Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'
Alles vijf sterren: Nevel en regen

Nevel en regen

Alles vijf sterren

Tekst Redactie

Wat moet je echt doen, lezen, beluisteren of zien? Om je te helpen geven leden van de Hard//hoofd-redactie iedere week antwoord op één simpele vraag: 'Wat maakt je blij?'


Nevel: speciaal speciaalbier
✩✩✩✩✩
Eva van den Boogaard


'Ik ben eigenlijk geen liefhebber van speciaalbier (beetje zuur, bitter en moeilijk) en drink vooral graag pils, maar sinds kort heb ik een bier ontdekt dat ik toch bijzonder lekker vind en dat niet tot de gewone biercollectie behoort: Purper van Nevel. Nevel is een brouwerij opgericht door twee oud-natuurkundestudenten met een passie voor bier. Ze zijn gevestigd in het Honigcomplex in Nijmegen waar met lokale producten bieren worden gebrouwd van wilde gisting, wat zoveel betekent als hoppig bier op houten vaten gerijpt. Het bier lijkt bijna op wijn, maar dan met frisse, gekke kruidensmaken. Een opluchting zijn bovendien de Nederlandse, eenvoudige en sferische namen (Gloed, Doorn, Alm, Bloei) die hun bieren dragen. Voor Purper fiets ik een blokje om. Ze schijnen nog een paar flessen op voorraad te hebben bij Rebel Wines in Amsterdam. Festina lente!'

Zomerstorm in de avond: rustmoment
✩✩✩✩✩
Lotte Akkerman


'Het ging hard deze week: onweer, bliksem, hagel, regen, windstoten. Op de fiets naar mijn werk trapte ik tegen een harde westenwind in totdat ik moest afstappen voor een rij gesneuvelde bomen. Thuis vergat ik mijn ramen dicht te doen. De regen stroomde over mijn vensterbank terwijl de wind probeerde mijn planten en gordijnen weg te duwen. Toch zijn er weinig dingen die ik rustgevender vind dan een zomerse storm, het liefst in de avond. Aan de windstille kant van mijn huis zet ik het raam bewust open. Ik neem plaats op mijn poef om te luisteren naar het geluid van de druppels op de bladeren van de boom in de tuin van de onderburen. Het getik versnelt en vertraagt, de bomen en struiken worden steeds groener, afgekoelde lucht stroomt mijn huis binnen en voor heel even is mijn hoofd een oase van rust. Het klinkt en voelt alsof ik in een tent lig op een camping tijdens een vakantie heel ver weg. De donderklap van het onweer beëindigt als een gong dit stille momentje en ik bekommer me weer om mijn verwaaide stekjes in de vensterbank. Er valt nog wat te redden!' 

Beeld: Eduard Karsen, Avond met regen (1890), via Rijksstudio.


We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Redactie
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd