Asset 14

Het probleem van degenen met een baarmoeder

Automatische concepten 84

Mijn vriendin K. appt me: ze is anderhalve week overtijd. Ze staat op het punt om een zwangerschapstest te doen, maar weet niet zeker of ze de uitslag ervan zal kunnen verdragen, dus of ik even kan bellen. De man die de eventuele bevruchting heeft veroorzaakt, kent ze namelijk pas een paar weken.

Een groot deel van de mensen met een baarmoeder kent het wel: de pregnancy scare. Ineens besef je dat er iets in je zou kunnen groeien waar je niet op zit te wachten, iets wat grote consequenties zou kunnen hebben en het zit in jou dus er is geen ontsnappen aan.

De ClearBlue-reclames die ik op YouTube te zien krijg, suggereren stuk voor stuk dat twee streepjes op een zwangerschapstest iets feestelijks zouden zijn. Maar voor mij is het ene enkele streepje altijd weer een opluchting geweest: ik heb nog nooit een kind gewild, en tegelijkertijd heb ik geen idee wat ik zou doen als het tweede streepje rood zou kleuren. Mijn familie kent een lange geschiedenis van ongewenste zwangerschappen, en de zware beslissingen die daarvan het gevolg waren sijpelen door in mijn bloedlijn.

Ineens besef je dat er iets in je zou kunnen groeien waar je niet op zit te wachten

De laatste keer dat ik me zorgen maakte was anderhalf jaar geleden: er was iets misgegaan met scharrel A. Ik was niet zo slim als K. en in plaats van een goede vriend te bellen, belde ik hém op. Hij vond dat ik me helemaal nergens zorgen over hoefde te maken, er waren mensen die na jaren proberen nog steeds niet zwanger raakten, en ik moest volgens hem vooral ‘eens even rustig’ doen. De volgende ochtend hobbelde ik met volle blaas naar Kruidvat, meteen twee testen in de voordeelverpakking (99% betrouwbaar, maar sowieso zou ik de eerste negatieve test niet vertrouwen dus dan maar meteen inslaan), en bungelend boven de wc plaste ik mijn plastic bekertje vol. Vier druppels, een timer op vijf minuten, iets anders doen.

K. en ik googelen: pas na twee weken is er genoeg hormoon in je urine aanwezig. Ze test toch, de test is negatief. Ook zij kocht de voordeelverpakking, zodat ze later deze week nog een keer kan testen. Ik weet niet of het helpt, maar we spreken wat scenario’s door: wat als het wel zo is, wat als het niet zo is? Moet ze de man in kwestie hier al over inlichten, of niet? Waarom is dit vooralsnog alleen haar probleem, omdat zij degene is met de baarmoeder? Terwijl de man evengoed een kind zou kunnen krijgen?

Ik denk aan de mannen die ervan uitgingen dat ik het wel zou regelen

Ik denk terug aan de mannen met wie ik sliep die ik moest wijzen op het feit dat ze een condoom om moesten doen. Aan alle keren dat zij ervan uitgingen dat ik het wel zou regelen, dat ik mijn eigen probleem wel zou kunnen voorkomen. Ik verbaasde me keer op keer over hun naïviteit en blinde vertrouwen in mij, of misschien over deze uitwas van het patriarchaat die het probleem van het voorkomen van een ongewenste zwangerschap toch bij de drager van het kind laat liggen.

A. wees ik vriendelijk de deur terwijl mijn testjes één streepje bleven tonen. Twee dagen na K.’s eerste negatieve test wordt ze ongesteld. Juichend belt ze me op: dit gaan we vieren. In een café bestelt ze twee glazen champagne, om te proosten op het feit dat we weer even ontzien zijn, zolang er niks fout gaat, zolang we één geruststellend streepje blijven zien, en er niks besloten hoeft te worden.

Mail

Eva van den Boogaard is literatuurwetenschapper, docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. Haar verborgen talent is slapen en haar minder verborgen talent twijfelen. Ze rent graag langs de Vecht, zingt met karaoke het liefst George Michael en droomt van een Heilige Birmaan als huisdier.

Eline Veldhuisen (1999) is illustrator. Inspiratie voor haar werk haalt ze uit haar directe omgeving, variërend van haar eigen gedachtes tot de verhalen van andere mensen. Met zo min mogelijk middelen brengt ze deze verhalen op een heldere manier in beeld.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Column: Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Als een vriendin van Eva op date gaat met een man waarmee Eva zelf al eerder afsprak, is ze erg benieuwd naar haar bevindingen. Lees meer

Column: Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Twee jaar geleden vroeg Eva nog aan een collega waarom ze niet dronk. Inmiddels laat ook zij de alcohol links liggen en is ze zelf degene die wordt bevraagd. Lees meer

(Ont)hechting

(Ont)hechting

Als Aisha op proef intrekt bij haar geliefde en haar eigen gekoesterde plek achterlaat, is het net het alsof ze een onvaste vorm aanneemt. Lees meer

Hypnose

Op een dag breng ik alle wereldleiders onder hypnose

Een betere wereld begint bij een andere gedachte en daarom besluit Marthe van Bronkhorst hypnotiseur te worden. Lees meer

Column 1

Je opnemen in mijn testament

Een lugubere ontdekking tijdens een boswandeling doet Eva nadenken over wat we achterlaten voor onze nabestaanden als we overlijden. Lees meer

Automatische concepten 71

We hebben een probleem met de derde helft

Een voetbalwedstrijd stopt officieel misschien op het veld, maar Marthe van Bronkhorst merkt in de trein dat het slinkse spel doorgaat. Lees meer

Zeker weten dat hij een super goede vader wordt

Zeker weten dat hij een supergoede vader wordt

Eva wil blij zijn voor haar vriend, die na een halfjaar weer van zich liet horen, maar merkt dat het haar moeite kost. Lees meer

Ondraaglijk gewicht

Ondraaglijk gewicht

Een opmerking van een kennis activeert bij Aisha een stroom van onzekere gedachten. Waarom wordt ons zelfbeeld zo beïnvloed door externe standaarden? Lees meer

Wegwerpliefde

Wegwerpliefde

Liefde overwint niet alles, en zeker niet het kapitalisme, merkt Marthe van Bronkhorst. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 7

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel vier. Lees meer

Une Belle Histoire

Une Belle Histoire

Als Aisha haar moeder vertelt over haar vakantieplannen in Bretagne reageert ze nuchter. ‘Dan kun je gelijk wel tante Ans uitstrooien’. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 6

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel drie. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 3

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel twee. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel een. Lees meer

Zeggen dat ik schrijver ben

Zeggen dat ik schrijver ben

Voorafgaand aan een netwerkevenement besluit Eva dat het maar eens afgelopen moet zijn met haar heimelijke schrijverschap. Lees meer

Geesten uit mijn datingverleden

Geesten uit mijn datingverleden

In de digitale wereld komt Aisha haar ex-dates nog regelmatig tegen. Ze posten sportschoolselfies, krijgen een puppy, of een baby. Hoe zou het zijn als ze met hen samen was gebleven? Lees meer

‘Sexy, dat beenhaar’

‘Sexy, dat beenhaar’

Ongeschoren vrouwenbenen zijn voor sommige mannen 'een dingetje'. Maar Eva is wel klaar met al dat gedoe, en in het café waar ze zit blijkt ze daarin niet de enige. Lees meer

Mijn roodbewangde gezicht 2

Mijn roodbewangde gezicht

Het bekijken van jeugdfoto's dwingt Eva te reflecteren op één van haar onbewuste mechanismen: blozen. Lees meer

:De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

Sinds vorig jaar voelt Aisha soms de behoefte om zand te eten. Ze gaat op zoek naar waar dit vandaan komt en hoe cultureel bepaald is wat we eetbaar vinden. ‘Is mijn zandbegeerte niet gewoon een hunkering naar verbinding naar iets dat ik ergens ben kwijtgeraakt?’ Lees meer

Mannen die over zichzelf praten

Mannen die over zichzelf praten

Na een aantal dates met een op zich interessante man twijfelt Eva of ze nog wel een keer met hem moet afspreken. Het probleem: hij praat te veel over zichzelf. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier! 

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer