Asset 14

Van bladeren tot wortels: liefhebben zonder te verliezen

Illustratie van twee bomen. De bomen zijn wit en kaal, en je ziet hun wortels en takken voor een achtergrond van een groene en paarse gradiënt.

Hoeveel van jezelf lever je, dan wel niet onbewust, in om samen te kunnen zijn met een geliefde? Stefanie Gordin onderzocht wat Rainer Maria Rilke, Herman Hesse en bell hooks hebben geschreven over deze dynamiek. Ze probeert een antwoord te vinden op de vraag: Wat ging er mis in haar vorige relatie, waar ze juist zo duidelijk hadden afgesproken elkaar niet te verstikken?

Hoe kunnen we een ander liefhebben zonder onszelf te verliezen? En welke rol speelt eenzaamheid in de relatie met onszelf en de ander? Toen mijn afgelopen langdurige relatie vorige zomer uit het niets eindigde, probeerde ik te achterhalen waar het precies was misgelopen. Juist in deze relatie wilde ik liefhebben op een bevrijdende manier, zonder elkaar te verstikken of met elkaar te versmelten. Maar net zoals niemand weet wat twee mensen aantrekt, wist ik ook niet wat ons plotseling uiteen had gedreven.

We leerden elkaar een paar jaar geleden kennen met een wederzijdse glimlach en het duurde niet lang voordat we wisten dat de liefde ons zou omarmen. We waren jong, onwetend en een beetje bang om onszelf te verliezen. We wilden nooit in de liefde verstikken. Tijdens onze eindeloze conversaties over het leven dronken we meestal een halve fles Elixir d’Anvers op, waar we, wie weet door onze verliefdheid, nooit een kater van kregen. Elke week bestormden we cinemazalen en discussieerden we over de vierde dimensie – de tijd, waarin alles tegelijkertijd gebeurt. In de late namiddag lazen we boeken en in de nacht dwaalden we, hand in hand, urenlang rond door de stad in een poging de wereld beter te begrijpen. Allebei waren we ervan bewust dat dit bijzonder was; dat je niet zo vaak iemand ontmoet met wie je vanaf het eerste moment in die rauwe eerlijkheid kan duiken.

We waren jong, onwetend en een beetje bang om onszelf te verliezen

Maar we wilden niet versmelten, dus motiveerden we elkaar om onze grote ambities na te streven. Als een van ons een persoonlijk doel haalde, vierden we dat met champagne in bad en droomden verder. Alles was mogelijk binnen de randen van onze relatie en we bleven vasthouden aan het geloof om elkaar nooit in de weg te willen staan. Maar misschien juist omdat we elkaar zo veel vrijheid gaven, zijn we elkaars eenzaamheden uit het oog verloren.

Twee eenzaamheden

Na de breuk bleef ik verward achter, waardoor ik verwoed op zoek ging naar denkers die me konden troosten en vond soelaas bij de Duitse dichter Rainer Maria Rilke. Hij is van mening dat relaties alleen kunnen bestaan zodra je elkaars aangrenzende eenzaamheid versterkt, maar deze versterking kan tegelijkertijd van nature zo schadelijk zijn als je jezelf erin verliest. Zo schreef Rilke: “Wanneer iemand zichzelf in de steek laat, is deze persoon niets meer en wanneer twee mensen zichzelf in de steek laten om dichter bij elkaar te komen, is er geen grond meer onder hen en is het samenzijn een voortdurend vallen.” Ik begon me hierdoor af te vragen ondanks die pogingen elkaar niet te verstikken, wij toch onszelf in de steek hebben gelaten.

Een echte versmelting tussen twee mensen is volgens Rilke onmogelijk, en waar het toch lijkt te bestaan, is het eigenlijk een vernauwing. Wat ik dacht dat versmelting was, was iets dat andermans vrijheid en de mogelijkheid op ontwikkeling, vernauwde. Zodra we inzien dat zelfs in de meest intieme relaties een zekere afstand gewaarborgd moet blijven, kan er, volgens Rilke, een prachtig leven ontstaan. Een leven naast elkaar. Als mensen er dus in slagen om naast het intieme vooral ook de afstand die tussen hen ligt lief te hebben, dan lijkt het pas mogelijk te zijn de ander in diens volledigheid te zien - en elkaar dan echt volledig lief te hebben. Maar is dit niet precies waar ik met mijn vorige geliefde juist naar streefde, die bevrijding van twee eenzame individuen? Waarom ging het dan toch mis?

Liefde voor onszelf

Mijn zoektocht ging verder en ik kwam terecht bij een liefdesbrief aan bomen van Herman Hesse, een andere Duitse schrijver, uit een editie waarin zijn werk is verzameld, Bäume: Betrachtungen und Gedichte (1984). Bomen blijken onverwacht een prima metafoor te zijn voor de liefde. Volgens Hesse lijken bomen op eenzame mensen en hij vereert dan ook “de stille vastberadenheid waarmee ze met alle kracht van hun leven slechts voor één ding worstelen: om zichzelf te vervullen volgens hun eigen wetten, hun eigen vorm te bouwen en zichzelf te vertegenwoordigen.” Zelfs als we een relatie hebben met een andere boom, die eenzaam en langzaam groeit, is het belangrijk om bewust te zijn van de ruimte die onze worstelingen innemen; de sereniteit van onze eigen eenzaamheid.

Liefde is niet iets dat per ongeluk gebeurt en ook niet alleen een gevoel, maar vooral een actie

En het koesteren van die eigen eenzaamheid betekent, ruw gezegd, dat we daarvoor moeten werken. Want het is geen vanzelfsprekend groeiproces zoals blaadjes van de bomen die de juiste lichtinval vinden, nee. Liefde vergt constante reflectie en oefening. Deze gedachte sluit zich aan bij de visie van Amerikaanse schrijver, feminist en politiek activist Gloria Jean Watkins, vooral bekend onder haar pseudoniem bell hooks. In haar boek All About Love: New Visions schreef zij dat intentie en actie onlosmakelijk verbonden zijn aan liefhebben en bemind worden, in plaats van er onbewust maar in te struikelen. Liefde is niet iets dat per ongeluk gebeurt en ook niet alleen een gevoel, maar vooral een actie. Het is een werkwoord, zoals rennen, werken en luisteren. Van iemand houden is een beslissing, een oordeel en een belofte.

In haar boek staat eveneens de zelfliefde centraal, die volgens hooks niet egoïstisch is, maar noodzakelijk. Als we eerst onszelf als basis die onvoorwaardelijke liefde geven, zegt hooks, dan zijn we ook in staat om anderen de hand te reiken vanuit vervulling, en dus niet vanuit gebrek. Ook zij verwijst hier naar het belang van eenzaamheid. Weten hoe je eenzaam moet zijn, zegt hooks, staat centraal in de kunst van het liefhebben. Als we alleen kunnen zijn, pas dan kunnen we bij anderen zijn zonder ze als ontsnappingsmiddel te gebruiken.

Terug naar mijn vorige geliefde. Op het moment van de breuk zei hij dat hij zich eenzaam voelde in onze relatie, maar inmiddels vraag ik me af - lag het probleem wel in onze relatie? Was het niet de relatie met zijn eigen eenzaamheid die toe was aan wat liefde? Liefde-als-werkwoord?

Ik besef dat het nooit de taak is van de ander om mij gelukkig te maken, om mijn zelfliefde te vervullen, om mijn eenzaamheid te dragen. Het was dan ook niet mijn verantwoordelijkheid om zijn leegtes op te vullen. Maanden na onze breuk besefte ik dat hij degene is die zijn eenzaamheid draagt, en ik die van mij, en ik niet voor hem kan bepalen wat liefde is.

De liefde die zich de afgelopen jaren tussen ons vormde zal nooit volledig uitdoven, maar eerder verder vloeien in onze volgende relaties

Soms vraag ik me af of het dan allemaal voor niets was. Maar nee, de liefde die zich de afgelopen jaren tussen ons vormde zal nooit volledig uitdoven, maar eerder verder vloeien in onze volgende relaties. Zo schrijft hooks: “Wanneer iemand een ware liefde kent, duurt de transformerende kracht van die liefde voort, zelfs wanneer we niet langer het gezelschap hebben van de persoon met wie we diepgaande wederzijdse zorg en groei hebben ervaren.” We waren elkaars eerste grote liefde en jarenlang gaven we elkaar de volledige vrijheid.

De pijnlijke breuk, die me nog maanden bleef achtervolgen, liet me niet van de liefde weglopen, want ik wil het, nog meer dan tevoren, omarmen en begrijpen. Want de relatie met deze vorige geliefde was meer dan een gevoel – het was een keuze. En ik wil blijven kiezen om te zoeken naar dat schommelende evenwicht tussen overgave en autonomie, waarin twee eenzaamheden als twee bomen op een afstand van elkaar, met hun hoogste takken de wereld omarmen en samen het zonlicht bewonderen.

Mail

Stefanie Gordin (zij/haar) is een filosoof (in wording), een zelfzekere cinefiel die duizend-en-één-films wil kijken, én een vrolijk mens.

Sonja Schravesande besloot na haar studie linguistics iets heel anders te gaan doen en nu studeert ze illustratie aan de wdka. Met enthousiasme is ze haar eigen stijl aan het ontwikkelen en inspiratiebronnen aan het ontdekken. Daarnaast heeft ze een grote passie voor muziek, zo haalt ze veel plezier en voldoening uit het spelen in het geweldige Ricciotti ensemble.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Composthoop

Een symfonie van het kleine leven

Jesse Van den Eynden neemt je mee in de symfonie van het kleine leven dat zich afspeelt in de duisternis van de composthoop. In dit liefdevolle essay beschrijft hij hoe zijn leven steeds meer overgenomen wordt door de rottende en levende massa in zijn tuin, en hoe het slurpen, klikken en kraken van de aarde en haar bewoners een meditatieve ervaring worden. Lees meer

Eiland zonder eilandjes

Eiland zonder eilandjes

Bram de Ridder is vervangend psychiater op Bonaire. Maar hoe moet hij zich als witte zorgprofessional verhouden tot de mensen van het eiland? Lees meer

Huizen, omhulsels

Huizen, omhulsels

Anne Schepers had nooit gedacht dat ze een huis kon kopen. Tijdens de verbouwing denkt ze na over huizen als politiek middel, hoe het is om als sociale klimmer ruimte in te nemen en waarom dromen over een fantasiehuis een privilege is. Lees meer

:Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent is complex in een wereld gevormd door koloniaal geweld. Yousra Benfquih vraagt zich in haar eerste brief aan Alara Adilow af hoe consent een instrument kan worden van verzet. Lees meer

Iemand die in je gelooft

Iemand die in je gelooft

Jam van der Aa ontdekte pas laat dat ze autisme heeft. Toen ze jong was herkende jeugdzorg bovendien niet de rol van autisme in de onveilige situatie bij haar thuis. Ze was gedreven en nieuwsgierig, maar lange tijd op zichzelf aangewezen. Dit essay is een pleidooi voor betere jeugdzorg en gaat over veerkracht en jezelf leren begrijpen en vertrouwen. Lees meer

Automatische concepten 87

Van mijn spreekkamer tot aan Afghanistan

In haar behandelkamer zit Jihane Chaara als forensisch psycholoog niet alleen tegenover slachtoffers, maar ook tegenover daders van dwingende controle, een vorm van huiselijk geweld. Wat is het verband tussen deze psychologische, onderdrukkende machtstructuur van een individidu als meneer X in haar spreekkamer, en het regime van de Taliban in Afghanistan? Een essay over de verbinding tussen daderschap, ontkenning, grotere structuren van vrouwenonderdrukking en verzet. Lees meer

Einde Schooldag

Einde Schooldag

Leerlingen zijn als tijdelijke passanten van wie je een hoop weet, maar nooit hoe het met ze af zal lopen. 'Ze zijn open eindes', zo schrijft Engels docente Charlotte Knoors in dit persoonlijke essay over de raadselachtige verhouding tussen docent en student. Lees meer

Zo rood als een kreeft

Zo rood als een kreeft

Wanneer twee Spaanse vrienden Ferenz Jacobs uitnodigen voor een protestmars tegen toerisme in Barcelona, voelt hij zich voor het eerst weer een 'outsider'. In dit essay richt hij zich op de gevolgen van massatoerisme op de permanente bewoners. Is er een ander soort toerisme mogelijk, buiten de logica van onderdanigheid, kolonialisme en uitbuiting om? Lees meer

Auto Draft 4

Tijd buiten de uren om

Micha Zaat sliep binnen een jaar in bijna 60 verschillende hotelkamers. In dit essay licht hij het fenomeen van de hotelkamer als liminaal object toe, en legt uit wat zo'n kortdurend verblijf voor gasten én kamers betekent en waarom het onmogelijk is om ouder te worden in een hotelkamer. 'In het bed waar ik gisteren droomde over sterven in een auto-ongeluk ligt nu iemand te masturberen.' Lees meer

Auto Draft 2

'Kunnen we vrienden zijn?': over een noodzakelijk veranderende mens-natuur relatie

Wanneer Jop Koopman afreist naar Lombok om de Indonesische visie op mens-natuurrelatie beter te begrijpen, gaat hij op pad met een lokale mysticus. In dit essay onderzoekt hij hoe we de verhouding mens-natuur opnieuw kunnen vormgeven; wat de agency is van onze omgeving, en waarom we vrienden moeten worden met alles rondom ons. Lees meer

Stil protest

Stil protest

Nadeche Remst laat zien hoe slaap, verdriet en dissociatie meer zijn dan persoonlijke reacties: ze worden een vorm van stil verzet tegen een wereld die kwetsbaarheid buitensluit. Lees meer

Hoe lang blijf je een vluchteling?

Hoe lang blijf je een vluchteling?

'Wat' ben je als je ergens niet thuishoort, maar ook niet terug kan naar je geboorteland? Ivana Kalaš onderzoekt het label 'vluchteling'. Lees meer

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus kan toch niet groeien in een zompig moeras? In dit essay schetst Jam een realistisch beeld van de autistische ervaring in een kapitalistisch systeem dat productiviteit als het hoogste goed beschouwt. Lees meer

Lieve buren

Lieve buren

Ze hebben dezelfde brievenbus en dezelfde supermarkt, maar Nienke Blanc vraagt zich in deze nooit verzonden brief af of dat het enige is dat ze met haar buren deelt. Lees meer

Best Friend (For The Forseeable Future)

Best Friend (For The Forseeable Future)

Lotte Krakers’ vriendschap met Karlien eindigde mét blauwe vinkjes, maar zonder antwoorden. Het laat Lotte reflecteren op het afdwingen van gelijkenissen in een vriendschap, en het plaatsen van vrienden op voetstukken: ‘Karlien hield me een spiegel voor, waarin ik vooral zag wat ik niet was.’ Lees meer

Je hebt mij getekend voor het leven

Je hebt mij getekend voor het leven

Hoe sluit je een hoofdstuk af? Jop Koopman schreef een brief aan zijn oude baas, in wiens tulpenbedrijf hij als invalkracht een bedrijfsongeval meemaakte. Lees meer

De dooddoener van het kwaad

De dooddoener van het kwaad

Bas Keemink bespreekt de film 'The Zone of Interest', waarin Jonathan Glazer 'Big Brother' naar de Holocaust brengt. Lovende kritieken schrijven dat hij Hannah Arendts theorie, de banaliteit van het kwaad, goed in beeld brengt, maar is dat wel zo? Lees meer

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Jorne Vriens bezocht een tentoonstelling in Parijs en dit leidde tot een prachtige uiteenzetting over tekst, smartphones, connectie en fotografie. Lees meer

De eerste leugen

De eerste leugen

De eerste keer dat Job van Ballegoijen de Jong loog, was het bijna onschuldig. Een leugentje om bestwil, dacht hij toen, om zijn moeder gerust te stellen. Maar die eerste leugen groeide uit tot een web waarin hij langzaam verstrikte. In zijn debuut 'Morgen vertel ik alles' vertelt hij waarom iedereen een tweede (of derde) kans verdient. Lees meer

Leven in laagjes

Leven in laagjes

In dit essay geeft Dani Bouwman een intieme reflectie op identiteit, familie en het verlangen naar een plek waar hij volledig zichzelf kan zijn. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer