Gegarandeerd een brandschone stek met deze poetsplaylist, die zelfs het uit het vloerkleed pulken van kattenkots draaglijk maakt." /> Gegarandeerd een brandschone stek met deze poetsplaylist, die zelfs het uit het vloerkleed pulken van kattenkots draaglijk maakt." />
Asset 14

de Grote Voorjaars-schoonmaak

Weg met de muffigheid! Het is voorjaar, en behalve Flente betekent dat ook: tijd voor de grote schoonmaak. Voor een portie extra boen-, poets-, schrob- en stofzuigenergie doken onze redacteuren hun platenkast in (na hem af te stoffen), op zoek naar de beste begeleiding voor tijdens het schoonmaken. Gegarandeerd een brandschone stek tegen de tijd dat de laatste klanken van deze thematische verzamelaar zijn uitgestorven. Een thematische mixtape samengesteld via Spotify en YouTube, met een platenhoes door illustrator Joost Dekkers. Luister de mixtape hier.


Illustratie: Joost Dekkers

Tracklist

1. Joss Stone - Dirty Man (Anna)
2. Sunshine Anderson - Heard It All Before (Ava)
3. Snoop (Doggy) Dogg - Tha Shiznit (Melle)
4. Mariah Carey - Always Be My Baby (Sanne)
5. Bobby Brown - My Prerogative (Ava)
6. David Byrne - She Only Sleeps with Me (Melle)
7. Villagers - Pieces (Timo)
8. Eberg - Sober in June (Melle) (Staat niet op Youtube)
9. Alabama Shakes - Hold On (Timo)
10. Creedence Clearwater Revival - I Heard It Through the Grapevine (Simone)
11. Harlem - Friendly Ghost (Wouter)
12. David Bowie - Ziggy Stardust (Elon)
13. Queens of The Stone Ages - First It Giveth (Rutger)
14. Bush - The Chemicals Between Us (Sophie)
15. Kraftwerk - Computer Love (Kasper)
16. Giorgio Moroder - Chase (Philip)
17. Lindstrøm - Where You Go I Go Too (Boy) (Deel 1 en deel 2)
18. Johnny Nash - I Can See Clearly Now (Philip)
19. Brand New Day - No Doubt (Anna) (staat niet op Youtube)

Luister de hele mixtape via deze Youtube-speler of hier via Spotify.

1. Joss Stone - Dirty Man (Anna)
"I'm gonna take my broom and sweep. All of the dirt, yes sir, out on the street", zingt Joss Stone. Veeg al je eigen viezigheid (en die van eventuele huisgenoten) maar op straat.

2. Sunshine Anderson - Heard It All Before (Mees)
Voor mij is de beste schoonmaakmuziek R&B. Wat zeg ik, het is de beste muziek om een hele hoop dingen op te doen (fietsen, dansen, de liefde bedrijven...). Enfin. Tijdens het schoonmaken doen de emancipatoire liedjes van de diva's het het best, zoals Heard It All Before van Sunshine Anderson.

3. Snoop (Doggy) Dogg - Tha Shiznit (Melle)
Eigenlijk is er niks beters voor wat lente-energie dan laid-back hip-hop. Daarom een klassieker van het debuut van Snoop Dogg uit 1993. Enige voorwaarde is dat je het kei-en-kei-hard uit je speaker pompt.

4. Mariah Carey - Always Be My Baby (Sanne)
Ook erg geschikt als pre-uitgaansmuziek, en een van de weinige nummers die het uit het vloerkleed pulken van kattenkots enigszins draaglijk maakt.

5. Bobby Brown - My Prerogative (Mees)
Als het huis echt smerig is is het tijd voor grof geschut: de vroege jaren negentig. My Prerogative van Bobby Brown, Back To Life van Soul II Soul, 'Gypsy Woman' van Chrystal Waters. Maar goed. Als je zou weten hoe mijn huis er uit ziet, zou je eerder zeggen dat ik mijn hele iTunes (negenduizend nummers, 56 dagen) op shuffle moet zetten.

6. David Byrne - She Only Sleeps with Me (Melle)
De vroege albums van The Talking Heads en het solowerk van David Byrne zijn ideale lentemuziek: vrolijk, swingend en met een knipoog. "She Only Sleeps with Me" van Byrne's laatste reguliere soloalbum is zo'n nummer. Zwoel, catchy, laid-back en met een beetje pikante tekst.

7. Villagers - Pieces (Timo)
Waarom weet ik niet, maar het voelt gewoon zoveel lekkerder om te stofzuigen op driekwarts- en zeskwartsmaten. Zwierend door de kamer dans ik een wals met de rode Zanussi, en ik voel me bijna treurig zodra de veertien vierkante meter weer stofvrij zijn. Gelukkig werkt zo'n walsje ook prima tijdens het doen van de afwas van tweeënhalve (!) week.

8. Eberg - Sober in June (Melle) (Staat niet op Youtube)
Eigenzinnig nummer van de nogal onbekende IJslandse Eberg, die inmiddels drie sympathieke albums heeft afgeleverd. Deze is voor als je nog geen zin hebt in die schoonmaak en nog een paar maanden wil wachten. Tot je nuchter bent, in juni. Het nummer heeft een leuke muzikale en tekstuele twist op 2:40.

9. Alabama Shakes - Hold On (Timo)
De huidige opleving van wat men zo graag "retro" soul wil noemen doet me deugd. De laatste hype: Alabama Shakes. Wat een lekker snerpende gitaartjes, wat een strot en wat een refrein, dat je uit volle borst kunt meezingen tijdens het strijken van overhemden, jasjes, en vooruit, je zwembroek, nu je toch bezig bent.

10. Creedence Clearwater Revival - I Heard It Through the Grapevine (Simone)
Ik heb eigenlijk maar één schoonmaakplaat en dat is mijn Creedence Clearwater Revival-LP. Het gezoem van de stofzuiger valt fantastisch samen met het gekras van de naald over het vinyl. Wanneer ik verwoed de onderkant van de toiletbril poets hoor je I Heard It Through the Grapevine door het huis schallen. Het klinkt misschien gek, maar de akoestiek van de toiletpot lijkt op die momenten speciaal voor mijn stem te zijn ontworpen. Bij het in elkaar schroeven van IKEA kasten placht mijn vader - wanneer ik de LP traditiegetrouw uit de hoes trek - telkens opnieuw te vertellen hoe hij met zijn eerste grote liefde op Suzie Q danste, in de Bamboo Bar aan het Schaarloo in Alkmaar.

11. Harlem - Friendly Ghost (Wouter)
Ik ben niet echt een fanatieke schoonmaker, ook niet tijdens het voorjaar. Als het dan toch moet gebeuren, dan graag op muziek waar ik vrolijk van word, een beetje tempo in zit en waarbij ik hard kan meezingen.

12. David Bowie - Ziggy Stardust (Elon)
Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar ik ga gewoon fucking bewegen als ik dit nummer hoor. En dat is toch nodig als je moet schoonmaken?

13. Queens of The Stone Ages - First It Giveth (Rutger)
De onweerstaanbare riffs en de opzwepende drums van misschien wel de lekkerste band aller tijden zijn sowieso nog boven het geluid van je stofzuiger uit te horen.

14. Bush - The Chemicals Between Us (Sophie)
Ik zet tijdens het schoonmaken vaak mijn in de derde klas gekopieerde cd van Bush op, die doet het nog steeds. The Chemicals Between Us stofzuigt als een malle. Laatst bij m'n moeder helpen schoonmaken en die wilde toen graag Jim Croce horen, dat vond zij de beste ramenlapmuziek. Ik voelde dat niet helemaal.

15. Kraftwerk - Computer Love (Kasper)
Eigenlijk brengt alles van deze band mij in de juiste extase om alles helemaal glimmend te boenen, en dit is hét perfecte nummer om voor het eerst de ramen open te gooien en briesjes vol verwachtingen op te snuiven.

16. Giorgio Moroder - Chase (Philip)
Ooit de soundtrack voor de film Midnight Express (overigens ook het aanraden waard), nu de soundtrack van mijn schoonmaak. Het tempo ligt hoog - maar het nummer heeft iets unheimisch, waardoor je niet geneigd bent te gaan dansen in plaats van schoon te maken. Fijn dus wanneer er bergen afwas verzet moeten worden.

17. Lindstrøm - Where You Go I Go Too (Boy) (Deel 1 en deel 2)
Met schoonmaken neem ik de tijd. Ik kom rustig op gang en een riedeltje van een paar minuten volstaat dus niet. Zoals het werk dat moet worden begeleid, is mijn keuze een langgerekte herhalingsoefening die (stof)laag voor laag naar de climax werkt; het opgeruimde huis, de verhelderde geest. Lindstrøm stuwt je voort en trekt je langzaam maar gegarandeerd mee in zijn flow, die de jouwe wordt. Net als de hijgerige zuchten die de beat uiteindelijk overwinnen. Dan zijn we net geen half uur verder. Dan is alles schoon.

18. Johnny Nash - I Can See Clearly Now (Philip)
Het is goed om aan het begin van je schoonmaak voor ogen te hebben waar je het allemaal voor doet.

19. Brand New Day - No Doubt (Anna) (staat niet op Youtube)
Een hyperblij liedje dat precies past bij het opgeruimde voorjaarsschoonmaakgevoel. Pas samen op straat gaan dansen als de schoonmaak klaar is!

Mail

Audioredactie

Joost Dekkers

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnAdjunct-hoofdredacteur, chef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Heimweek Mixtape

Heimweek Mixtape

Heimwee kan niet zonder muziek, en een themaweek niet zonder mixtape. Traditiegetrouw sluiten we onze themaweek af met liedjes gekozen door redacteuren. Lees meer

Heimwee is de wreedste pijn

Heimwee is de wreedste pijn

Is heimwee vertaalbaar? Marthe van Bronkhorst reflecteert op de emotie in haar vertalingen van drie romantische dichters die zeer onder hun heimwee leden. Lees meer

Ter Reparatie

Ter Reparatie

Soms past toch niet alles op de manier waarop je het je had voorgesteld. Vrienden doen alles voor elkaar, toch? Een kort verhaal over elkaar net missen, drie vrienden en een paarse trui. Lees meer

 'Zijn we al thuis?' vragen 14.000 vluchtelingen in Nederland

'Zijn we al thuis?' vragen 14.000 vluchtelingen in Nederland

Maar liefst 14.000 asielaanvragen zouden nog voor het eind van 2020 behandeld moeten zijn, zo is de doelstelling van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Lees meer

Nostalgische saus

Nostalgische saus

Onze maatschappij kent momenteel veel nostalgische oplevingen. Kunstenaar Sandra Mackus betrapt zichzelf erop dat ze in haar werk ook met het verlangen naar vroeger speelt. Hoe blijft ze authentiek en oprecht? Haar recept is verbluffend simpel. Lees meer

Alles Vijf Sterren: Nieuwe nostalgie 1

Nieuwe nostalgie

Normaal gesproken vragen wij onze redacteuren: wat maakt je blij? Tijdens de Heimweek: wat maakt je nostalgisch? Lees meer

Heimwee in het Heilig Land - een triptiek 1

Heimwee in het Heilig Land

Lies Defever passeerde de muur tussen Israël en Palestina, en ontmoette twee volken met heimwee naar de toekomst. Lees meer

Fantoompijn Evangeline Habarurema

Fantoompijn

Alle dingen gaan voorbij, de mooiste, maar ook de pijnlijkste dingen. Een troostvolle tip voor iedereen die verliest en rouwt, en het officiële Hard//hoofd-debuut van schrijver en illustrator Evangeline Agape. Lees meer

Als het doek valt

Als het doek valt

De gevoelens van heimwee waardoor Eva als kind geteisterd werd, ervaart ze als volwassen vrouw van tijd tot tijd nog steeds. Lees meer

 Samen alleen op de wereld

Samen alleen op de wereld

Speciaal voor de Heimweek delen tien fotografen beelden die hen doen terugverlangen naar een plek of een moment in hun leven. Het resultaat is een uniek inkijkje in de diversiteit van heimwee en nostalgie; misschien wel de allerindividueelste emoties. Lees meer

Over nostalgie en camp - smijt je waardeloze parels uit het raam

Over nostalgie en camp - smijt je waardeloze parels uit het raam

Wat hebben nostalgie en camp met elkaar van doen? Rijk Kistemaker kwam erachter dat deze twee fenomenen nauwer verbonden zijn dan we in eerste instantie misschien denken. Een essay over de troost van het abjecte en de overdaad, van schorseneren en Meryl Streep, van de glitters en parels in een gezamenlijke queercultuur. Lees meer

Nog even, langzaam

Nog even, langzaam

Soms heb je heimwee naar dingen die er nog zijn. Nora van Arkel schreef een gedicht over heimwee naar een relatie die nog niet voorbij is: 'hier, fluister ik maar alles / wat ik voel is morgen'. Lees meer

Wanneer zwaartekracht zich omdraait

Wanneer zwaartekracht zich omdraait

Imme lijdt aan gemis. Ze heeft houvast nodig. Maar hoe ziet dat eruit? Een evocatief verhaal over troost en verlangen van kunstenaar Sanne van Balen. Lees meer

Redactioneel

Hard//hoofd doet of ze thuis is

Hard//hoofd nodigt je van harte uit: doe alsof je thuis bent in deze heimweek. Wat betekent thuis zijn in tijden van pandemie? Of voor mensen die een plek zoeken om veilig te leven, maar daarvoor op de vlucht moeten? Hoe inspireert heimwee de kunstenaar? Het wordt een week om naar terug te verlangen. Lees meer

Alles Vijf Sterren: Strijdbaarheid (en wiskunde)

Strijdbaarheid (en wiskunde)

Deze week worden onze redacteurs blij van strijdbaarheid en een online tentoonstelling in New York. Lees meer

Morgen ruikt naar tijgers

Morgen ruikt naar tijgers

Een tijgerbrood, een zoektocht en een verzameling geurzakjes. Zullen Jefta en Ellis vinden waar ze naar op zoek zijn? Een voorpublicatie uit het afstudeerwerk van Francis Nagy. Lees meer

Fossil Free Culture NL over een Museumplein zonder Shell  1

In de kunst is Shell niet welkom, zegt Fossil Free Culture NL

Bedrijven als Shell hebben in de cultuursector nog een dikke vinger in de pap. Een gesprek met de kunstenaars-activisten van 'Fossil Free Culture' over artwashing, politieke kunst en feminisme in tijden van klimaatontwrichting. Lees meer

Automatische concepten 44

Op weg naar andere relatie- en woonvormen

Een romantische relatie die niet wordt getypeerd door exclusiviteit of samenwonen, wordt opeens een vrije ruimte om op onderzoek te gaan en zelf te creëren, aldus Babet te Winkel. Lees meer

Alles Vijf Sterren: 33

Leg je oor te luister

Deze week worden onze redacteurs blij van leuke of juist gesprekken, Harry Potter door een nieuwe lens en de handen van een pianist. Lees meer

Slentermijmeringen uit Oxford

Slentermijmeringen uit Oxford

In de zomerserie ‘Slentermijmeringen’ reist Annelies van Wijk naar vier Europese steden. Dolend langs Manneken Pis, reuzencitroenen en pijnlijke herinneringen, treedt ze in een sprankelende dialoog met de plekken, hun taal en hun bewoners, maar vooral ook met zichzelf. Vandaag: Oxford. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd.

Jouw steun maakt mogelijk dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Sluit je nu aan en ontvang kunst van talentvolle kunstenaars.

Sluit je aan