Asset 14

[Deadline verstreken] Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Ssst’, het zesde Hard//hoofd Magazine!

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Ssst’, het zesde Hard//hoofd Magazine!

NB: Inmiddels is de deadline voor deze oproep verstreken.

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Ssst’, het zesde Hard//hoofd Magazine. Dien uiterlijk 24 augustus 2024 een pitch in.

Op het moment dat je overweegt om iets te zeggen, hoor je: ‘Ssst!’

Wie fluistert dit naar je, en waarom? Is het een dwingende ‘ssst’ die je de mond snoert omdat je zogenaamd te boos zou zijn? Is het een haast onuitgesproken ‘ssst’ van een geliefde, waarmee een taboe in stand wordt gehouden? Is het een ‘ssst’ omdat jij met jouw lichaam minder ruimte krijgt in het politieke debat en iemand je het zwijgen op wil leggen? Of misschien is het je eigen stem die je op geruststellende toon uitnodigt om even uit te tunen, je laptop dicht te klappen, je mobiel op vliegtuigstand te zetten en de natuur in te trekken.

Voor de voorjaarseditie van 2025 van ons literaire tijdschrift verkennen we de (zelf)opgelegde stilte. Waar komt onze aanbidding van rust vandaan? Is het een vorm van onderdrukking of juist eentje van zelfzorg? Stuur je korte verhalen, essays, gedichten of beeldverhaal over ‘ssst’ en deel jouw (beeld)verhaal over de kracht, het geweld en de kwetsbaarheid van stilte.

Dien uiterlijk 24 augustus 2024 een pitch in voor ‘Ssst’, het lentenummer van het magazine van Hard//hoofd. Lees hieronder de tips, bekijk de extra informatie en mail naar: oproep@hardhoofd.com. Pitches die te laat binnenkomen, nemen we niet in overweging.

We zoeken ook een illustrator voor onze cover, bekijk daarvoor deze oproep.

Tips

Algemene tip over de inhoud:
De artistieke missie van Hard//hoofd is het bieden van een podium aan nieuwe makers die in (beeld)verhalen een liefdevolle interactie aangaan met personen, wezens, systemen, neigingen, dreigingen, toekomstbeelden of zichzelf. Onthoud daarbij dat liefde vele uitingsvormen kent; we willen genegenheid niet platwalsen tot enkel de zoete roes van het eerste contact. Wij zijn er voor verdieping en de intieme relaties die volgen wanneer je je engageert. Een kritische houding is het lef hebben om niet voor de makkelijke weg te kiezen. Vier daarom je relaties tot anderen, schuw geen boosheid en verdriet, én sta open om de ander en jezelf te begrijpen. Voor Hard//hoofd maak je om kiertjes in je geest te openen.

Tips per genre

Verhalen en poëzie:
Chef Literair Charlotte Duistermaat: Voor de fictie- en poëzie-inzendingen hopen we op een creatieve verwerking van ‘Ssst’, die onderzoekend te werk gaat: hoe geef je een stem aan de stilte? Dit thema kun je bijvoorbeeld verwerken in een tekst die een stem probeert te geven aan iemand die niet vaak genoeg gehoord wordt, zoals in deze tekst van Nele Peeters. Of misschien levert de ‘Ssst’ in jouw tekst juist de spanning van een gedeeld geheim op, zoals in dit verhaal van Nelson Morus. Probeer ‘Ssst’ zowel in vorm als in stijl uit te werken: zo kan de stilte die witregels in een gedicht creëren extra betekenis geven aan dat wat wél gezegd wordt. Of werk in zintuiglijke beschrijvingen uit hoe de stilte van je personages ‘klinkt’ voor de lezer. En hoe klinkt die ‘Ssst’ zelf eigenlijk? Wordt het gesist, gefluisterd, geroepen? Moet je personage ervan lachen omdat het kietelt in diens oor, of walgt die van de warme, natte adem van de susser?

Essays:
Chef Essay en opinie Juul Kruse: ‘Ssst’ kan op zo veel verschillende manieren worden geïnterpreteerd in een essay: het stilstaan en stagneren bij de uitvoering van het klimaatbeleid, de mond worden gesnoerd over onderwerpen die te groot en te pijnlijk zijn (genocide, mensenrechten, emoties en innerlijke conflicten). Maar ook het perspectief van ieder die volgens een ander ooit iets te veel heeft gevraagd: nonbinaire mensen die een X in hun paspoort willen, ouders en kinderen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire en die vragen om een redelijke oplossing, en (long covid) patiënten die om hulp en behandeling vragen en vooral niet een onzichtbare groep willen blijven.

Natuurlijk hoeft niet alles politiek te zijn. Ook nodig ik je uit essays te schrijven over het kleine: de bijna voelbare stilte in het klaslokaal, tot jij weer een pen laat vallen, de stilte tussen twee ooit-geliefden, en de stilte wanneer je diep onder water zwemt en niets hoort dan de piep in je oren. Ik zou die essays allemaal graag lezen.

Kunstkritiek:
Chef Kunst Jorne Vriens: Je kan er stil van worden, een aangrijpend kunstwerk. Maar er zijn genoeg mensen en groepen die geen stem hebben en daarom niet worden vertegenwoordigd in de institutionele kunstwereld. Individuele werken die geen erkenning genieten, worden niet voor niets sleepers genoemd.

Het thema van dit tijdschrift biedt ruimte om na te denken over engagement: waarover wordt er volgens jou onterecht gezwegen? Wat zou volgens jou de rol van kunst kunnen zijn om iets aan het licht te brengen? Daarbij is de stilte zelf een mogelijkheid om protest aan te tekenen.

Jouw artikel kan gaan over klankkunst of een met veel bombarie gepaard gaande installatie. Of juist het tegenovergestelde: in het voormalige Gemeentemuseum Den Haag stond bij de ingang van de Mark Rothko-tentoonstelling een bordje waarop vermeld stond dat veel bezoekers een intense ervaring hadden wanneer ze voor de schilderijen stonden, met het dringende verzoek daarom stil te zijn. Misschien vind jij dat het sacrale in de kunst nog altijd cruciaal is voor een intensieve beleving van het werk.

Ervaring en sfeer staan dicht bij elkaar als het op een museumbezoek aankomt. Musea reageren in zekere mate op het gebeuren buiten de tentoonstellingszalen. Profileren zij zich misschien als een plek om uit de drukte te vluchten? Wat wordt er volgens jou mogelijk in zo’n ruimte?

Een zintuiglijk thema (zoals ‘Ssst’) is ook een mooie kans om door de geschiedenis heen werken te selecteren waarin stilte een rol speelt. Daarbij kun je stilte ook visueel opvatten: de landschappen van Caspar David Friedrich zijn daar bijvoorbeeld zeker voorbeelden van. Een stilleven is dat nog letterlijker.

Laat van je horen en stuur een pitch in!

Beeldverhalen en strips:
De beeldredactie kijkt uit naar verfrissende, creatieve en verhalende inzendingen. We willen vooral de breedte van de ‘Ssst’ benadrukken, zie voor inhoudelijke inspiratie de teksten hierboven.

Bij het insturen zien we graag drie elementen in je pitch. Allereerst, schets hoe jij ‘Ssst’ interpreteert, laat je creativiteit de vrije loop en ga het experiment aan. Ten tweede, werk, naast een schets van je concept, minstens een deel uit met de techniek die je wil gebruiken. Je kan ervoor kiezen om een beeldverhaal in één of twee spreads te vertellen en houd er rekening mee dat in het midden van een spread de rug van het magazine zit en dat daardoor in het midden geen belangrijke informatie kan staan: houd een marge aan van 1 cm. Het formaat van een spread in Hard//hoofd is: breedte 360 mm × hoogte 265 mm. Tot slot, stuur een portfolio (een Instagram, website, of een paar werken waar je trots op bent) mee.

Algemene tip over de stijl:
Hard//hoofd is een literair tijdschrift. We zijn op zoek naar beeldverhalen, proza, poëzie, essays en artikelen waarin zintuiglijke taal wordt gebruikt. Met zintuiglijk bedoelen we: taal waarin de lezer wordt meegenomen in hoe iets ruikt, voelt en eruitziet. Bovendien krijgt de lezer het liefst een verrassend idee of detail mee en wordt dat idee in heldere taal geformuleerd. Met ‘Ssst’ nodigen we een geëngageerd geluid uit, maar we zijn niet per se op zoek naar afstandelijke pamfletten. We willen de schrijver altijd leren kennen door diens stijl, onderwerpbenadering, achtergrond en/of schrijfplezier.

Praktisch:
We beoordelen naast een uitdagende inhoud ook de stijl. Voor fictie geldt: hoe vollediger uitgewerkt je ingezonden gedicht of verhaal is, hoe meer kans je hebt. Voeg bij een essay of kunstkritiek minimaal de eerste 500 woorden van je tekst toe (ook hier geldt: volledige teksten hebben meer kans om geselecteerd te worden). Werk bij een beeldverhaal minimaal één afbeelding uit en schets eventueel het vervolg. Zie voor andere praktische vragen de veelgestelde-vragen-paragraaf onderaan deze oproep.

Meer informatie

Welke begeleidende tekst voeg ik toe bij mijn concepttekst of schetsen?
Naast je eerste versie (in het geval van fictie), schetsen (beeldverhalen) of minimaal de eerste 500 woorden (essays) gaat een goede pitch samen met een tekst waarin je uitlegt wat je van plan bent en waar je vragen over hebt. Deze tekst is concreet en enthousiasmerend, niet te gedetailleerd maar ook niet te vaag: maak duidelijk wat je van plan was, hoe het er min of meer uitziet en waar je verder aan wilt werken.

Zijn er dingen waar je nog over wilt sparren of nog niet zeker van bent? Benoem dit vooral in je pitch! Je eigen vragen maken je pitch sterker omdat we een duidelijker beeld hebben van hoe je bijdrage nog kan groeien. Publicaties bij Hard//hoofd hebben altijd redactierondes; we beoordelen een concept en geen definitieve versie.

Mag ik alles insturen?
Elke vorm die op papier tot zijn recht komt is welkom: proza, poëzie, essay, interview, foto, strip… You name it. Probeer met de inhoud ons vooral te verrassen, interpreteer daarom het thema als een vrij uitgangspunt. Publicaties in het magazine zijn Nederlandstalig en 1.200 tot maximaal 2.500 woorden. Beeldverhalen beslaan maximaal vier pagina’s.

We nemen geen geschreven publicaties in overweging die al elders zijn verschenen. Daarom vragen we ook of je je pitch niet naar andere tijdschriften/titels wilt sturen. We streven naar een magazine waarin diverse interpretaties van het thema ‘Ssst' samenkomen, maar ook pitches die niet overduidelijk aan dit thema refereren, ontvangen we graag.

Ik droeg bij aan het laatste nummer (Lief kutland), als ik opnieuw iets instuur maak ik dan kans?
Hard//hoofd is een platform voor nieuw talent en verdieping. Omdat we zo veel mogelijk stemmen een podium willen geven hebben we als richtlijn dat we alléén bij hoge uitzondering twee werken van een auteur per jaar in ons papieren tijdschrift plaatsen. De kans dat we je pitch kiezen is daarom klein. Stond je niet in Lief kutland maar in een eerder nummer? Dan ontvangen we je pitch graag!

Wanneer ontvang ik een eerste reactie?
Begin oktober krijg je te horen of jouw pitch is uitgekozen. Omdat we meer dan honderdvijftig inzendingen verwachten, kunnen we afwijzingen helaas niet van inhoudelijke feedback voorzien.

Mijn idee is gekozen, wat wordt er nu van mij verwacht?
Wordt jouw idee gekozen, dan ga je met een van de chefs van Hard//hoofd in gesprek over de uitvoering. Soms twijfelen we over de haalbaarheid van een pitch maar vinden we het toch belangrijk om feedback te geven en om te zien hoe die feedback wordt verwerkt. Mocht dit zo zijn en twijfelen we over de uiteindelijke publicatie dan zullen we dat duidelijk communiceren. Voor de eerste redactierondes krijg je een paar weken de tijd. Als de inhoud, opbouw en structuur goed is, werk je met een van onze eindredacteuren toe naar een mooie eindversie. De verschijningsdatum van Hard//hoofd Magazine #6 wordt maart 2025. We streven ernaar de bijdrages in november af te hebben, dus houdt er rekening mee dat je vooral in oktober hieraan zult werken.

Ik ben een schrijver en wil zelf beslissen wie mijn verhaal illustreert. Kan dat?
In het Hard//hoofd-magazine wordt elke tekst verrijkt met illustraties, onder leiding van de beeldredactie van Hard//hoofd. Als je een sterke voorkeur hebt voor iemand uit je eigen netwerk, kun je deze voorkeur aangeven bij je pitch. Houd er wel rekening mee dat we zowel je tekstvoorstel als de voorkeur voor een gekozen illustrator beoordelen en dat de eindbeslissing altijd bij de redactie ligt.

Vergoedingen
Voor online publicaties kan Hard//hoofd – als vrijwilligersorganisatie – momenteel nog geen vergoedingen bieden, maaroor de productie van het magazine kunnen wij bescheiden vergoedingen bieden aan iedereen die aan het magazine bijdraagt.
Voor tekstuele bijdragen: 75 euro per bijdrage (btw-vrijgesteld); Voor beeldbijdragen: 50 euro per illustratie of foto (ex. btw), maximaal 150 euro per publicatie.

Ik heb recent een abonnement genomen op Hard//hoofd, wanneer kan ik Hard//hoofd Magazine #5 Lief Kutland verwachten?
Op dit moment wordt het Hard//hoofd Magazine: Lief Kutland opgemaakt en gedrukt. Halverwege september kan je post van ons verwachten! Het magazine past door de brievenbus. Mocht je na 25 september nog geen magazine ontvangen hebben, stuur dan een mailtje naar kunstverzamelaars@hardhoofd.com.

Wil je het magazine Lief Kutland ontvangen, klik dan hier!
Meld je vóór 28 juli 2024 aan als abonnee van Hard//hoofd op papier en ontvang Hard//hoofd Magazine: Lief Kutland in september op de mat! Hard//hoofd op papier kent een beperkte oplage, we drukken alleen wat er besteld wordt en kunnen dus geen magazines nazenden. Wees er dus snel bij en meld je aan.

We kijken uit naar jullie verrassende, ontroerende en liefdevolle inzendingen!

Mail

Redactie

Hanneke Rozemuller (1998) is beeldedacteur bij Hard//Hoofd en illustrator. Met dromerige scenes met veel textuur en een beetje absurdisme wil ze een nieuw esthetisch laagje aan verhalen geven.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Ze willen niet dat je dit weet over ons voedselsysteem

Ze willen niet dat je dit weet over ons voedselsysteem

When life gives you hepatitis A-bessen, kruipt Marthe van Bronkhorst in de pen om het toch nog eens over de voedselindustrie te hebben. Lees meer

Hoe lang blijf je een vluchteling?

Hoe lang blijf je een vluchteling?

'Wat' ben je als je ergens niet thuishoort, maar ook niet terug kan naar je geboorteland? Ivana Kalaš onderzoekt het label 'vluchteling'. Lees meer

Een kijkje in mijn consumentenziel (2024) 1

Een kijkje in mijn consumentenziel (2024)

De gemiddelde Nederlander koopt vaak kleding, en heeft er vaak ook nog geen overzicht over. Columnist Loïs Blank houdt haar eigen koopgedrag elk jaar weer bij. Lees meer

Even zweven de levende wezens

Even zweven de levende wezens

Voor Hard//hoofd dicht Pim te Bokkel over de verschillende facetten van water: de kalmte en geborgenheid ervan, of juist de dreigende weidsheid. Dit is een voorpublicatie uit de bundel 'Even zweven de levende wezens' die op 16 januari bij uitgeverij Wereldbibliotheek verschijnt. Lees meer

Een echte vis

Een echte vis

In dit verhaal van Maartje Franken dreigt er meer dan alleen een storm. Kinderen gaan op zomervakantie in de regen, ontdekken een verzonken stad en proberen te documenteren zoals Bear Grylls. Lees meer

:Oproep: Hard//hoofd Biechtlijn

Oproep: bel de Hard//hoofd Biechtlijn

Op zoek naar een luisterend oor? Bel de Hard//hoofd Biechtlijn op 06 16 85 74 57 en word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier om de collectieve audiobiecht te beluisteren. Lees meer

Elke trui is een kersttrui, je moet alleen zelf voorbij Rudolf kijken

Elke trui is een kersttrui, je moet alleen zelf voorbij Rudolf kijken

Misschien heb jij hem nu wel aan: de kersttrui. Een onschuldig grapje of een kledingstuk dat perfect toelicht wat er mis is met de kledingindustrie? Lees meer

Lichamen en monden

Lichamen en monden

Hoelang blijf je toekijken? Wanneer dondert alles in elkaar? Waar zit de zwakke plek van passiviteit? Pieter van de Walle neemt je in dit kortverhaal mee als apathische visverzorger in een Berlijns aquarium. Lees meer

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Honger’, het zevende Hard//hoofd Magazine! 1

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Honger’, het zevende Hard//hoofd Magazine!

Welk verlangen kenmerkt jouw leven en waar snak jij naar? Stuur voor 14 februari 2025 je pitch in en voed ons met jouw ideeën over (beeld)verhalen, essays, poëzie en kunstkritiek voor het magazine ‘Honger’. Lees meer

Schrijvers en beeldmakers gezocht voor ‘Honger’, het zevende Hard//hoofd Magazine!

Illustreer jij de volgende cover van het Hard//hoofd Magazine?

Voor ‘Honger’, het najaarsnummer van 2025 van Hard//hoofd, zijn we op zoek naar illustrator die de cover van ons magazine wil maken. Lees meer

Lieve groetjes van Venus

Lieve groetjes van Venus

Lieke van den Belt vertelt in deze column over haar relatie met en tot Venus. Kijken ze elkaar aan? En zien ze de ander dan ook? Lees meer

De Groep

De Groep

'Ik ben Jane en Kevin is een lul die te veel ruimte inneemt.' Amal Akbour schreef een verhaal over Jane, een narcistische jonge vrouw die voor het eerst deelneemt aan groepstherapie. Dit is een voorpublicatie van het verhaal dat Amal schreef als onderdeel van het Veerhuis Talentenprogramma. Lees meer

Gebeden van keramiek - Nieuw werk voor kunstverzamelaars! 1

Gebeden van keramiek - Nieuw werk voor kunstverzamelaars!

Als dank voor hun steun, ontvangen onze ruim 1.700 kunstverzamelaars in januari een prachtig werk van beeldend kunstenaar Dakota Magdalena Mokhammad. Om welk werk het precies gaat blijft een verrassing, maar in gesprek met onze chef Kunst Jorne Vriens licht Dakota een tipje van de sluier op. Lees meer

Auto Draft 1

Hoe jij politiek je zin weer krijgt: valse dilemma’s, overdrijven en nog drie tactieken die ik leerde van mijn vader

Marthe van Bronkhorst leerde van haar vader dat goed vals niet lelijk is. In deze column legt ze je drie technieken uit om je (politieke) zin te krijgen. "Links, doe nou eens wat mijn vader deed: nooit genoegen nemen met minder." Lees meer

Terug naar het moezeum

Terug naar het moezeum

Culturele ruimte ‘moezeum’ is een relatieve nieuwkomer in het culturele landschap. Laura Korvinus en Jorne Vriens bezoeken de eerste tentoonstelling By the Way'. Waar er bij veel hedendaagse kunstinstellingen behoefte is om zich te engageren met maatschappelijke kwesties, maar het te vaak blijft bij goede bedoelingen, vinden ze in moezeum een voorbeeld van hoe het óók kan. Lees meer

Zwervende organen en feminiene furie

Zwervende organen en feminiene furie

Hysterie was vroeger een diagnose voor seksueel gefrustreerde vrouwen, in deze column pakt Lieke van de Belt het woord terug. Lees meer

Gaten in mijn vroegste overtuiging

Gaten in mijn vroegste overtuiging

Michiel Cox’ broer wil als vrijwilliger het leger dienen. Hoe kan Michiel zijn begrip daarvoor rijmen met de idealistische opvoeding van zijn ouders? Lees meer

Het kattenvrouwtje dat de boom in sprong

Lieke van den Belt mijmert over verlegenheid en Minoes. Waarom bestaan er toch zo veel vooroordelen over kattenvrouwtjes? En zal ze zelf veilig vanuit de boom toekijken, of springt ze er uit? Lees meer

‘Zij moet echt normaal doen!’ riepen de mensen die verkrachtingsfantasieën over mij schreven

‘Zij moet echt normaal doen!’ riepen de mensen die verkrachtingsfantasieën over mij schreven

Marthe van Bronkhorst dacht dat het met conservatieve haat en machocultuur wel meeviel in Nederland, maar na anderhalve maand online haat en doodverwensingen, weet ze beter. Lees meer

Auto Draft

Rooilijnen

Rik Sprenkels schrijft (als dichter en medewerker bij het Kadaster) over de beleidsregels achter de openbare ruimte: voor de gewone sterveling zijn ze onzichtbaar, terwijl ze wel veel invloed hebben op hoe hun wereld werkt en eruitziet. Lees meer

Word vóór 1 februari trouwe lezer en ontvang Hard//hoofd magazine ‘Ssst’ in maart!

Hard//hoofd verschijnt weer op papier! In ‘Ssst’ verkennen we de (zelf)opgelegde stilte. Fluister je met ons mee? Word vóór 1 februari trouwe lezer voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart 120 pagina’s over de kracht, het geweld en de kwetsbaarheid van stilte op de mat. Veel leesplezier!

Word vóór 1 februari trouwe lezer