2010 was het jaar waarin Facebook het digitale stokje van Google overnam. Mede dankzij David Fincher's The Social Network en de meer bescheiden, maar niet minder interessante, misschien niet echte documentaire Catfish stond het bedrijf van Mark Zuckerberg de afgelopen maanden ruimschoots in de aandacht, zij het niet altijd even positief.
Wat betreft de PR kan het Facebook-team dan ook nog wel wat leren van de zoekmachinebouwers. Wat je ook van Zuckerberg mag denken: uit zijn mediaoptredens komt hij in ieder geval niet naar voren als iemand met een groots gevoel voor humor. De Googlers, daarentegen, bouwden de afgelopen jaren een bescheiden reputatie op met hun 1 april-grappen en de easter eggs die zij inbouwen in hun sites en programma's.
Bijvoorbeeld: dat alle boeken in Google Books ook in 3D te bekijken zijn. Dat je in Google Earth afstanden kunt meten in smoots. Dat je op de suggestes-pagina van Gmail kunt voorstellen dat ze de was voor je doen. Dat op 1 april 2008 alle YouTube-gebruikers die op een "featured video" klikten werden gerickrolled. Of dat je Google's taalinstelling kunt wijzigen naar 'Elmer Fudd', piraat en Klingon.
Begin november werd een nieuw geintje aan die lijst toegevoegd: in Google Maps waren toeristische routes tussen Amerika, China en Japan te vinden. Wie een route zoekt tussen Japan en China zoekt, krijgt het advies om per jetski de Stille Oceaan over te steken. Routes van het Amerikaanse vasteland naar Hawaii en verder gaan zelfs per kayak. Het is een vervolg op een eerdere (inmiddels verwijderde) grap, die gebruikers adviseerde om tussen Amerika en Groot-Brittannië te gaan zwemmen.
Het past volledig in het imago van het bedrijf met het logo in primair rood-geel-blauw: dat van blije, licht-nerderige Californiërs, dat ook bijvoorbeeld animatiestudio Pixar zo goed in stand weet te houden. Niet voor niets werden de waterroutes al snel een meme, die binnen enkele dagen het hele internet over vloog. Voornamelijk via Facebook. Dat dan weer wel.