Asset 14

Hard//hoofd zoekt een nieuwe hoofdredacteur!

Automatische concepten 38

Hard//hoofd is op zoek naar een gemotiveerde en ambitieuze hoofdredacteur (m/v/x)!

NB: Word je van deze oproep niet enthousiast, maar lijkt een functie met verantwoordelijkheid bij Hard//hoofd je wel iets? We zoeken op dit moment ook naar:
Een nieuwe chef Eindredactie
Een nieuwe chef Essay & Opinie

Hard//hoofd biedt een podium aan doordachte, verdiepende gesprekken en verhalen. We brengen nieuwe stemmen in het culturele landschap voor het voetlicht en knopen het persoonlijke en het publieke, de verbeelding en de actualiteit aan elkaar. Bijna dagelijks verschijnen er op Hard//hoofd eigenzinnige artikelen, verhalen en illustraties. Hard//hoofd bereikt ongeveer 120.000 unieke lezers per jaar.

Over de functie
Als hoofdredacteur ben je de spin in het web van de redactie van Hard//hoofd. Je onderhoudt nauw contact met de uitgever, de adjunct-hoofdredacteur en de chefs en staat paraat om mee te denken waar jouw advies ook maar gewenst is. Je hebt het laatste woord over inhoudelijke redactionele beslissingen. In de hoofdredacteur komen, idealiter, de facetten van Hard//hoofd (literair, cultuurkritisch, kunstzinnig…) samen.

Samen met de uitgever ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Hard//hoofd als organisatie. Periodiek hou je het bestuur van Hard//hoofd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Naar buiten toe ben je het gezicht van Hard//hoofd en het eerste aanspreekpunt voor andere organisaties.

De functie beslaat zo'n 16 uur per week. Je let er goed op dat deze uren niet worden overschreden; Hard//hoofd is in de basis immers een vrijwilligersorganisatie. Je ontvangt een maandelijkse vergoeding van 800 euro* (ex. btw) op zzp-basis.

* Dit is de maximale vergoeding die Hard//hoofd de hoofdredacteur op dit moment kan bieden. We streven naar hogere financiële vergoedingen in de nabije toekomst voor iedereen die Hard//hoofd mogelijk maakt.

Waar staat Hard//hoofd nu?
Als hoofdredacteur van Hard//hoofd heb je veel vrijheid om, in samenspraak met de redactie, de toekomst van Hard//hoofd vorm te geven. Je bouwt daarbij voort op het bijzondere verleden van Hard//hoofd als vrije ruimte en talentontwikkelingsplatform. De nieuwe hoofdredacteur treedt aan in bijzondere tijden.

In 2021 maakten we de stap naar een papieren magazine; een nieuwe chef Magazine zal de continuïteit daarvan waarborgen. Ook andere papieren publicaties staan al in de steigers. Als hoofdredacteur heb je een belangrijke stem in de vormgeving hiervan.

Ook op financieel gebied heeft Hard//hoofd de afgelopen jaren bijzondere stappen gezet: sinds vorig jaar kunnen we vergoedingen bieden aan enkele leden van de staf. We streven naar hogere financiële vergoedingen in de nabije toekomst voor iedereen die Hard//hoofd mogelijk maakt. Voor het papieren magazine krijgt al iedereen die eraan bijdraagt een bescheiden vergoeding.

Gedurende de coronacrisis kon de redactie van Hard//hoofd niet veel bij elkaar komen. Vanaf dit jaar komt daar langzaam maar zeker verandering in; we hopen een steeds gezondere hybride vorm van vergaderen en samenkomen te bereiken. Hier stuur je samen met de adjunct-hoofdredacteur op aan.

Op ons Jubileumevenement, dat eigenlijk in het voorjaar van 2020 gehouden had moeten worden maar door corona werd uitgesteld naar 1 oktober dit jaar, willen we de nieuwe hoofdredacteur kort voorstellen.

Samenwerking met de adjunct-hoofdredacteur en uitgever
In je werkzaamheden krijg je ondersteuning van de adjunct-hoofdredacteur. De adjunct-hoofdredacteur organiseert onder andere redactievergaderingen en onderhoudt contact met de redacteuren. De adjunct-hoofdredacteur en jij houden elkaar op de hoogte van jullie werkzaamheden. Indien nodig kan de adjunct-hoofdredacteur taken van je overnemen, mits dat binnen diens uren past. De adjunct-hoofdredacteur besteedt zo’n 8 à 12 uur per week aan Hard//hoofd.

Je meest directe collega is de uitgever. De uitgever draagt verantwoordelijkheid voor het zakelijke en financiële aspect van Hard//hoofd en de gezondheid van de Stichting Hard//hoofd. Met de uitgever overleg je over zakelijke en organisatorische beslissingen die in het belang zijn van Hard//hoofd als organisatie en stichting. Denk hierbij ook aan eventuele offline uitgaven, live-evenementen en (talentontwikkelings)projecten en het aanschrijven van fondsen. Periodiek brengen de uitgever en jij het bestuur van Hard//hoofd op de hoogte van de ontwikkelingen. De uitgever besteedt zo'n 16 uur per week aan Hard//hoofd.

We zoeken een hoofdredacteur die…
…ambitieus en creatief is, en graag nadenkt over de koers van Hard//hoofd als tijdschrift en redactie;
…het gezicht wil zijn van een groeiende, creatieve organisatie;
…gevoel heeft voor de thema’s van Hard//hoofd: literatuur, cultuur, kunst;
…graag mensen motiveert en enthousiasmeert;
…maar ook kritisch durft te zijn en geen blad voor de mond neemt.

Regelmatige aanwezigheid op ons kantoor in Amsterdam (woonwerkpand Tetterode) is een pre.

Hard//hoofd biedt…
…een belangrijke positie in een creatief collectief;
...contact met interessante culturele organisaties en talenten;
...veel ruimte voor eigen invulling en initiatief;
…inspirerende vergaderingen en borrels (corona volente);
...een werkplek in het bijzondere woonwerkpand Tetterode (Amsterdam);
…een maandelijkse vergoeding van 800 euro op zzp-basis (ex. btw).

Reageren op deze oproep kan tot uiterlijk zondag 21 augustus. Stuur daarvoor een mail naar redactie@hardhoofd.com. Voeg bij je mail je cv toe. Laat ons in elk geval weten hoe jij denkt dat je de functie van hoofdredacteur van Hard//hoofd zou invullen.

Heb je vragen over de oproep? Stuur die dan ook naar redactie@hardhoofd.com!

Mail

Redactie

Katja Grosskinsky is illustrator, designer en art director. Geboren en getogen in Berlijn, woonachtig in Utrecht. Ze werkt voor verschillende opdrachtgevers en ontwerpt posters, producten, mode en maakt illustraties bij artikelen.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kris van der Voorn
  Kris van der VoornAdjunct-hoofdredacteur
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent

Warning: Undefined variable $articleCount in /home/hardhoof/hardhoofd.com/releases/20220413071826/public/content/themes/hardhoofd6/components/ctas/latest-posts.php on line 24
het laatste
Nieuws in beeld: Iedereen voor? Hallo?

Iedereen voor? Hallo?

De weinige Tunesiërs die kwamen opdagen voor het referendum, stemden massaal voor meer macht voor de zittende president. Lees meer

Nieuws in beeld: We moeten kopen, reizen, vliegen, drinken, eten, feesten, zo niet doorgaan

We moeten kopen, reizen, vliegen, drinken, eten, feesten, zo niet doorgaan

Hoelang kunnen we nog boven de zelfgegraven afgrond blijven bungelen? Lees meer

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Essay & Opinie!

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Eindredactie!

Als Chef Eindredactie breng je schrijvers en eindredacteuren met elkaar in contact, en zie je erop toe dat teksten tijdig gepubliceerd worden. Lees meer

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Eindredactie!

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Essay & Opinie!

Als Chef Essay & Opinie onderhoud je contact met getalenteerde essayisten en opiniemakers, en draag je de verantwoordelijkheid over jouw tak op Hard//hoofd. Lees meer

De draad

De draad

Sumai Yahya schreef een kort, poëtisch verhaal over menselijke vleermuizen slingerend aan een draad. Een korte versie verscheen in het papieren magazine, maar lees hier de volledige versie, vol symboliek, donkere massa's, naalden, konijnen met rode ogen en aangeslepen ruggengraten. Lees meer

Als cavia's in de val

Als cavia's in de val

Marthe van Bronkhorst wil niet meer vliegen maar loopt tegen allerlei problemen aan als ze een duurzame vakantie probeert te boeken. Lees meer

Nee, Anna Sorokin is geen Robin Hood en dit is waarom

Nee, Anna Sorokin is geen Robin Hood en dit is waarom

Netflix zet in Inventing Anna een oplichtster op een voetstuk. Emma Stomp zet daar vraagtekens bij. Lees meer

Worden wie ik eigenlijk ben voor 150 euro

Worden wie ik eigenlijk ben voor 150 euro

Wat zegt het huis waarin je woont, en de meubels erin, over jou? En ben je in een ander huis, tussen andere spullen, nog wel precies dezelfde persoon? Eva past deze zomer op wat woningen van bekenden en onderzoekt wat ze beleeft. Lees meer

Nieuws in beeld: We zitten krap bij gas (dus kolencentrales mogen weer)

We zitten krap bij gas (dus kolencentrales mogen weer)

Om de gasvoorraden te ontzien, mogen de (uiterst vervuilende) kolencentrales jarenlang op volle toeren draaien. Lees meer

Iets wat van zijn vader is geweest

Iets wat van zijn vader is geweest

Het is zwarte zaterdag en de tankstations zijn druk. Sigarettenrook en uitlaatgassen blijven "in de windstilte boven het asfalt verstikkend en bewegingsloos hangen." Tristan is, in dit korte verhaal, op weg naar het huis van wijlen zijn vader, een man op wie hij nooit heeft kunnen rekenen. Kan hij het opbrengen om door te rijden? Lees meer

Nieuws in beeld: Blokkeert de boer zijn eigen protest?

Blokkeert de boer zijn eigen protest?

Driekwart van de Nederlanders vindt de acties tijdens boerenprotesten te ver gaan. Lees meer

Automatische concepten 75

Filmmaker liet angst achter zich

Dit jaar werden de Olympische Winterspelen ‘gewoon ’in China gehouden. In het licht van deze – voor mensenrechtenactivisten – verbijsterende keuze door het Internationaal Olympisch Comité maakte de Tibetaanse documentairemaker Dhondrub Wangchen een tournee door Europa. Op het moment dat hij tot zes jaar gevangenisstraf werd veroordeeld was de eerste keer dat de wereld hoorde... Lees meer

Gedichten Alara Adilow (titel volgt) 2

Straatliedjes

Wat is een huis? 'Iets dat de wraak van de nacht buiten houdt. / Iets waar je naar terugkeert na een lange reis.' In deze nieuwe gedichten van Alara Adilow worden vaders ontvlucht, tijdelijke verblijfplaatsen gevonden en nieuwe relaties op zee aangegaan. Lees meer

Nieuws in beeld: Een wereld zonder plastic, kunnen we ons die nog wel voorstellen?

Een wereld zonder plastic, kunnen we ons die nog wel voorstellen?

Illustrator Finn Rogers liet zich inspireren door een gedachte-experiment: wat als we - met één zwaai van een toverstaf - al het plastic lieten verdwijnen? Lees meer

Woordenboek der Obscure Melancholieën

Woordenboek der Obscure Melancholieën

De schaamte en toch het gemis wanneer je in je oude dagboek je zorgen terugleest - waarom is er geen woord voor dat gevoel? Marthe van Bronkhorst bedenkt daarom een woordenboek voor melancholische emoties. Lees meer

De onwerkbare

De onwerkbare

Dit is het derde en tevens laatste deel van een serie columns/korte verhalen waarin Jorik Amit Galama sociaal-ecologische thema’s benadert via persoonlijke ontmoetingen. Seksualiteit, marginalisering, magie en trauma blijken hierbij geregeld op intieme wijze met elkaar verweven. Lees meer

Evi Aarens is een troll 1

Evi Aarens is een troll

Je als gearriveerde schrijver verschuilen achter een pseudoniem om kritiek op anderen te spuiwen geeft geen pas, aldus Marthe van Bronkhorst. Lees meer

Voor niemand vindbaar

Voor niemand vindbaar

Het kan fijn zijn als je familie aan je denkt wanneer je er niet bent. Maar voor af en toe onvindbaar zijn is ook iets te zeggen, vermoedt Eva tijdens een werkbezoek aan de Estse hoofdstad Tallinn. Lees meer

Koeman

Koeman

Een kort verhaal van Jan Wester over een veeboer die op papier alles bezit, maar zich niet thuisvoelt in zijn eigen kudde en op zoek is naar een eenheid. Koeman was niet van land, niet van gras. Door de zolen van zijn laarzen was hij afgescheiden van zijn aarde. Hij had ze weleens uitgeschopt, op... Lees meer

 1

"En opeens denk je aan hun lichamen" vertaalde gedichten in samenwerking met Poetry International

Hoe kun je poëzie ook anders ervaren dan via een bundel of op een podium? Achttien studenten
illustratie van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie lieten zich inspireren door het werk van
de achttien dichters van het 52 ste  Poetry International Festival dat vandaag van start gaat. De studenten komen
net als de dichters uit de hele wereld. Uit Vietnam, Oekraïne, Moldavië of Mexico, Polen, de
Verenigde Staten of hier uit Nederland. Lees meer

Steun de makers van de toekomst. Sluit je aan bij Hard//hoofd! 

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe kunstenaars en schrijvers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Wij zijn al meer dan twaalf jaar bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Onze kunstverzamelaars maken dit mogelijk. Als je je nu aansluit, dan ontvang je jaarlijks gesigneerde kunstwerken van veelbelovende kunstenaars én je eigen Hard//hoofd-tasje. Veel verzamelplezier!

Steun en verzamel