Elke week brengt een illustrator op Hard//hoofd het nieuws in beeld. Dat is niet altijd een makkelijke opgave, maar deze week stapelde dramatisch nieuws zich op dramatisch nieuws. Illustrator Rueben Millenaar liet zich niet uit het veld slaan. Hij maakte maar liefst zes illustraties, en neemt op de zevende dag even rust.
Klik op een van de illustraties om een slideshow te openen. Navigeer door te swipen of met de pijltjestoetsen.
Maandag: Cuba Libre?
De protesten tegen de Cubaanse regering zijn 'ongekend en ongezien'. De Cubanen spreken zich uit tegen een opeenstapeling van misstanden: een gebrek aan vrijheid van meningsuiting, een snel krimpende economie en een regering die weigert vaccins te kopen uit het buitenland, terwijl de coronabesmettingen snel toenemen. Veel Cubanen willen dat president Miguel Díaz-Canel vertrekt.
Dinsdag: Zuma Libre?
De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma werd eind juni veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden vanwege minachting van de rechtbank. Zijn veroordeling leidde tot grote protesten en uiteindelijk tot rellen en plunderingen. Meer dan 1200 mensen werden daarvoor opgepakt en er zijn al tientallen doden gevallen. De wanorde heeft grote sociale gevolgen: in de havenstad Durban dreigt voedselschaarste en ziekenhuizen dreigen zonder zuurstof en medicijnen te komen zitten, die in die haven moeten binnenkomen. Om de orde te herstellen heeft president Cyril Ramaphosa zo'n 2500 militaire ingezet om de politie te assisteren. Hij noemt deze periode de gewelddadigste sinds het begin van de jaren 90, vóór het eind van de apartheid.
Woensdag: Met het water aan de lippen het tij keren
De enorme overstromingen in het Maasbekken laten weinig tot de verbeelding over en dat klimaatverandering aan de watersnood heeft bijgedragen, staat zo goed als buiten kijf. In dezelfde week presenteerde de Europese Commissie het allergrootste pakket klimaatwetten ooit. In maar liefst 12.000 pagina's heeft klimaatcommissaris Frans Timmermans uitgestippeld hoe hij de EU zo snel mogelijk klimaatneutraal wil maken. Dure en vervelende plannen, zeggen de critici. Minder duur en minder vervelend dan niets doen, antwoorden de realisten.
Donderdag: Dood, maar niet gestorven
Ruim een week vochten artsen voor het leven van Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever werd op 6 juli neergeschoten in Amsterdam, en overleed op 15 juli in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zijn familie was aanwezig toen hij stierf. In het hart van veel Nederlanders leeft De Vries - die niet alleen bekendstond als een scherpe journalist, maar ook als voorvechter van mensenrechten, gelijkwaardigheid en medemenselijkheid - voort.
Vrijdag: Polen doet wat Polen wil
Polen en de EU liggen op ramkoers, en geen van beide is van plan te wijken. Het Poolse Constitutionele Hof deed een uitspraak die een van de belangrijkste principes binnen de EU ondermijnt. Een omstreden Poolse tuchtkamer voor rechters mag aanblijven, zegt het Poolse Hof, maar het Europees Gerechtshof in Luxemburg heeft meerdere pogingen gedaan de stekker uit de boel te halen, in afwachting van een uitspraak over de legitimiteit en de onafhankelijkheid van de tuchtkamer. Volgens de EU zijn de rechters in de tuchtkamer niet onafhankelijk, maar verlengstukken van de Poolse regering.
Zaterdag: Zeg corona waar ga je heen?
En op de achtergrond van dit alles was er natuurlijk de ongetemde verspreiding van het coronavirus in Nederland. Na het 'dansen met Janssen', 'zeg mondkapje waar ga je heen' en 'we zijn er bijna (maar nog niet helemaal)' van de regering ligt het Nederlandse reproductiegetal van het virus op het hoogste ooit: 2,91. Dat wil zeggen dat besmette mensen gemiddeld weer 2,91 anderen aansteken.