Hard//hoofd

Zomerboek

Opa in double speed

Docu-Fiction-One-Minute

Tekst Ricarda Franzen &
Illustratie Charlotte Peys

Exclusief voor hard//hoofd maakt Ricarda Franzen een serie miniatuurhoorspelen in de vorm van Docu-Fiction-One-Minutes. In eerste instantie denk je documentaires te horen, maar werkelijkheid en fictie lopen nogal eens door elkaar in de eigenzinnige audiodocumenten van circa 1 minuut. Vandaag aflevering #10: Opa in double speed.Opa in double speed


"Anekdotes zonder einde. Je brengt je middag bij je opa door en je hoort voor de 23e keer dezelfde verhalen. Het voordeel is wel dat je opa, sinds de uitvinding van de fonograaf door Edison, een training als stand-up-comedian kan ondergaan. Timing is alles en de grappen flappen er zomaar uit, in double speed. Blijft nu nog de vraag hoe schmutzige oude mannenfantasieën op 78 toeren klinken..."


Beeld: Charlotte Peys

Docu-Fiction-One-Minutes


“Je denkt documentaires te horen, door een combinatie van authentiek ruisende opnames en de hoorbare spontaniteit van uitspraken. Maar stiekem is het fictie wat ik er van heb gemaakt. Originaliteit vind je vooral op straat, dus neem ik overal waar ik ga en sta op. Fuck technische zuiverheid, originaliteit gaat voor.
Thuis versnipper ik alle materialen zoals ik wil, zonder respect voor waarheid, maar met liefde voor de eigenheid en schoonheid van enkele uitspraken. Ik geef ze een tweede betekenis in een nieuwe fictieve context. De hoorbare echtheid blijkt juist een fantasieprikkel. Bijna, maar toch nét niet te weten wat je hoort.”
Deel op of
Ricarda Franzen
Charlotte Peys is cultuurwetenschapper en illustrator en woont en werkt in Gent (België). Haar werk is steeds gebaseerd op observatie en onderzoek. Ze illustreert om te onthouden, te verzamelen, te vertellen, te ordenen en te onderzoeken.
b
a
a