Asset 14

Vraag het niet

Vraag het niet: De Revalidanten

Rolstoelen en sigaretten, is er meer te beleven in een revalidatiecentrum? In de columnreeks “De Revalidanten” neemt Tiare van Paridon ons mee in haar angsten en ontdekkingen als revalidant. Ze beschrijft vijf weken lang haar groeiende gewaarwording van een weigerachtig lichaam en wat het betekent om buiten de veilige muren van het centrum een fysieke beperking te hebben. Deze week deel I: over het niet durven vertellen aan vrienden.

“Waar blijf je nou?” roept Seppe ongeduldig.
Ragfijne regendruppels dansen als muggen om hem heen in het licht van de lantaarnpaal.
Ik sta stil een paar meter verderop en kijk omhoog naar het grote gele gebouw. Rond dit tijdstip is het er akelig stil. Overdag gebeurt er van alles: Mensen die worden opgehaald en afgezet met speciaal vervoer. Revalidanten gaan samen met het zorgpersoneel een blokje om in het Vondelpark hierachter of zitten urenlang in hun rolstoel voor de ingang in de zon terwijl de asbak naast hen overstroomt van de sigaretten.
In contrast met het haastige verkeer lijken zij extra stil te zitten, gevangen in de omhulsels van hun weigerachtige lichamen. Het beeld roept veel vragen bij me op: Wat brengt die mensen daar? Hoe ziet een dag in een revalidatiecentrum eruit? En hoe haal je het beste uit je lichaam met één enkel been of spieren die nooit meer volledig zullen herstellen?
Alleen op de eerste vraag heb ik een antwoord nu ik binnenkort zelf zal gaan revalideren. Dat heb ik tot nu toe aan niemand durven vertellen. Zelfs aan mijn beste vriend Seppe niet. Hij gelooft dat ik een rugblessure heb. En tot voor kort wist ik zelf eigenlijk ook niet beter.

In contrast met het haastige verkeer lijken zij extra stil te zitten, gevangen in de omhulsels van hun weigerachtige lichamen.

“Hier ga ik de komende maanden revalideren,” zeg ik zachtjes. Onmiddellijk heb ik spijt dat ik dit onderwerp heb opgebracht.
Seppe doet een paar stappen terug in mijn richting, hij kijkt naar mij en dan omhoog.
Aarzelend leest hij de neonletters op de voorgevel van het gebouw. “Reade.”
Seppe kijkt me een beetje verward aan. “Dat is toch voor oude mensen? Of ongevallen?”
“Voor oude mensen, ongevallen, chronisch zieken en mensen met neurologische aandoeningen, aangeboren of niet.” Vanmiddag nog heb ik hun website bekeken, ik ken de beschrijving bijna uit mijn hoofd.
“Dus wat ga jij hier doen?” Zijn ogen scannen mijn lichaam af.
“Dat vertel ik je zo wel.” Ik probeer het een beetje voor me uit te schuiven.

“Gezond?” zucht ik. “Wat is dat…”

Verregend stappen we de kroeg binnen. Seppe kiest een tafel uit op een kleine verhoging, ik bestel twee bier en stop bij de trap. Ik weet niet hoe ik met twee bier de trap op moet lopen dus zet ik de volle glazen op de bovenste tree. Ik breng mijzelf met mijn armen aan de leuningen omhoog en pak het bier bovenaan weer op.
“Alsjeblieft.” Ik ga naast hem zitten aan de ronde tafel.
Hij neemt een slok en vraagt: “Waarom ga je naar een revalidatiecentrum?”
Ik neem ook een slok en staar hem aan. Druppels water verzamelen zich in de punten van zijn zwarte haren, worden zwaar en druipen op tafel.
“Ben je nog gezond?”
“Gezond?” zucht ik. “Wat is dat…”
“Geen tijd voor filosofie nu. Ben je nog gezond?” vraagt hij opnieuw.
De deur van het café slaat open en een koude windvlaag bereikt onze tafel. Door de tocht voel ik dat mijn handen zijn begonnen met zweten. Waarom vind ik het zo moeilijk om anderen over mijn ziektediagnose te vertellen? Het lukt me niet om de woorden uit te spreken.
“Hangt er echt vanaf wat je onder gezond verstaat.”
Ik ad mijn bier leeg en sla het glas op tafel.
“Nog eentje?”

Mail

Tiare van Paridon (1996) is filosoof en literatuurwetenschapper. Ze houdt van wandelen in de regen, geeft trainingen en workshops in de socratische gesprekstechniek en is begonnen met het schrijven aan haar eerste roman. 

Iris van de Winkel

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
We zijn tenminste allemaal nog mensen

We zijn tenminste allemaal nog mensen

Een zaterdag begin november, op perron 5 van Utrecht Centraal. Het is rond vijven en het perron ziet zwart van de mensen die net als ik naar Amsterdam willen. Ik zet me schrap voor het moment dat de trein arriveert en ik me tussen de lange stroom mensen naar binnen moet zien te wurmen. Als... Lees meer

Column: Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Als een vriendin van Eva op date gaat met een man waarmee Eva zelf al eerder afsprak, is ze erg benieuwd naar haar bevindingen. Lees meer

Column: Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Twee jaar geleden vroeg Eva nog aan een collega waarom ze niet dronk. Inmiddels laat ook zij de alcohol links liggen en is ze zelf degene die wordt bevraagd. Lees meer

(Ont)hechting

(Ont)hechting

Als Aisha op proef intrekt bij haar geliefde en haar eigen gekoesterde plek achterlaat, is het net het alsof ze een onvaste vorm aanneemt. Lees meer

Hypnose

Op een dag breng ik alle wereldleiders onder hypnose

Een betere wereld begint bij een andere gedachte en daarom besluit Marthe van Bronkhorst hypnotiseur te worden. Lees meer

Column 1

Je opnemen in mijn testament

Een lugubere ontdekking tijdens een boswandeling doet Eva nadenken over wat we achterlaten voor onze nabestaanden als we overlijden. Lees meer

Automatische concepten 71

We hebben een probleem met de derde helft

Een voetbalwedstrijd stopt officieel misschien op het veld, maar Marthe van Bronkhorst merkt in de trein dat het slinkse spel doorgaat. Lees meer

Zeker weten dat hij een super goede vader wordt

Zeker weten dat hij een supergoede vader wordt

Eva wil blij zijn voor haar vriend, die na een halfjaar weer van zich liet horen, maar merkt dat het haar moeite kost. Lees meer

Ondraaglijk gewicht

Ondraaglijk gewicht

Een opmerking van een kennis activeert bij Aisha een stroom van onzekere gedachten. Waarom wordt ons zelfbeeld zo beïnvloed door externe standaarden? Lees meer

Wegwerpliefde

Wegwerpliefde

Liefde overwint niet alles, en zeker niet het kapitalisme, merkt Marthe van Bronkhorst. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 7

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel vier. Lees meer

Une Belle Histoire

Une Belle Histoire

Als Aisha haar moeder vertelt over haar vakantieplannen in Bretagne reageert ze nuchter. ‘Dan kun je gelijk wel tante Ans uitstrooien’. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 6

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel drie. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 3

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel twee. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel een. Lees meer

Zeggen dat ik schrijver ben

Zeggen dat ik schrijver ben

Voorafgaand aan een netwerkevenement besluit Eva dat het maar eens afgelopen moet zijn met haar heimelijke schrijverschap. Lees meer

Geesten uit mijn datingverleden

Geesten uit mijn datingverleden

In de digitale wereld komt Aisha haar ex-dates nog regelmatig tegen. Ze posten sportschoolselfies, krijgen een puppy, of een baby. Hoe zou het zijn als ze met hen samen was gebleven? Lees meer

‘Sexy, dat beenhaar’

‘Sexy, dat beenhaar’

Ongeschoren vrouwenbenen zijn voor sommige mannen 'een dingetje'. Maar Eva is wel klaar met al dat gedoe, en in het café waar ze zit blijkt ze daarin niet de enige. Lees meer

Mijn roodbewangde gezicht 2

Mijn roodbewangde gezicht

Het bekijken van jeugdfoto's dwingt Eva te reflecteren op één van haar onbewuste mechanismen: blozen. Lees meer

:De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

Sinds vorig jaar voelt Aisha soms de behoefte om zand te eten. Ze gaat op zoek naar waar dit vandaan komt en hoe cultureel bepaald is wat we eetbaar vinden. ‘Is mijn zandbegeerte niet gewoon een hunkering naar verbinding naar iets dat ik ergens ben kwijtgeraakt?’ Lees meer

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst! 

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe kunstenaars en schrijvers. Wij zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Sluit je ook aan bij Hard//hoofd en zorg dat wij talent een podium kunnen blijven bieden. Als je je vóór 31 december aanmeldt als kunstverzamelaar, ontvang je in januari al je eerste kunstwerk!

Word kunstverzamelaar