Asset 14

Verzamelen voor alle leeftijden tijdens het Amsterdam Art Weekend

Interview: Suzanne Wallinga van Amsterdam Art

"We zijn een volk van verzamelaars, iedereen verzamelt wel wat.” Toch verzamelen maar weinig mensen in Nederland kunst. Suzanne Wallinga van Amsterdam Art wil daar verandering in brengen. Dit weekend is er een speciaal online programma om het kopen van kunst in galeries toegankelijk te maken.

Suzanne Wallinga is de kersverse interim-directeur van Amsterdam Art, maar al langer betrokken bij de organisatie. Onder haar leiding bereiden ze zich nu voor op het aankomende Amsterdam Art Gallery Weekend. Dat is even wennen nu veel bezoekers niet fysiek naar de stad kunnen komen. Via Zoom bespreken we waarom het belangrijk is dat dit evenement toch plaatsvindt.

Verzamelen voor alle leeftijden tijdens het Amsterdam Art Weekend.

Het Amsterdam Art Gallery Weekend is eigenlijk een kleinschalige versie van het Amsterdam Art Weekend, dat pas volgend voorjaar plaatsvindt. Hoe is dit idee ontstaan?

Tijdens het Amsterdam Art Weekend ontvangen we ieder jaar ongeveer 47.000 bezoekers. Dat kan nu niet natuurlijk, maar door een weekend lang bijzondere aandacht te geven aan de galeries willen we laten zien dat er heel bijzondere kunst te koop is in Amsterdams. Er zijn elk jaar ongeveer dertig galeries die deelnemen aan onze programma’s. Amsterdam Art werkt met galeries die actief zijn in de primary market, dat houdt in dat zij direct samenwerken met vaak jonge kunstenaars. Of nou ja jong, in elk geval lévende kunstenaars—kunstenaars die juist nu een inkomen nodig hebben. Samen met de galeries zijn we gaan kijken hoe we dit jaar reuring kunnen genereren voor wat er gebeurt in Amsterdam, binnen de kaders van wat mogelijk en wenselijk is. Dit heeft geresulteerd in het Gallery Weekend, met galerietentoonstellingen, betaalbare kunstwerken in oplage en een online programma.

Tijdens het Gallery Weekend verzorgt de organisatie Young Collectors Circle een ‘Crash Course Collecting’, is dat speciaal om dat grotere publiek te bereiken?

De Young Collectors Circle is er elk jaar bij, inderdaad met het streven de groep verzamelaars in Nederland te vergroten en te verjongen. We zijn wel een volk van verzamelaars, iedereen verzamelt wel wat. Toch is kunst niet het eerste waar we aan denken als het over verzamelen gaat. De Young Collectors Circle bereikt een nieuwe groep kunstliefhebbers. Die worden aan de hand genomen, door bijvoorbeeld onder begeleiding atelierbezoeken af te leggen en zo kunstenaars te ontmoeten en over de kunstmarkt le-ren. Het gaat om een jongere generatie die ook het sociale aspect van verzamelen heel belangrijk vindt. De verzamelaars willen vaak veel weten van de kunstenaars en blijven deze vaak langere tijd volgen. Hoe jonger je begint, hoe hechter de relatie met een kunstenaar door de jaren kan worden.

Ik denk dat er andere vormen van verzamelen ontstaan. Er zijn een aantal tendensen zichtbaar die daar mee te maken hebben, die voorbij gaan aan het idee dat een iemand het desbetreffende kunstobject zélf moet bezitten.

Je vertelde dat Nederlanders veel verzamelen maar nog niet gewend zijn om ook kunst te kopen. Waarom is het aanleggen van een eigen collectie zo leuk?

Ik denk dat het, naast enige financiële waarde, een belangrijk persoonlijk bezit is. Het is vaak een persoonlijke ervaring waardoor je door een kunstwerk geraakt wordt, een gevoel van herkenning of juist iets wat wringt.

Wat heeft Amsterdam te bieden op het gebied van kunst wat je in andere grote steden niet tegenkomt?

Amsterdam is best een bijzondere stad qua kunstklimaat. Dat komt doordat wij twee belangrijke postacademische opleidingen hebben: De Rijksakademie en de Ateliers. Daar komen kunstenaars vanuit de hele wereld op af, die hier een tijd verblijven voor een opleiding en daarna vaak een tijd blijven hangen. Dat in combinatie met een groot aantal galeries die met deze kunstenaars samenwerken, levert een heel interessant ecosysteem op.

In 2011 was je een van de oprichters van ‘A Tale of a Tub’, een kunstinstelling die als doel had om met kunst bij te dragen aan het doorgronden van sociale, politieke en ecologische problemen. Denk je dat een event als het Amsterdam Art Weekend daar ook aan kan bijdragen?

Dat is een goeie vraag die ik mezelf ook regelmatig stel. Het heeft ergens wel met elkaar te maken. Als je het hebt over waarom Amsterdam z’n bijzonder klimaat heeft, merk je tegelijkertijd dat er ook een noodzaak is voor een platform als Amsterdam Art om nog meer een verbinding met die buitenwereld aan te gaan. Juist omdat je een enorme slagkracht hebt om bepaalde thema’s op het programma te krijgen, denk ik dat daar een mogelijkheid is om mensen met elkaar in contact te brengen. Wij organiseerden bij-voorbeeld in 2018 al een grote conferentie samen met kunsttijdschrift Art Review over inclusiviteit op de kunstmarkt. Er was veel aandacht voor vanuit galeries, instellingen en critici. Tijdens dit event werd er ontzettend veel kennis uitgewisseld en ik kan me voorstellen dat zoiets een vervolg krijgt.

Ik denk dat het belangrijk is dat potentiële kopers zich gerepresenteerd voelen door de kunstenaars en hun werk.

Over inclusiviteit gesproken, hoe divers is de groep kunstverzamelaars in Nederland?

Ik denk dat het belangrijk is dat potentiële kopers zich gerepresenteerd voelen door de kunstenaars en hun werk. Nu het aanbod steeds diverser wordt, spreekt dit ook meer mensen aan. Dit is een gezamenlijke opgave voor galeries, musea en opleidingsinstituten. Daarnaast bestaan er veel vastgeroeste ideeën over het profiel van een kunstverzamelaar. Wij proberen ons juist te richten op de potentiële verzamelaars die je misschien niet direct op je netvlies hebt, maar die er in Amsterdam zeker zijn. Dat is een groeiende groep, die wij in samenwerking met onze partners proberen uit te breiden met jonge mensen.

De deelnemende galeries van het Amsterdam Gallery Weekend zijn veelal gevestigde galeries. Hoe zoeken jullie zelf naar diversiteit?

Iedereen kan zich in principe aanmelden. Een commissie van voornamelijk curatoren bekijkt de kwaliteit van de aanmeldingen en hoe de kunstwerken van de galerie zich verhouden tot de internationale kunstwereld. Dat is namelijk het belangrijkste doel van Amsterdam Art: de Amsterdamse kunstmarkt internationaal op de kaart zetten.

Daarnaast hebben we twee Wild Cards, waardoor jonge galeries zonder deelnamegeld te betalen mee kunnen doen, omdat zij een bijzondere programmering hebben. Dit jaar zijn dat GoMulan en Multiplemadé. De galeriehouder van GoMulan is slechts eenentwintig jaar oud, en voor het Gallery Weekend presenteert zij een dubbeltentoonstelling van Matt Chaim de Groot (NL, 1969) en Joran van Soest (NL, 1994). Bij Multiplemadé is een selectie van het werk te zien van modeontwerper Duran Lantink (NL, 1987) en fotograaf Paul Kooiker (NL, 1964). Kooiker maakte onlangs nog internationale furore met een fotoproject in samenwerking met Kim Kardashian.

Hoe ziet kunst verzamelen er over vijftig jaar volgens jou uit?

Ik denk dat er andere vormen van verzamelen ontstaan. Er zijn een aantal tendensen zichtbaar die daar mee te maken hebben, die voorbij gaan aan het idee dat een iemand het desbetreffende kunstobject zélf moet bezitten. Je zou bijvoorbeeld met een groep kunnen verzamelen, wat leidt tot een gedeelde collectie. Of ervaringen in plaats van objecten verzamelen. Dit heeft ook te maken met de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en ecologie, waar ook in de kunstwereld veel aandacht voor is.

Beeld: Popel Coumou in galerie TORCH.


Het Amsterdam Art Weekend loopt tot en met 29 november 2020. Bekijk
hier de online programmering en het overzicht van deelnememde galeries.

Mail

Sophie van Lawick van Pabst doet sinds begin 2018 onderzoek naar wat er achter de schermen in musea gebeurt. Dit onderzoek maakt deel uit van het afronden van haar opleiding Lifestyle Transformation Design aan de Willem de Kooning Academie.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
Lees meer
test
het laatste
Gebeden van keramiek - Nieuw werk voor kunstverzamelaars! 1

Gebeden van keramiek - Nieuw werk voor kunstverzamelaars!

Als dank voor hun steun, ontvangen onze ruim 1.700 kunstverzamelaars in januari een prachtig werk van beeldend kunstenaar Dakota Magdalena Mokhammad. Om welk werk het precies gaat blijft een verrassing, maar in gesprek met onze chef Kunst Jorne Vriens licht Dakota een tipje van de sluier op. Lees meer

Auto Draft 1

Hoe jij politiek je zin weer krijgt: valse dilemma’s, overdrijven en nog drie tactieken die ik leerde van mijn vader

Marthe van Bronkhorst leerde van haar vader dat goed vals niet lelijk is. In deze column legt ze je drie technieken uit om je (politieke) zin te krijgen. "Links, doe nou eens wat mijn vader deed: nooit genoegen nemen met minder." Lees meer

Terug naar het moezeum

Terug naar het moezeum

Culturele ruimte ‘moezeum’ is een relatieve nieuwkomer in het culturele landschap. Laura Korvinus en Jorne Vriens bezoeken de eerste tentoonstelling By the Way'. Waar er bij veel hedendaagse kunstinstellingen behoefte is om zich te engageren met maatschappelijke kwesties, maar het te vaak blijft bij goede bedoelingen, vinden ze in moezeum een voorbeeld van hoe het óók kan. Lees meer

Zwervende organen en feminiene furie

Zwervende organen en feminiene furie

Hysterie was vroeger een diagnose voor seksueel gefrustreerde vrouwen, in deze column pakt Lieke van de Belt het woord terug. Lees meer

Gaten in mijn vroegste overtuiging

Gaten in mijn vroegste overtuiging

Michiel Cox’ broer wil als vrijwilliger het leger dienen. Hoe kan Michiel zijn begrip daarvoor rijmen met de idealistische opvoeding van zijn ouders? Lees meer

Het kattenvrouwtje dat de boom in sprong

Het kattenvrouwtje dat de boom in sprong

Lieke van den Belt mijmert over verlegenheid en Minoes. Waarom bestaan er toch zo veel vooroordelen over kattenvrouwtjes? En zal ze zelf veilig vanuit de boom toekijken, of springt ze er uit? Lees meer

‘Zij moet echt normaal doen!’ riepen de mensen die verkrachtingsfantasieën over mij schreven

‘Zij moet echt normaal doen!’ riepen de mensen die verkrachtingsfantasieën over mij schreven

Marthe van Bronkhorst dacht dat het met conservatieve haat en machocultuur wel meeviel in Nederland, maar na anderhalve maand online haat en doodverwensingen, weet ze beter. Lees meer

Auto Draft

Rooilijnen

Rik Sprenkels schrijft (als dichter en medewerker bij het Kadaster) over de beleidsregels achter de openbare ruimte: voor de gewone sterveling zijn ze onzichtbaar, terwijl ze wel veel invloed hebben op hoe hun wereld werkt en eruitziet. Lees meer

Barcelona’s verboden kunstkabinet

Barcelona’s verboden kunstkabinet

Zoals dagtoeristen in Amsterdam naar het grachtenmuseum, het microbenmuseum en het hennepmuseum kunnen, heeft Barcelona een chocolademuseum, mummiemuseum en sinds vorig jaar ook: het Museum voor Verboden Kunst. Ferenz Jacobs bracht een bezoek en ontdekte al snel dat de werken uit deze privécollectie, afkomstig uit verschillende gebieden en tijdsperiodes, allen een gemeenschappelijke deler hebben: controverse. Lees meer

Verboden toegang 8

Verboden toegang

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. In woord én beeld dicht Maaike Rijntjes over iemand die terugkeert naar het bungalowpark waar die opgroeide. Lees meer

Momentum

Momentum

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Sanne Lolkema dicht op drie levels over de prestatiemaatschappij: van micro-, naar macro- en mesoniveau. Lees meer

Herkauwen

Herkauwen

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Tussen ongemak en walging in dicht Moni Zwitserloot over zowel baren als geboren worden: 'je kruipt uit je dode vel / naar buiten / de broeierige nacht in'. Lees meer

Podiumgeil

Podiumgeil

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Birsu Tamer schreef een tekst voor een acteur die als het monster van Frankenstein diens publiek bespeelt. Lees meer

Handleiding

Handleiding

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. In 'Handleiding' schrijft Ettie Edens over eenzaamheid, identiteit en gezien willen worden - en over iemand die een muur van haar kamer verft en daar zo in doorslaat dat ze in de kamer verdwijnt. Lees meer

Pokon

Pokon

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Melanie Neeleman onderzoekt in haar poëzie de selectieve empathie die ze ervaart bij een bezoek aan een expositie van opgezette dieren, die allemaal op absurde wijze stierven.  Lees meer

De serre

De serre

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Johanna Loman schreef een verhaal over een jonge vrouw op een klimaatprotest: Wat als je wel moreel besef hebt, maar liever je kop in het zand steekt? Lees meer

Hertenkalf 2

Hertenkalf

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Tessa van Rooijen dicht in dit vierluik over het aangaan van verbindingen en het dragen van een dood hertenkalf: 'jongens is het sexy om een dood hertenkalf in je lichaam te hebben?' Lees meer

De tondeuse

De tondeuse

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. Jana Flekken legt in fragmenten de band en rolverdeling tussen ouders en hun kind vast, en hoe die verandert wanneer een van de ouders ziek wordt. Lees meer

Mijn huid een rekbare grens (Frontaal)

Mijn huid een rekbare grens

Afgelopen zomer kregen tien aanstormende schrijftalenten de kans om deel te nemen aan het eerste Schrijverskamp van literair podium Frontaal. Onder begeleiding van verschillende schrijfcoaches werkten ze aan teksten rondom het thema Groen. De resultaten daarvan vind je deze week op Hard//hoofd. In dit drieluik bevraagt Isa/Isa Bob van Rooy de kaders die er gesteld zijn rondom onze natuurlijke wereld. Bestaat er eigenlijk wel een verschil tussen zelf en natuur, of tussen plant en organisme? Lees meer

Whisper Heart, The Movie

Whisper Heart: the movie

Hoe ver ga jij voor De Ware? Anne Sikma onderzoekt in dit bloedstollende verhaal de grenzen op tussen fictie en realiteit. Ben je er klaar voor? Lees meer

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe schrijvers en kunstenaars. We zijn al veertien jaar gratis toegankelijk en advertentievrij. Zo’n vrije ruimte is harder nodig dan ooit. Steun de makers van de toekomst; sluit je vóór 1 januari aan als kunstverzamelaar en ontvang in januari je eerste kunstwerk!

Word kunstverzamelaar