Asset 14

Het probleem van degenen met een baarmoeder

Automatische concepten 84

Mijn vriendin K. appt me: ze is anderhalve week overtijd. Ze staat op het punt om een zwangerschapstest te doen, maar weet niet zeker of ze de uitslag ervan zal kunnen verdragen, dus of ik even kan bellen. De man die de eventuele bevruchting heeft veroorzaakt, kent ze namelijk pas een paar weken.

Een groot deel van de mensen met een baarmoeder kent het wel: de pregnancy scare. Ineens besef je dat er iets in je zou kunnen groeien waar je niet op zit te wachten, iets wat grote consequenties zou kunnen hebben en het zit in jou dus er is geen ontsnappen aan.

De ClearBlue-reclames die ik op YouTube te zien krijg, suggereren stuk voor stuk dat twee streepjes op een zwangerschapstest iets feestelijks zouden zijn. Maar voor mij is het ene enkele streepje altijd weer een opluchting geweest: ik heb nog nooit een kind gewild, en tegelijkertijd heb ik geen idee wat ik zou doen als het tweede streepje rood zou kleuren. Mijn familie kent een lange geschiedenis van ongewenste zwangerschappen, en de zware beslissingen die daarvan het gevolg waren sijpelen door in mijn bloedlijn.

Ineens besef je dat er iets in je zou kunnen groeien waar je niet op zit te wachten

De laatste keer dat ik me zorgen maakte was anderhalf jaar geleden: er was iets misgegaan met scharrel A. Ik was niet zo slim als K. en in plaats van een goede vriend te bellen, belde ik hém op. Hij vond dat ik me helemaal nergens zorgen over hoefde te maken, er waren mensen die na jaren proberen nog steeds niet zwanger raakten, en ik moest volgens hem vooral ‘eens even rustig’ doen. De volgende ochtend hobbelde ik met volle blaas naar Kruidvat, meteen twee testen in de voordeelverpakking (99% betrouwbaar, maar sowieso zou ik de eerste negatieve test niet vertrouwen dus dan maar meteen inslaan), en bungelend boven de wc plaste ik mijn plastic bekertje vol. Vier druppels, een timer op vijf minuten, iets anders doen.

K. en ik googelen: pas na twee weken is er genoeg hormoon in je urine aanwezig. Ze test toch, de test is negatief. Ook zij kocht de voordeelverpakking, zodat ze later deze week nog een keer kan testen. Ik weet niet of het helpt, maar we spreken wat scenario’s door: wat als het wel zo is, wat als het niet zo is? Moet ze de man in kwestie hier al over inlichten, of niet? Waarom is dit vooralsnog alleen haar probleem, omdat zij degene is met de baarmoeder? Terwijl de man evengoed een kind zou kunnen krijgen?

Ik denk aan de mannen die ervan uitgingen dat ik het wel zou regelen

Ik denk terug aan de mannen met wie ik sliep die ik moest wijzen op het feit dat ze een condoom om moesten doen. Aan alle keren dat zij ervan uitgingen dat ik het wel zou regelen, dat ik mijn eigen probleem wel zou kunnen voorkomen. Ik verbaasde me keer op keer over hun naïviteit en blinde vertrouwen in mij, of misschien over deze uitwas van het patriarchaat die het probleem van het voorkomen van een ongewenste zwangerschap toch bij de drager van het kind laat liggen.

A. wees ik vriendelijk de deur terwijl mijn testjes één streepje bleven tonen. Twee dagen na K.’s eerste negatieve test wordt ze ongesteld. Juichend belt ze me op: dit gaan we vieren. In een café bestelt ze twee glazen champagne, om te proosten op het feit dat we weer even ontzien zijn, zolang er niks fout gaat, zolang we één geruststellend streepje blijven zien, en er niks besloten hoeft te worden.

Mail

Eva van den Boogaard is literatuurwetenschapper, docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. Haar verborgen talent is slapen en haar minder verborgen talent twijfelen. Ze rent graag langs de Vecht, zingt met karaoke het liefst George Michael en droomt van een Heilige Birmaan als huisdier.

Eline Veldhuisen (1999) is illustrator. Inspiratie voor haar werk haalt ze uit haar directe omgeving, variërend van haar eigen gedachtes tot de verhalen van andere mensen. Met zo min mogelijk middelen brengt ze deze verhalen op een heldere manier in beeld.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
De man die geen vragen stelt

De man die geen vragen stelt

Aisha's single, hetero vriendinnen worden op dates overspoeld door dominante sales pitches. Stel een vraag, lieve man, stel een vraag! Lees meer

Levensweg

Levensweg

Als Aisha een trouwerij op een Limburgse boerderij bezoekt, mijmert ze ineens over haar eigen bruiloft. Ach, trouwen is niks voor haar. Toch? Lees meer

Marktplaatsgekkies

Marktplaatsgekkies

Marthe van Bronkhorst besluit de relatiemarkt opnieuw te betreden en vraagt zich af: ben ik een koopje, of een langetermijn-investering? Lees meer

:Dit is Europa: een half-ontspoorde trein

Dit is Europa: een half-ontspoorde trein

Marthe van Bronkhorst bekijkt Europa als een treinreis en stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen als het zijn van de conducteur op die rammelende trein. Lees meer

Ik wil het woord tokkie nooit meer horen

Ik wil het woord tokkie nooit meer horen

"Ofwel we noemen mij voortaan een tokkie, en ik zal de titel met trots dragen. Of we stoppen met het gebruik van het woord tokkie en laten het weer alleen een familienaam zijn." In deze gastcolumn geeft Anne Schepers een ijzersterk pleidooi tegen het negatieve gebruik van het woord 'tokkie'. Lees meer

Tot morgen

Tot morgen

Na bijna vier jaar als columnist voor Hard//hoofd is het voor Eva tijd voor iets nieuws, maar afscheid nemen is niet haar ding. 'Dus lieve lezers: voor jullie nu een kus op de wang, en tot morgen!' Lees meer

Wat je niet zult zien op het nieuws

Wat je niet zult zien op het nieuws

Marthe van Bronkhorst beschrijft dat wat ongezien blijft op het nieuws over de demonstaties bij de UvA. 'Maar het is wel gezien. Het is niet onopgemerkt gebleven.' Lees meer

Mooi weer spelen

Mooi weer spelen

Als Aisha’s eerste therapiesessie niet voelt als de warme deken waar ze op hoopte, mist ze groepsgenoot S., die haar een spiegel voorhield. Lees meer

Verdomme, ik heb wel geleefd

Maar verdomme, we hebben wel gelééfd

Marthe van Bronkhorst schreef in 2019 een toneelstuk dat bijna volledig werkelijkheid is geworden. Kan ze de slotscène nog weren uit de realiteit? Lees meer

Alles wat ik wil en absoluut niet nodig heb

Alles wat ik wil en absoluut niet nodig heb

Wanneer Eva op bezoek is bij haar zus, vraagt die of Eva haar eicellen al in heeft laten vriezen. Het laat Eva nadenken over hoe ze de vraag 'Wil ik een kind?' überhaupt kan beantwoorden. 'De vraag omtrent het ouderschap is bij uitstek een gevoelskwestie, en mijn gevoel volgen is nooit mijn sterkste punt geweest.' Lees meer

Niet

Niet

'Naarmate die vakantie vorderde, begon ik die ‘niet’ te bezien in het licht van een oude angst die soms omhoogkomt. Wanneer namelijk mijn vriendin zei: ‘dat is een lantaarnpaal’ en ik zei ‘niet’, begon ik me af te vragen of we inderdaad wel dezelfde lantaarnpaal zagen.' In deze column schrijft Anne Schepers over het woord 'niet' en de gevolgen die het kan hebben voor een discussie. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Mijn week met morele ambitie: wat ik leerde ondanks Rutger Bregman

Marthe van Bronkhorst probeerde morele ambitie een week uit en leerde ervan - ondanks Rutger Bregman. Lees meer

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva heeft u toegevoegd aan een nieuwe groepschat

Eva nodigt twee vrienden uit om bij haar te komen eten. Ze hoopt dat dit het begin zal zijn van een nieuwe vriendengroep. Lees meer

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn 1

Links, wees niet zo bang om hypocriet te zijn

Marthe van Bronkhorst bekijkt hypocrisie als spectrum: hoe hypocriet ben jij op een schaal van Frans Bauer tot Johan Derksen? Lees meer

In je eentje achterblijven

In je eentje achterblijven

Als vriendin K. op een date gaat, denkt Eva van den Boogaard na over hun onuitgesproken pact. Zo lang ze beiden ongelukkig in de liefde zijn, hebben ze elkaar. Maar wat als er iemand dat pact uitstapt? Lees meer

Geld lenen

Geld lenen

‘Het spijt me,’ zeg ik. ‘Voor dit alles.’ Ik gebaar om me heen. ‘Voor Nederland.’ In deze column van Anne Schepers ontmoeten twee vrouwen, die uitkijken naar hun avond in een wijnbar, een man die een treinkaartje naar Ter Apel bij elkaar probeert te sprokkelen. Lees meer

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

Als je wordt uitgenodigd voor een euthanasiefeest, dan ga je

'Als je je psycholoog écht een brevet van onkunde wil geven, moet je haar uitnodigen voor je euthanasiefeest.' Lees meer

Ik ook op jou

Ik ook op jou

Op een avond zegt iemand tegen Eva dat hij verliefd op haar is. Terwijl hij wacht op een antwoord, denkt Eva na over wat verliefd zijn eigenlijk is. Lees meer

Herhaalrecept

Herhaalrecept

Op een ochtend wordt Aisha Mansaray wakker in een parelmoeren bubbel. Ze onderzoekt hoe ze met haar depressie op de randen van de realiteit kan leven, zonder de grip erop te verliezen. ‘Mijn aandoening was een zuigend ding geweest dat zich om mij heen had gewikkeld, lelijk, en meer levend dan ik.’ Lees meer

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Geen geld maakt ook niet gelukkig

Marthe van Bronkhorst maakt de balans op tussen S en M, die beide alles kwijt zijn: de een is ingebed in het zorgsysteem, de ander moet niks hebben van de verzorgingsstaat. Lees meer

Hard//hoofd zoekt vóór 28 juli 2.000 trouwe lezers!

Hard//hoofd verschijnt weer op papier! In ‘Lief kutland’ klinken de begintonen van waaruit vrije utopieën werkelijkheid worden, of waarmee we ongelimiteerd verdriet en woede botvieren op alles wat er misgaat. Fantaseer je met ons mee? Schrijf je vóór 28 juli in voor slechts €2,50 per maand en ontvang ‘Lief kutland’ in september in de brievenbus, inclusief drie Lief kutland-stickers. Veel lees- en plakplezier!

Word trouwe lezer