Welke partij biedt de seksegelijkheidslievende kiezer een thuis?" /> Welke partij biedt de seksegelijkheidslievende kiezer een thuis?" />
Asset 14

StemWijven

Anne Elshof is een seksegelijkheidslievende kiezer. Wat hebben de verschillende partijen, en dan vooral de niet-Christenfundamentalisten, haar precies te bieden? Welke partij maalt erom dat minder dan de helft van de Nederlandse vrouwen economisch zelfstandig is? Of dat de kraamverlofregeling nog uit de jaren vijftig stamt? Hoog tijd om dit alles eens tot op de bodem uit te zoeken.

In de Verenigde Staten weten ze het al lang: vrouwen zijn de sleutel tot verkiezingssucces. Niet alleen vormen ze een krappe meerderheid van de bevolking (50,8% vrouwen tegenover 49,2% mannen), ze komen ook in grotere getale opdagen bij de stemhokjes. Als presidentskandidaat kun je het je niet veroorloven om deze electorale goudmijn te laten liggen en dus proberen Obama en Romney zich van hun meest vrouwlievende kant te laten zien. En als je zoals Romney niet kan zeggen dat je vrouwen de vrijheid gunt om met hun lichaam en daarin eventueel aanwezige zygoten te doen wat ze willen, laat je je echtgenote gewoon "I love you women!" schreeuwen.

In Nederland lijken vrouwen niet significant vaker het rode potlood ter hand te nemen dan mannen, maar ook hier zijn ze als onderdeel van de totale bevolking net in de meerderheid. Wat doen Rutte en Roemer, Samsom en Sap en de overige, niet allitererende lijsttrekkers om de zwevende vrouwtjeskiezer voor zich te winnen?

Tot voor kort niet zoveel, prangender vragen als “kunnen we nog voor ons overlijden met pensioen?” en “is er straks überhaupt nog werk?” domineerden campagnecircus editie 2012. Totdat SGP-voorman Kees van der Staaij besloot de rel rond senator Todd Akins opmerkingen over verkrachting, zwangerschap en abortus een Nederlands staartje te geven. De strekking: zwangerschap na verkrachting is zeldzaam, als het toch gebeurt is dat spijtig, maar baren zal je. Sneller dan je Koninkrijk van Jezus Christus kunt zeggen, stonden de overige partijen in de rij om hun afschuw over Van der Staaijs woorden uit te spreken en zich als hoeder van de vrouwenrechten op te werpen.

Dat de SGP niet zoveel op heeft met de vrouwelijke helft van de bevolking was voor eenieder die de afgelopen vijftig jaar niet onder een steen heeft geleefd al wel duidelijk. Aan de prehistorische visie van de bijbelgordelbewoners op de rolverdeling tussen man en vrouw kan geen enkele andere partij tippen. Maar dat de overige partijen niet de zeggenschap over Nederlandse baarmoeders willen opeisen, maakt van hen nog geen voorvechters van de emancipatie. Wat hebben niet-Christenfundamentalisten de seksegelijkheidslievende kiezer (m/v) precies te bieden? Welke partij maalt erom dat minder dan de helft van de Nederlandse vrouwen economisch zelfstandig is? Of dat de kraamverlofregeling nog uit de jaren vijftig stamt? Met de verkiezingen al knagend aan de voordeur besluit ik dat het hoog tijd is om dit alles eens tot op de bodem uit te zoeken. Anno 2012 betekent dit dat ik me een weg ga banen door het stemwijzeroerwoud.

Na de Groene Kieswijzer, de Digitale Vrijheidswijzer, de cannabis kieswijzer, de StomWijzer, de ondernemersstem, de gayvote, de Programmavergelijker Ouderen en de Kieswijzer voor de Expat, weet ik wat rollatorbezitters en gevluchte Nederlanders moeten stemmen maar ben ik weinig wijzer over wat er voor ‘mijn’ doelgroep te halen valt. De stemwijzer van kenniscentrum seksualiteit Rutgers WPF biedt al wat meer aanknopingspunten. Zo geeft het een overzicht van wat de verschillende partijen vinden van issues als uitbreiding van het vaderschapsverlof en de vergoeding van anticonceptie. Dat usual suspects SGP en Christenunie niks van dit soort voorstellen moeten hebben zal niemand verbazen, en zelfs het feit dat volgens de liberale vrinden van de VVD abortusinformatie van gemeentewebsites mag worden weggecensureerd is niet verrassend. Dat Rutte en de zijnen graag tegen de SGP aan schurken als dat wat gedoogsteun kan opleveren, is inmiddels bekend. Maar dat ook de SP en de Partij voor de Dieren menen dat gemeenten over alle gezondheidsinstellingen informatie horen te verstrekken, behalve die waar ongewenste zwangerschappen worden beëindigd, is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Wat betreft het terugbrengen van de pil in het basispakket is het GroenLinks dat verbaast door een neutrale positie in te nemen, terwijl het CDA zich op dit punt bij voorstanders D66, PvdA, SP en PvdD schaart.

Hoewel het een aantal verrassende inzichten geeft, ben ik er met het handjevol standpunten uit de seksualiteitstemwijzer helaas nog niet. Er zit weinig anders op dan me op de notoir onleesbare non-fictie van verkiezingsprogramma’s te storten. Na alle holle frazen, wollige zinnen en driedubbelops eruit te hebben gefilterd, kom ik uit op de volgende resultaten:

VVD

Buiten een vrijblijvende paragraaf over kinderopvang en flexibele werktijden (“werkgevers en werknemers komen er in de praktijk samen uit als het gaat om verlof en flexibel werken”) is er in het ironisch getitelde Niet doorschuiven maar aanpakken de volgende alinea te vinden:

“De VVD komt op voor de rechten van vrouwen en homoseksuelen in verdrukking. Cultureel bepaald geweld als genitale verminking, eerwraak, ontvoering of achterlating wordt opgespoord en zwaar bestraft en kan leiden tot het verlies van de verblijfsvergunning van de dader.”

Vertaling: De VVD staat voor je klaar bij seksediscriminatie. Als het van allochtonen afkomstig is tenminste.

CDA

Was nietszeggende vrijblijvendheid in het VVD-programma al een leitmotif, in het CDA-meesterwerk Iedereen is dat al wat er te vinden is. Emancipatie is volgens de christen-democraten een “sleutelwoord”, maar van het hoe, wat en wanneer is geen spoor te bekennen. Concreter dan “Wij willen meer vrouwen en mensen met andere culturele achtergronden op meer plekken in politiek en bestuur” wordt het niet.

PVV

In de politieke actiethriller Hún Brussel, óns Nederland wordt naast de bekende schurk Islam een nieuwe antagonist geïntroduceerd, genaamd Brussel. Hoewel ze beiden in en in slecht zijn, lopen hun verdorvenheden nogal uiteen. Islam maakt zich schuldig aan vrouwendiscriminatie, terwijl Brussel dreigt “bedrijven [te] dwingen percentages vrouwen in dienst te nemen”. Tot zover de PVV en emancipatiebeleid.

D66

Waar het CDA een halfslachtige poging doet om “I love you women!” te schreeuwen en de VVD vooral zwijgt, wordt er door D66 echt over emancipatie gerept. Hoewel En nu vooruit niet volledig gespeend is van vaagheden (“het tegengaan van discriminatie” is een van de manieren waarop D66 de lage arbeidsparticipatie van vrouwen wil aanpakken), zijn er ook concretere voorstellen te bespeuren. Bijvoorbeeld het uitbreiden van verlofmogelijkheden en het afschaffen van de infantiliserende bedenktijd bij abortus.

PvdA

Net als D66 wil PvdA er van alles aan doen om de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen. Samsom en kornuiten doen er echter nog een schep bovenop met vrouwenquota voor Raden voor Bestuur, Toezicht en Commissarissen. Abortus is “een absoluut recht”; een boerka, hoewel niet verboten, is een no-no.

GroenLinks

Zie D66 en PvdA (inclusief quota, minus boerka).

SP

Aangezien Internationale Vrouwendag een socialistische uitvinding is, leek Nieuw vertrouwen me veelbelovend. De SP is de eerste partij die het in haar programma over loondiscriminatie heeft. En dat is, samen met betaalbare kinderopvang, ook meteen het laatste wat de socialisten over emancipatie te zeggen hebben. Ze beloven wel dat de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen “aangepakt” zullen worden.

Partij voor de Dieren

Zie SP.

SGP

Of je nu gruwelt of juicht bij het idee van vrouwenquota en 24/7 staatsgesponsorde kinderopslagplekken, het belangrijkste is natuurlijk dat je morgen gebruik maakt van je recht om te stemmen. Althans, dat dacht ik voordat ik me door 538 pagina’s verkiezingsproza had heen geworsteld. Op papier lijken alle partijen (ehm, met uitzondering van de staatkundig gereformeerden dan misschien) niets dan het beste met ons voor te hebben. En met ons bedoel ik dan, om met het CDA te spreken, iedereen. Alsof de Nederlander anno 2012 al niet genoeg problemen had, wordt hij/zij nu voor de tweede keer in twee jaar tijd murw geslagen met nietszeggende campagnekreten en loze beloften. Het verzoek van antivrouwenkiesrecht-activiste Lady Jersey lijkt ineens heel toepasselijk, maar ditmaal voor stemmers van beide geslachten: “Put not this additional burden upon us.”

Mail

Anne Elshof

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Best Friend (For The Forseeable Future)

Best Friend (For The Forseeable Future)

Lotte Krakers’ vriendschap met Karlien eindigde mét blauwe vinkjes, maar zonder antwoorden. Het laat Lotte reflecteren op het afdwingen van gelijkenissen in een vriendschap, en het plaatsen van vrienden op voetstukken: ‘Karlien hield me een spiegel voor, waarin ik vooral zag wat ik niet was.’ Lees meer

Doorlaatbaar 1

Doorlaatbaar

Een jonge vrouw is mantelzorger voor haar moeder. Dit verhaal van Siska van Daele beschrijft de grens tussen hun binnen- en buitenwereld: binnen lijkt de tijd stil te staan, terwijl buiten alles doorraast. Lees meer

De inspraakavond

De inspraakavond

Om een progressief geluid te laten horen gaat Michiel Cox naar een inspraakavond over windmolens. Maar tijdens de bijeenkomst begint hij te twijfelen. Is dit inspraak? Lees meer

Lieselot 2

Winnaar Stoute Stift 2024

Ruben Topia won met zijn illustratie de Stoute Stift 2024, de illustratiewedstrijd die deBuren organiseert. Topia maakte een illustratie bij een erotische verhaal van Prins de Vos. Lees hier het juryrapport! Lees meer

Lieselot 1

bloedbanen

‘Jij bént geen lijf, je hébt er een,’ stelt de therapeut in het buurthuis. Kan de ik-persoon geholpen worden? Met ‘bloedbanen’ won Sandro van der Leeuw de juryprijs van Het Rode Oor 2024, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Lieselot

Lieselot

Twee vrouwen in een verzorgingstehuis hebben een afspraakje - maar zal de ander wel komen? Met ‘Lieselot’ won Sanne Otten Het Rode Oor 2024, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Je hebt mij getekend voor het leven

Je hebt mij getekend voor het leven

Hoe sluit je een hoofdstuk af? Jop Koopman schreef een brief aan zijn oude baas, in wiens tulpenbedrijf hij als invalkracht een bedrijfsongeval meemaakte. Lees meer

De dooddoener van het kwaad

De dooddoener van het kwaad

Bas Keemink bespreekt de film 'The Zone of Interest', waarin Jonathan Glazer 'Big Brother' naar de Holocaust brengt. Lovende kritieken schrijven dat hij Hannah Arendts theorie, de banaliteit van het kwaad, goed in beeld brengt, maar is dat wel zo? Lees meer

Ondergang / Opkomst

Ondergang / Opkomst

Wat als Pangea opnieuw ontstaat en de wereld weer één land wordt? In haar beeldende gedichten fantaseert Sanne Lolkema over nieuwe en oude werelden, systemen en cirkels. Lees meer

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Jorne Vriens bezocht een tentoonstelling in Parijs en dit leidde tot een prachtige uiteenzetting over tekst, smartphones, connectie en fotografie. Lees meer

Dit kabinet is ziek - het heeft een ontstellend gebrek aan verbeelding

Dit kabinet is ziek: het heeft een ontstellend gebrek aan verbeelding

Marthe van Bronkhorst stelt dat het kabinet likkebaardend zou moeten trappelen om vernieuwende ideeën te presenteren, maar komt van een koude kermis thuis. Lees meer

De eerste leugen

De eerste leugen

De eerste keer dat Job van Ballegoijen de Jong loog, was het bijna onschuldig. Een leugentje om bestwil, dacht hij toen, om zijn moeder gerust te stellen. Maar die eerste leugen groeide uit tot een web waarin hij langzaam verstrikte. In zijn debuut 'Morgen vertel ik alles' vertelt hij waarom iedereen een tweede (of derde) kans verdient. Lees meer

misschien is dat waarom ik een tussenvorm bleek - gedichten

Misschien is dat waarom ik een tussenvorm bleek - gedichten

De tedere poëzie van Hilde Onis meandert langs beeldhouwers, honden met mannen-angst en verse gedachtestreepjes, en mondt uit in een zee van beelden, waarin ook de vergankelijkheid niet ongezien blijft. 'dat het beest zich meteen op me wierp / zie ik als bewijsvoering / voor dat wat uitblijft' Lees meer

Leven in laagjes

Leven in laagjes

In dit essay geeft Dani Bouwman een intieme reflectie op identiteit, familie en het verlangen naar een plek waar hij volledig zichzelf kan zijn. Lees meer

Lief kutland // Lancering

Lief kutland // Lancering

Vier samen met Hard//hoofd de launch van ons nieuwste magazine! Samen met je favoriete makers pluizen we dit stipje op de aardbol uit. Lees meer

Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën

Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën

"Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën" is een driedelige reeks gedichten van Trijntje van de Wouw die op een humoristische manier zwaardere thema's aan weet te snijden. Lees meer

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

Reinout Bongers schreef een nabeschouwing van de Zomergasten-aflevering met Pierre Bokma als gast of, moeten we zeggen, hoofdrol? "Therapie heeft hij wel geprobeerd, maar dat leverde hem - naar eigen zeggen - vooral een lege bankrekening op." Lees meer

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Toen zijn stiefmoeder Pieta stierf, voelde het voor Jelle Havermans alsof hij werd bevrijd van een van zijn grootste onderdrukkers. Voor ons Sorry-magazine schreef hij dit essay waarin hij jaren later toegeeft dat de vrouw die hem en zijn zusje het leven zuur maakte, ook slachtoffer was van haar eigen tijdsgeest en omgeving. Lees meer

De ontkieming van een ruimte

De ontkieming van een ruimte

Hoewel de aandacht voor de oorlog in Oekraïne lijkt af te zwakken, blijft kunstenaar Rob Voerman onverminderd betrokken. Sophia Bustin vraagt zich af wat geëngageerde kunstenaars precies doen en betekenen voor de maatschappij en gaat daarom bij hem langs. Lees meer

:Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

In dit persoonlijke essay ontrafelt Laura Korvinus de draden die haar met haar oma verbinden. Langs welke verhalen of assen kan verbondenheid tussen verschillende generaties ontstaan en worden vastgehouden? Deel 1. 
 Onderweg naar mijn grootouders glipt een herinnering mijn gedachten binnen. Op een oude video ben ik aan het spelen aan de rand van... Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer