In de coronatoestand is het belangrijk om te leren van rampen uit het verleden, zoals de zombie-apocalyps.
Nu hoor ik u vragen: welke zombie-apocalyps?
Oké, we hebben nog geen lijfelijke meegemaakt, maar door de treurbuis, hypothetisch, hebben we er al tig doorstaan, waaronder: World War Z, Game of Thrones en Kingdom. Tot het kijken van deze series en films verleidden mijn huisgenoten mij op een moment van intellectuele zwakte. Ik overleefde alle drie. Hier is hoe:
1. Er zal ontkenning zijn. Infecteer met kennis
Hoofdschuddend lacht de doorgewinterde zombiespecialist en zet zijn aluminiumhoedje recht. De vaste prik van elke zombiefilm: ontkenningsfase. Luisterde men initieel naar kroonprins Lee-Chang (Kingdom) of Jon Snow (Game of Thrones) toen zij voor een pandemie waarschuwden? U raadt het al. Laat de mensen twijfelen en ruziemaken, want ze moeten blijkbaar eerst onderschatten voordat ze zombie- of corona-woke worden. Ook amateurviroloogschap verspreidt zich eerst langzaam, dan infectueus. Informeer je omgeving, dat is alles wat je kunt doen. Dubbelcheck alles wat je leest met minstens een tweede bron. Voorkom verspreiding van nepnieuws. Kan het drinken van bleekwater corona genezen? Dubbelcheck het. Kon drakenvuur de Opperzombie in Game of Thrones eigenlijk wel doden? Drakenbezitster Daenarys vergat het te dubbelchecken. Don’t be like Daenarys.
2. Er zal paniek zijn. Keur dit af
Massahysterie, hamsterwoede, wc-papierworstelen. In World War Z moet het hoofdpersonage gespeeld door Brad Pitt uit zelfverdediging een mensenmassa van zich afschieten. Een politieman nadert. In plaats van Pitt en de anderen in de supermarkt in te rekenen, besluit de agent om ook te muiten. Er wordt geschat dat bij orkaan Katrina een derde van het politiepersoneel deserteerde. Een kwart van de Nederlanders hamstert. Stop. Daar. Mee.
3. Word mensenschuw
Wat hebben de strijd tegen zombies en die tegen corona gemeen? Mensen zijn zelf dader, wapen én slachtoffer. Mensen zijn ook elkaars troost, steun en houvast, zou je denken. Dat denk je fout. Kluizenaars begrijpen dit. In true crime en dramaseries zijn kluizenaars vaak moordenaars of gekken, maar in zombiefilms zijn zij de slimme overlevers met street smarts. In Game of Thrones zijn de (sociale) kluizenaars wildlings: een stel vogelvrijen dat vlak bij de zombies in de wildernis woont. Gebrek aan beschaving is hun redding. Matennaaiend, rennend en rovend gaan ze door het leven. Wanneer een wildling aan een zombie ten prooi valt, is er geen tijd voor rouw: hop, op de brandstapel de stakker. Geen loyaliteit, geen vriendschappen, geen familiebezoek: flatten the curve! WWAWD (What would a wildling do?) is vanaf nu de vuistregel voor al je social distancing dilemma’s. Bij hoeveel mensen per dag mag ik op bezoek gaan? Kan ik langs bij mijn opa en oma als ik me verder prima voel? What would a wildling do? Een wildling heeft geen familie en vrienden. Dus nee.
4. Het virus discrimineert niet, waarom jij wel?
In de Koreaanse serie Kingdom, evacueert een stadje haar elite naar een schip. De armelui blijven achter aan wal. Uiteraard blijkt er tóch een zombie op het schip te zitten: elite weggevaagd. Ook is de koning zelf zombie, maar dit wordt uit eerbied geheimgehouden. Discrimineren tussen mensen en regels is nogal onbenullig, zeker als sprake is van een wereldwijde pandemie. Naar schatting raakt een meerderheid van de mensen uiteindelijk toch wel besmet met het coronavirus en om groepsimmuniteit te creëren is dat maar goed ook. Aziaten shamen of het virus ‘Chinese virus’ noemen heeft dus geen zin. Net zo min als patient zero zoeken en bedreigen. Of denken dat social distancing regels niet gelden als je gewoon in een buurland feest, terwijl in jouw land de kroegen dicht zijn. Voor zombies en COVID-19 zijn we allemaal gelijk.
5. Word vegetariër.
In World War Z verwijdert Noord-Korea van alle burgers de tanden om verdere vleeseterij te voorkomen. Een charmante, doch drastische oplossing. Hoog tijd dat wij ook besluiten geen vlees meer te eten, stellen wetenschappers, en de verspreiding van dier-op-mensziekten zo veel mogelijk voorkomen. Voorkomen is beter dan zoönose.
6. Bonus
De belangrijkste les: Kijk achterom. Figuurlijk. Maar ook letterlijk.
Beeld header: Jack (West Wittering) via Flickr