Asset 14

Kistje met liefdesherinneringen

Kistje met liefdesherinneringen

Kistje met liefdesherinneringen, vaste collectie, Juttersmuseum Texel

hard//hoofd · Liefdeskistje

Een houten liefdeskistje voor alle nog te vergeten herinneringen aan je ex: het timmeren alleen al was genezend. Maar ben je je ex echt vergeten?

Laten we eerlijk zijn: je hebt nog steeds een paar herinneringen in privébezit. Het wordt tijd om ze te doneren aan onze vergetelheidscollectie. Wij zullen zorgvuldig met de herinneringen omgaan, ze afsluiten, en ja, tenslotte ook, terugsturen naar haar vitrinekast. Daar zal ze blij mee zijn.

Let op, dit zijn de dingen die je in het kistje stopt:

1. De brieven

Ze maakte het uit.

Zomaar, die dinsdagochtend. Of was het een zondag? Je weet het niet eens meer, alle dagen zijn dezelfde kleur: asblond. Per voicemail. 0 minuut 34. Nog geen minuut was het berichtje. Ze had geen zin om een brief te sturen of te bellen. Voor de vrouw met het roze briefpapier dat ruikt naar haar huid en zongedroogde abrikoos en Italië, de vrouw van de PS’en, de PPS’en en de PPPS’en was nu een brief te veel moeite.

2. De foto’s

Ze kunnen allemaal weg. Natuurlijk weet je nog hoe ze eruit ziet. Hoop liever dat ze het zelf vergeet. Je vraagt je af of ze sinds die dag dat ze het uitmaakte haar eigen spiegelbeeld vermijdt. Dat ze haastig langs geparkeerde auto’s loopt en tandenpoetst met haar ogen dicht, omdat wat ze zal zien, ondraaglijk is. Je denkt van wel.

Stop ze erin, gezicht naar beneden. Die laatste foto ook. Doe het nu.

Goed zo.

3. Het borduurwerkje

Het schaapje keek scheel, dat heb je altijd gevonden. Wees daar eerlijk over. Happy anniversary Jonathan x Rebecca? Een borduurwerk. Waar legde je het als ze niet thuis was? Eerlijk nu. Je legde het onder tafel. Je zei dat de kat het omgooide. Dan lachte ze en aaide ze de kat. Dan liep ze op je af en streek ze door jouw haar. Dan kuste ze je achter je oor. Dan…

Focus! Op vakantie. Ze wist dat je je daarop verheugde. Ze moest werken. Toch heeft ze het in je vakantie uitgemaakt. Ze moet het al gepland hebben op jullie jubileum. Dat ze je hartsteken bezorgde in het hotel met haar voicemail. In de rechtbank heet zoiets geen doodslag maar moord met voorbedachten rade.

4. De dildo’s

Natuurlijk ben je bang dat iemand ze zal ontdekken. Het is jullie geheim. Van jullie tweeën. Daarom juist. Daarom moet je het geheimste geheim van jullie tweeën de wereld insturen met de openbare post. Verklaar ze dood. Ze zijn niet meer, je neemt afstand van ze en zij zal ze moeten begraven.

5. De teddyberen

Doe ze er allemaal in behalve Winnie de Poeh. Doe wel de foto van Winnie de Poeh erbij. Stuur Winnie de Poeh naar een ander adres dat je willekeurig uit het telefoonboek haalt. Laat haar voelen wat missen is.

Stuur het kistje mee met de scheepspost. Laat het schip stranden. Laat het doosje opgevist worden door de jutter en geplaatst worden in het museum. Kom het nooit ophalen.

Niet wat je zocht? Ga dan hier terug naar het museum.

Tekst door Marthe van Bronkhorst. Beeld door Melcher Oosterman.

Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Meld je aan als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang ons papieren magazine twee keer per jaar in de bus. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer