Welk verlangen kenmerkt jouw leven en waar snak jij naar? Stuur voor 14 februari 2025 je pitch in en voed ons met jouw ideeën over (beeld)verhalen, essays, poëzie en kunstkritiek voor het magazine ‘Honger’.
Je komt terug van de supermarkt en nog voordat je de voordeur opent, trek je een zak chips open en prop je je mond vol. Binnen scheurt de plastic boodschappentas open en een fles wijn ontsnapt, dondert op de vloer en rolt van je weg. Wanneer de oven piept, buigt je afbakpizza treurig. Voor één persoon dekken heeft geen zin en na de laatste hap van je eten, neem je nog een glas wijn en ga je op de bank liggen. Je checkt apps op je telefoon en scrollt door socialemediakanalen waarvan je weet dat ze je niet gelukkig maken. Na uren leg je pas je telefoon weg. Alleen je maag is gevuld. Aan welke leegte lijd je?
Honger staat voor afwezigheid. Inmiddels lijden 281,6 miljoen mensen aan voedseltekort, een aantal dat, ondanks het overschot dat we produceren, de afgelopen vier jaar niet is gedaald. Honger wordt ook bewust ingezet als machtsmiddel, zoals de uithongering van de bevolking in Gaza door Israël, of in Sudan vanuit imperialistische (en kapitalistische) belangen. Door het oorlogsgeweld en genocides van het afgelopen jaar verdubbelde het aantal mensen dat in acute hongersnood leeft.
In de zevende editie van Hard//hoofd willen we het zowel hebben over letterlijke honger, als over de honger die achter het letterlijke schuilt. Honger is meer dan alleen willen overleven. Honger is verlangen naar bijvoorbeeld liefdevol aangeraakt worden of simpelweg iemand wensen die aan de andere kant van de tafel zit, je aankijkt en je ziet.
Voor de volgende editie van Hard//hoofd nodigen we je uit om een pitch in te dienen over absentie en verlangen. Stuur voor 14 februari 2025 je pitch in en voed ons met jouw ideeën over (beeld)verhalen, essays, poëzie en kunstkritiek.
Lees de tips op deze pagina en stuur je pitch naar: oproep@hardhoofd.com . (We hebben je pitch ontvangen als je een automatische reactie krijgt.)
We kijken uit naar je inzending!
We zoeken ook een illustrator voor onze cover, bekijk daarvoor deze oproep.
Tips
Algemene tip over de inhoud:
De artistieke missie van Hard//hoofd is het bieden van een podium aan nieuwe makers die in (beeld)verhalen een liefdevolle interactie aangaan met personen, wezens, systemen, neigingen, dreigingen, toekomstbeelden of zichzelf. Onthoud daarbij dat liefde vele uitingsvormen kent; we willen genegenheid niet platwalsen tot enkel de zoete roes van het eerste contact. Wij zijn er voor verdieping en de intieme relaties die volgen wanneer je je engageert. Een kritische houding is het lef hebben om niet voor de makkelijke weg te kiezen. Vier daarom je relaties tot anderen, schuw geen boosheid en verdriet, én sta open om de ander en jezelf te begrijpen. Voor Hard//hoofd maak je om kiertjes in je geest te openen.
Tips per genre
Verhalen en poëzie:
Chef Literair Charlotte Duistermaat: Het is de drijfveer van personages, de kracht die ervoor zorgt dat het verhaal in beweging wordt gezet: honger. Honger kan passief worden beleden door een personage of lyrisch ik, of juist actief gevoed of gestild worden. Voor de fictie- en poëzie-inzendingen voor ‘Honger’ hoop ik op verrassende en onderzoekende interpretaties van het thema. Inzendingen die het thema onderzoeken en omdraaien, die de lezer verder laten kijken dan de letterlijke betekenis ervan.
Denk bijvoorbeeld eens aan ‘hongeren’ in relatie tot ‘hunkeren’. Het verschil in uitspraak is miniem, maar is in betekenis zeker aanwezig: waar ik bij hongeren denk aan een lege maag, is hunkeren een woord dat aan verlangen, aan huidhonger doet denken – en een beetje aan Bouquetreeksromans. Of ga op zoek naar andere synoniemen: talen, smachten, snakken, azen, dorsten, begeren. Elk woord roept een andere schakering van honger op: van een bloeddorstige meeuw die op de broodjes haring van zeetoeristen aast, tot een verlegen jongen die naar verbinding snakt.
Naast een creatieve verwerking van het thema hoop ik bovenal op inzendingen die honger – in welke vorm dan ook – invoelbaar maken. Ik honger/hunker/snak naar rommelende magen, watertandende personages en zintuiglijke feestmaalbeschrijvingen.
Essays:
Chef Essay en opinie Juul Kruse: Mijn eerste gedachte aan honger gaat altijd naar de Grote Honger. De honger waarvan je chagrijnig wordt, die je gedachtes overneemt en die je vermaakt tot iets dat meer dierlijk is dan wat we normaal zijn. Die drang naar eten zie ik voor me in dikgedrukte letters, groot kapitaal. HONGER. Dit is het soort honger waar essays over worden geschreven die ziekmakende etenslusten beschrijven en onderzoeken, of essays die uitpluizen wat ultra processed foods eigenlijk zijn, en wat ze met ons lichaam doen, of een essay dat diet culture en haar verwoestende invloed op ons lichaamsbeeld uiteenzet.
Maar er zijn natuurlijk heel veel andere soorten honger, die verdergaan dan de fysieke drang om eten. Vaak staan deze soorten honger in contrast met de honger om je lichaam te voeden. Denk bijvoorbeeld aan de honger voor nóg één reel op Instagram, nog één keer scrollen, terwijl het al drie uur ’s nachts is en je ’s ochtends gewoon moet werken. De huidhonger die je laat fantaseren over de ex waar je helemaal niet meer over wil fantaseren, of de huidhonger die je ervan overtuigt toch weer een dating app te downloaden, terwijl je zelf ook wel weet dat dat nooit écht leuk is. De honger van bepaalde politici voor nóg meer macht, de honger van bepaalde acteurs voor nóg jongere meisjes, de honger van mijn buurman naar meer en groter, en die steeds weer een nieuwere auto rijdt.
Graag zou ik essays lezen die honger in haar breedheid laten zien. Kijk verder dan het puur lichamelijke, en zoek de randen op van het verschijnsel. Wees beeldend en origineel, en wees vooral niet bang te experimenteren.
Kunstkritiek:
Chef Kunst Jorne Vriens:
In Pieter Breugels heerlijke schilderij "Luilekkerland" (1567) barst het van de hartige taarten, landen gebraden vogels vanzelf op zilveren schalen en drupt de wijn zo je mond in – een wereld van overvloed. Kunst kan een verlangen verbeelden en roept door middel van de verbeelding een (al even denkbeeldige) bevrediging op: wie heeft er niet gedroomd over taart, wijn en andere lekkernijen bij grote honger?
Want honger is meer dan alleen een fysieke behoefte. Het is ook een metafoor voor dat waarnaar we snakken – of dat nu kennis, liefde, erkenning of macht is. In de beeldende kunst manifesteert deze honger zich als universele conditie die alle mensen verbindt, als kritische blik op maatschappelijke ongelijkheid waar sommigen overleven op kruimels terwijl anderen zich te buiten gaan aan vraatzucht, en als verbeelding van een dieper existentieel verlangen naar betekenis en schoonheid. En ongetwijfeld op veel meer manieren.
Deze spanning tussen fysieke en metafysische honger vindt zijn meest extreme uitdrukking in Kafka's "Ein Hungerkünstler". Hier transformeert de kunstenaar zijn hongeren tot kunst, zich terugtrekkend uit de maatschappij om juist daardoor kritiek te kunnen leveren – een positie die nog steeds resoneert: de kunstenaar als buitenstaander die door zelfgekozen ontbering tot nieuwe inzichten komt. Honger als gelijkmaker of als uitzonderingspositie: binnen dat enorme spanningsveld valt veel te schrijven.
Beeldverhalen en strips:
De beeldredactie kijkt uit naar verfrissende, creatieve en verhalende inzendingen. We willen vooral de breedte van ‘Honger’ benadrukken, zie voor inhoudelijke inspiratie de teksten hierboven.
Bij het insturen zien we graag drie elementen in je pitch. Allereerst, schets hoe jij ‘Honger’ interpreteert, laat je creativiteit de vrije loop en ga het experiment aan. Ten tweede, werk, naast een schets van je concept, minstens een deel uit met de techniek die je wil gebruiken. Je kan ervoor kiezen om een beeldverhaal in één of twee spreads te vertellen en houd er rekening mee dat in het midden van een spread de rug van het magazine zit en dat daardoor in het midden geen belangrijke informatie kan staan: houd een marge aan van 1 cm. Het formaat van een spread in Hard//hoofd is: breedte 360 mm × hoogte 265 mm. Tot slot, stuur een portfolio (een Instagram, website, of een paar werken waar je trots op bent) mee.
Algemene tip over de stijl:
Hard//hoofd is een literair tijdschrift. We zijn op zoek naar beeldverhalen, proza, poëzie, essays en artikelen waarin zintuiglijke taal wordt gebruikt. Met zintuiglijk bedoelen we: taal waarin de lezer wordt meegenomen in hoe iets ruikt, voelt en eruitziet. Bovendien krijgt de lezer het liefst een verrassend idee of detail mee en wordt dat idee in heldere taal geformuleerd. Met ‘Honger’ nodigen we een geëngageerd geluid uit, maar we zijn niet per se op zoek naar afstandelijke pamfletten. We willen de schrijver altijd leren kennen door diens stijl, onderwerpbenadering, achtergrond en/of schrijfplezier.
Praktisch:
We beoordelen naast een uitdagende inhoud ook de stijl. Voor fictie geldt: hoe vollediger uitgewerkt je ingezonden gedicht of verhaal is, hoe meer kans je hebt. Voeg bij een essay of kunstkritiek minimaal de eerste 500 woorden van je tekst toe (ook hier geldt: volledige teksten hebben meer kans om geselecteerd te worden). Werk bij een beeldverhaal minimaal één afbeelding uit en schets eventueel het vervolg. Zie voor andere praktische vragen de veelgestelde-vragen-paragraaf onderaan deze oproep.
Meer informatie
Welke begeleidende tekst voeg ik toe bij mijn concepttekst of schetsen?
Naast je eerste versie (in het geval van fictie), schetsen (beeldverhalen) of minimaal de eerste 500 woorden (essays) gaat een goede pitch samen met een tekst waarin je uitlegt wat je van plan bent en waar je vragen over hebt. Deze tekst is concreet en enthousiasmerend, niet te gedetailleerd maar ook niet te vaag: maak duidelijk wat je van plan was, hoe het er min of meer uitziet en waar je verder aan wilt werken.
Zijn er dingen waar je nog over wilt sparren of nog niet zeker van bent? Benoem dit vooral in je pitch! Je eigen vragen maken je pitch sterker omdat we een duidelijker beeld hebben van hoe je bijdrage nog kan groeien. Publicaties bij Hard//hoofd hebben altijd redactierondes; we beoordelen een concept en geen definitieve versie.
Mag ik alles insturen?
Elke vorm die op papier tot zijn recht komt is welkom: proza, poëzie, essay, interview, foto, strip… You name it. Probeer met de inhoud ons vooral te verrassen, interpreteer daarom het thema als een vrij uitgangspunt. Publicaties in het magazine zijn Nederlandstalig en 1.200 tot maximaal 2.500 woorden. Beeldverhalen beslaan maximaal vier pagina’s.
We nemen geen geschreven publicaties in overweging die al elders zijn verschenen. Daarom vragen we ook of je je pitch niet naar andere tijdschriften/titels wilt sturen. We streven naar een magazine waarin diverse interpretaties van het thema ‘Honger' samenkomen, maar ook pitches die niet overduidelijk aan dit thema refereren, ontvangen we graag.
Ik droeg bij aan het lentenummer (Ssst), als ik opnieuw iets instuur voor het najaarsnummer (Honger) maak ik dan kans?
Hard//hoofd is een platform voor nieuw talent en verdieping. Omdat we zo veel mogelijk stemmen een podium willen geven hebben we als richtlijn dat we alléén bij hoge uitzondering twee werken van een auteur per jaar in ons papieren tijdschrift plaatsen. De kans dat we je pitch kiezen is daarom klein. Stond je niet in Ssst, maar in een eerder nummer? Dan ontvangen we je pitch graag!
Wanneer ontvang ik een eerste reactie?
Eind april krijg je te horen of jouw pitch is uitgekozen. Omdat we meer dan honderdvijftig inzendingen verwachten, kunnen we afwijzingen helaas niet van inhoudelijke feedback voorzien.
Mijn idee is gekozen, wat wordt er nu van mij verwacht?
Wordt jouw idee gekozen, dan ga je met een van de chefs van Hard//hoofd in gesprek over de uitvoering. Soms twijfelen we over de haalbaarheid van een pitch maar vinden we het toch belangrijk om feedback te geven en om te zien hoe die feedback wordt verwerkt. Mocht dit zo zijn en twijfelen we over de uiteindelijke publicatie dan zullen we dat duidelijk communiceren. Voor de eerste redactierondes krijg je een paar weken de tijd. Als de inhoud, opbouw en structuur goed is, werk je met een van onze eindredacteuren toe naar een mooie eindversie. De verschijningsdatum van Hard//hoofd Magazine #7 wordt september 2025. We streven ernaar de bijdrages begin augustus af te hebben, dus houdt er rekening mee dat je vooral in juni en juli hieraan zult werken.
Ik ben een schrijver en wil zelf beslissen wie mijn verhaal illustreert. Kan dat?
In het Hard//hoofd-magazine wordt elke tekst verrijkt met illustraties, onder leiding van de beeldredactie van Hard//hoofd. Als je een sterke voorkeur hebt voor iemand uit je eigen netwerk, kun je deze voorkeur aangeven bij je pitch. Houd er wel rekening mee dat we zowel je tekstvoorstel als de voorkeur voor een gekozen illustrator beoordelen en dat de eindbeslissing altijd bij de redactie ligt.
Vergoedingen
Voor tekstuele bijdragen: 10 cent per woord (essays, kunstkritiek en verhalen zijn tussen de 1.000 en 2.000 woorden, aan de hand van de pitch stelt de redactie een maximum aan het uiteindelijke woordenaantal), voor poezië is de vergoeding 75 euro per gedicht. Voor beeldbijdragen: 75 euro per illustratie of foto (ex. btw), maximaal 150 euro per publicatie.
Ik heb recent een abonnement genomen op Hard//hoofd, wanneer kan ik Hard//hoofd Magazine #6 Ssst verwachten?
Op dit moment wordt het Hard//hoofd Magazine: Ssst opgemaakt en gedrukt. Halverwege maart kan je post van ons verwachten! Het magazine past door de brievenbus. Mocht je na 25 maart nog geen magazine ontvangen hebben, stuur dan een mailtje naar kunstverzamelaars@hardhoofd.com.
Wil je het magazine Ssst ontvangen, klik dan hier!
Meld je vóór 1 februari 2025 aan als abonnee van Hard//hoofd op papier en ontvang Hard//hoofd Magazine: Ssst in september op de mat! Hard//hoofd op papier kent een beperkte oplage, we drukken alleen wat er besteld wordt en kunnen dus geen magazines nazenden. Wees er dus snel bij en meld je aan.
We kijken uit naar jullie verrassende, ontroerende en liefdevolle inzendingen!