Asset 14

Het probleem van degenen met een baarmoeder

Automatische concepten 84

Mijn vriendin K. appt me: ze is anderhalve week overtijd. Ze staat op het punt om een zwangerschapstest te doen, maar weet niet zeker of ze de uitslag ervan zal kunnen verdragen, dus of ik even kan bellen. De man die de eventuele bevruchting heeft veroorzaakt, kent ze namelijk pas een paar weken.

Een groot deel van de mensen met een baarmoeder kent het wel: de pregnancy scare. Ineens besef je dat er iets in je zou kunnen groeien waar je niet op zit te wachten, iets wat grote consequenties zou kunnen hebben en het zit in jou dus er is geen ontsnappen aan.

De ClearBlue-reclames die ik op YouTube te zien krijg, suggereren stuk voor stuk dat twee streepjes op een zwangerschapstest iets feestelijks zouden zijn. Maar voor mij is het ene enkele streepje altijd weer een opluchting geweest: ik heb nog nooit een kind gewild, en tegelijkertijd heb ik geen idee wat ik zou doen als het tweede streepje rood zou kleuren. Mijn familie kent een lange geschiedenis van ongewenste zwangerschappen, en de zware beslissingen die daarvan het gevolg waren sijpelen door in mijn bloedlijn.

Ineens besef je dat er iets in je zou kunnen groeien waar je niet op zit te wachten

De laatste keer dat ik me zorgen maakte was anderhalf jaar geleden: er was iets misgegaan met scharrel A. Ik was niet zo slim als K. en in plaats van een goede vriend te bellen, belde ik hém op. Hij vond dat ik me helemaal nergens zorgen over hoefde te maken, er waren mensen die na jaren proberen nog steeds niet zwanger raakten, en ik moest volgens hem vooral ‘eens even rustig’ doen. De volgende ochtend hobbelde ik met volle blaas naar Kruidvat, meteen twee testen in de voordeelverpakking (99% betrouwbaar, maar sowieso zou ik de eerste negatieve test niet vertrouwen dus dan maar meteen inslaan), en bungelend boven de wc plaste ik mijn plastic bekertje vol. Vier druppels, een timer op vijf minuten, iets anders doen.

K. en ik googelen: pas na twee weken is er genoeg hormoon in je urine aanwezig. Ze test toch, de test is negatief. Ook zij kocht de voordeelverpakking, zodat ze later deze week nog een keer kan testen. Ik weet niet of het helpt, maar we spreken wat scenario’s door: wat als het wel zo is, wat als het niet zo is? Moet ze de man in kwestie hier al over inlichten, of niet? Waarom is dit vooralsnog alleen haar probleem, omdat zij degene is met de baarmoeder? Terwijl de man evengoed een kind zou kunnen krijgen?

Ik denk aan de mannen die ervan uitgingen dat ik het wel zou regelen

Ik denk terug aan de mannen met wie ik sliep die ik moest wijzen op het feit dat ze een condoom om moesten doen. Aan alle keren dat zij ervan uitgingen dat ik het wel zou regelen, dat ik mijn eigen probleem wel zou kunnen voorkomen. Ik verbaasde me keer op keer over hun naïviteit en blinde vertrouwen in mij, of misschien over deze uitwas van het patriarchaat die het probleem van het voorkomen van een ongewenste zwangerschap toch bij de drager van het kind laat liggen.

A. wees ik vriendelijk de deur terwijl mijn testjes één streepje bleven tonen. Twee dagen na K.’s eerste negatieve test wordt ze ongesteld. Juichend belt ze me op: dit gaan we vieren. In een café bestelt ze twee glazen champagne, om te proosten op het feit dat we weer even ontzien zijn, zolang er niks fout gaat, zolang we één geruststellend streepje blijven zien, en er niks besloten hoeft te worden.

Mail

Eva van den Boogaard is literatuurwetenschapper, docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. Haar verborgen talent is slapen en haar minder verborgen talent twijfelen. Ze rent graag langs de Vecht, zingt met karaoke het liefst George Michael en droomt van een Heilige Birmaan als huisdier.

Eline Veldhuisen (1999) is illustrator. Inspiratie voor haar werk haalt ze uit haar directe omgeving, variërend van haar eigen gedachtes tot de verhalen van andere mensen. Met zo min mogelijk middelen brengt ze deze verhalen op een heldere manier in beeld.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Niet

Niet

'Naarmate die vakantie vorderde, begon ik die ‘niet’ te bezien in het licht van een oude angst die soms omhoogkomt. Wanneer namelijk mijn vriendin zei: ‘dat is een lantaarnpaal’ en ik zei ‘niet’, begon ik me af te vragen of we inderdaad wel dezelfde lantaarnpaal zagen.' In deze column schrijft Anne Schepers over het woord 'niet' en de gevolgen die het kan hebben voor een discussie. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Mijn week met morele ambitie: wat ik leerde ondanks Rutger Bregman

Marthe van Bronkhorst probeerde morele ambitie een week uit en leerde ervan - ondanks Rutger Bregman. Lees meer

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva nodigt twee vrienden uit om bij haar te komen eten. Ze hoopt dat dit het begin zal zijn van een nieuwe vriendengroep. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn 1

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Marthe van Bronkhorst bekijkt hypocrisie als spectrum: hoe hypocriet ben jij op een schaal van Frans Bauer tot Johan Derksen? Lees meer

In je eentje achterblijven

In je eentje achterblijven

Als vriendin K. op een date gaat, denkt Eva van den Boogaard na over hun onuitgesproken pact. Zo lang ze beiden ongelukkig in de liefde zijn, hebben ze elkaar. Maar wat als er iemand dat pact uitstapt? Lees meer

Geld lenen

Geld lenen

‘Het spijt me,’ zeg ik. ‘Voor dit alles.’ Ik gebaar om me heen. ‘Voor Nederland.’ In deze column van Anne Schepers ontmoeten twee vrouwen, die uitkijken naar hun avond in een wijnbar, een man die een treinkaartje naar Ter Apel bij elkaar probeert te sprokkelen. Lees meer

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

'Als je je psycholoog écht een brevet van onkunde wil geven, moet je haar uitnodigen voor je euthanasiefeest.' Lees meer

Ik ook op jou

Ik ook op jou

Op een avond zegt iemand tegen Eva dat hij verliefd op haar is. Terwijl hij wacht op een antwoord, denkt Eva na over wat verliefd zijn eigenlijk is. Lees meer

Herhaalrecept

Herhaalrecept

Op een ochtend wordt Aisha Mansaray wakker in een parelmoeren bubbel. Ze onderzoekt hoe ze met haar depressie op de randen van de realiteit kan leven, zonder de grip erop te verliezen. ‘Mijn aandoening was een zuigend ding geweest dat zich om mij heen had gewikkeld, lelijk, en meer levend dan ik.’ Lees meer

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Marthe van Bronkhorst maakt de balans op tussen S en M, die beide alles kwijt zijn: de een is ingebed in het zorgsysteem, de ander moet niks hebben van de verzorgingsstaat. Lees meer

‘Stel je voor dat het gewoon wérkt’

‘Stel je voor dat het gewoon wérkt’

Grootgebracht met het idee dat 'natuurlijke' oplossingen de voorkeur hebben boven synthetische medicatie stond Eva niet te springen om angstremmers te gaan gebruiken. Maar wat als het nou gewoon werkt? Lees meer

Column: Keihard chillen 2

Keihard chillen

Eva zet haar vraagtekens bij het fenomeen chillen. 'Eerlijk gezegd denk ik dat een wereld als deze, waarin fascisme oprukt, waarin genocide nog steeds bestaat, waarin het onrecht en de pijn en het verdriet van mijn schermen afspat, weinig reden geeft tot chillen.' Lees meer

We zijn tenminste allemaal nog mensen

We zijn tenminste allemaal nog mensen

In een overvolle trein ontwaart Aisha de eerste tekenen van het nieuwe verhaal waar ze - of iedereen? - naar op zoek is. Lees meer

Column: Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Als een vriendin van Eva op date gaat met een man waarmee Eva zelf al eerder afsprak, is ze erg benieuwd naar haar bevindingen. Lees meer

Column: Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Twee jaar geleden vroeg Eva nog aan een collega waarom ze niet dronk. Inmiddels laat ook zij de alcohol links liggen en is ze zelf degene die wordt bevraagd. Lees meer

(Ont)hechting

(Ont)hechting

Als Aisha op proef intrekt bij haar geliefde en haar eigen gekoesterde plek achterlaat, is het net het alsof ze een onvaste vorm aanneemt. Lees meer

Hypnose

Op een dag breng ik alle wereldleiders onder hypnose

Een betere wereld begint bij een andere gedachte en daarom besluit Marthe van Bronkhorst hypnotiseur te worden. Lees meer

Column 1

Je opnemen in mijn testament

Een lugubere ontdekking tijdens een boswandeling doet Eva nadenken over wat we achterlaten voor onze nabestaanden als we overlijden. Lees meer

Automatische concepten 71

We hebben een probleem met de derde helft

Een voetbalwedstrijd stopt officieel misschien op het veld, maar Marthe van Bronkhorst merkt in de trein dat het slinkse spel doorgaat. Lees meer

Zeker weten dat hij een super goede vader wordt

Zeker weten dat hij een supergoede vader wordt

Eva wil blij zijn voor haar vriend, die na een halfjaar weer van zich liet horen, maar merkt dat het haar moeite kost. Lees meer

Word trouwe lezer van Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Meld je aan als abonnee voor slechts €2,50 per maand en ontvang ons papieren magazine twee keer per jaar in de bus. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer