Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Zeemansgraf voor iedereen

Illustratoren het land in

Tekst Niels Gerson Lohman &
Beeld XF&M

Nederland transformeert. We zijn een innovatieland, maar we leunen ook zwaar op logistiek. Hoe ziet ons land er straks uit?
Grote vragen vergen verbeelding. Daarom stuurde Hard//hoofd drie illustratoren en een belabberde uitvinder met goede bedoelingen het land in, om ons een blik te geven in de toekomst. Prints van XF&M zijn te koop in onze webwinkel.


Week drie: XF&M


Jozien Wijkhuijs maakte voor Hard//hoofd de podcast ‘Watervrees’. Het is ons sindsdien niet meer gelukt om de Hertogin Hedwigepolder los te laten en we hebben onze laatste vier heidagen doorgebracht in het land dat (binnenkort) niet meer is.
Zo gortdroog als ontpoldering is, wanneer land opgaat in de zee kun je in Nederland rekenen op vurige reacties, zelfs als het een polder was. Alsof we het teruggeven. Alsof het meer van ons was dan van de zee. De ontruiming nét over de Belgische grens in het gebied, ging een stuk gemakkelijker. De Belgische grond ligt al een tijd geduldig te wachten op de zondvloed.

Jozien nam XF&M op sleeptouw naar het gebied, en ze spraken met Bert Denneman van de vogelbescherming om een beeld te krijgen van de de nieuwe bewoners van het water dat voorheen bekend stond als de Hedwigepolder: de vogels.


Hedwige-havenVogelbeschermingPolitiek
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Niels Gerson Lohman
XF&M zijn een illustratie duo uit Groningen. Vanuit hun studio/huis werken zij samen aan hun illustraties, laag voor laag, met pen en papier, wat potlood, verf, krijt, inkt, stiften…en misschien nog wat spuitbus…
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd