Cruijff…. Nog altijd Cruijff… Bezig aan een zeer overtuigend betoog! Wat een argumenten, wat een retoriek!" /> Cruijff…. Nog altijd Cruijff… Bezig aan een zeer overtuigend betoog! Wat een argumenten, wat een retoriek!" />
Asset 14

De vergadering van het jaar

Vanavond vindt de cruciale ledenvergadering van Ajax plaats. Wij plaatsen alvast het commentaar op deze historische gebeurtenis.

Jack van Gelder: Goedenavond dames en heren. Vanavond is het dan zover, de ledenvergadering van Ajax, een vergadering waar iedereen naar heeft uitgekeken. Over een paar minuten wordt er afgetrapt en zal duidelijk worden wie er als winnaar uit deze strijd naar voren komt – Johan Cruijff of de rest van de commissarissen. We gaan erover praten met onze analyticus en ex-voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas. Frans, hoe zitten die jongens nu in hun Alfa Romeo?

Weisglas: Dit zijn de vergaderingen waar je het voor doet… Hier leef je naartoe. Niet om denigrerend te doen, maar een simpel kwartaaloverleg of zelfs de presentatie van een begroting valt toch in het niet in vergelijking met dit soort besprekingen. Ik ben zelf ook zenuwachtig!

Van Gelder: Wat voor vergadering verwacht jij?

Weisglas: Het zijn twee partijen die heel aanvallend ingesteld zijn. Ik verwacht dus een open strijd, waarbij het publiek op het puntje van de stoel zal zitten. Peter Boeve staat onverwachts in de basis, van hem verwacht ik veel.

Van Gelder: Wat kunnen we zeggen over Cruijffs vorm van de laatste tijd?

Weisglas: Hij kende een sterk begin van het seizoen, met een aantal heel goede vergadermomenten. Denk aan de opmerking die hij maakte tijdens het vragenrondje van de derde vergadering van de RvC dit jaar, hoe was het ook alweer: “Als je over het verleden gaat praten kan je niks meer met de toekomst doen.” Waarbij nog steeds gespeculeerd wordt of hij het over het jeugdcomplex van Ajax had, of echt over de tijd die nog komen gaat.

Hij zette daarna een heel erg sterke reeks neer, met goede e-mails, inzichtrijke rapporten en een hele hoop originele vragen. Maar in oktober begon hij wat steekjes te laten vallen: hij vergat een attachment mee te sturen, begon over punten die voor een later moment op de agenda stonden, nam een plaspauze terwijl de voorzitter nog geen toestemming had gegeven… En dan was er nog die vreselijke Powerpointpresentatie, die Cruijff in Google docs had gezet, maar waarbij hij er op het laatste moment achter kwam dat er geen internet in de bestuurskamer van Ajax was. We herinneren ons een hevig zwetende Cruijff, rommelend met USB-sticks en LAN-kabels. Dat was pijnlijk.

Van Gelder: Gaat dat invloed hebben op deze vergadering?

Weisglas: Als deze vergadering drie maanden geleden had plaatsgevonden, dan hadden de andere commissarissen geen schijn van kans gehad. Maar zo is de bestuurswereld: de ene week ben je de held, de andere dag de schlemiel. Dat maakt het ook leuk. Toch zet ik mijn geld vanavond op Cruijff – zijn ervaring met Excell gaat de doorslag geven.

Van Gelder: Goed, dank voor nu. We gaan over naar het live verslag vanuit Amsterdam, met Arno Vermeulen en Wim Kieft. Arno?

Vermeulen: Dank, Jack. Welkom hier in de volgepakte bestuurskamer, het is helemaal uitverkocht, supporters, media, veel media, vooral uit het buitenland, want je begrijpt dat iedereen dit bezig houdt, allemaal voor deze absolute kraker. In het publiek ook Wim Jonk samen met Dennis Bergkamp, die in de aanloop naar deze vergadering onafscheidelijk zijn. Het schijnt, maar dat kan ook een gerucht zijn, ik heb het uit de Gay Krant, dat ze in de aanloop naar dit overleg met elkaar naar bed zijn gegaan. Een nieuwe trainingsmethode die sinds het Ajax van de jaren '70 niet meer is gezien. Rigide zou je kunnen zeggen of juist geil, hoor ik anderen zeggen, maar er staat toch ook veel op het spel.

Kieft: Ik kan je vertellen, Arno, ik zit hier toch met een bepaalde emotie, rillingen, ja, rillingen en niet alleen omdat ik vergeten ben een T-shirts onder mijn overhemd aan te trekken. De leden staan klaar op de gang, ze wachten op het teken van voorzitter Rob Been jr. Grote spanning op de gezichten, voor sommigen is dit toch de eerste keer dat ze aan zo’n belangrijke vergadering meedoen.

Vermeulen: En… ze nemen plaats aan tafel. Keje Molenaar schenkt water in voor iedereen, typisch Molenaar, een echte teamspeler. Daarrrrr is het eerste vergaderpunt: wanneer de volgende vergadering zal plaatsvinden. Barry Hulshoff zegt dat hij niet kan in januari; hij gaat verbouwen. Dit leidt tot enige irritatie bij Aron Winter, die nu eigenlijk óók op vakantie had gewild. Hulshoff slaat op tafel, voorzitter Been jr. moet tussenbeide komen… Een waarschuwing voor Hulshoff. Laten we even naar de herhaling kijken… Hulshoff slaat daar inderdaad op tafel, maar we zien hier ook heel duidelijk dat Winter dreigt met zijn glas water te gooien…

Kieft: Daar komt Winter goed weg! We gaan verder met Dick Schoenaker, die vertelt dat hij sinds 1976 niet meer op vakantie is geweest… Ik heb zelf ook…

Arno: En daar! In de hoek! Een deur opent! Johan Cruijff lijkt daar aan zijn warming-up te gaan beginnen, tot grote vreugde van het publiek! Het erelid doet zijn jassie goed, en… Neemt plaats aan tafel!

Vermeulen: Deze vergadering bereikt z’n apotheose, hoe gaan de leden reageren? Cruijff… Been Jr. Cruijff… Molenaar… Winter… Cruijff. Cruijff…. Cruijff nog steeds… Nog altijd Cruijff… Hij is bezig aan een zeer overtuigend betoog! Wat een argumenten, wat een retoriek!

Vermeulen: Daar gaat Cruijff! Hij haalt metaforen aan! Een hyperbool! Maar dan… Wat een schandalige drogreden van Edgar Davids zeg! Hij staat volkomen uit positie - is niet eens lid van deze raad – maar komt daar op schandalige wijze in op Johan Cruijff, die net aan een fantastische solo bezig was… Wat jij Wim?

Kieft: Schandalig.

Arno: Nu is het echt los hier in Amsterdam. Ja, we zien hier in de herhaling dat Davids - met nieuwe vari-focus lenzen - totale onzin uitkraamt, totaal irrelevant. Wat gaat voorzitter Been jr. doen? Ooooh ja, dat kon je verwachten: hij schorst Davids! Dit is een kanteling in de vergadering, nu heeft Cruijff een veldoverwicht en mag hij bovendien zijn punt afmaken vlak voor de koffiepauze… Cruijff neemt het woord, het publiek houdt de adem in… JA! WAT EEN PRACHTIGE CONCLUSIE, WAT EEN ON-GE-LOF-E-LIJK-E INZICHTEN! DE LEDEN KNIKKEN, ZE ZIJN OVERTUIGD, HET PUBLIEK IS IN EXTASE…

Kieft: Tjonge jonge wat maken we allemaal mee hier. De zege kan Cruijff niet meer ontgaan, wat zit die man ontzettend goed te vergaderen zeg, wie had dit gedacht. Er zijn nog vijf minuten extra te vergaderen vanwege het oponthoud, maar het lijkt erop dat voorzitter Been jr. daar geen behoefte meer aan heeft… EN JA! Daar slaat hij met zijn hamer op tafel, het einde is daar, Cruijff wint overtuigend na een enerverende vergadering, een prachtige avond voor hem en zijn fans!

Vermeulen: Terug naar jou, Jack.

--
Deze tekst werd geschreven voor De Orde Van De Dag, samen met schrijver Abdelkader Benali.

Mail

Rutger Lemm is schrijver, grappenmaker en scenarist. In 2015 verscheen zijn debuut, 'Een grootse mislukking'. Hij is een van de oprichters van Hard//hoofd.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kiki Bolwijn
  Kiki BolwijnChef Literair
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Dingen die niet kloppen, maar die ik wel geloof

Dingen die niet kloppen, maar die ik wel geloof

Hoe goedgelovig mag een mens eigenlijk zijn? Waar Eva van den Boogaard soms dwangmatig eerlijk is, blijkt haar neef F. regelmatig informatie aan haar te verstrekken die niet klopt. Lees meer

Automatische concepten 70

Vertrouw de dingen die je met gemak doet

Vivian Mac Gillavry vraagt haar docenten van de Gerrit Rietveld Academie naar het beste advies dat zij ooit kregen. Vandaag: Geert Mul, die onder meer computeranimaties, installaties en sculpturen maakt. 'Als iets geforceerd was, dacht ik dat dat dan wel kunst zou zijn.' Lees meer

Zomergast Robert Vermeiren bleef aan de oppervlakte

Zomergast Robert Vermeiren bleef aan de oppervlakte

Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren – de derde Zomergast van 2021 – liet interviewer Janine Abbring en de kijker niet zomaar binnen. Gaandeweg de avond leek het plots of de kijker naar twee verschillende programma’s had gekeken, zag Tessa van Rooijen. Lees meer

Nieuws in beeld: In memoriam Dusty Hill

In memoriam Dusty Hill

Illustrator Anne Schillings brengt een postume ode aan de deze week overleden ZZ Top-bassist en -achtergrondzanger Dusty Hill. Lees meer

Ons Eiland en wat we vonden op de kust 3

Ons Eiland en wat we vonden op de kust

In Ons eiland en wat we vonden op de kust (het afstudeerwerk van Liene Schipper) wordt je meegenomen naar een wereld die bijna lijkt op de onze, maar waar olifanthotels kunnen praten, eenzame koeien luid loeien en brandstichting soms de oplossing lijkt. Een zoektocht naar hoe we elkaar kunnen proberen te begrijpen, en wat je nou eigenlijk moet doen als je denkt dat je elkaar eindelijk begrepen hebt.  Lees meer

De schrijver mag schrijven, de lezer mag lezen

De schrijver mag schrijven, de lezer mag lezen

Nee, er bestaat geen censuur in Nederland. Een witte auteur mag schrijven over mensen van kleur en een hetero schrijver over homoseksuele relaties. Maar of de lezer het ook wil lezen, dat is nog maar de vraag. Lees meer

Zomergast Roxane van Iperen was hard aan het werk

Zomergast Roxane van Iperen was hard aan het werk

De schrijver en jurist ging radicaal op zoek naar het grijze gebied. Lees meer

Nieuws in beeld: Jeff Bezos zet het ons betaald

Jeff Bezos zet het ons betaald

Na zijn korte bezoekje aan de rand van de ruimte, eerder deze week, bedankte oud-Amazon-baas Jeff Bezos de werknemers en klanten van zijn bedrijf. 'Want jullie hebben hiervoor betaald'. Een perverse grap, vonden critici. Lees meer

Stormvogel & Gelegenheidshaiku

Stormvogel & Gelegenheidshaiku

''Het is een dag waarop je stevig in je schoenen moet staan.''
Lees een fragment uit het afstudeerwerk Stormvogel & Gelegenheidshaiku van Suzanne Reedijk: een tweeledige novelle over de zee, het leven dat soms vastloopt, en een reuzenkind dat in een veld verschijnt, en dat ook weer verdwijnt. Lees meer

Tendresse / Nederzettingen

Tendresse / Nederzettingen

Met zijn 'overrompelende, rijke poëzie' won dichter Erwin Hurenkamp dit jaar Editio's Debutantenschrijfwedstrijd. De jury roemde zijn poëzie, die vertrouwde thema's wonderlijk uitwerkt. Lees meer

Zomergast Floris Alkemade wilde boven alles de goede vrede bewaren

Zomergast Floris Alkemade wilde boven alles de goede vrede bewaren

Floris Alkemade trapte het nieuwe seizoen Zomergasten af. Tot al te boude uitspraken liet de Rijksbouwmeester zich niet verleiden. Lees meer

Wat een week

Wat een week

Zie het nieuws maar eens in beeld te brengen in een week waarin drama zich op drama stapelde. Illustrator Rueben Millenaar liet zich niet uit het veld slaan: hij maakte maar liefst 6 illustraties. Een rampweek in beeld. Lees meer

Waar ik een slaapkamer heb gehad

Waar ik een slaapkamer heb gehad

Malika Soudani verzamelt de herinneringen die ze nog heeft aan alle plekken waar ze een slaapkamer heeft gehad, vanaf haar geboorte tot aan het moment waarop ze haar afstudeerbundel schrijft. Hier lees je een fragment uit 'Waar ik een slaapkamer heb gehad'. Over een zusje met kanker, twee culturen onder één dak, bruin zijn in een witte familie en een gebroken gezin.  Lees meer

Vergeetweek mixtape

Een onvergetelijke mixtape

Traditiegetrouw sluiten we onze themaweek af met een mixtape, met nummers gekozen door onze redacteuren. Welke muziek doet ons vergeten of herinneren? Welke artiest maakte het beste nummer over vergeten en welk nummer waren we zelf geheel vergeten - en misschien was dat maar beter zo? Lees meer

Nieuws in beeld: En nu met z'n allen

En nu met z'n allen

Sinds vorige week zondag schrijven 155 democratisch verkozen volksvertegenwoordigers een nieuwe grondwet voor Chili. Ze hebben negen maanden de tijd om een grondwet te schrijven waarin iederéén wordt gerepresenteerd. Lees meer

Wat ik mezelf beloof

Wat ik mezelf beloof

Een poging om alles te vergeten, om je af te sluiten voor je herinneringen, is op voorhand gedoemd om te mislukken. Een kort verhaal over de (on)mogelijkheid om schoon schip te maken. Lees meer

 Weet je nog, de nacht?

Weet je nog, de nacht?

Het ‘vergeten’ nachtleven krabbelt terug, en onze eigen lichamen blijken zich als gisteren te herinneren hoe ze van hun eigen bewegingen kunnen genieten. Lees meer

Het Juttersmuseum, de plek van alles wat je vergeten bent

Het Juttersmuseum, de plek van alles wat je vergeten bent

Marthe van Bronkhorst leidt haar lezer rond tussen de verloren schoenen en vergeten herinneringen in het Juttersmuseum. We stuiten op drie vergeten gedichten. Lees meer

Kunnen we de wandaden van een kunstenaar vergeten?

Kunnen we de wandaden van een kunstenaar vergeten?

Critici en liefhebbers zitten in hun maag met de wandaden van hun culturele helden. Moeten ze worden vergeven of ‘gecanceld’? Stefanie is vooral blij met de democratisering van de kunstwereld. Lees meer

Vergeet de lelijke kanten van dementie niet

Vivian Mac Gillavry begon op haar 19de haar vader te verliezen aan dementie. Ze schrikt van hoe mediamakers met dementie omgaan: het is goed om te laten zien hoe ermee valt te leven, maar wat als we zóveel focus leggen op de kwaliteit van leven, dat we vergeten te praten over hoe moeilijk dementie kan zijn? Lees meer