Asset 14

Je opnemen in mijn testament

Column 1

Op een warme zondag maken mijn vriendin K. en ik een boswandeling. Ze vertelt me over haar arrestatie op de A12. Dat het orkest Dies Irae speelde, wat prachtig was, en dat ze zich vervolgens voor het eerst de politiewagen in had laten tillen. Dat het lomp was, en dat ze angst had gevoeld. Terwijl we tussen de rood- en oranjegekleurde bladeren lopen, houdt K. me ineens stil.

‘Kijk,’ zegt ze en ze wijst naar een hoopje langs het pad. Het duurt even voordat tot me doordringt dat ik naar het halfvergane karkas van een dood hertje kijk. Nadat ik van de schrik bekomen ben, bestudeer ik de morbide massa van bot en vacht en rottend vlees. Het dier is gestorven, niemand heeft zich erom bekommerd en nu ligt het hier langzaam te vergaan. K. trekt me aan mijn mouw.

‘Zullen we doorlopen? Het is vies. En het stinkt ook.’ Ik maak nog snel een foto terwijl ik door mijn mond adem.

K. legt me uit dat een testament schrijven voor haar een manier is om vrede te sluiten met haar eigen sterfelijkheid.

‘Heb je mijn e-mail nog gekregen?’ vraagt K. Een paar dagen geleden was er inderdaad een e-mail van haar binnengekomen. Ze vroeg me om mijn volledige naam, geboortedatum, geboorteplaats en BSN-nummer. Even dacht ik dat het spam was, tot ik doorlas en onderaan de mail zag staan: ‘Dan kan ik je opnemen in mijn testament.’

Ik zeg van ja, maar ook dat ik het geen leuk idee vind dat ze die informatie daarvoor gaat gebruiken. ‘Ik wil daar gewoon liever nog niet over nadenken, dat jij doodgaat.’
K. legt me uit dat een testament schrijven voor haar een manier is om vrede te sluiten met haar eigen sterfelijkheid. Ze doet het ieder jaar.

Hoewel ik veel nadenk over de dood, heb ik nog nooit nagedacht over mijn eigen nalatenschap. Dat komt waarschijnlijk doordat ik ook niet zoveel na te laten heb, wat voor K. anders ligt. Het is misschien geen toeval dat ze nu met dit verzoek komt: de zomer ten einde, verval treedt in clichématige vormen in, wie denkt dezer dagen niet aan het einde van het bestaan.

Ik zie de erfgenamen van de beschaving als ik langs de speeltuin loop.

Het is makkelijker om je het einde van de wereld voor te stellen, dan het einde van het kapitalisme, stelden Jameson en Žižek. Ik zat niet op de A12, maar na een compleet overweldigend besef van de toekomstscenario’s probeer ik me te verhouden tot de dood van de beschaving zoals ik haar ken. Voor mijn eigen dood kan ik van alles bedenken, maar in dit geval weet ik eigenlijk niet hoe ik het moet doen. Het lijkt een einde waarvan ik de gevolgen niet kan overzien en het komt onverbiddelijk op me af, ieder toekomstscenario van klimaatwetenschappers als een van de paadjes achter een dichte muur van mist waarin ik niet zal kunnen navigeren zoals ik gewend ben.

K. en ik lopen verder. Welke erfgenamen had het hert langs het wandelpad? Vliegen, maden, vogels, en de paar geschrokken wandelaars die ernaar omkeken. De erfgenamen van de beschaving ken ik ook. Ik zie ze als ik langs de speeltuin loop, ik zie ze op tv, ik zie ze in de supermarkt en op de 3+-afdeling in de bieb op zaterdagmiddag. Ik zie ze als ik bij mijn zus op bezoek ga en met mijn neefje en nichtje in de zandbak speel. Beneficiair zullen zij de erfenis niet kunnen aanvaarden.

Thuis kijk ik op mijn telefoon nog eens naar de foto die ik maakte van het dode hert, ik zoom in op de krioelende massa. De oogkassen al leeg gepikt, ik stel me voor hoe de hongerige dieren graaiden. In dit verontrustend warme najaar verteert het vlees misschien sneller. Ik open de e-mail van K. en stuur haar alle gegevens waar ze om vraagt.

Mail

Eva van den Boogaard is literatuurwetenschapper, docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. Haar verborgen talent is slapen en haar minder verborgen talent twijfelen. Ze rent graag langs de Vecht, zingt met karaoke het liefst George Michael en droomt van een Heilige Birmaan als huisdier.

Eline Veldhuisen (1999) is illustrator. Inspiratie voor haar werk haalt ze uit haar directe omgeving, variërend van haar eigen gedachtes tot de verhalen van andere mensen. Met zo min mogelijk middelen brengt ze deze verhalen op een heldere manier in beeld.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Column: Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Als een vriendin van Eva op date gaat met een man waarmee Eva zelf al eerder afsprak, is ze erg benieuwd naar haar bevindingen. Lees meer

Column: Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Twee jaar geleden vroeg Eva nog aan een collega waarom ze niet dronk. Inmiddels laat ook zij de alcohol links liggen en is ze zelf degene die wordt bevraagd. Lees meer

(Ont)hechting

(Ont)hechting

Als Aisha op proef intrekt bij haar geliefde en haar eigen gekoesterde plek achterlaat, is het net het alsof ze een onvaste vorm aanneemt. Lees meer

Hypnose

Op een dag breng ik alle wereldleiders onder hypnose

Een betere wereld begint bij een andere gedachte en daarom besluit Marthe van Bronkhorst hypnotiseur te worden. Lees meer

Automatische concepten 71

We hebben een probleem met de derde helft

Een voetbalwedstrijd stopt officieel misschien op het veld, maar Marthe van Bronkhorst merkt in de trein dat het slinkse spel doorgaat. Lees meer

Zeker weten dat hij een super goede vader wordt

Zeker weten dat hij een supergoede vader wordt

Eva wil blij zijn voor haar vriend, die na een halfjaar weer van zich liet horen, maar merkt dat het haar moeite kost. Lees meer

Ondraaglijk gewicht

Ondraaglijk gewicht

Een opmerking van een kennis activeert bij Aisha een stroom van onzekere gedachten. Waarom wordt ons zelfbeeld zo beïnvloed door externe standaarden? Lees meer

Wegwerpliefde

Wegwerpliefde

Liefde overwint niet alles, en zeker niet het kapitalisme, merkt Marthe van Bronkhorst. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 7

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel vier. Lees meer

Une Belle Histoire

Une Belle Histoire

Als Aisha haar moeder vertelt over haar vakantieplannen in Bretagne reageert ze nuchter. ‘Dan kun je gelijk wel tante Ans uitstrooien’. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 6

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel drie. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 3

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel twee. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel een. Lees meer

Zeggen dat ik schrijver ben

Zeggen dat ik schrijver ben

Voorafgaand aan een netwerkevenement besluit Eva dat het maar eens afgelopen moet zijn met haar heimelijke schrijverschap. Lees meer

Geesten uit mijn datingverleden

Geesten uit mijn datingverleden

In de digitale wereld komt Aisha haar ex-dates nog regelmatig tegen. Ze posten sportschoolselfies, krijgen een puppy, of een baby. Hoe zou het zijn als ze met hen samen was gebleven? Lees meer

‘Sexy, dat beenhaar’

‘Sexy, dat beenhaar’

Ongeschoren vrouwenbenen zijn voor sommige mannen 'een dingetje'. Maar Eva is wel klaar met al dat gedoe, en in het café waar ze zit blijkt ze daarin niet de enige. Lees meer

Mijn roodbewangde gezicht 2

Mijn roodbewangde gezicht

Het bekijken van jeugdfoto's dwingt Eva te reflecteren op één van haar onbewuste mechanismen: blozen. Lees meer

:De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

Sinds vorig jaar voelt Aisha soms de behoefte om zand te eten. Ze gaat op zoek naar waar dit vandaan komt en hoe cultureel bepaald is wat we eetbaar vinden. ‘Is mijn zandbegeerte niet gewoon een hunkering naar verbinding naar iets dat ik ergens ben kwijtgeraakt?’ Lees meer

Mannen die over zichzelf praten

Mannen die over zichzelf praten

Na een aantal dates met een op zich interessante man twijfelt Eva of ze nog wel een keer met hem moet afspreken. Het probleem: hij praat te veel over zichzelf. Lees meer

De dingen die we onszelf vertellen

De dingen die we onszelf vertellen

Aisha Mansaray vraagt zich af waarom mensen elkaars misstappen zo uitvergroten. Zeggen onze ergernissen misschien juist meer over onze eigen gebreken dan die van een ander? Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier! 

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer