Wellicht is het hopeloos ouderwets en mateloos ineffectief, maar ik zal hier pleiten voor monomaan gedrag. Het is het medicijn tegen de versnippering van onze geesten en het verlies van ons geduld en onze concentratie. Het is de antidote tegen de 'update sickness'. Arme jongen. Arme wij, digitale generatie, die er niet moe van wordt zichzelf te typeren als het slachtoffer van toegenomen keuzevrijheid en eindeloze stromen ogenschijnlijk relevante informatie, ons door de strot geduwd door sociale en minder sociale media via een peloton elektronische apparaten die we zelf aanschaften. Ach en wee!
Lang heb ook ik me in deze jammerklacht opgehouden en al doende het werk aan mijn scriptie uitgesteld, nog net niet afgesteld. Tot op een dag de geest van Paulus Johannes II, de zalige, mij bezocht in een droom en genas. Een wonder! (Verklaar hem dus maar heilig, toe maar.)
Al tijden kom ik niet op Facebook en check ik mijn mail hoogstens twee keer per dag. Spiritus Sancti Johanni! Op mijn profielfoto, die al enige tijd niet ververst is, ben ik nog jong, zit ik nog strak in mijn vel. Maar in het echte leven studeer ik verwoed door in opperste concentratie, van het ochtendgloren tot de eerste streep bleek maanlicht.
Het begrip monomanie werd in de 19e eeuw geïntroduceerd door de Franse arts Jean-Étienne Dominique Esquirol. Hij was een van de eerste artsen die meende dat mensen die ontoerekeningsvatbaar werden verklaard door het gerecht, wellicht baat hadden bij behandeling. Monomanie is een pathologische preoccupatie met een ding in een verder gezonde geest, een idee-fixe of eenkennige waan.
Zou Esquirol nog leven, dan zou hij nu een tweede diagnose stellen: de pluromanie; een pathologische preoccupatie met duizend dingen. Dwangmatig nu.nl, nrc.nl, je Facebook, je mail, je Podio, je Linkedin en je Wordpress checken en mobiel bellen en vrijmiboën met je echte vrienden terwijl je kekke Hipstamatic foto's maakt.
"De pluromanie is in feite veel zorgwekkender dan de monomanie", zou Esquirol dan zeggen, terwijl hij naar binnen kijkt bij een hip café op vrijdag. Hij sleurt twee nieuwerwetse hipsters naar buiten die met witte oortjes in hun oren staan te zoenen onder opgeknipte kapsels. "Liefde 2.0!" roepen de hipsters in hun verdediging.
Mensen, doe eens monomaan! Check de godganse dag alléén Facebook. Of lees heel nu.nl van nieuws tot achterklap en maak een samenvatting. Het maakt niet uit, maar doe gewoon één ding, zo fanatiek mogelijk.