Hard//hoofd selecteert al bijna twee jaar zorgvuldig uit een oerwoud aan mogelijkheden. In ‘hard//hoofd kiest’ wordt maandelijks een relatief onbekende beeldend kunstenaar uitgelicht, wiens werk het volgens ons de moeite waard is om te volgen. In Rotterdam doet tentoonstellingsruimte TENT elk jaar hetzelfde: zij organiseren de 'Academy Awards' waarbij van alle pas afgestudeerde kunststudenten de beste in de prijzen vallen in een echte galasfeer. In de aanloop naar TENT Academy Awards op 15 juli lichten wij twee genomineerden uit. Te beginnen met Auke de Vries, animator/videokunstenaar van de AKV in Breda.
Wat zien we?
"Jullie zien de trailer voor 'The Super Rope Solution', een korte animatiefilm. Het gaat over een man die op televisie een product ontdekt waarmee alles in de kamer met touwen te besturen is, zodat hij nooit meer uit zijn stoel hoeft te komen. Uiteindelijk blijkt dat hij geen controle over zijn kamer heeft, maar dat het thuiswinkelprogramma alle touwtjes in handen heeft.
In het begin van mijn opleiding hield ik mij vooral bezig met techniektestjes. Ik bleef vaak hangen in de mogelijkheden van programma's. Voor verhalen vertellen en animeren was meestal weinig tijd over. De film 'Dubbel op' is daar een goed voorbeeld van. Ik heb ruim twee maanden gestoken in het maken van de 3D-modellen, om een realistisch ogende omgeving te maken. De muziek, animatie en montage zijn in twee dagen gemaakt. Bij 'The Super Rope Solution' wilde ik het anders aanpakken. Ik wilde meer tijd steken in de animatie en het verhaal goed laten over komen. Het verhaal moest daarom helder blijven en de vormgeving simpel."
Wat kan je vertellen over je werkwijze?
"Tijdens mijn eerste jaren aan de kunstacademie vond ik het plannen van het productieproces van animatie heel lastig. Ik ben er achter gekomen dat het plannen veel beter gaat wanneer je er vanuit gaat dat de helft van wat je maakt fout gaat. Ik ben begonnen met het bedenken van een verhaal. Iets met een man die alles met touwen bestuurt. Daarna ben ik gaan storyboarden, in het begin als stripverhaal en later achter elkaar gezet in een tijdlijn. Vervolgens ben ik gaan kijken naar welke stijl ik wilde. Ik wilde dat de animatie een getekend, geschetst uiterlijk kreeg. Ik heb uiteindelijk in de 3D-animatieprogramma's Maya en After Effects (een beetje de Photoshop voor bewegend beeld) geprobeerd de look van een eerdere schets na te bootsen in bewegend beeld. Ik heb de modellen gemaakt en in twee maanden geanimeerd. Daarna heb ik honderden uren gerenderd (het berekenen van de afzonderlijke plaatjes waaruit de film bestaat). Met de ongeveer 100.000 afbeeldingen die uit de renders kwamen, heb ik in After Effects het getekende uiterlijk voor elkaar gekregen. De muziek is gemaakt door Tobias Borkert en de sound design is gedaan door Peter-Paul Timmermans, waarmee regelmatig overleg was om de animatie en het geluid op één lijn te krijgen."
Wat fascineert jou?
"Dingen waarbij je er maar niet achter kan komen hoe ze werken. Gedachtegangen waarbij je uitkomt op: het klopt niet, dus het klopt wel."
Wiens werk bewonder je?
"Ik heb bewondering voor veel uiteenlopende werken. Voor het afstuderen heb ik veel gehad aan werken van Rube Goldberg, maar ik heb ook veel gekeken naar Meet Buck en The Blackwater Gospel (zie onder). Beide films proberen met 3D computeranimatie toch een analoge techniek te imiteren."