Hard//hoofd

Zomerboek 'Summer of 2069'

Niet kiezen

TIP

Tekst Femke Huurdeman

Zou er ooit een tijd komen dat gezeik over de politiek niet bestaat? Ik hoop het. Maar sinds zeuren een eerste levensbehoefte is geworden, doe ik er graag aan mee. Nu zou je denken dat de stortvloed van campagnes en peilingen wel voorbij is, maar niets is minder waar. Maurice de Hond schotelt ons vrolijk de laatste updates voor: “Als er nu verkiezingen zouden zijn dan…”. Dat irriteert mij. Kiezen is al erg genoeg dus waarom zouden we doen alsof? Gelukkig vraagt De Hond nooit naar mijn keuzes, want kiezen kan ik niet. Of het nu gaat om welk pak sinaasappelsap ik in de supermarkt moet kiezen of hoe ik mijn cavia zal noemen, kiezen gaat stroef. En dat komt niet omdat ik een enorme twijfelaar ben, er zijn gewoon te veel mogelijkheden. Soms droom ik dan ook van werelden waarin je niet hoeft te kiezen. Toen ik wat rondsnuffelde op het wijde web, stuitte ik op een site die mijn wens vervult. Het brein erachter besloot dat hij een einde moest maken aan al onze keuzestressmomenten. Zo werd NietMijnKeus.nl ter wereld gebracht.

Wil je een cd cadeau geven maar je weet niet welke? Ben je een kunstliefhebber en maakt het niks uit wat je boven je keukentafel hebt hangen? Dan kiest NietMijnKeus voor jou. Of het nu gaat om iets kleins als een boek of een T-shirt of iets belangrijkers; ook namen, afspraakjes en diners worden keuzeloos verkocht. Alleen al vanwege de klantervaringen is het de moeite waard om een kijkje te nemen.

"Vandaag mijn bestelling gehad, een paars t-shirt met een zwarte piranha met een rood oog. Absoluut niet mijn keus, maar ik heb nu in ieder geval een excuus voor mijn kledingkeuze."

Als je compleet blanco wilt consumeren ga je voor ‘iets’. Voor 95 euro staat er binnen een paar dagen een willekeurig voorwerp op je stoep. Nieuwsgierig scrolde ik langs de reacties en jawel, de heer Bouwman bestelde ‘iets’: "Een halve kuub haardhout staat hier voor de deur. We hebben een gaskachel. Je wordt bedankt."

Ook Chica Bijwaard durfde de gok te wagen en kreeg een onmisbaar mode-item binnen: "een burka. Voor €95,-? Nooit meer een bestelling op www.nietmijnkeus.nl."

Blijkbaar kan niet iedereen de keuzeloosheid aan. Nu is het mijn beurt, ik ga iets bestellen. Mijn Sinterklaaslootje krijgt een boek. Welke? Geen idee. Mijn hart klopt vol verwachting.
We willen je iets vertellen. Hard//hoofd is al bijna tien jaar een vrijhaven voor jonge en experimentele kunst, journalistiek en literatuur. Een walhalla voor hemelbestormers en constructieve twijfelaars, een speeltuin voor talentvolle dromers en ontheemde jonge honden. Elke dag verschijnen op onze site eigenzinnige artikelen, verhalen, poëzie, kunst, fotografie en illustraties van onze jonge makers. Én onze site is helemaal gratis. Hoe graag we ook zouden willen; zonder jou kunnen we dit niet blijven doen. We hebben namelijk te weinig inkomsten om dit vol te houden. Met jouw hulp kunnen we de journalistiek, kunst en literatuur van de toekomst mogelijk blijven maken, en zelfs versterken. Als je ons steunt, dan maken wij jou meteen kunstverzamelaar door je speciaal geselecteerde kunstwerken toe te sturen. Verzamel kunst en help je favoriete tijdschrift het volgende decennium door. We zullen je eeuwig dankbaar zijn. Draag Hard//hoofd een warm hart toe. Word kunstverzamelaar
Deel
Femke Huurdeman
b
a
a

Hard//hoofd vecht voor de vrijheid van jonge makers om te kunnen maken wat ze willen. Word nu kunstverzamelaar en ontvang een gesigneerde Jan Hoek (én een prachtig Hard//hoofd-tasje).

Steun Hard//Hoofd