Ruben Topia won met zijn illustratie de Stoute Stift 2024, de illustratiewedstrijd die deBuren organiseert. Topia maakte een illustratie bij een erotische verhaal van Prins de Vos.
Het juryrapport: Ruben Topia kreeg de opdracht om het verhaal ‘Venus as a Boy’ te illustreren. Een verhaal over een zwoele ochtend waarin een sluimerende, prille transman zijn wellustige fantasieën en hete herinneringen projecteert op het lichaam van zijn minnaar. Hij geniet van zijn nieuwe geslacht met op de achtergrond de song ‘Venus as a boy’ van Björk.
In een tekst worden beelden opgeroepen, maar in een illustratie worden beelden getoond. Illustraties zijn in die zin explicieter dan geschreven taal. Het beeld spreekt voor zich en de verbeelding van de kijker moet hier geprikkeld worden via kleurgebruik, lijnvoering, compositie en figuratie.
Dat doet Ruben Topia met grote gretigheid. In zijn psychedelische tekening vertaalt hij de tekst haast letterlijk; woord na woord zet hij om in beeld. Het lijkt wel alsof de tekst zijn tekening illustreert.
Maar Ruben voegt een extra setting toe aan het geschreven verhaal. In de tekening staat het bed van de geliefden in een paradijselijke tuin waar slingerende planten lichaamsdelen omhelzen. Uitbarstende geslachtsdelen hebben de vorm van vulkanen en in het struikgewas verschuilen zich hitsige Playmobilfiguren. De drukke compositie doet denken aan een mandala en er hangt een broeierige hippiesfeer in deze illustratie. Maar vooral lijkt het tafereel getekend door een geile puber die zijn kleurpotloden en een doos aquarelverf heeft bovengehaald om in het poëziealbum van zijn vriend te tekenen.
De illustratie van Ruben Topia is niet modieus, maar straalt een sterke persoonlijkheid uit. Illustratoren zijn auteurs, net als schrijvers. Zij plaatsen hun persoonlijk verhaal naast de tekst zodat de combinatie van de twee elkaar versterkt. Met zijn eerlijke, drukke en wat naïeve tekenstijl weet Ruben Topia de kijker langzaam te verleiden.
Maar wat betekenen die raadselachtige cijfers toch op de hoofdkussens in het bed?
Illustrator en kunstenaar Ruben Topia woont in Den Bosch en studeerde Illustratie aan Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In zijn composities brengt hij magische elementen uit verschillende culturen samen. Hij combineert inkttekening met digitaal design en maakt ingewikkelde kunstwerken die een weergave zijn van verwarring en chaos in de wereld. Topia haalt inspiratie uit de natuur en uit ‘tekenen als medium voor meditatie’; de synergie die wordt afgebeeld in zijn wilde geometrische landschappen is een poging om uit talloze bronnen een utopisch universum te creëren.
Eervolle vermelding: Sara Mertens
Sara Mertens illustreerde het verhaal ‘April doet wat hij wil’. In dit verhaal schuilt een te licht geklede vrouw onder de luifel van een supermarkt voor een plotse bui. Ze staat er samengedrukt tussen anonieme passanten die ook beschutting zoeken tegen de regen. Toch wordt de vrouw nat door een man die haar tegen zich aandrukt en haar flarden van T.S. Eliot’s ‘Wasteland’ toefluistert.
Sara Mertens verbeeldt deze heimelijke erotische situatie met zeer beperkte middelen. Met een klare zwarte lijn en enkele kleurvlakken traceert ze de druipende personages. Een vrouw met een overstromende paraplu voelt broeierigheid achter haar rug. Vallende regendruppels worden groeiende stengels terwijl een vrouw vloeibaar wordt onder de tastende handen van een figuur achter haar.
Een rood kleed en rode ronde tepels, lichtrode wangen, schoenen, armen, roosrode schaduwpartijen in broekspijpen en dun blauwe accenten in druppels zijn samen met de blauwe silhouetten, de enige kleuren die in deze tekening voorkomen. Of neen, er is nog wat lichtbruin in het haar van de grijpgrage minnaar en er zijn fijne spetters rondom de uitgespaarde rechthoek die symbool staat voor de luifel. De personages zijn haast geometrisch getekend maar de blik van de rode vrouw, de lach van het lustobject en de handen van de opdringerige vrijer maken het tafereel toch levendig.
Deze bedrieglijk eenvoudige tekening is eigentijds, viel op en wist de jury veel te vertellen.
Juryleden van de Stoute Stift waren: Suzanne Tromp (Chef Illustratie Hard//hoofd & WePresent - WeTransfer), cartoonist Steve Michiels, illustrator Marjolein Schalk (artistiek leider Wobby.club) en kunstenaar, schrijver en storyteller Guus Møystad.