?
Wat vind jij? Ben je vrij in je verlangen? En wat betekenen de vragen die Benfquih en Adilow stellen voor jouw kijk op seksualiteit en consent?
We nodigen je uit om vóór 2 juni een korte reactie (max. 450 woorden) te sturen naar reactie@hardhoofd.com. De scherpste, meest prikkelende inzendingen publiceren we op deBuren en Hard//hoofd.
Lieve groet,
deBuren en Hard//hoofd