Jaap Stronks (1981) is mede-oprichter van Johnny Wonder Johnny Wonder, een strategisch bureau voor publieke en online communicatie. Hij kwam in zijn vroege twintigerjaren vanuit het oosten van het land naar Amsterdam om zijn grote ambities verder vorm te geven. Nu geeft hij advies, trainingen en leidde de internetstrategie van de laatste landelijke PvdA-verkiezingscampagne. Jaap ploegde voor hard//hoofd door Youtube en vond een vijftal filmpjes over de verschillende ontwikkelingen die we doormaken door het internet. Op de hard//hoofd-avond in het Amsterdamse Parool Theater op 10 januari lichtte hij onder begeleiding van redacteur Roos Euwe enkele filmpjes toe (zie foto), maar hieronder staan alle fragmenten die hij uitkoos. (Op 14 februari staan we weer in het Parooltheater. Kom ook!)
Jaap: "Een mooi stukje historie. Natuurlijk bestaat er wel gevloek of andere narigheid op internet, maar er zijn wel degelijk sociale omgevingen op het internet waar men beschaafd met elkaar omgaat. Hoewel het dus nog in een vroeg stadium van internet is, wordt er wel ingezien dat dankzij deze techniek een nieuwe sociale interactie ontstaat."
Jaap: "Rop Gonggrijp, oprichter van internetprovider XS4ALL en recent in het nieuws naar aanleiding van Wikileaks, is met reden kritisch over het gebruik van technische toepassingen door bedrijven en overheden die communicatievrijheid en privacy kunnen inperken. Het feit dat er inderdaad mensen worden opgepakt dankzij informatie die via internet en databases kan worden opgespoord is verontrustend, en de vragen die Gonggrijp stelt zijn dan ook terecht. Maar ik denk eerder aan Google, Twitter of Facebook dan aan de overheid. Het zijn deze private bedrijven die de essentiële infrastructuur bezitten die wij als samenleving nodig hebben voor informatie en communicatie. Onze individuele vrijheid en privacy is daardoor kwetsbaar voor belangen van commerciële partijen en overheden, en daarmee slechts zo sterk als de zwakste schakel in de keten. Ondertussen denk ik dat wij als gebruikers daar steeds meer bewust van worden en een manier vinden om hiermee om te gaan."
Jaap: "Anders dan Gonggrijp die zich afvraagt over de overheid het beste met ons voorheeft, komt Clay Shirky met een oplossing. De overheid kan door de technische toepassingen waar Gonggrijp voor waarschuwt transparanter, beter controleerbaar en aanspreekbaar worden. Dankzij open communicatie, kennisdeling en crowdsourcing kunnen overheid en burgers op elkaar ingrijpen. Een simpel voorbeeld is de Verbeterjebuurt-app die ik laatst installeerde. Ik maakte een foto van een probleem, namelijk het tekort aan fietsenrekken in mijn straat. Kort daarna kreeg ik de gemeente aan de telefoon en drie weken later stond er een wagen met fietsenrekken aan de deur. Een klein en simpel voorbeeld, maar zo kan je nadenken over het inrichten van een stad, of een samenleving."
Jaap: "Dit filmpje toont Wikipedianen, de mensen die op vrijwillige basis werken aan sociale productie van kennis en informatie. Inmiddels bestaat Wikipedia 10 jaar, en de anonieme krachten achter Wikipedia zijn misschien wel de grootste helden van het internet. Er zijn nog heel veel slimme en creatieve mensen nodig om te werken aan de toekomst van het internet - die ook de toekomst van de samenleving gaat bepalen. Want dat werk moeten we niet overlaten aan het soort types zoals uit het volgende filmpje."