Gegarandeerd een brandschone stek met deze poetsplaylist, die zelfs het uit het vloerkleed pulken van kattenkots draaglijk maakt." /> Gegarandeerd een brandschone stek met deze poetsplaylist, die zelfs het uit het vloerkleed pulken van kattenkots draaglijk maakt." />
nieuwsbrief
Asset 14

de Grote Voorjaars-schoonmaak

Weg met de muffigheid! Het is voorjaar, en behalve Flente betekent dat ook: tijd voor de grote schoonmaak. Voor een portie extra boen-, poets-, schrob- en stofzuigenergie doken onze redacteuren hun platenkast in (na hem af te stoffen), op zoek naar de beste begeleiding voor tijdens het schoonmaken. Gegarandeerd een brandschone stek tegen de tijd dat de laatste klanken van deze thematische verzamelaar zijn uitgestorven. Een thematische mixtape samengesteld via Spotify en YouTube, met een platenhoes door illustrator Joost Dekkers. Luister de mixtape hier.

Mail


Illustratie: Joost Dekkers

Tracklist

1. Joss Stone - Dirty Man (Anna)
2. Sunshine Anderson - Heard It All Before (Ava)
3. Snoop (Doggy) Dogg - Tha Shiznit (Melle)
4. Mariah Carey - Always Be My Baby (Sanne)
5. Bobby Brown - My Prerogative (Ava)
6. David Byrne - She Only Sleeps with Me (Melle)
7. Villagers - Pieces (Timo)
8. Eberg - Sober in June (Melle) (Staat niet op Youtube)
9. Alabama Shakes - Hold On (Timo)
10. Creedence Clearwater Revival - I Heard It Through the Grapevine (Simone)
11. Harlem - Friendly Ghost (Wouter)
12. David Bowie - Ziggy Stardust (Elon)
13. Queens of The Stone Ages - First It Giveth (Rutger)
14. Bush - The Chemicals Between Us (Sophie)
15. Kraftwerk - Computer Love (Kasper)
16. Giorgio Moroder - Chase (Philip)
17. Lindstrøm - Where You Go I Go Too (Boy) (Deel 1 en deel 2)
18. Johnny Nash - I Can See Clearly Now (Philip)
19. Brand New Day - No Doubt (Anna) (staat niet op Youtube)

Luister de hele mixtape via deze Youtube-speler of hier via Spotify.

1. Joss Stone - Dirty Man (Anna)
"I'm gonna take my broom and sweep. All of the dirt, yes sir, out on the street", zingt Joss Stone. Veeg al je eigen viezigheid (en die van eventuele huisgenoten) maar op straat.

2. Sunshine Anderson - Heard It All Before (Mees)
Voor mij is de beste schoonmaakmuziek R&B. Wat zeg ik, het is de beste muziek om een hele hoop dingen op te doen (fietsen, dansen, de liefde bedrijven...). Enfin. Tijdens het schoonmaken doen de emancipatoire liedjes van de diva's het het best, zoals Heard It All Before van Sunshine Anderson.

3. Snoop (Doggy) Dogg - Tha Shiznit (Melle)
Eigenlijk is er niks beters voor wat lente-energie dan laid-back hip-hop. Daarom een klassieker van het debuut van Snoop Dogg uit 1993. Enige voorwaarde is dat je het kei-en-kei-hard uit je speaker pompt.

4. Mariah Carey - Always Be My Baby (Sanne)
Ook erg geschikt als pre-uitgaansmuziek, en een van de weinige nummers die het uit het vloerkleed pulken van kattenkots enigszins draaglijk maakt.

5. Bobby Brown - My Prerogative (Mees)
Als het huis echt smerig is is het tijd voor grof geschut: de vroege jaren negentig. My Prerogative van Bobby Brown, Back To Life van Soul II Soul, 'Gypsy Woman' van Chrystal Waters. Maar goed. Als je zou weten hoe mijn huis er uit ziet, zou je eerder zeggen dat ik mijn hele iTunes (negenduizend nummers, 56 dagen) op shuffle moet zetten.

6. David Byrne - She Only Sleeps with Me (Melle)
De vroege albums van The Talking Heads en het solowerk van David Byrne zijn ideale lentemuziek: vrolijk, swingend en met een knipoog. "She Only Sleeps with Me" van Byrne's laatste reguliere soloalbum is zo'n nummer. Zwoel, catchy, laid-back en met een beetje pikante tekst.

7. Villagers - Pieces (Timo)
Waarom weet ik niet, maar het voelt gewoon zoveel lekkerder om te stofzuigen op driekwarts- en zeskwartsmaten. Zwierend door de kamer dans ik een wals met de rode Zanussi, en ik voel me bijna treurig zodra de veertien vierkante meter weer stofvrij zijn. Gelukkig werkt zo'n walsje ook prima tijdens het doen van de afwas van tweeënhalve (!) week.

8. Eberg - Sober in June (Melle) (Staat niet op Youtube)
Eigenzinnig nummer van de nogal onbekende IJslandse Eberg, die inmiddels drie sympathieke albums heeft afgeleverd. Deze is voor als je nog geen zin hebt in die schoonmaak en nog een paar maanden wil wachten. Tot je nuchter bent, in juni. Het nummer heeft een leuke muzikale en tekstuele twist op 2:40.

9. Alabama Shakes - Hold On (Timo)
De huidige opleving van wat men zo graag "retro" soul wil noemen doet me deugd. De laatste hype: Alabama Shakes. Wat een lekker snerpende gitaartjes, wat een strot en wat een refrein, dat je uit volle borst kunt meezingen tijdens het strijken van overhemden, jasjes, en vooruit, je zwembroek, nu je toch bezig bent.

10. Creedence Clearwater Revival - I Heard It Through the Grapevine (Simone)
Ik heb eigenlijk maar één schoonmaakplaat en dat is mijn Creedence Clearwater Revival-LP. Het gezoem van de stofzuiger valt fantastisch samen met het gekras van de naald over het vinyl. Wanneer ik verwoed de onderkant van de toiletbril poets hoor je I Heard It Through the Grapevine door het huis schallen. Het klinkt misschien gek, maar de akoestiek van de toiletpot lijkt op die momenten speciaal voor mijn stem te zijn ontworpen. Bij het in elkaar schroeven van IKEA kasten placht mijn vader - wanneer ik de LP traditiegetrouw uit de hoes trek - telkens opnieuw te vertellen hoe hij met zijn eerste grote liefde op Suzie Q danste, in de Bamboo Bar aan het Schaarloo in Alkmaar.

11. Harlem - Friendly Ghost (Wouter)
Ik ben niet echt een fanatieke schoonmaker, ook niet tijdens het voorjaar. Als het dan toch moet gebeuren, dan graag op muziek waar ik vrolijk van word, een beetje tempo in zit en waarbij ik hard kan meezingen.

12. David Bowie - Ziggy Stardust (Elon)
Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar ik ga gewoon fucking bewegen als ik dit nummer hoor. En dat is toch nodig als je moet schoonmaken?

13. Queens of The Stone Ages - First It Giveth (Rutger)
De onweerstaanbare riffs en de opzwepende drums van misschien wel de lekkerste band aller tijden zijn sowieso nog boven het geluid van je stofzuiger uit te horen.

14. Bush - The Chemicals Between Us (Sophie)
Ik zet tijdens het schoonmaken vaak mijn in de derde klas gekopieerde cd van Bush op, die doet het nog steeds. The Chemicals Between Us stofzuigt als een malle. Laatst bij m'n moeder helpen schoonmaken en die wilde toen graag Jim Croce horen, dat vond zij de beste ramenlapmuziek. Ik voelde dat niet helemaal.

15. Kraftwerk - Computer Love (Kasper)
Eigenlijk brengt alles van deze band mij in de juiste extase om alles helemaal glimmend te boenen, en dit is hét perfecte nummer om voor het eerst de ramen open te gooien en briesjes vol verwachtingen op te snuiven.

16. Giorgio Moroder - Chase (Philip)
Ooit de soundtrack voor de film Midnight Express (overigens ook het aanraden waard), nu de soundtrack van mijn schoonmaak. Het tempo ligt hoog - maar het nummer heeft iets unheimisch, waardoor je niet geneigd bent te gaan dansen in plaats van schoon te maken. Fijn dus wanneer er bergen afwas verzet moeten worden.

17. Lindstrøm - Where You Go I Go Too (Boy) (Deel 1 en deel 2)
Met schoonmaken neem ik de tijd. Ik kom rustig op gang en een riedeltje van een paar minuten volstaat dus niet. Zoals het werk dat moet worden begeleid, is mijn keuze een langgerekte herhalingsoefening die (stof)laag voor laag naar de climax werkt; het opgeruimde huis, de verhelderde geest. Lindstrøm stuwt je voort en trekt je langzaam maar gegarandeerd mee in zijn flow, die de jouwe wordt. Net als de hijgerige zuchten die de beat uiteindelijk overwinnen. Dan zijn we net geen half uur verder. Dan is alles schoon.

18. Johnny Nash - I Can See Clearly Now (Philip)
Het is goed om aan het begin van je schoonmaak voor ogen te hebben waar je het allemaal voor doet.

19. Brand New Day - No Doubt (Anna) (staat niet op Youtube)
Een hyperblij liedje dat precies past bij het opgeruimde voorjaarsschoonmaakgevoel. Pas samen op straat gaan dansen als de schoonmaak klaar is!

Audioredactie

Joost Dekkers

Steun ons en word kunstverzamelaar

Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis.

Zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door.

Steun ons
het laatste
Beeldbrekers (VII): 'Kunst en sport gaan ontzettend goed samen'

'Kunst en sport gaan ontzettend goed samen'

In deze serie interviewt Hard//hoofd beeldbrekers: mensen die het kunst- en cultuurveld openbreken en de spelregels veranderen. Aflevering 7: In een oude kogelfabriek op het Hembrugterrein is sinds deze zomer Het HEM te bezoeken, ‘een nieuw huis voor cultuur’. In gesprek met Laura Kemper. Lees meer

Automatische concepten 27

Ben je wel echt verslaafd aan je smartphone?

Dagelijks besteden we eindeloos veel tijd aan onze smartphones. Sommigen wijten dat aan een verslaving. Gatool Katawazi pleit ervoor dat we onze verantwoordelijkheid nemen voor dit gedrag, en spaarzaam om te springen met het woord 'verslaving'. Lees meer

Tip: Leer elkaars taal van de liefde

Leer elkaars taal van de liefde

Kiki Bolwijn heeft een bijzondere manier van communiceren met haar vader: zonder veel woorden te wisselen begrijpen ze elkaar heel goed. Een tip om elkaars taal van de liefde te leren spreken, ook als dat soms niet de jouwe is. Lees meer

 Vega Whopperwolf

Vega Whopperwolf

Alsof je een hongerige wolf aan de soja krijgt, zo kun je de prestatie van De Vegetarische Slager zien. Het bedrijf verovert langzaam maar zeker de Europese markt voor vleesvervangers. Het nieuws in beeld door Katja Grosskinsky. Lees meer

Red zaterdag onze democratie 1

Red zaterdag onze democratie

Als terrorisme en doodsbedreigingen niet meer worden geschuwd om een racistische traditie in stand te houden, is jezelf uitspreken niet meer genoeg, ziet Naomí Combrink. De vrijheid van vergadering en de democratie staan op het spel. Lees meer

Alles vijf sterren: 15

Persoonlijke revoluties en opdringerige aansporingen

Deze week worden we blij van een eeuwenoude schoolkrant, een handig polsbandje en een kostuumdrama zoals we dat niet gewend zijn. Lees meer

Tip: Ga saneren

Ga saneren

De nachtmerrie van elke boekenliefhebber: Esmé van den Boom moet voor haar werk in de bibliotheek boeken wegdoen. Of word je hier juist ook wel zen van? Lees meer

 Mag ik nog even vangen?

Mag ik nog even vangen?

Honderden Amerikanen ontvingen eerder deze week opeens een nachtelijk berichtje van een vriend, kennis, collega... Maar die wisten op hun beurt nergens van. Oude berichten van jaren eerder werden 'gerecycled'. Het nieuws in beeld door Nastia Cistakova. Lees meer

Alles vijf sterren: Over straat in een andere wereld

Over straat in een andere wereld

Deze week worden we blij van een ontroerende, grappige bewerking van Oorlog en Vrede, een hilarische podcast over porno, en een app die hardlopen combineert met zombies. Lees meer

Column: Een brief op de schoorsteenmantel

Een brief op de schoorsteenmantel

In de jaren '70 hadden veel dertigers iets uit te vechten met hun moeder. Zo ook Trudy, die de hare speciaal daarvoor uitnodigde voor een weekend op het strand. Lees meer

Waterlanders

Waterlanders

Annelies van Wijk beschrijft een tragische familiegeschiedenis in de vorm van een kort verhaal. Lees meer

Poortwachters van de Homogemeenschap

Poortwachters van de homogemeenschap

Sebastiaan van der Lubbe ontmaskert het dunne laagje vernis dat we in Nederland ‘tolerantie’ noemen. Hij strijdt tegen de regenboogvlag als goedkoop fashion statement en vóór de regenboogvlag als pleitbezorger van inclusiviteit. Lees meer

 Wie stoot koning Netflix van de bank?

Wie stoot koning Netflix van de bank?

Voor koning Netflix staat er veel op het spel. Het is dringen geblazen voor de troonopvolgers. Het nieuws in beeld door Jente Hoogeveen. Lees meer

Filmtrialoog: Light Of My Life 1

Light Of My Life

Onze redacteuren werden meegesleept in de vlucht van Casey Affleck en zijn filmdochter in 'Light of my Life'. Lees meer

Hard//talk: Een spelletje memory voor de Alzheimervereniging

Een spelletje memory voor de Alzheimervereniging

Met enige verbazing ziet Vivian Mac Gillavry hoe goede doelen geld ophalen met acties die patiënten zelf vaak niet meer kunnen uitvoeren. Lees meer

Stort jezelf in een crisis zónder er sterker uit te komen 1

Stort jezelf in een crisis zónder er sterker uit te komen

Intenties om (nog) gelukkiger/gezonder/succesvoller te leven? Filosofe Lieke Knijnenburg onthult hoe de kapitalistische samenleving deze intenties in ons programmeert, en hoe we ertegen in opstand kunnen komen. Een bevrijdend essay over tijdverspilling, zelfverwoesting en liefde. Lees meer

Tip: Neem geen kat 1

Neem geen kat

Eva van den Boogaard heeft een kat. Een hele mooie, die het goed doet op Instagram. Maar toch had ze hem liever niet gehad. Een tip om niet onwillekeurig te gaan houden van een dier. Lees meer

 Een bezegeld lot in een verzegelde trailer

Een bezegeld lot in een verzegelde trailer

Zodra de trailer verzegeld werd, waren de 39 Chinese migranten die zich erin hadden verstopt kansloos. Het nieuws in beeld door Rob Worst. Lees meer

Alles vijf sterren 2

Zo komen we de herfst wel door

Deze week worden we blij van een ouderwetse spelletjesavond (bij jou thuis), het elegie van Kate Tempest en een fotoarchief. Lees meer

Column: Joh wat origineel

Joh wat origineel

Iduna Paalman had een zinnelijke droom over iemand die niet haar vriend is. Wat moet ze daarvan maken? Lees meer

Steun ons en word kunstverzamelaar
Hardhoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang de interessantste Hard//hoofd kunstwerken.

Steun ons vanaf €5