Gegarandeerd een brandschone stek met deze poetsplaylist, die zelfs het uit het vloerkleed pulken van kattenkots draaglijk maakt." /> Gegarandeerd een brandschone stek met deze poetsplaylist, die zelfs het uit het vloerkleed pulken van kattenkots draaglijk maakt." />
Asset 14

de Grote Voorjaars-schoonmaak

Weg met de muffigheid! Het is voorjaar, en behalve Flente betekent dat ook: tijd voor de grote schoonmaak. Voor een portie extra boen-, poets-, schrob- en stofzuigenergie doken onze redacteuren hun platenkast in (na hem af te stoffen), op zoek naar de beste begeleiding voor tijdens het schoonmaken. Gegarandeerd een brandschone stek tegen de tijd dat de laatste klanken van deze thematische verzamelaar zijn uitgestorven. Een thematische mixtape samengesteld via Spotify en YouTube, met een platenhoes door illustrator Joost Dekkers. Luister de mixtape hier.


Illustratie: Joost Dekkers

Tracklist

1. Joss Stone - Dirty Man (Anna)
2. Sunshine Anderson - Heard It All Before (Ava)
3. Snoop (Doggy) Dogg - Tha Shiznit (Melle)
4. Mariah Carey - Always Be My Baby (Sanne)
5. Bobby Brown - My Prerogative (Ava)
6. David Byrne - She Only Sleeps with Me (Melle)
7. Villagers - Pieces (Timo)
8. Eberg - Sober in June (Melle) (Staat niet op Youtube)
9. Alabama Shakes - Hold On (Timo)
10. Creedence Clearwater Revival - I Heard It Through the Grapevine (Simone)
11. Harlem - Friendly Ghost (Wouter)
12. David Bowie - Ziggy Stardust (Elon)
13. Queens of The Stone Ages - First It Giveth (Rutger)
14. Bush - The Chemicals Between Us (Sophie)
15. Kraftwerk - Computer Love (Kasper)
16. Giorgio Moroder - Chase (Philip)
17. Lindstrøm - Where You Go I Go Too (Boy) (Deel 1 en deel 2)
18. Johnny Nash - I Can See Clearly Now (Philip)
19. Brand New Day - No Doubt (Anna) (staat niet op Youtube)

Luister de hele mixtape via deze Youtube-speler of hier via Spotify.

1. Joss Stone - Dirty Man (Anna)
"I'm gonna take my broom and sweep. All of the dirt, yes sir, out on the street", zingt Joss Stone. Veeg al je eigen viezigheid (en die van eventuele huisgenoten) maar op straat.

2. Sunshine Anderson - Heard It All Before (Mees)
Voor mij is de beste schoonmaakmuziek R&B. Wat zeg ik, het is de beste muziek om een hele hoop dingen op te doen (fietsen, dansen, de liefde bedrijven...). Enfin. Tijdens het schoonmaken doen de emancipatoire liedjes van de diva's het het best, zoals Heard It All Before van Sunshine Anderson.

3. Snoop (Doggy) Dogg - Tha Shiznit (Melle)
Eigenlijk is er niks beters voor wat lente-energie dan laid-back hip-hop. Daarom een klassieker van het debuut van Snoop Dogg uit 1993. Enige voorwaarde is dat je het kei-en-kei-hard uit je speaker pompt.

4. Mariah Carey - Always Be My Baby (Sanne)
Ook erg geschikt als pre-uitgaansmuziek, en een van de weinige nummers die het uit het vloerkleed pulken van kattenkots enigszins draaglijk maakt.

5. Bobby Brown - My Prerogative (Mees)
Als het huis echt smerig is is het tijd voor grof geschut: de vroege jaren negentig. My Prerogative van Bobby Brown, Back To Life van Soul II Soul, 'Gypsy Woman' van Chrystal Waters. Maar goed. Als je zou weten hoe mijn huis er uit ziet, zou je eerder zeggen dat ik mijn hele iTunes (negenduizend nummers, 56 dagen) op shuffle moet zetten.

6. David Byrne - She Only Sleeps with Me (Melle)
De vroege albums van The Talking Heads en het solowerk van David Byrne zijn ideale lentemuziek: vrolijk, swingend en met een knipoog. "She Only Sleeps with Me" van Byrne's laatste reguliere soloalbum is zo'n nummer. Zwoel, catchy, laid-back en met een beetje pikante tekst.

7. Villagers - Pieces (Timo)
Waarom weet ik niet, maar het voelt gewoon zoveel lekkerder om te stofzuigen op driekwarts- en zeskwartsmaten. Zwierend door de kamer dans ik een wals met de rode Zanussi, en ik voel me bijna treurig zodra de veertien vierkante meter weer stofvrij zijn. Gelukkig werkt zo'n walsje ook prima tijdens het doen van de afwas van tweeënhalve (!) week.

8. Eberg - Sober in June (Melle) (Staat niet op Youtube)
Eigenzinnig nummer van de nogal onbekende IJslandse Eberg, die inmiddels drie sympathieke albums heeft afgeleverd. Deze is voor als je nog geen zin hebt in die schoonmaak en nog een paar maanden wil wachten. Tot je nuchter bent, in juni. Het nummer heeft een leuke muzikale en tekstuele twist op 2:40.

9. Alabama Shakes - Hold On (Timo)
De huidige opleving van wat men zo graag "retro" soul wil noemen doet me deugd. De laatste hype: Alabama Shakes. Wat een lekker snerpende gitaartjes, wat een strot en wat een refrein, dat je uit volle borst kunt meezingen tijdens het strijken van overhemden, jasjes, en vooruit, je zwembroek, nu je toch bezig bent.

10. Creedence Clearwater Revival - I Heard It Through the Grapevine (Simone)
Ik heb eigenlijk maar één schoonmaakplaat en dat is mijn Creedence Clearwater Revival-LP. Het gezoem van de stofzuiger valt fantastisch samen met het gekras van de naald over het vinyl. Wanneer ik verwoed de onderkant van de toiletbril poets hoor je I Heard It Through the Grapevine door het huis schallen. Het klinkt misschien gek, maar de akoestiek van de toiletpot lijkt op die momenten speciaal voor mijn stem te zijn ontworpen. Bij het in elkaar schroeven van IKEA kasten placht mijn vader - wanneer ik de LP traditiegetrouw uit de hoes trek - telkens opnieuw te vertellen hoe hij met zijn eerste grote liefde op Suzie Q danste, in de Bamboo Bar aan het Schaarloo in Alkmaar.

11. Harlem - Friendly Ghost (Wouter)
Ik ben niet echt een fanatieke schoonmaker, ook niet tijdens het voorjaar. Als het dan toch moet gebeuren, dan graag op muziek waar ik vrolijk van word, een beetje tempo in zit en waarbij ik hard kan meezingen.

12. David Bowie - Ziggy Stardust (Elon)
Ik kan het niet zo goed uitleggen, maar ik ga gewoon fucking bewegen als ik dit nummer hoor. En dat is toch nodig als je moet schoonmaken?

13. Queens of The Stone Ages - First It Giveth (Rutger)
De onweerstaanbare riffs en de opzwepende drums van misschien wel de lekkerste band aller tijden zijn sowieso nog boven het geluid van je stofzuiger uit te horen.

14. Bush - The Chemicals Between Us (Sophie)
Ik zet tijdens het schoonmaken vaak mijn in de derde klas gekopieerde cd van Bush op, die doet het nog steeds. The Chemicals Between Us stofzuigt als een malle. Laatst bij m'n moeder helpen schoonmaken en die wilde toen graag Jim Croce horen, dat vond zij de beste ramenlapmuziek. Ik voelde dat niet helemaal.

15. Kraftwerk - Computer Love (Kasper)
Eigenlijk brengt alles van deze band mij in de juiste extase om alles helemaal glimmend te boenen, en dit is hét perfecte nummer om voor het eerst de ramen open te gooien en briesjes vol verwachtingen op te snuiven.

16. Giorgio Moroder - Chase (Philip)
Ooit de soundtrack voor de film Midnight Express (overigens ook het aanraden waard), nu de soundtrack van mijn schoonmaak. Het tempo ligt hoog - maar het nummer heeft iets unheimisch, waardoor je niet geneigd bent te gaan dansen in plaats van schoon te maken. Fijn dus wanneer er bergen afwas verzet moeten worden.

17. Lindstrøm - Where You Go I Go Too (Boy) (Deel 1 en deel 2)
Met schoonmaken neem ik de tijd. Ik kom rustig op gang en een riedeltje van een paar minuten volstaat dus niet. Zoals het werk dat moet worden begeleid, is mijn keuze een langgerekte herhalingsoefening die (stof)laag voor laag naar de climax werkt; het opgeruimde huis, de verhelderde geest. Lindstrøm stuwt je voort en trekt je langzaam maar gegarandeerd mee in zijn flow, die de jouwe wordt. Net als de hijgerige zuchten die de beat uiteindelijk overwinnen. Dan zijn we net geen half uur verder. Dan is alles schoon.

18. Johnny Nash - I Can See Clearly Now (Philip)
Het is goed om aan het begin van je schoonmaak voor ogen te hebben waar je het allemaal voor doet.

19. Brand New Day - No Doubt (Anna) (staat niet op Youtube)
Een hyperblij liedje dat precies past bij het opgeruimde voorjaarsschoonmaakgevoel. Pas samen op straat gaan dansen als de schoonmaak klaar is!

Mail

Audioredactie

Joost Dekkers

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Geld lenen

Geld lenen

‘Het spijt me,’ zeg ik. ‘Voor dit alles.’ Ik gebaar om me heen. ‘Voor Nederland.’ In deze column van Anne Schepers ontmoeten twee vrouwen, die uitkijken naar hun avond in een wijnbar, een man die een treinkaartje naar Ter Apel bij elkaar probeert te sprokkelen. Lees meer

Vijftig jaar vrijheid van beweging

Vijftig jaar vrijheid van beweging

Tom Kniesmeijer leerde dansen op de remixes van discopionier Tom Moulton. Nu zijn eerste kennismaking met de muziek van deze sterproducent bijna vijftig jaar geleden is, blikt hij terug en komt hij tot een inzicht over onze tijd. Lees meer

Kür op muziek

Kür op muziek

”Onlangs las ik over wezentjes die alleen bestaan in de droom van een slapende vrouw.” Nelson Morus schreef een kort verhaal over geforceerde gezelligheid, chatbotgesprekken over lievelingsgerechten, hectiek en de alledaagse sleur. Lees meer

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

'Als je je psycholoog écht een brevet van onkunde wil geven, moet je haar uitnodigen voor je euthanasiefeest.' Lees meer

Neoliberaal Lang Covid 2

Neoliberaal Lang Covid

Voor ons 'Aaah'-magazine, schreef Harriët Bergman een essay over hoe long covid-patiënten vallen tussen pech en onrecht. "Er is iets grondig mis met hoe we in Nederland omgaan met mensen met een beperking en chronisch zieke mensen." Lees meer

Zo het begon 1

Zo het begon

Nele Peeters schreef een ontroerend verhaal, vol treffende zinnen en beelden. Het is dromerig verhaal, over eenzaamheid, hoop, zorgzaamheid en zwaarte. Lees meer

Ik ook op jou

Ik ook op jou

Op een avond zegt iemand tegen Eva dat hij verliefd op haar is. Terwijl hij wacht op een antwoord, denkt Eva na over wat verliefd zijn eigenlijk is. Lees meer

 1

Het model

De hoofdpersoon in dit verhaal van Feico Sobel poseert op een doordeweekse avond naakt voor een schilderklasje in Spijkenisse. De sessie ontaardt in een bizarre erotische nachtmerrie waarin onze verteller zich totaal verliest. Lees meer

Waarom het over mij gaat als het over trans literatuur gaat

Waarom het over mij gaat als het over trans literatuur gaat

In dit persoonlijke essay reflecteert Tom Kniesmeijer op queer activisme en literatuur, oftewel: de reden dat we strijden en schrijven. Lees meer

:Oproep: nieuwe Chef Illustratie en Beeldredacteur online

Oproep: nieuwe Chef Illustratie en Beeldredacteur online

Hard//hoofd zoekt twee getalenteerde, assertieve, breed onderlegde beelddenker (x/v/m) die de beeldredactie willen komen versterken! Lees meer

Herhaalrecept

Herhaalrecept

Op een ochtend wordt Aisha Mansaray wakker in een parelmoeren bubbel. Ze onderzoekt hoe ze met haar depressie op de randen van de realiteit kan leven, zonder de grip erop te verliezen. ‘Mijn aandoening was een zuigend ding geweest dat zich om mij heen had gewikkeld, lelijk, en meer levend dan ik.’ Lees meer

Stop met het onderschatten van de gevolgen van het slavernijverleden

Stop met het onderschatten van de gevolgen van het slavernijverleden

Zelfs 150 jaar na de afschaffing van de slavernij, zijn de gevolgen daarvan nog steeds voelbaar. Veel Nederlanders zien helaas niet in hoe de koloniale geschiedenis het heden heeft vormgegeven. Pas als je de bloedrode draad door de Nederlandse geschiedenis begrijpt, kun je de huidige ontwikkelingen echt begrijpen stelt Jazz Komproe. ‘Een onzichtbare wond laat zich immers moeilijk genezen.’ Lees meer

:Het voorleesuur heeft geslagen: een essay over morele paniek

Het voorleesuur heeft geslagen: een essay over morele paniek

In april 2023 werd een onschuldige dragqueen-voorleesmiddag plots het middelpunt van ophef. Opgefokt door radicaal-rechtse groeperingen, werd er die middag luid geprotesteerd tegen het initiatief. Op het verkeerde tijdstip, maar toch: de morele paniek was niet te overzien. Reden genoeg voor Rijk Kistemaker om na te gaan: die paniek, waar komt die vandaan? En wat zit er eigenlijk achter? Lees meer

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Marthe van Bronkhorst maakt de balans op tussen S en M, die beide alles kwijt zijn: de een is ingebed in het zorgsysteem, de ander moet niks hebben van de verzorgingsstaat. Lees meer

Navelstaren als rebellie

Navelstaren als rebellie

Voor ons vorige magazine, schreef Lena Plantinga een essay over waarom het revolutionair is als vrouwen schrijven over emoties, liefde, alledaagse dingen en seks. ‘Ik schrijf omdat ik boos ben terwijl iedereen me altijd lief noemt.’ Lees meer

Weke delen

Weke delen

Op de laatste dag van de zomervakantie bedenken vier vrienden een ultieme streek om ‘de Pedofiel’ in het dorp te leveren. Maar tussen Reinout en Jordan is iets anders aan de hand. Een coming of age- verhaal van Nelson Morus over vriendschap, angst, en schaamte. Lees meer

‘Stel je voor dat het gewoon wérkt’

‘Stel je voor dat het gewoon wérkt’

Grootgebracht met het idee dat 'natuurlijke' oplossingen de voorkeur hebben boven synthetische medicatie stond Eva niet te springen om angstremmers te gaan gebruiken. Maar wat als het nou gewoon werkt? Lees meer

De kieuwbogen kleuren zalmroze

De kieuwbogen kleuren zalmroze

In de zomer van 2022 voltrok zich een milieuramp in de rivier de Oder. Honderdduizenden dode vissen dreven toen naar het oppervlak van de rivier. Emma Zuiderveen schreef een gedichtenreeks waarin ze de oorzaken en gevolgen van deze ramp op zowel individuele als collectieve schaal onderzoekt. Lees meer

Wie blijft? De kennisvlucht in Suriname

Het Sranantongo leeft

Het Sranantongo wordt steeds meer gesproken in Suriname om de massa aan te spreken. Toch is het Nederlands nog steeds de enige officiële taal van het land. Voor het drieluik dat Kevin Headley schrijft over hoe het koloniale verleden nog voortleeft in Suriname, gaat hij in dit derde en laatste deel in op de geschiedenis... Lees meer

De vrouw met de rode haren (ILY)

De vrouw met de rode haren (ILY)

Een verhaal van Ida Blom over de beklemming van verlies en herinnering en het zoeken naar het verleden in het heden. Lees meer

Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Meld je aan als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang ons papieren magazine twee keer per jaar in de bus. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer