Asset 14

Kijkend naar kunst van mannen: ‘Ben ik dan toch een mannenhater?’

Kijkend naar kunst van mannen: ‘Ben ik toch een mannenhater?’ 6

De vader van Puck Lingbeek vindt dat haar boosheid richting mannelijke kunstenaars haar kunstinterpretaties negatief beïnvloedt: ze zou geen recht doen aan de kunst. Hoewel Puck het daar direct al niet mee eens was, zette het haar toch aan het denken.

Ik kan mij het moment nog goed herinneren. In september 2017, aan het begin van het tweede jaar dat ik kunstgeschiedenis studeerde, was ik met medestudenten op excursie naar het Rijksmuseum. Plotseling – alsof ik het licht had gezien – realiseerde ik me dat er geen werk van een vrouwelijke kunstenaar in de zaal te vinden was. Waarom hadden we het hier op de universiteit nooit over? Ik vroeg me af waarom ik mij nooit eerder had afgevraagd waarom ik bijna alleen maar mannelijke kunstenaars kende. Inmiddels weet ik beter. Dankzij feministische kunsthistorici als Linda Nochlin en Griselda Pollock, en activistische kunstenaars als Faith Ringgold heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over de obstakels waar vrouwelijke kunstenaars mee te maken krijgen. Vrouwen konden tot ver in de negentiende eeuw niet naar de kunstacademie en zijn lange tijd niet opgenomen in de handboeken, die werden geschreven door mannen. Onderzoek uit 2017 van de universiteit van Maastricht laat zien dat hedendaagse vrouwelijke kunstenaars in elke fase van hun carrière nog te maken krijgen met het glazen plafond. Sinds ik mijn oogkleppen afzette tijdens de excursie naar het Rijksmuseum, kan ik mij sterk opwinden over die ongelijkheden.

Volgens mijn zeventigjarige kunstliefhebbende vader beïnvloedt mijn boosheid over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de kunst mijn kunsthistorische interpretaties. Zo beargumenteerde ik twee jaar geleden in mijn scriptie dat de Duitse modernist Paula Modersohn-Becker een tegenhanger van haar mannelijke tijdgenoten was. Deze tijdgenoten, waaronder Pablo Picasso, Henri Matisse en Paul Gauguin, gebruikten vrouwen op hun doeken als projectiescherm van geërotiseerde verlangens, fantasieën en angsten. Modersohn-Becker daarentegen schilderde vrouwen die in hun kracht als vrouw staan, als monumentale wezens.

Vergelijk het schilderij Liggende naakte moeder met kind van Modersohn-Becker met De geest van de doden kijkt toe van Gauguin (respectievelijk afbeelding 1 en 2 hieronder). Op beide schilderijen zijn de vrouwelijke figuren naakt. In het schilderij van Gauguin echter, zijn veel kenmerken aanwezig die toentertijd als ‘seksueel aantrekkelijk’ werden bestempeld. Kijk eens naar het weelderige haar van het model Teha’mana, de uitdagende blik, ronde lippen en de billen die vol de aandacht krijgen. Vergelijk dit dan vervolgens met het haar, de gesloten ogen en de algehele lichaamshouding van de moeder op het schilderij van Modersohn-Becker.

Kijkend naar kunst van mannen: ‘Ben ik toch een mannenhater?’ 6
Afb. 1: Paula Modersohn-Becker, Liggende naakte moeder met kind, 1906.
Doek, 82,5 x 124,7 cm. Humlebaek, Louisiana Museum of Modern Art.

Kijkend naar kunst van mannen: ‘Ben ik toch een mannenhater?’ 5
Afb. 2: Paul Gauguin, Manao tupapau (De geest van de doden kijkt toe), 1892.
Olieverf op jute gemonteerd op doek, 72 x 92 cm. Buffalo, Albright-Knox Art Gallery.

In de Tweede Wereldoorlog is een schets van Liggende naakte moeder met kind verloren gegaan. Op deze schets ligt de moeder net als Gauguins model Teha’mana sensueel op een gedrappeerd kleed. De moeder heeft weelderig haar en de rondingen van haar heupen en gezicht zijn in deze schets benadrukt. In het uiteindelijke schilderij heeft de kunstenares deze kenmerken verwijderd. Modersohn-Becker koos er bewust voor om de moeder uit het spel der verleiding te halen. De moeder en het kind zijn in de uiteindelijke versie verbeeld als actieve wezens. Dit in tegenstelling tot de dertienjarige Teha’mana die in De geest van de doden kijkt toe is verbeeld als een passief lustobject. Deze interpretatie vormt een van de argumenten in mijn scriptie over waarom Modersohn-Becker een tegenhanger was van kunstenaars als Gauguin.

Volgens mijn vader uit mijn boosheid over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de kunst zich voornamelijk richting mannelijke kunstenaars

Hoewel mijn vader mijn scriptie met bewondering had gelezen, had hij grote moeite met mijn interpretaties. Bij het lezen van de woordcombinaties ‘passief lustobject’, ‘projectiescherm’ en ‘geërotiseerde verlangens, fantasieën en angsten’, ervaarde hij ongemak. Volgens mijn vader uit mijn boosheid over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de kunst zich voornamelijk richting mannelijke kunstenaars. Ik zou ze beschuldigen van seksisme en dit deed geen recht aan hun kunst. Ik ben het niet met hem eens. Het klopt dat ik een bepaalde boosheid naar de mannelijke kunstenaars voel wanneer ik de seksistische schilderijen bekijk en ik lees over de context waarin ze zijn onstaan. Ik vind echter niet dat ik de kwaliteiten van de mannelijke kunstenaars tekort doe. Mijn interpretaties dagen uit om vanuit een ander perspectief naar de kunstwerken te kijken. Hoewel ik het niet met met mijn vader eens ben, zette hij mij toch aan het denken over mijn boosheid richting mannelijke kunstenaars.

Zijn opmerkingen deden mij direct denken aan het boek Mannen, ik haat ze van de Franse feminist Pauline Harmagne. Ik hoorde erover in een aflevering van de feministische podcast Damn Honey van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Mijn ouders hebben ons, mijn zusjes en mij, terecht altijd verbeterd als we zeiden dat we iets of iemand haten. Ik hoor het ze zeggen: “Haten bestaat niet.” Op een gegeven moment leerden we het gebruik af. Toen ik de podcastaflevering luisterde, hoorde ik plotseling een vrouw die luidkeels zei dat ze een mannenhater was. De discussie met mijn vader rondom mijn scriptie gaf mij de aanleiding om het boek van Harmagne te gaan lezen.

Als mannelijkheid per definitie agressief is, is het misschien nog niet zo gek dat ik worstel met deze gevoelens

Harmagne pleit er haar boek voor dat vrouwen niet langer bang moeten zijn om hun mannenhaat te voelen en uit te spreken. Mannenhaat is volgens haar een politiek instrument dat geen slachtoffers eist, terwijl vrouwenhaat gewelddadige zo niet dodelijke vormen kan aannemen. Zo komt femicide – het opzettelijk doden van vrouwen of meisjes (vaak door een (ex)-partner) – eens per acht dagen voor in Nederland. Volgens Harmagne is er geen enkele acceptabele vorm van mannelijkheid. Mannelijkheid is per definitie agressief. Toen ik dat las, voelde mijn boosheid richting mannelijke kunstenaars een stuk logischer. Als mannelijkheid per definitie agressief is, zoals Harmange stelt, is het misschien nog niet zo gek dat ik worstel met deze gevoelens.

Ik besluit het verder te onderzoeken en ga op zoek naar kunstwerken waarin mannelijke agressiviteit een onderwerp is. In de performance El canto se hizo grito kaart Guatemalteeks kunstenaar Regina José Galindo de onzichtbaarheid van femicide aan. De met grijze doeken bedekte vrouwen (afbeelding 3 hieronder) verwijzen naar de dertig vrouwen die in Italië in 2021 slachtoffer zijn geworden van vrouwenmoord. In een ander werk, getiteld Jardín de Flores (afbeelding 4 hieronder), vraagt Galindo aandacht voor het onrecht dat mensen uit de lhbtiq+-gemeenschap dagelijks in Midden-Amerikaanse landen wordt aangedaan. In deze performance beelden trans vrouwen bloemen uit, die zich dagelijks moeten verzetten tegen geweld en discriminatie.

Kijkend naar kunst van mannen: ‘Ben ik toch een mannenhater?’ 4
Afb. 3: Regina José Galindo, El canto se hizo grito, 2021.
Still uit opname performance. Fotoverantwoording: Regina José Galindo.

Kijkend naar kunst van mannen: ‘Ben ik toch een mannenhater?’ 3
Afb. 4: Regina José Galindo, Jardín de Flores, 2021. Still uit opname performance.

Bovenstaande werken van Galindo maken mij vooral verdrietig. Dit gevoel slaat om bij het zien van de drieënenhalve meter lange Schroef 5 van Judith Berstein (afbeelding 5 hieronder). De tekening komt na het zien van de performances van Galindo nog agressiever op mij over. De grootte van het werk draagt hieraan bij. De combinatie van een penis en een schroef roept bij mij de associatie van doorboren op: ik word er misselijk van als ik ernaar kijk. Zowel de performances van Galindo als de fallische schroef van Berstein herinneren mij aan mijn afkeer van mannen. Ben ik dan toch een mannenhater?

Kijkend naar kunst van mannen: ‘Ben ik toch een mannenhater?’ 2
Afb. 5: Judith Bernstein, Schroef 5, 2014. Courtesy Karma International Gallery, Zurich.

Net als Harmagne beschrijft in haar boek, ben ik het zat dat tijdens een gesprek over feminisme mannen vrouwen er vaak op wijzen dat ze niet mogen generaliseren. Mannen omzeilen op vele manieren hun plicht om zich van het patriarchale systeem los te maken. Dit maakt mij soms moedeloos. Tijdens demonstraties voor gendergerelateerde kwesties bijvoorbeeld, zie ik weinig cisgender, hetero mannen. Zijn er uberhaupt mannelijke kunstenaars die met hun werk ‘op de barricade’ staan?

Paula Modersohn-Becker stond aan het begin van de twintigste eeuw wel op de barricade. Ze schilderde zichzelf en vrouwen uit haar omgeving – in tegenstelling tot haar mannelijke collega’s – als actieve wezens in hun alledaagse menselijkheid. In Naakt zelfportret heeft ze zichzelf zowel op ware grootte als ten voeten uit naakt geportretteerd (afbeelding 6 hieronder). Modersohn-Becker was met dit schilderij de eerste kunstenaar die dit deed. Bekijk Naakt zelfportret naast het wereldberoemde schilderij Les Demoiselles d’Avignon van Picasso en je ziet wederom een verschil (afbeelding 7 hieronder). In tegenstelling tot Picasso die in Les Demoiselles d’Avignon de verleidelijke vrouwen met maskers en geen herkenbare gezichten afbeeldt, schilderde Modersohn-Becker zichzelf in Naakt zelfportret openlijk naakt in een bedachtzame houding.

Kijkend naar kunst van mannen: ‘Ben ik toch een mannenhater?’ 1
Afb. 6: Paula Modersohn-Becker, Naakt zelfportret, 1906.
Doek, 169,7 x 69,7 cm. Particulier bezit.

Kijkend naar kunst van mannen: ‘Ben ik toch een mannenhater?’
Afb. 7: Pablo Picasso, Les Demoiselles d'Avignon, 1907.
Olieverf op doek, 243.9 x 233.7 cm. New York, MoMA, inv. nr. 333.1939.

Doen mijn interpretaties – zoals mijn vader stelt – geen recht aan het eerder besproken werk De geest van de doden kijkt toe van Gauguin of Les Demoiselles d’Avignon van Picasso? De interpretaties van de werken benadrukken in mijn ogen slechts het verschil met het werk van Modersohn-Becker. Zij verbeeldde de vrouw als een krachtig en monumentaal wezen en Gauguin en Picasso verbeeldden de vrouw vaak als een passief lustobject. Dit betekent niet dat ik Gauguin en Picasso haat. Ik ben geen voorstander van het woord ‘haten’. Het pleidooi Mannen ik haat ze van Harmagne, de performances van Galindo en de tekening van Bernstein hebben mij geleerd dat er genoeg redenen en momenten zijn om mannenhaat te voelen, zonder dat dit mij direct een mannenhater en wraakzuchtige vrouw maakt.

Mail

Puck Lingbeek (zij/haar, 1996) is kunsthistoricus, docent in opleiding en feminist. Ze studeert momenteel af bij het Van Gogh Museum waar ze graag naartoe fietst met een podcast over vrouwengeschiedenis in haar oren.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Roku City/heterotopie/spiegels

Roku City / heterotopie / spiegels

Mel Kikkert schreef een multimedia verhaal over Roku een streamingdienst die in de VS ontstaan is. In 2017 bracht Roku een screen saver uit, die je zag als je niets aan het kijken was op hun service. Lees meer

De sofaconstante

De sofaconstante

Uschi Cop schreef een claustrofobische verhalenbundel over zes levens die getekend zijn door een verlangen naar zingeving. De sofaconstante is een voorpublicatie van een van die verhalen uit haar bundel 'Zwaktebod'. Lees meer

Column: Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Als een vriendin van Eva op date gaat met een man waarmee Eva zelf al eerder afsprak, is ze erg benieuwd naar haar bevindingen. Lees meer

:The chosen family: Beelden van queer vruchtbaarheid

The chosen family: Beelden van queer vruchtbaarheid

Marit Pilage onderzoekt beelden van queer vruchtbaarheid in de kunst om zo de definitie van vruchtbaarheid, zwangerschap en ouderschap te herdefiniëren. Lees meer

Een woud vol dichtgetimmerde hokjes

Een woud vol dichtgetimmerde hokjes

Zazie Duinker baant zich een weg door het oerwoud van de (hergedefinieerde) woorden. Lees meer

In de afwezigheid van 1

In de afwezigheid van

Marit Pilage onderzoekt de rol en betekenis van kunst bij zwangerschap en vruchtbaarheid, maar vooral ook bij het uitblijven daarvan. Lees meer

Column: Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Twee jaar geleden vroeg Eva nog aan een collega waarom ze niet dronk. Inmiddels laat ook zij de alcohol links liggen en is ze zelf degene die wordt bevraagd. Lees meer

(Ont)hechting

(Ont)hechting

Als Aisha op proef intrekt bij haar geliefde en haar eigen gekoesterde plek achterlaat, is het net het alsof ze een onvaste vorm aanneemt. Lees meer

Voesten

Voesten

"Misschien is dat man zijn hier: hetzelfde bewegen als de anderen." Voesten van Werner de Valk is een kort verhaal over een eiland met een duistere traditie en over het moeten bewijzen van mannelijkheid. Lees meer

Muze

Muze

Loren Snel schreef een roman over hoe samen te zijn met een ander en intussen trouw te blijven aan jezelf. Haar debuut verschijnt 25 oktober bij uitgeverij Prometheus. Hier lees je een voorpublicatie. Lees meer

Liever een monster

Liever een monster

Het is moeilijk te accepteren dat mensen kunnen doden, maar waarom maken we van moordenaars karikaturen? Een voorpublicatie uit Lotje Steins Bisschop en Roselien Herderschee Dodelijke gekte. Lees meer

Jari

Jari

Dave Boomkens schreef een verhaal over troosteloosheid, onmacht en opgroeien. Over hoe je in een treurig flatgebouw, tussen de nieuwsprogrammering en sportwedstrijden door, een vriend kunt vinden en verliezen. Lees meer

Hoe in Duitsland het Zionistische establishment wint

Hoe in Duitsland elke vorm van empathie met inwoners van Palestina wordt verboden

De situatie in Duitsland is de laatste dagen geëscaleerd. Het politieapparaat en de politiek gebruiken harde repressiemiddelen om vooral Duitse mensen van kleur of met een migratieachtergrond de kop in te drukken. Zij verliezen op dit moment hun vrijheid van meningsuiting. Lees meer

Hypnose

Op een dag breng ik alle wereldleiders onder hypnose

Een betere wereld begint bij een andere gedachte en daarom besluit Marthe van Bronkhorst hypnotiseur te worden. Lees meer

Column 1

Je opnemen in mijn testament

Een lugubere ontdekking tijdens een boswandeling doet Eva nadenken over wat we achterlaten voor onze nabestaanden als we overlijden. Lees meer

Geef de dag een naam

Geef de dag een naam

Op een hete zomerdag wordt Felipe zwetend wakker. Deze dag, die heet en broeierig is, brengt hem uit evenwicht, tot hij uiteindelijk doet wat hij gezworen had nooit te doen: hij begint te drinken. Een fragment uit de afstudeernovelle van Tiemen Hageman over het verleden proberen los te laten, het leven ruimte geven en adolescent worden. Lees meer

Aaah, het launchfeest!

Aaah, het launchfeest!

Na de lancering van ons derde papieren tijdschrift willen we onze lezers, schrijvers en makers graag uitnodigen om dit grote succes samen met Hard//hoofd te vieren op 26 oktober in Amsterdam. Lees meer

Tussen de randen van een aquarium

Tussen de randen van een aquarium

Wie ben je als je alles kunt zijn? In het fragmentarische afstudeerwerk van Ettie Edens veranderen mensen onder andere in een hoopje, een steen, een natuurkundedocent, water, iemand die limonade drinkt en een lantaarnpaal. Lees meer

Automatische concepten 71

We hebben een probleem met de derde helft

Een voetbalwedstrijd stopt officieel misschien op het veld, maar Marthe van Bronkhorst merkt in de trein dat het slinkse spel doorgaat. Lees meer

Mycelium

Mycelium

Wat als schimmelsporen zich met iedere adem dieper in je longen graven? Met ‘Mycelium’ won Olga Ponjee de juryprijs van Het Rode Oor 2023, de erotische schrijfwedstrijd van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier! 

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer