Asset 14

Meld je aan voor de Hard//hoofd schrijfworkshop: hoe schrijf je over mannelijkheid?

:Meld je aan voor de Hard//hoofd schrijfworkshop: hoe schrijf je over mannelijkheid?

Hard//hoofd organiseert op 25 mei de eerste schrijfworkshop! Tijdens deze middag zul je onder begeleiding van één van de drie hosts uit het netwerk van Hard//hoofd de tijd krijgen om je een literaire tekst aan te scherpen, te sparren over je eigen ideeën over schrijven en te reflecteren op je eigen schrijfproces. Meld je aan via dit formulier tot en met 22 april.

Voor deze eerste editie van de schrijfworkshop hebben we gekozen voor het thema ‘mannelijkheid’. De laatste jaren lezen en horen we steeds vaker de mening dat mannelijkheid onderdrukt zou worden (door niemand minder dan feministen) en neemt de invloed van de zogenaamde manosphere toe. We horen dat mannelijkheid iets is dat verloren is gegaan, iets dat - al dan niet gewelddadig en ten koste van anderen - teruggepakt moet worden.

Daarnaast is er gelukkig ook ruimte gegroeid voor een andere vorm van mannelijkheid. Een mannelijkheid die juist de ruimte geeft om te ademen, te voelen; een mannelijkheid die kwetsbaar mag zijn, die emotionele ruimte in mag nemen, die durft te luisteren, wordt verzorgd en tegelijk ook zorgzaam is. Een mannelijkheid die interesse heeft in de ander als gelijke, die wil leren, krachtig is, open staat. Deze verschuiving naar het zachte staat in schril contrast met de bovengenoemde verkramping van de definitie van mannelijkheid.

Maar wat voor definities van mannelijkheid zijn dit? Waar komt die angst voor het verlies van mannelijkheid vandaan? Hoe verhoud je je hiertoe als ‘man’, of juist als ‘niet-man’? En vooral: hoe ga je hier als schrijver mee aan de slag?
Als schrijfplatform dat opereert vanuit de liefdevolle blik van het intersectioneel feminisme, voelen wij de urgentie om met deze vraag aan de slag te gaan, én met anderen in gesprek te gaan over mannelijkheid.

Hoe zit de schrijfworkshop in elkaar?
De workshop is onderverdeeld in drie groepen met elk een eigen host, die hun eigen specialisatie meebrengen, zowel als auteur als ook binnen dit onderwerp. Als deelnemer maak je deel uit van één van de drie groepen, waarmee je de hele middag in uitwisseling zal treden over je schrijfproces en ruimte krijgt voor feedback en gesprekken met je host en andere schrijvers, die bezig zijn rondom hetzelfde thema als jij.

De hosts van deze editie zijn:

- dramaturg en schrijver Selm Merel Wenselaers, die een workshop host over de (on)mogelijkheid om vanuit de eigen identiteit te schrijven;
- schrijver en Hard//hoofd columnist Marthe van Bronkhorst die een workshop host over het deconstrueren van ‘de man’;
- en Hard//hoofd hoofdredacteur Jochum Veenstra, die in een workshop het onderzoek aangaat over de mogelijkheid om vanuit een mannelijke personage kwetsbaar over mannelijkheid te schrijven.

Wil je meedoen?
De kosten voor de schrijfworkshop zijn €27,50 en de workshop vindt plaats op zondag 25 mei van 13:00 tot 17:00 in Eye Filmmuseum te Amsterdam. Fysieke aanwezigheid bij de workshop is verplicht.

Voor de workshop nodigen we iedereen (x/v/m) die zich geroepen voelt om hierover te schrijven, uit om zich aan te melden via dit formulier, waarin je het volgende uiteenzet:

een korte motivatie waarom je met de schrijfworkshop mee wilt doen van 200 woorden;
een pitch voor een tekst over mannelijkheid van maximaal 500 woorden. Een pitch is niet de tekst zelf, maar een beschrijving van wat je wil schrijven, waarom, wat je wilt onderzoeken in de tekst en waar het eventueel naar toe gaat. Het mag een idee zijn voor een fictietekst, een non-fictie tekst (essay of opinie), poëzie of een journalistiek artikel. Zolang het maar om een productie gaat waarvan het eindproduct een geschreven tekst zal zijn. Het onderwerp mag uiteraard vrij worden geïnterpreteerd en we zijn heel benieuwd naar jullie toevoegingen!
een tekstvoorbeeld, of een eerste versie van de tekst die je wilt schrijven, mits voorhanden, van maximaal 800 woorden. Als je nog geen tekstvoorbeeld hebt en vooral over je idee wilt sparren, is dat prima. Maar een tekst maakt het voor de hosts en andere schrijvers makkelijker feedback te geven;
jouw eerste en tweede keuze bij welke host je ingedeeld zou willen worden.

We zullen op basis van de ingezonden teksten een selectie maken van de deelnemers, die worden verdeeld over de drie hosts. Disclaimer: we proberen mensen bij keuze in te delen, maar wij kijken ook naar je pitch dus wij delen je uiteindelijk in bij de host waar wij van denken dat je bij past.

De specifieke invalshoek op het thema per host:

Marthe van Bronkhorst (zij/haar) is schrijver, theatermaker en psycholoog en studeerde aan de VU Amsterdam en Harvard Medical School. Dromen, slaap, trauma en het onderbewustzijn zijn de thema's in haar beide beroepen. Ze schreef voor onder meer Theater Ins Blau, Sonnevanck, Over het IJ festival, Kluger Hans, Meander, De Revisor en werkt aan een roman over duikers bij uitgeverij De Geus. Ze maakt toneel voor onder meer Theater Sonnevanck (Wakkerland 8+, 2022), Theater Zuidplein, Over het IJ (2022) en Fringe. Haar werk So simple that we couldn’t (2020), een dialoog over de oneindigheid van het heelal en de menselijke hersenen werd bekroond met de Gouden Scriptprijs, en White Guilt (2018) genomineerd voor de El Hizjra Literatuurprijs.

Marthe over haar workshop: ‘REAL MEN ARE ARAGORNS NOT ANDREWS (AND THIS IS HOW YOU BECOME ONE) Schrijfworkshop. Wat is er nog over van de echte man? Elk heldenverhaal heeft een man nodig, maar wat als de man die rol niet meer gratis en vanzelfsprekend krijgt? Is de man de bad guy, is de man nu een slachtoffer? Of zijn er meer verhalen mogelijk, meer vormen van mannelijkheid dan de dominante cultuur van Tates, Petersons en leeghoofdige Barbie-Kenpop ons laten geloven? Het antwoord is JA en in deze workshop gaan we mannenverhalen schrijven voor/door/over mannen (m/v/x), zullen we het construct Man volledig deconstrueren en ontdek jij je innerlijke Aragorn. Schrijfervaring niet vereist, all genders welcome.’

Jochum Veenstra (hij/hem, 1991) is sinds november 2022 hoofdredacteur van Hard//hoofd. Hij schrijft en maakt podcasts over grensoverschrijdend gedrag, seksualiteit, queer-onderwerpen en theater. Voorheen was Jochum tien jaar lang een van de artistiek leiders en medeoprichter van De Theatertroep.

Jochum over zijn workshop: ‘In erotische verhalen is de man vaak de initiatiefnemer. Hij is stoer, zeker van zijn zaak, en er is nooit een trillende hand die schuchter weggetrokken wordt. Maar wat als de man het níét weet? Wat als hij aarzelt, verlangt en zoekt naar intimiteit zonder precies te weten hoe? In deze workshop schrijven we aan een andere mannelijke stem dan het stereotype dat overheerst. Onze man hunkert. Hij is kwetsbaar en misschien een beetje verdwaald. Iedereen is welkom. Je gender maakt niet uit en je hoofdpersonage hoeft geen man te zijn maar een man moet wel voorkomen in je tekst. In deze workshop werken we het liefst met fictieteksten, maar essayistische elementen in je tekst zijn welkom. Zolang je de vrijheid neemt om los te komen van louter autobiografische anekdotes, is alles welkom. En o ja: met zachtheid jezelf en anderen benaderen, is een voorwaarde.’

Selm Merel Wenselaers is schrijver, dramaturg en curator. Na een studie Geschiedenis publiceerde ze het boek De laatste Belgen. Een geschiedenis van de Oostkantons (Meulenhoff/Manteau) richtte Selm onderzoeksbureau 'Geheugen Collectief' en creatief projectbureau 'De kleine Expeditie' op. Ook was Selm als onderzoeker verbonden aan het Red Star Line Museum en werkte als stadsconservator voor Museum Arnhem. Naast haar werk als historica ontwikkelde Selm een theaterpraktijk, als dramaturg en cultureel producent.

Selm over haar workshop: ‘Wat betekent het om over jezelf te schrijven, als je lichaam telkens opnieuw gelezen wordt door ogen die jou niet kennen? Wat gebeurt er als het mannelijke niet hét referentiepunt is, maar iets waar je omheen mag schrijven, iets wat je kunt bevragen, ondermijnen of simpelweg naast je neer kan leggen? In deze workshop onderzoeken we de (on)mogelijkheid om te schrijven vanuit je eigen identiteit, voorbij wat er van je verwacht wordt. We nemen afstand van het moeten uitleggen, verantwoorden of corrigeren. Deze workshop is een uitnodiging om niet langer door het oog van de ander te spreken, maar een taal te zoeken die samen kan vallen met jouw lichaam. Onze teksten mogen vormeloos zijn, of juist vlijmscherp.’

De deadline voor de aanmeldingen verstrijkt 22 april om 23:59. De dagen daarna zal de redactie de inzendingen beoordelen.

Mail

Redactie

Andrei Pacea (2001, Romania) is grafisch kunstenaar en een dromer die ervan houdt om verloren te raken in de werelden die hij creëert op zijn iPad, canvases, panelen, papieren, muren of wc-hokjes. Instagram: @glazedhands

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Iemand die me bij de hand neemt en me zegt hoe het moet, alles

Iemand die me bij de hand neemt en me zegt hoe het moet, alles

'Ik verlang zo erg naar een inspirerend figuur die logica ontdekt in de willekeur van wat ons allemaal overkomt. Die tegen me zegt: "Marthe, zó is het, en de rest is bullshit".' Lees meer

Auto Draft 7

Moederland

Zelfs in de Italiaanse zon lukt het niet altijd om donkere gedachten op afstand te houden. Roos Sinnige laat ons meedrijven op de ongrijpbare stroom die dan ontstaat. Lees meer

Mijn naam roept 1

Mijn naam roept

Hodo Abdullah beschrijft hoe de geschiedenis van Somaliland haar ook veel over haarzelf leerde. Hoe komt het dat het geloof in henzelf, de veerkracht en de trots van de Somalilanders zo verankerd zit in hun DNA? Wat geeft hun de kracht om door te gaan? Lees meer

:Oproep: Reageer op de briefwisseling over seksueel consent! 1

Oproep: Reageer op de briefwisseling over seksueel consent!

Ben je vrij in je verlangen? Op welke manieren kunnen en willen we elkaar aanraken? Reageer vóór 2 juni op de brieven van Yousra Benfquih en Alara Adilow. Lees meer

zonderverdergroet

zonder verdere groet

Rijk Kistemaker doet niet aan groeten. Rijk schrijft gedichten terwijl hij bezig is met andere dingen, zoals het opladen van een gehuurde Kia en huilen. Laat je meevoeren op zijn poëtische gedachtestroom. Lees meer

een interview met Abel Kamps

Interview met Abel Kamps: 'Ik hou ervan als mijn werk meer een ervaring wordt en minder een object.'

Aucke Paulusma gaat in gesprek met kunstenaar Abel Kamps: Hoe verweef je absurditeit of humor in je kunst, en welke rol spelen deze elementen in het creëren van de impact die je werk op de toeschouwer heeft? Lees meer

Jonathan de slakkenman

Jonathan de slakkenman

'Hij zag simpelweg hoe de slak zich terugtrok in zijn huisje wanneer het zich onveilig achtte. Vanwege hun gedeelde lot, voelde Jonathan zich geroepen om de naaktslak ook een toevluchtsoord te bieden.' In dit korte verhaal van Ivana Kalaš neemt Jonathans slakkenfascinatie langzaam zijn leven over. Lees meer

:Armoede, de bedpartner die je verlangen indringt: brieven over consent

Armoede, de bedpartner die je verlangen indringt: brieven over consent

Alara Adilow blikt terug op haar jongere zelf en ziet hoe onwetendheid en zelfdestructie haar afsneden van zorg en liefde, tot feministische en postkoloniale denkers haar aanraakten en haar openstelde om naar zichzelf en de wereld te kunnen kijken. Lees meer

Het insectenhotel

Het insectenhotel

‘Ik kan wel voor je krimpen.' Dieuke Kingma onderzoekt in een kort verhaal vol spinnenpoten en keverschildjes of je de ruimte die je inneemt in een relatie ook weer terug kan geven. Lees meer

Afgebeeld is een vrouw in badpak, zwemmend tussen vissen.

Anders zijn is niet ‘tegen de natuur’

Marthe van Bronkhorst duikt in de diepzee en ontleert acht lessen die ze vroeger op school onderwezen kreeg. Lees meer

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie 2

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie

Insecten hebben een slecht imago. We houden ze het liefst ver uit de buurt, maar dat is onterecht, vindt Jitte. Met dit artikel bewijst hij je graag van het tegendeel en vertelt hij hoe sluipwespen lieveheersbeestjes inschakelen als lijfwacht voor haar larven, over de indrukwekkende hersenen van de Darwinwesp, en hoe je een mierenkolonie opzet met één koningin. Lees meer

Auto Draft 6

ode aan de lepismA saccharinA

Lieke van den Belt neemt je mee in de wereld van de zilvervis. Met lichte en vervreemdende beelden schetst ze in twee gedichten een dialoog tussen deze beestjes en hun slachtoffers. Lees meer

Enterprise, Alabama

Enterprise, Alabama

Charlotte Duistermaat neemt je mee in de enigszins absurde culturele en historische impact van een snuitkeverplaag op een Amerikaans dorpje en de vergelijkbare migratiestromen van mens en dier. Lees meer

Oproep: Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Beeld!

Hard//hoofd zoekt een nieuwe Chef Beeld!

Hard//hoofd zoekt een getalenteerde beelddenker (x/v/m) die visuele sturing geeft en die de redactie wil komen versterken! Lees meer

Oproep: Stouten Stift en het Rode Oor 2025 1

Oproep: De Stoute Stift en Het Rode Oor 2025

De jaarlijkse erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor en de daaraan gekoppelde illustratiewedstrijd De Stoute Stift staan weer open voor inzendingen! We zijn op zoek naar de beste erotische verhalen om naar te luisteren en vier Nederlandse en vier Vlaamse illustratoren die een beeld willen maken bij de beste verhalen van de erotische schrijfwedstrijd. Lees meer

Composthoop

Een symfonie van het kleine leven

Jesse Van den Eynden neemt je mee in de symfonie van het kleine leven dat zich afspeelt in de duisternis van de composthoop. In dit liefdevolle essay beschrijft hij hoe zijn leven steeds meer overgenomen wordt door de rottende en levende massa in zijn tuin, en hoe het slurpen, klikken en kraken van de aarde en haar bewoners een meditatieve ervaring worden. Lees meer

Auto Draft 5

Verpopping

Wanneer een rups zich in de sombere wintermaanden in haar keukenraam nestelt, koestert de hoofdpersoon in dit verhaal van Esther De Soomer voor het eerst weer gevoelens van liefde en tederheid. Lees meer

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Begraaf me, alsjeblieft! Een ode aan het beestje

Juul Kruse introduceert de Beestjesweken. Van 16 tot 29 maart zullen alle artikelen die we op Hard//hoofd publiceren gaan over kleine kruipers, slijmerige sluipers en gladde glibberaars. Juul vertelt waar diens fascinatie met beestjes begon en waarom die begraven wil worden na diens dood. Lees meer

Eiland zonder eilandjes

Eiland zonder eilandjes

Bram de Ridder is vervangend psychiater op Bonaire. Maar hoe moet hij zich als witte zorgprofessional verhouden tot de mensen van het eiland? Lees meer

De rode draad 1

De rode draad? Dat zijn wij, voor elkaar

Jihane Chaara is geen determinist, maar vraagt zich toch af of sommige ontmoetingen in het leven wel echt toeval zijn. Wat als we allemaal volgens een rode draad met elkaar verbonden zijn, zowel in ons huidige netwerk, als ook met degenen die op magische wijze ons leven in komen? Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer