(Klik hier om de illustratie groter te bekijken.)
Illustrator Natasja Mortier brengt het nieuws in beeld. Zij werd gefascineerd door een longread op The Guardian over de geschiedenis van vuur en de problematische omgang van westerse culturen ermee vandaag de dag.
De geschiedenis van de mensheid is die van het vuur zijn met elkaar verweven. Vuur verwoest, maar geneest ook. Gecontroleerde branden hielpen bij het verjongen van het landschap en bij het vruchtbaar houden van landbouwgrond. Maar door de millennia heen werd vuur een ongewenste gast: ongecontroleerde branden verwoestten steden en lieten oogsten mislukken. Dus moest vuur – ooit een bondgenoot – worden bestreden. Elektriciteit en stoom werden de motor van de westerse vooruitgang. Wie nog op vuur aangewezen was, was ‘primitief’.
Die strategie had een terugslag, blijkt nu: steeds minder grond die normaliter door vuur zou worden verjongd, gaat nog in vlammen op. En de natuurbranden díe ontstaan, zijn groter, dodelijker en onvoorspelbaarder. Klimaatverandering zal dat vuurtje alleen nog maar meer aanwakkeren.