De kalende presentator van de regionale televisie keek bezorgd en streng. De felle storm zorgde voor flink wat afgelastingen in het carnavalsmilieu.
‘Door de rukwinden is de carnavalstoet van vandaag afgeblazen en valt de planning van heel wat organisaties in het water.’
Omdat ik reeds twee wijntjes achter de kiezen had, grinnikte ik. Best wel grappig van die man, dacht ik. Al verraadden zijn blik en intonatie dat humor hem waarschijnlijk vreemd is.
Sindsdien lijkt het alsof ik een schakelaartje geactiveerd heb dat mij alerter maakt op vreemde woordspelingen en uitspraken, vooral op regionale nieuwszenders.
Enkele dagen later hoorde ik een Leuvense politica vertellen over de schrijnende situatie van een jongeman met psychische problemen. De man in kwestie neemt dagelijks zonder goed en wel te beseffen wat hij doet de trein, maar koopt nooit een kaartje. Gevolg: vaak wordt hij betrapt en volgen boetes. Deze worden niet betaald met extra aanmaningskosten en incassobureaus als resultaat.
‘Hoe is deze situatie zo ver kunnen komen?’, vroeg de journaliste, ‘Heeft niemand de alarmbellen zien afgaan terwijl deze zwartrijder zo ontspoorde?’
Het onderwerp leent zich niet meteen voor een grap, maar zo’n mooie verwoording ontlokt instant een binnenpretje.
Ik werd meer en meer fan van nieuwtjes die me op zich helemaal niet boeien. De prikkel ligt niet in het kijken, maar in het luisteren tussen de regels door.
Kort na de zwartrijder was de knoflookpad in het nieuws. Het gaat niet goed met dit zeldzame amfibie met grappige naam, die hij te danken heeft aan de knoflookgeur die verspreid wordt bij gevaar. Via onderzoeken met waterstalen uit vijvers, plassen en beken kwam milieuorganisatie Natuurpunt tot de conclusie dat de knoflookpad met uitsterven bedreigd wordt. De vertellende onderzoeker was amfibie-expert Sam Van Der Poel. A match made in heaven. Ik zocht de man op en het plaatje klopte helemaal. Ik klikte verder en mijn kennis van natuur- en bosbeheer steeg explosief, mooi meegenomen.
In de meest onopvallende nieuwsberichten liggen de mooiste associaties, soms bedoeld soms onbedoeld, voor het oprapen. Wie openstaat voor de knullige timing van spreekwoorden en namen, krijgt telkens kleine taalfeestjes als resultaat.
Het bovenstaande gelezen en getroffen door inspiratie? Altijd al op Hard//hoofd willen publiceren? Stuur je tip op naar lotte@hardhoofd.com!