Laatst werd mij verteld dat er in Nederland schrikbarend veel mannen in de veertig rondlopen die nog als maagd door het leven gaan. ‘Echt wel één op de drie!’, sprak mijn niet al te betrouwbare bron. Was ik er in eerste instantie van overtuigd dat ik in het ootje genomen werd (het was overigens niet op 1 april), nadat ik in mijn hoofd mijn kennissenkring eens na was gegaan, kon ik toch wel een aantal potentiële eeuwige maagden vermoeden. Mijn eenzame en praatzieke buurman, de in zichzelf gekeerde computerfreak-buurman, de immer gefrustreerde buurman, kortom: als ik in mijn buurt een onderzoek zou doen naar het aantal mannelijke maagden boven de 40 jaar oud, dan zou de kans groot zijn dat de peiling van mijn niet al te betrouwbare bron op waarheid berustte.
En dat bracht mij op de volgende kwestie: hoe start je een onderzoek naar een delicate kwestie zoals deze? Hoe weet je nu zeker dat de ondervraagden de waarheid spreken? Hoe doet Maurice de Hond dat? Als er gepeild moet worden hoe vaak mensen sex hebben in de week, wie weet dan of de praatjesmaker die ‘nooit iets tekort komt bij de vrouwtjes’ de waarheid spreekt? Precies, dat weet je dus niet. En toch worden die onderzoeken voor waar aangenomen en brengt het gesprekken teweeg als die ik hierboven omschreef. En dus houdt niets je tegen om je eigen onderzoeksbureau te starten! Altijd al nieuwsgierig geweest naar de toiletgewoonten van je buurtgenoten? Willen weten wie er aan de buis gekluisterd zit als Ivo Niehe op tv is? En wie Geert Wilders een sympathieke man vindt? Zeg dat je van een onderzoeksbureau bent, geef je nieuwsgierigheid de vrije hand en vraag erop los.
Mensen ondervragen is ook een heel verantwoorde hobby, want mensenkennis is een groot goed en het uitbreiden daarvan zal alleen maar positieve gevolgen met zich meebrengen.
Als één van je vrienden met een probleem bij je komt (bijvoorbeeld: ik voel me zo eenzaam, maar dat ben ik helemaal niet), dan kun je bijvoorbeeld zeggen: ach, maak je geen zorgen, dat hebben vijf op de tien mensen hier in de buurt. Wedden dat je binnen de kortste keren het orakel van je vriendenkring bent?
Kennis over de medemens werkt bovendien dikwijls troostend, het ‘je bent niet alleen-gevoel’ sleept menig ongelukkige door zijn zwarte dagen heen. En omdat er op veel onderwerpen die ten grondslag liggen aan depressies en angsten een taboe rust en vragen hierover stellen aan anderen dus vaak schaamte met zich meebrengt, kun je onder de noemer van je eigen onderzoeksbureau informatie verzamelen die je door het leven heen zal slepen.