Asset 14

Notes on Ken

Notes on Ken

‘Camp is de organisator van het feestje, en strooit nog wat extra glitter over je heen wanneer je arriveert.’ In Notes on Ken analyseert Caecilia Rasch Earring Magic Ken, neonkleurige beenwarmers, Barbiecore fit checks en de kenmerkende campy esthetiek.

1. Op de uitnodiging stond dat je je mooiste Barbiepop mee moest nemen. Ik had precies nul Barbiepoppen, laat staan een mooie. Mijn moeder is er een voor me gaan kopen. Ik heb navraag gedaan, het was een Ariël-barbie. Na het feestje heb ik de pop weggegeven, ze voegde zich gewillig in de collectie van een vriendin.

2. Camp is een term die door Susan Sontag in haar essay Notes on Camp (1964) in het leven is geroepen. In 2019 kreeg de term opnieuw aandacht als thema van het Met Gala. Camp bestond echter al lang voor Sontag het duidde, en is daarna nooit weggeweest. In deze tekst laat ik Susan ook aan het woord via citaten uit haar Notes on Camp.

• Camp is een esthetiek. Het is de waardering van wat doorgaans gezien wordt als slechte smaak.
• Camp waardeert het kunstmatige. Het is theatraal en over de top. Denk aan Art Deco, Tiffany lampen, het Zwanenmeer of de zelfportretten in wisselende stereotype gedaanten van Cindy Sherman. Voorbeelden van Camp anno 2023 zijn drag shows, alles wat Lady Gaga aanraakt en Y2K-mode.
• Over smaak valt niet te twisten, het kan niet in goed of slecht worden geclassificeerd. Wel is er zoiets als de logica van smaak. Sontag legt het uit als een ‘consistente gevoeligheid’, die niet in woorden te vangen is. Zodra je dat wel doet, is het niet langer een gevoeligheid, maar een idee.
• Camp is inclusief, in tegenstelling tot veel andere modernistische stijlopvattingen waar het ornament altijd heeft moeten wijken voor de functie. Met beige interieurs of overzichtelijk design heeft Camp niets van doen. Camp is de organisator van het feestje, en strooit nog wat extra glitter over je heen wanneer je arriveert.

‘Camp is the good in bad taste’

3. Greta Gerwig’s Barbie-film, met een blonde Ryan Gosling als mierzoete Ken, veroverde wereldwijd harten met een trailer van nauwelijks twee minuten. Als toonbeeld van nepheid en overdrijven plak je er gemakkelijk een Camp label op. Maar een voorwaarde voor pure Camp is juist een gebrek aan intentie. Camp laat zich niet voor een karretje spannen, kan niet gefunctionaliseerd worden zonder in te leveren op ongebondenheid.

‘One must distinguish between naïve and deliberate Camp. Pure Camp is always naive. Camp which knows itself to be Camp (‘camping’) is usually less satisfying.’

Barbie zelf is niet Camp, maar het waarderen van Barbie als puur esthetische, vermakelijke vorm van over-de-top plastic is dat wel.

Camp laat zich niet voor een karretje spannen, kan niet gefunctionaliseerd worden zonder in te leveren op ongebondenheid.

4. In 1993 werd de Earring Magic Ken pop uitgebracht. In een poging om de Ken-pop verkoopcijfers te boosten gaven ze Ken een gaas T-shirt, een leren vestje, een oorbel en een ketting die verdacht veel doet denken aan een cockring. Vandaag de dag zou dit een PR hit zijn, maar de jaren 90 was een ander, homofober tijdperk te midden van de aidsepidemie. Toen duidelijk werd dat Earring Magic Ken omarmd werd als Queer icoon, waren de schappen binnen zes weken schoongeveegd van Gay Ken. De schaarste die dat teweegbracht, droeg alleen maar bij aan zijn populariteit.

5. Barbiecore steekt de draak met Barbie’s overdaad aan roze. Ze nemen iets problematisch - Barbie zou als echte vrouw niet kunnen lopen en te weinig plaats in haar romp hebben voor al haar organen, om maar iets te noemen - strippen het van alle betekenis en nemen een loopje met Barbie’s look.

Toch is barbiecore niet zo onschuldig als de neonkleurige beenwarmers en roze glitterbadpakken doen denken. Het is bewezen dat het tot trend bombarderen van specifieke lichaamstypen lichaamsdysmorfie veroorzaakt, ingebeelde lelijkheid, en laten jongeren daar nou net kwetsbaar voor zijn. Via slim-thick, een lichaamstype dat zowel slank als vol is, langs de Brazilian Butt Lift, cirkelen we nu weer terug naar het onrealistisch-dunne lichaam van de jaren 2000. Het constant najagen van zulke uiteenlopende hypes kan leiden tot een verstoorde relatie met je lichaam en in het ergste geval een eetstoornis.

Trends keren altijd terug, maar zelfs iconen Barbie en Ken worden onderworpen aan een veranderlijke tijdsgeest. Hoewel onrealistische lichaamsproporties nog steeds aan alle kanten verheerlijkt worden, heeft Barbie ook een omslag gemaakt. Er zijn nu genderinclusieve Barbiepoppen verkrijgbaar, en speciale edities van inspirerende vrouwelijke rolmodellen zoals Rosa Parks en Frida Kahlo. Verliest Barbie daarmee haar Campy status?

6. Nicki Minaj noemt zichzelf al jaren Barbie, Barbz, en blies dat onlangs nieuw leven in met haar videoclip voor het rapnummer Princess Diana. Het perfecte plaatje van een iconische popster, van top tot teen opgetut, in een Barbiehuis-achtige omgeving spreekt tot ieders verbeelding. Dit is de ultieme beauty queen van een onbereikbare glamour. Ze is oppervlakkig, kunstmatig, en wat is daar eigenlijk mis mee?

‘The whole point of Camp is to dethrone the serious. Camp is playful, anti-serious. More precisely, Camp involves a new, more complex relation to ‘the serious’. One can be serious about the frivolous, frivolous about the serious.’

Dit is de ultieme beauty queen van een onbereikbare glamour. Ze is oppervlakkig, kunstmatig, en wat is daar eigenlijk mis mee?

7. In een wereld die kapitaliseert op onzekerheid en chaos verbaast het mij niets dat er gegrepen wordt naar Campy esthetiek. Camp speelt al met humor en ironie. Van barbiecore fit checks op TikTok tot het hyperfeminiene voorkomen van Minaj; met het doelbewuste gebruik van kitscherige elementen pakken ze de controle over hun representatie terug.

‘Camp sees everything in quotationmarks. It’s not a lamp, it’s a ‘lamp’; not a woman, but a ‘woman’. To perceive Camp in objects and persons is to understand Being-as-playing-a-Role. It is the farthest extension, in sensibility, of the metaphor of life as theater.’

Come on Barbie, let’s go party. Camp leert ons wat afstand van Barbie te nemen, en haar tussen grote aanhalingstekens te plaatsen. Het geeft ons, behalve goed en slecht, een derde categorie om Barbie en Ken mee te duiden.

8. Het ultieme Camp-statement: het is goed omdát het slecht is. Camp geeft ons het vrolijke perspectief dat we nodig hebben. Het zet de low-brow waar je in het geheim zo van houdt in de spotlight, en maakt korte metten met opgelegde maatstaven van zogenaamde schoonheid. Wees serieus over het speelse en speels over het serieuze. Met neonkleurige beenwarmers en roze glitterbadpakken gaan we het patriarchaat vast niet omverwerpen, maar dan hebben we in ieder geval nog plezier terwijl de wereld in de fik staat.

Mail

Caecilia Rasch is een fotograaf en freelance creative uit Amsterdam. Naast haar eigen fotografieprojecten werkt ze aan campagnes voor culturele opdrachtgevers als de Hortus Botanicus Amsterdam en het Amsterdam Museum. Heeft een voorliefde voor beeld, popcultuur en indiefilms uit de jaren 2000.

Sanne Marieke Smit is een illustrator die inspiratie haalt uit de natuur. Als maker is ze op expeditie. Met wisselende materialen maakt ze werelden waar ze in wil vluchten. Haar uit de hand gelopen analoge beeldenarchief is de bron van absurdistische collages. Daarnaast heeft ze een stille liefde voor senioren die er het beste van weten te maken.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie 2

Mooi vanbuiten en vanbinnen: pleidooi voor dagdagelijkse entomologie

Insecten hebben een slecht imago. We houden ze het liefst ver uit de buurt, maar dat is onterecht, vindt Jitte. Met dit artikel bewijst hij je graag van het tegendeel en vertelt hij hoe sluipwespen lieveheersbeestjes inschakelen als lijfwacht voor haar larven, over de indrukwekkende hersenen van de Darwinwesp, en hoe je een mierenkolonie opzet met één koningin. Lees meer

Composthoop

Een symfonie van het kleine leven

Jesse Van den Eynden neemt je mee in de symfonie van het kleine leven dat zich afspeelt in de duisternis van de composthoop. In dit liefdevolle essay beschrijft hij hoe zijn leven steeds meer overgenomen wordt door de rottende en levende massa in zijn tuin, en hoe het slurpen, klikken en kraken van de aarde en haar bewoners een meditatieve ervaring worden. Lees meer

Eiland zonder eilandjes

Eiland zonder eilandjes

Bram de Ridder is vervangend psychiater op Bonaire. Maar hoe moet hij zich als witte zorgprofessional verhouden tot de mensen van het eiland? Lees meer

Huizen, omhulsels

Huizen, omhulsels

Anne Schepers had nooit gedacht dat ze een huis kon kopen. Tijdens de verbouwing denkt ze na over huizen als politiek middel, hoe het is om als sociale klimmer ruimte in te nemen en waarom dromen over een fantasiehuis een privilege is. Lees meer

:Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent als verzet: brieven over consent in een koloniale wereld

Consent is complex in een wereld gevormd door koloniaal geweld. Yousra Benfquih vraagt zich in haar eerste brief aan Alara Adilow af hoe consent een instrument kan worden van verzet. Lees meer

Iemand die in je gelooft

Iemand die in je gelooft

Jam van der Aa ontdekte pas laat dat ze autisme heeft. Toen ze jong was herkende jeugdzorg bovendien niet de rol van autisme in de onveilige situatie bij haar thuis. Ze was gedreven en nieuwsgierig, maar lange tijd op zichzelf aangewezen. Dit essay is een pleidooi voor betere jeugdzorg en gaat over veerkracht en jezelf leren begrijpen en vertrouwen. Lees meer

Automatische concepten 87

Van mijn spreekkamer tot aan Afghanistan

In haar behandelkamer zit Jihane Chaara als forensisch psycholoog niet alleen tegenover slachtoffers, maar ook tegenover daders van dwingende controle, een vorm van huiselijk geweld. Wat is het verband tussen deze psychologische, onderdrukkende machtstructuur van een individidu als meneer X in haar spreekkamer, en het regime van de Taliban in Afghanistan? Een essay over de verbinding tussen daderschap, ontkenning, grotere structuren van vrouwenonderdrukking en verzet. Lees meer

Einde Schooldag

Einde Schooldag

Leerlingen zijn als tijdelijke passanten van wie je een hoop weet, maar nooit hoe het met ze af zal lopen. 'Ze zijn open eindes', zo schrijft Engels docente Charlotte Knoors in dit persoonlijke essay over de raadselachtige verhouding tussen docent en student. Lees meer

Zo rood als een kreeft

Zo rood als een kreeft

Wanneer twee Spaanse vrienden Ferenz Jacobs uitnodigen voor een protestmars tegen toerisme in Barcelona, voelt hij zich voor het eerst weer een 'outsider'. In dit essay richt hij zich op de gevolgen van massatoerisme op de permanente bewoners. Is er een ander soort toerisme mogelijk, buiten de logica van onderdanigheid, kolonialisme en uitbuiting om? Lees meer

Auto Draft 4

Tijd buiten de uren om

Micha Zaat sliep binnen een jaar in bijna 60 verschillende hotelkamers. In dit essay licht hij het fenomeen van de hotelkamer als liminaal object toe, en legt uit wat zo'n kortdurend verblijf voor gasten én kamers betekent en waarom het onmogelijk is om ouder te worden in een hotelkamer. 'In het bed waar ik gisteren droomde over sterven in een auto-ongeluk ligt nu iemand te masturberen.' Lees meer

Auto Draft 2

'Kunnen we vrienden zijn?': over een noodzakelijk veranderende mens-natuur relatie

Wanneer Jop Koopman afreist naar Lombok om de Indonesische visie op mens-natuurrelatie beter te begrijpen, gaat hij op pad met een lokale mysticus. In dit essay onderzoekt hij hoe we de verhouding mens-natuur opnieuw kunnen vormgeven; wat de agency is van onze omgeving, en waarom we vrienden moeten worden met alles rondom ons. Lees meer

Stil protest

Stil protest

Nadeche Remst laat zien hoe slaap, verdriet en dissociatie meer zijn dan persoonlijke reacties: ze worden een vorm van stil verzet tegen een wereld die kwetsbaarheid buitensluit. Lees meer

Hoe lang blijf je een vluchteling?

Hoe lang blijf je een vluchteling?

'Wat' ben je als je ergens niet thuishoort, maar ook niet terug kan naar je geboorteland? Ivana Kalaš onderzoekt het label 'vluchteling'. Lees meer

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus in een zompig moeras

Een cactus kan toch niet groeien in een zompig moeras? In dit essay schetst Jam een realistisch beeld van de autistische ervaring in een kapitalistisch systeem dat productiviteit als het hoogste goed beschouwt. Lees meer

Lieve buren

Lieve buren

Ze hebben dezelfde brievenbus en dezelfde supermarkt, maar Nienke Blanc vraagt zich in deze nooit verzonden brief af of dat het enige is dat ze met haar buren deelt. Lees meer

Best Friend (For The Forseeable Future)

Best Friend (For The Forseeable Future)

Lotte Krakers’ vriendschap met Karlien eindigde mét blauwe vinkjes, maar zonder antwoorden. Het laat Lotte reflecteren op het afdwingen van gelijkenissen in een vriendschap, en het plaatsen van vrienden op voetstukken: ‘Karlien hield me een spiegel voor, waarin ik vooral zag wat ik niet was.’ Lees meer

Je hebt mij getekend voor het leven

Je hebt mij getekend voor het leven

Hoe sluit je een hoofdstuk af? Jop Koopman schreef een brief aan zijn oude baas, in wiens tulpenbedrijf hij als invalkracht een bedrijfsongeval meemaakte. Lees meer

De dooddoener van het kwaad

De dooddoener van het kwaad

Bas Keemink bespreekt de film 'The Zone of Interest', waarin Jonathan Glazer 'Big Brother' naar de Holocaust brengt. Lovende kritieken schrijven dat hij Hannah Arendts theorie, de banaliteit van het kwaad, goed in beeld brengt, maar is dat wel zo? Lees meer

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Jorne Vriens bezocht een tentoonstelling in Parijs en dit leidde tot een prachtige uiteenzetting over tekst, smartphones, connectie en fotografie. Lees meer

De eerste leugen

De eerste leugen

De eerste keer dat Job van Ballegoijen de Jong loog, was het bijna onschuldig. Een leugentje om bestwil, dacht hij toen, om zijn moeder gerust te stellen. Maar die eerste leugen groeide uit tot een web waarin hij langzaam verstrikte. In zijn debuut 'Morgen vertel ik alles' vertelt hij waarom iedereen een tweede (of derde) kans verdient. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in september je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer