Het afgelopen jaar waren cultuur- en onderwijsbezuinigingen 'hot topic' op hard//hoofd. Floris riep al in september 2010 op tot een kunstverbranding en stelde voor het Nederland Historisch Museum te schrappen. Dat laatste in inmiddels een feit, maar het heeft niet mogen baten.
In een geslaagd vierluik keken we naar het studentenprotest in het buitenland en vroegen ons af waarom het bij ons zo tam bleef. Dat kon ook aan de media liggen, merkte Meredith op. Rutger was vooral nogal kritisch over het hoge knuffelgehalte van Nederlandse demonstraties. Ondertussen hadden we het over Zijlstras illusie en Halbes tragedie en legde Rutger nog eens uit wat volgens Richard Rorty de waarde van kunst is. Melle werd vorige week wakker geschud en was vooral woedend over de schaamteloze toon van het kabinet.
Maar het zijn allemaal woorden. Echte actie gebeurt op straat; en met z'n allen. Echte actie verbindt een consequentie aan opvattingen en woorden; en probeert een alternatief te formuleren. En hoewel we bijna zijn vergeten hoe we actie moeten voeren, scharen ook wij ons dit weekend achter een actie, de Mars der Beschaving. Niet omdat we een politiek gekleurd tijdschrift zijn, maar omdat we trouw zijn aan de woorden uit onze eigen proclamatie: "Hardhoofd keert zich tegen het praten-om-het-praten, het platvloerse, het onnadenkende."
Dus:
- Kom en loop mee
- Check de website www.marsderbeschaving.nl voor uitgebreide informatie.
- Meld je aan op facebook.
- Mobiliseer je vrienden en familie en laat je horen! Dit is je kans!
Op zondag 26 en maandag 27 juni lopen wij de Mars der Beschaving. Wij trekken op naar Den Haag om te tonen dat wij staan voor onze beschaving. Wij vragen alle verontruste Nederlanders zich bij ons aan te sluiten.
Het is vanuit onze betrokkenheid met de gehele samenleving dat wij in actie komen. Het beleid van deze regering treft velen en breekt af wat we zo hard nodig hebben: schoonheid, vernieuwing, zorg, vertrouwen, openheid en tolerantie.
Onder dit kabinet stevenen wij af op een maatschappij waarin geen plaats meer is voor nieuwsgierigheid en waarin alles in cijfers uitgedrukt moet worden. Waarin de Nederlandse identiteit een benauwd keurslijf wordt in plaats van de bonte verzameling aan meningen, overtuigingen en uitdrukkingsvormen die haar al zo lang kenmerkt en vitaal maakt. Zo gaan wij een samenleving tegemoet waarin het recht van de sterkste geldt, nuance als zwakte wordt gezien, waarin geld het wint van schoonheid en macht van zorg. Een in onze ogen onbeschaafde samenleving.
Wij vragen de regering de crisis niet langer te gebruiken als alibi voor onbehoorlijk bestuur, haar minachting voor feiten aan de kant te zetten, staatsmanschap te tonen en daadwerkelijk verantwoordelijkheid te nemen voor volgende generaties.
Wij willen leven in een land waarin er wordt geinvesteerd in de toekomst. Wij willen leven in een land waarin niet alleen geoogst maar ook gezaaid wordt. Een beschaving zonder toekomst is een toekomst zonder beschaving.
Hiervoor zullen wij lopen. Van Rotterdam naar Den Haag en verder. Ons protest eindigt niet op het Malieveld. Daar begint het pas.