Asset 14

[Deadline verstreken] Stuur je pitch in voor ‘Lief Kutland’, het vijfde Hard//hoofd Magazine!

Stuur je pitch in voor ‘Lief Kutland’, het vijfde Hard//hoofd Magazine!

Lieve maker,

Het is donker en vanaf de straatkant zijn lichtjes te zien op de bovenste verdiepingen. We kunnen blijkbaar allemaal niet slapen, liggen malend wakker in ons bed, omringd door velletjes papier met onafgemaakte teksten. Ook vannacht sluipen we weer naar ons bureau en krabbelen de aanhef op papier: ‘Lief Kutland’.

Met enige nachtelijke afstand tot het nieuws zien we waar we zijn beland. Een wereld waarin haat openlijk wordt getolereerd, waarin we angstig zijn voor oorlogen, racisme en genderagressie. Woede borrelt op en we schrijven onze ouders en politici in hetzelfde uur; we vertellen over wie we zijn en wie tot de Ander wordt gemaakt. En niet veel uren later – het zou een droom kunnen zijn – bevinden we ons weer in een heel ander verhaal. Eén waarin we geestdriftig lachen en liefhebben. In gedachten raken we elkaar aan, worden lichamelijk, versmelten met anderen en onze identiteiten vloeien ongehinderd in elkaar over.

‘Lief Kutland’ zijn de begintonen van waaruit vrije utopieën werkelijkheid worden, of waarmee we ongelimiteerd verdriet en woede botvieren op alles wat er misgaat. Fantaseer je met ons mee? Maak je een (beeld)verhaal dat dicht bij je eigen belevingswereld blijft? Laat je je angst de vrije loop of schep je ruimte voor een luchtig stuk waarin jouw kronkels onze dagelijkse realiteit overstijgen?

Dien uiterlijk 4 februari 2024 een pitch in voor ‘Lief Kutland’, het herfstnummer van het magazine van Hard//hoofd. Lees hieronder de tips, bekijk de extra informatie en mail naar: liefkutland@hardhoofd.com. (Pitches die later worden ingestuurd worden niet in overweging genomen.)

Tips:

  • Algemene tip: Hard//hoofd is een literair tijdschrift. We zijn op zoek naar beeldverhalen, proza, poëzie, essays en artikelen waarin zintuigelijke taal wordt gebruikt. Met zintuigelijk bedoelen we: taal waarin de lezer wordt meegenomen in hoe iets ruikt, voelt en eruitziet. Bovendien krijgt de lezer het liefst een verrassend idee of detail mee en wordt dat idee in heldere taal geformuleerd. Met ‘Lief Kutland’ nodigen we een politiek geluid uit, maar we zijn niet op zoek naar afstandelijke pamfletten en we willen de schrijver altijd leren kennen door diens stijl, onderwerpbenadering, achtergrond en/of schrijfplezier.
  • Non-fictie (essays en kunstkritiek): Interpreteer ‘land’ in het ‘Lief Kutland’ breed. Natuurlijk hopen we op verhalen over de huidige, discriminerende, politieke tijd, maar we willen ook ruimte maken voor teksten over de klimaatcatastrofe en hoe we met het land (de aarde) omgaan. Laat je associaties de vrije loop en denk ook aan medialandschap, de landgrenzen van sociale media en überhaupt grenzen of normen. En daarnaast: waarom schelden we eigenlijk met ‘kut’?* Kortom: verras ons.
  • Fictie (verhalen en poëzie): Bij fictie hopen we op teksten die de diverse vormen van onverschilligheid in ons land invoelbaar maken of een utopische kwaliteit hebben. Een voorbeeld van een geslaagde tekst over een positie toegewezen krijgen en nieuwe rolmodellen vinden, is de tekst van Aisha Mansaray: Zwarte prinsessen bestaan wél. Een voorbeeld van een geslaagd utopisch verhaal is Ongewerveld van Jori(k) Amit Galama. Jori(k) schept ruimte om na te denken hoe we de grenzen van ons wezen kunnen oprekken. Lees ook hoe Angelika Geronymaki maatschappelijke onverschilligheid in haar poëzie belicht.
  • Beeldverhalen en strips: Net als bij de teksten hopen we bij beeldpitches op politiek getinte strips, kleurrijke zoekplaten en (lands)grensoverscheidende identiteiten. Laat ons zien wat je visuele interpretatie is van ons nieuwe thema.

Praktisch: We beoordelen naast een uitdagende inhoud ook de stijl. Voor fictie geldt: hoe vollediger uitgewerkt gedicht of verhaal je indient, hoe meer kans je hebt. Voeg bij een essay minimaal de eerste 500 woorden van je tekst toe (ook hier geldt: volledige teksten hebben meer kans om geselecteerd te worden). Werk bij een beeldverhaal minimaal één afbeelding uit en schets eventueel het vervolg.

Lieve groet,
Jochum Veenstra (hoofdredacteur), Nina Läuger (adjunct-hoofdredacteur) en de rest van de hoofdredactie

PS Vraag je je af: nu al een oproep voor het herfstmagazine terwijl het lentenummer nog niet uit is? Hard//hoofd streeft ernaar om een toegankelijk platform te zijn voor nieuwe stemmen. Pitchoproepen zijn daarom open oproepen. We verwachten meer dan honderdvijftig reacties en om die een eerlijke kans te geven, plannen we vooruit. De hoeveelheid reacties die we ontvangen betekent helaas ook dat we met onze kleine redactie niet kunnen ingaan op afwijzingen.

PPS Wil je een abonnement op het Hard//hoofd Magazine? Klik dan hier.

* Sorry feministische mamma – de niet-piemeldragende redactieleden waren tegen het thema ‘Lief Balzak-land’ – ze vonden het te slecht klinken.

Meer informatie

Welke begeleidende tekst voeg ik toe bij mijn concepttekst of schetsen?
Naast je eerste versie (in het geval van fictie), schetsen (beeldverhalen) of minimaal de eerste 500 woorden (essays) gaat een goede pitch samen met een tekst waarin je uitlegt wat je van plan bent en waar je vragen over hebt. Deze tekst, de pitch, is concreet en enthousiasmerend, niet te gedetailleerd maar ook niet te vaag: maak duidelijk wat je van plan was, hoe het er min of meer uitziet en waar je verder aan wilt werken.

Zijn er dingen waar je nog over wilt sparren of nog niet zeker van bent? Benoem dit vooral in je pitch! Je eigen vragen maken je pitch sterker omdat we een duidelijker beeld hebben van hoe je bijdrage nog kan groeien. Publicaties bij Hard//hoofd hebben altijd redactierondes; we beoordelen een concept en geen definitieve versie.

Mag ik alles insturen?
Elke vorm die op papier tot zijn recht komt is welkom: proza, poëzie, essay, interview, foto, strip… You name it. Probeer met de inhoud ons vooral te verrassen, interpreteer daarom het thema als een vrij uitgangspunt. Publicaties in het magazine zijn Nederlandstalig en 1.200 tot maximaal 2.500 woorden. Beeldverhalen beslaan maximaal vier pagina’s.

We nemen geen geschreven publicaties in overweging die al elders zijn verschenen. Daarom vragen we ook of je je pitch niet naar andere tijdschriften/titels wilt sturen. We streven naar een magazine waarin diverse interpretaties van het thema ‘Lief Kutland’ samenkomen, maar ook pitches die niet overduidelijk aan dit thema refereren, ontvangen we graag.

Wanneer ontvang ik een eerste reactie?
Begin april krijg je te horen of jouw pitch is uitgekozen. Omdat we meer dan honderdvijftig inzendingen verwachten, kunnen we helaas afwijzingen niet van inhoudelijke feedback voorzien.

Mijn idee is gekozen, wat wordt er nu van mij verwacht?
Wordt jouw idee gekozen, dan ga je met een van de chefs van Hard//hoofd in gesprek over de uitvoering. Soms twijfelen we over de haalbaarheid van een pitch maar vinden we het toch belangrijk om feedback te geven en om te zien hoe die feedback wordt verwerkt. Mocht dit zo zijn en twijfelen we over de uiteindelijke publicatie dan zullen we dat duidelijk communiceren. Voor de eerste redactierondes krijg je een paar weken de tijd. Als de inhoud, opbouw en structuur goed is, werk je met een van onze eindredacteuren toe naar een mooie eindversie. De verschijningsdatum van Hard//hoofd Magazine #5 wordt september 2024 maar ruim voor de zomer zullen de bijdrages af moeten zijn.

Vergoedingen
Voor online publicaties kan Hard//hoofd – als vrijwilligersorganisatie – momenteel nog geen vergoedingen bieden. Voor de productie van het magazine kunnen wij bescheiden vergoedingen bieden aan iedereen die aan het magazine bijdraagt.
Voor tekstuele bijdrages: 75 euro per bijdrage (btw-vrijgesteld);
Voor beeldbijdrages: 50 euro per illustratie of foto (ex. btw), maximaal 150 euro per publicatie.

Ik heb recent een abonnement genomen op Hard//hoofd, wanneer kan ik Hard//hoofd Magazine #4 Sorry verwachten?
Op dit moment wordt het Hard//hoofd Magazine: Sorry opgemaakt, gedrukt en rond halverwege maart kan je post van ons verwachten! Het magazine past door de brievenbus. Mocht je na 25 maart nog geen magazine ontvangen hebben, stuur dan een mailtje naar kunstverzamelaars@hardhoofd.com.

Wil je Sorry ontvangen, klik dan hier! Meld je je als abonnee aan na 2 februari 2024? Vanwege het drukken (en de beperkte oplage) kunnen we geen magazines nazenden; dus word je in februari of later abonnee, in september 2024 zal je je eerste magazine ontvangen.

We kijken uit naar jullie verrassende, ontroerende, boze inzendingen!

Mail

Redactie

Roos Visser en Jochum Veenstra (zij/haar, 1991) is beeldend kunstenaar en decorontwerper; daarnaast studeert ze scheikunde. Soms mag hoofdredacteur Jochum Veenstra meewerken aan haar illustraties.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Lieve buren

Lieve buren

Ze hebben dezelfde brievenbus en dezelfde supermarkt, maar Nienke Blanc vraagt zich in deze nooit verzonden brief af of dat het enige is dat ze met haar buren deelt. Lees meer

How can I make this about me? 1

How can I make this about me?

Marthe van Bronkhorst staat stil bij een jaar genocide en pleit ervoor om het meer over onszelf te laten gaan: 'Die dode Palestijnen hadden jouw kinderen kunnen zijn.' Lees meer

Best Friend (For The Forseeable Future)

Best Friend (For The Forseeable Future)

Lotte Krakers’ vriendschap met Karlien eindigde mét blauwe vinkjes, maar zonder antwoorden. Het laat Lotte reflecteren op het afdwingen van gelijkenissen in een vriendschap, en het plaatsen van vrienden op voetstukken: ‘Karlien hield me een spiegel voor, waarin ik vooral zag wat ik niet was.’ Lees meer

Doorlaatbaar 1

Doorlaatbaar

Een jonge vrouw is mantelzorger voor haar moeder. Dit verhaal van Siska van Daele beschrijft de grens tussen hun binnen- en buitenwereld: binnen lijkt de tijd stil te staan, terwijl buiten alles doorraast. Lees meer

De inspraakavond

De inspraakavond

Om een progressief geluid te laten horen gaat Michiel Cox naar een inspraakavond over windmolens. Maar tijdens de bijeenkomst begint hij te twijfelen. Is dit inspraak? Lees meer

Lieselot 2

Winnaar Stoute Stift 2024

Ruben Topia won met zijn illustratie de Stoute Stift 2024, de illustratiewedstrijd die deBuren organiseert. Topia maakte een illustratie bij een erotische verhaal van Prins de Vos. Lees hier het juryrapport! Lees meer

Lieselot 1

bloedbanen

‘Jij bént geen lijf, je hébt er een,’ stelt de therapeut in het buurthuis. Kan de ik-persoon geholpen worden? Met ‘bloedbanen’ won Sandro van der Leeuw de juryprijs van Het Rode Oor 2024, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Lieselot

Lieselot

Twee vrouwen in een verzorgingstehuis hebben een afspraakje - maar zal de ander wel komen? Met ‘Lieselot’ won Sanne Otten Het Rode Oor 2024, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Je hebt mij getekend voor het leven

Je hebt mij getekend voor het leven

Hoe sluit je een hoofdstuk af? Jop Koopman schreef een brief aan zijn oude baas, in wiens tulpenbedrijf hij als invalkracht een bedrijfsongeval meemaakte. Lees meer

De dooddoener van het kwaad

De dooddoener van het kwaad

Bas Keemink bespreekt de film 'The Zone of Interest', waarin Jonathan Glazer 'Big Brother' naar de Holocaust brengt. Lovende kritieken schrijven dat hij Hannah Arendts theorie, de banaliteit van het kwaad, goed in beeld brengt, maar is dat wel zo? Lees meer

Ondergang / Opkomst

Ondergang / Opkomst

Wat als Pangea opnieuw ontstaat en de wereld weer één land wordt? In haar beeldende gedichten fantaseert Sanne Lolkema over nieuwe en oude werelden, systemen en cirkels. Lees meer

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Jorne Vriens bezocht een tentoonstelling in Parijs en dit leidde tot een prachtige uiteenzetting over tekst, smartphones, connectie en fotografie. Lees meer

Dit kabinet is ziek - het heeft een ontstellend gebrek aan verbeelding

Dit kabinet is ziek: het heeft een ontstellend gebrek aan verbeelding

Marthe van Bronkhorst stelt dat het kabinet likkebaardend zou moeten trappelen om vernieuwende ideeën te presenteren, maar komt van een koude kermis thuis. Lees meer

De eerste leugen

De eerste leugen

De eerste keer dat Job van Ballegoijen de Jong loog, was het bijna onschuldig. Een leugentje om bestwil, dacht hij toen, om zijn moeder gerust te stellen. Maar die eerste leugen groeide uit tot een web waarin hij langzaam verstrikte. In zijn debuut 'Morgen vertel ik alles' vertelt hij waarom iedereen een tweede (of derde) kans verdient. Lees meer

misschien is dat waarom ik een tussenvorm bleek - gedichten

Misschien is dat waarom ik een tussenvorm bleek - gedichten

De tedere poëzie van Hilde Onis meandert langs beeldhouwers, honden met mannen-angst en verse gedachtestreepjes, en mondt uit in een zee van beelden, waarin ook de vergankelijkheid niet ongezien blijft. 'dat het beest zich meteen op me wierp / zie ik als bewijsvoering / voor dat wat uitblijft' Lees meer

Leven in laagjes

Leven in laagjes

In dit essay geeft Dani Bouwman een intieme reflectie op identiteit, familie en het verlangen naar een plek waar hij volledig zichzelf kan zijn. Lees meer

Lief kutland // Lancering

Lief kutland // Lancering

Vier samen met Hard//hoofd de launch van ons nieuwste magazine! Samen met je favoriete makers pluizen we dit stipje op de aardbol uit. Lees meer

Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën

Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën

"Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval of waanideeën" is een driedelige reeks gedichten van Trijntje van de Wouw die op een humoristische manier zwaardere thema's aan weet te snijden. Lees meer

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

Reinout Bongers schreef een nabeschouwing van de Zomergasten-aflevering met Pierre Bokma als gast of, moeten we zeggen, hoofdrol? "Therapie heeft hij wel geprobeerd, maar dat leverde hem - naar eigen zeggen - vooral een lege bankrekening op." Lees meer

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Toen zijn stiefmoeder Pieta stierf, voelde het voor Jelle Havermans alsof hij werd bevrijd van een van zijn grootste onderdrukkers. Voor ons Sorry-magazine schreef hij dit essay waarin hij jaren later toegeeft dat de vrouw die hem en zijn zusje het leven zuur maakte, ook slachtoffer was van haar eigen tijdsgeest en omgeving. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer