Asset 14

Het is een ondiepe sloot voor een fantasyschrijver: deel 2

:Het is een ondiepe sloot voor een fantasyschrijver: deel 2

Vorige week onderzocht Ida Hondelink in deel 1 van dit essay waarom fantasy als volwassen literair genre zo ondergeschikt is in Nederland. Het perenlied van Joost Oomen en De 13 ½ levens van kap’tein Blauwbeer van Walter Moers lieten zien: fantasy is niet altijd kinderlijk, zweverig of onserieus. Sterker nog, fantasy kan juist heel goed werken als het volwassen en gegrond is. In dit tweede deel onderzoekt Ida de complexe verhouding tussen de ‘nuchtere’ Nederlandse cultuur en fantasy. Druist fantasie eigenlijk wel zo tegen onze natuur in als we denken? Hoe is dat eigenlijk mogelijk, als we tegelijkertijd zo van fantasy houden?

In het rijtjeshuis waar ik opgroeide ging ik zo nu en dan op zoek. Ik hoopte op een portaal naar Narnia, maar vond de oude linnenkast op zolder. Je kon een zijpaneel wegduwen en een piepkleine muffe ruimte inkruipen. De klanken van het huis; de krakende houten trap en mijn vaders voetstappen, vielen op nieuwe oren. Ze transformeerden, werden de geluiden van een slapend spookschip en een geweldig monster met gigantische poten. Het maakte niet uit dat het niet naar Narnia leidde. De linnenkast was een gat in de realiteit. Het was magie genoeg.

Als je me als kind had gevraagd wat ik later wilde worden, had ik geantwoord: een fee. Als je het me als tiener had gevraagd, had ik gezegd dat ik het niet wist, maar had ik stiekem gedacht: een heks. Als je het me nu zou vragen, zou ik iets zeggen wat realistisch en verstandig klinkt, maar eerlijk gezegd zou ik me nog steeds niet op mijn woord geloven. De liefde voor een onzichtbaar soort magie zou tegelijk met mij opgroeien. Ik zou fantasy gaan schrijven voor volwassen, hoewel ik nog wel constant te maken zou hebben met opmerkingen als ‘wat ben jij in touch met je innerlijke kind’ en ‘er zitten wel een beetje veel scheldwoorden in voor een jeugdverhaal…’. Of, de allerergste: ‘Fantasy? Maar daar zijn Nederlanders toch veel te nuchter voor?’

Nedermagie

Ik keerde pas terug naar de linnenkast toen het later was en ik iets was geworden – een schrijver. Ik weet eigenlijk niet wat ik er zocht, maar ineens zat ze daar. De heks die ik later wilde worden. Haar ogen waar het hele bos in zat. Ze vertelde me verhalen, niet dat ze daar heel goed in was. Ze was lomp en kortaf en rolde elke keer dat ik doorvroeg met haar ogen. ‘Jij snapt er ook niets van hè?’ Het waren Nederlandse volksverhalen, over witte wieven, moerasvrouwtjes en geneesvrouwen die er precies uitzagen als zij zelf, wat ik niet tegen haar durfde te zeggen.

‘De Nederlandse cultuur’ is als begrip niet te definiëren. Ook is het niet per se relevant. Maar het beeld dat wij erbij hebben wel. Dat is doorgaans nuchter, direct en pragmatisch: waarden die allen tegengesteld lijken aan fantasie. Dit terwijl onze geschiedenis, en de Europese geschiedenis, vol zit met magie. De heks die ik later wil worden vertelde me over feeën, aardmannetjes, korengeesten en kabouterkoningen. We vroegen elkaar dezelfde vraag: ‘Waar zijn de verhalen verdwaald geraakt?’

Tegenwoordig kijken we met schaamte terug op onze geschiedenis van religie, sprookjes en magie als wijsbegeerte

In de heidense periode van Nederland kende magie vele vormen. Zo waren er heksen en wonderdokters, maar ook magie die alledaagse mensen beoefenden. In de overgang naar het christendom kwamen daar heiligen en duivelbanners bij, maar geleidelijk werden alle magievormen door de kerk gezien als bijgeloof of ketterij. De zestiende en zeventiende eeuw bracht de grote heksenvervolgingen met zich mee, hoewel het dodenaantal in Nederland tot 250 beperkt bleef. Vlak daarna kwam de achttiende-eeuwse verlichting, die op haar beurt weer korte metten maakte met de kerk als kennisbron. De wetenschap begon in plaats daarvan centraal te staan. Rationalisering en ontkerkelijking gingen opnieuw gepaard met een grote afkeer voor al het magische.

Volksverhalen waren nu misleidend, dom of onzinnig. Tegenwoordig kijken we met schaamte terug op onze geschiedenis van religie, sprookjes en magie als wijsbegeerte. We kunnen niet geloven dat onze voorouders ooit zo dom konden zijn dat ze dachten dat feeën, aardmannetjes en heksen echt bestonden. Hierin ligt dus de bron van ons ongemak bij magie: het is niet waar, dus is het belachelijk. Fantasyverhalen zijn onrealistisch, en daarom onintelligent en onserieus.

Op aanraden van de heks die ik later wilde worden besloot ik nog eens, net als vroeger, in mijn huis op zoek te gaan. Dit keer niet naar schatten, maar verhalen. In het huis dat ik zo goed kende, waarvan ik wist dat ik het nog maar nauwelijks had ontdekt. Ik vond giechelende veldmuisjes in de riolering, aardmannetjes die klaverjasten onder de vloerplanken en een uitzonderlijk brutale kabouter in mijn keukenkastje die zo nu en dan een van mijn favoriete mokken over de rand duwde. Ze hadden allemaal zo hun redenen. ‘Scherven brengen geluk.’ Of ‘beter een goede onderbuur dan een verre vriend.’ Ineens zat mijn schrijfwerk vol wezens uit volksverhalen met Oudhollandse wijsheden die bij nader inzien nergens op sloegen. De etters waren vergelijkbaar met badkamerschimmel, onkruid of een gapend gat in de klamboe. Het was doodvermoeiend. Ik besloot ze allemaal te laten blijven, geïnspireerd op één fantastisch boek.

Waarom waarheid?

In de Finse roman De jacht op het snoekje, geschreven door Juhani Karila, is Elina Ylijaako vervloekt om jaarlijks terug te keren naar haar geboortedorp om in het einde van de zomer, elk jaar, het snoekje te vangen. Kunstzinnig onopvallend komen angstaanjagende monsters uit Finse volksverhalen ten tonele in dit boek. Ze komen rustig opdagen na een stuk of vijf hoofdstukken zonder ook maar iets te veranderen aan de schrijfstijl. Door de twee hoofdpersonages worden ze ontmoet met alles behalve de verwondering die je als lezer ervaart.

Voor Janatuinen, een stadse detective die naar het dorpje afreist om een moord te onderzoeken, is het wel even schrikken wanneer er een twee meter lange haarbal voor haar neus staat en een schipper tegen haar zegt ‘Komaan, hij wil alleen even varen. Neem hem nou gewoon maar mee.’ Compleet overdonderd herhaalt ze de woorden van haar mentor in haar hoofd. Overal in meegaan. Bij elk opeenvolgend monster dat op haar pad komt, gaat ze simpelweg even langs de weg zitten en steekt ze een sigaret op, voordat ze verder gaat. Haar hoofdpijn is leesbaar.

Voor magie moet je respect en een beetje kennis hebben, en je moet er vooral niet te veel mee klooien

Voor Elina, die in het dorpje geboren en getogen is, is het allemaal bekend terrein. Het magische is voor haar als de natuur, en dan niet zozeer het moment waarop je op een prachtig uitkijkpunt staat, maar eerder het moment dat je in een Gronings bos onder de muggenbulten zit. Voor magie moet je respect hebben, een beetje kennis, en je moet er vooral niet te veel mee klooien. De wezens zijn eerder irritante obstakels dan echt iets indrukwekkends.

Over de oprechte manier waarop volksverhalen in dit boek worden neergezet raak ik moeilijk uitgepraat. Ze worden niet geromantiseerd als een wonderlijke wereld om in te verdwijnen, maar tegelijkertijd zijn ze indrukwekkende en krachtige narratieve drijfveren. Het hoort gewoon bij de wereld die er al is. Als er een hert met engelenvleugels je auto steelt kan je daar hoogstens iets over zeggen als ‘‘t ken vriezen, ‘t ken dooien’. De dorpelingen vertellen elkaar constant mythes en delen zo een levenswijze. Nuchterheid is zo onlosmakelijk verbonden met de fantasie. Het is juist dat we in een prachtige, gestoorde, chaotische, wonderlijke wereld kunnen leven en alleen maar zeggen: ‘Tja. Zo is ‘t.’

In het langzame proces van verlichting zijn we iets kwijtgeraakt wat in De jacht op het snoekje nog volop in leven is. Deze ontwikkeling omschreef Max Weber, een van de grondleggers van de sociologie, in 1919 als ‘de onttovering van de wereld’. De verlichting gaf ons wetenschap, objectiviteit en rationaliteit, maar we verloren de zingeving die magie en het geloof ons altijd hadden gebracht. De uitspraak van Descartes, ‘cogito ergo sum’, cementeerde ons denken als de definitie van ons mens-zijn, en spiritualiteit, zingeving en sociale verbintenis werden tweederangs begrippen.

Hoewel de verlichting natuurlijk een ontzettend belangrijke ontwikkeling voor ons algemeen welzijn heeft betekend, vind ik het eigenlijk sowieso nogal een vreemd verhaal. Blijkbaar leefden we daarvoor allemaal in het donker, verzonnen we elfjes, kabouters en heiligen zodat we nog maar iets van de wereld snapten, totdat iemand een lampje aanknipte en het ineens allemaal onzin bleek te zijn. Onderschatten we onze voorouders daarmee niet nogal? De rationalisering van de samenleving stelde waarheid vast als de grootste waarde, maar waarom meten we de geschiedenis aan diezelfde maatstaf? Valt er niet veel meer te zeggen voor verhalen, en het geloven in die verhalen, als cultuuroverdracht, sociale connectie en persoonlijke zingeving? Waarom gaan we ervan uit dat iedereen net zo’n gestoorde obsessie had met objectiviteit als verlichtingsfilosofen?

En ik wéét dat geen van ons dom was. Er waren redenen voor onze rituelen

Ik moet denken aan mijn opa, die zijn hele leven lang konijnen per dozijn aan de andere kant van het Twentekanaal uitzette omdat hij ervan overtuigd was dat de moestuin zo onaangetast zou blijven. En in de auto dacht hij dan aan zijn opa, die op zijn tachtigste verjaardag besloot een heel varken van het spit te eten en vervolgens daaraan doodging. En zijn laatste gedachte moet aan zijn bet-over-over-over-overgrootmoeder zijn geweest, die een heks was in een tijd dat kruiden deden wat medicijnen nog niet konden. En ik wéét dat geen van ons dom was. Er waren redenen voor onze rituelen. We waren meer dan alleen maar een denkend hoofd.

De brug

Bij de sloot in de achtertuin van mijn huis besluit ik een brug te bouwen. Ik hoef hem niet echt te bouwen gelukkig. Terwijl ik fantasy schrijf, tast ik de brug af tussen mezelf en mijn verlangen naar escapisme. Steeds meer voel ik dat het van stevig hout is gemaakt, door een goede timmeraar en in een uitstekend bouwjaar. Terwijl ik de ruimte verklein durven steeds meer mensen over te springen: opa’s, vaders en basisschooljuffen. Ze infecteren mijn fantasie met hun nuchterheid en dat voelt als een synthese van mezelf. Ik kan ontsnappen naar die wereld, maar ik mag mijn cultuur met me meenemen.

Het is denk ik niet zo dat Nederland ontheemd is geraakt van zijn fantasie. Uit het artikel ‘Verzin eens iets geks’ van George van Hal kunnen we zelfs het tegendeel opmaken; Maar liefst 23% van volwassen Nederlanders noemt fantasy en sciencefiction als lievelingsgenres. Toch zijn die cijfers niet terug te lezen in de huidige literaire wereld. Die spreekt tot ons in een kinderstem of met een tong en hart die ons vreemd zijn. De aanname dat dit van nature zo is, wordt snel gemaakt. Maar onze volksverhalen bewijzen dat onze cultuur historisch gezien meer dan genoeg fantasie kent. Wat mij betreft mogen we hier trotser op zijn, zeker gezien dat in tegenstelling tot zo veel dingen in de Nederlandse geschiedenis is. We mogen de fantasie van onze voorouders, en die van onszelf, serieuzer bekijken. Zonder schaamte.

Zo nu en dan, als je ’s avonds laat over de brug loopt, hoor je het gelach van jonge vrouwen en spartelende vissenstaarten. Altijd als je kijkt zal het wateroppervlak doodstil zijn. Je vraagt je af of er wel eens iemand van de brug gevallen is. Of ze konden zwemmen. Of dat ze verdronken. Hoewel de sloot er niet diep genoeg voor is, weet je het antwoord ineens zeker. Je eigen lach die volgt is een echo, van iedereen die voor je kwam.

Mail

Ida Hondelink is schrijver en performer. Haar gedichten, essays en toneelteksten gaan over thema's als vrouwelijkheid, activisme en vriendschap, en zijn altijd een zoektocht naar bevrijding en heling. Fantasie en kwetsbaarheid vormen de leidraad voor haar stijl, zowel op papier als op het podium. In de zomer van 2023 stond ze op het festival Dichters in de Prinsentuin en won ze tevens de jaarfinale van de U-slam. Ze studeerde Interdisciplinaire Sociale Wetenschap aan de UvA en studeert momenteel Writing for Performance aan de HKU.

Eef Stalman is een illustrator die op een intuïtieve manier te werk gaat en vaak persoonlijke ervaringen op een poëtische en suggestieve manier verbeeldt. Door een verhaal vanuit iemands beleving te vertellen, hoopt ze mensen mee te nemen in haar werk, ze te ontroeren. De organische vormen en de rust van de natuur spelen een grote rol in Eefs werk. Ze wil de stilte vangen in vluchtige tijden, steeds zoekende naar een moment van verstilling.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Je hebt mij getekend voor het leven

Je hebt mij getekend voor het leven

Hoe sluit je een hoofdstuk af? Jop Koopman schreef een brief aan zijn oude baas, in wiens tulpenbedrijf hij als invalkracht een bedrijfsongeval meemaakte. Lees meer

De dooddoener van het kwaad

De dooddoener van het kwaad

Bas Keemink bespreekt de film 'The Zone of Interest', waarin Jonathan Glazer 'Big Brother' naar de Holocaust brengt. Lovende kritieken schrijven dat hij Hannah Arendts theorie, de banaliteit van het kwaad, goed in beeld brengt, maar is dat wel zo? Lees meer

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Exteriors, Annie Ernaux and Photography

Jorne Vriens bezocht een tentoonstelling in Parijs en dit leidde tot een prachtige uiteenzetting over tekst, smartphones, connectie en fotografie. Lees meer

De eerste leugen

De eerste leugen

De eerste keer dat Job van Ballegoijen de Jong loog, was het bijna onschuldig. Een leugentje om bestwil, dacht hij toen, om zijn moeder gerust te stellen. Maar die eerste leugen groeide uit tot een web waarin hij langzaam verstrikte. In zijn debuut 'Morgen vertel ik alles' vertelt hij waarom iedereen een tweede (of derde) kans verdient. Lees meer

Leven in laagjes

Leven in laagjes

In dit essay geeft Dani Bouwman een intieme reflectie op identiteit, familie en het verlangen naar een plek waar hij volledig zichzelf kan zijn. Lees meer

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

De overkokende theatraliteit van Pierre Bokma maakt van Zomergasten weer een feestje

Reinout Bongers schreef een nabeschouwing van de Zomergasten-aflevering met Pierre Bokma als gast of, moeten we zeggen, hoofdrol? "Therapie heeft hij wel geprobeerd, maar dat leverde hem - naar eigen zeggen - vooral een lege bankrekening op." Lees meer

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Eerherstel voor mijn stiefmoeder

Toen zijn stiefmoeder Pieta stierf, voelde het voor Jelle Havermans alsof hij werd bevrijd van een van zijn grootste onderdrukkers. Voor ons Sorry-magazine schreef hij dit essay waarin hij jaren later toegeeft dat de vrouw die hem en zijn zusje het leven zuur maakte, ook slachtoffer was van haar eigen tijdsgeest en omgeving. Lees meer

:Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

Aan een dun touwtje: Over onbegrip, offers en intergenerationele solidariteit

In dit persoonlijke essay ontrafelt Laura Korvinus de draden die haar met haar oma verbinden. Langs welke verhalen of assen kan verbondenheid tussen verschillende generaties ontstaan en worden vastgehouden? Deel 1. 
 Onderweg naar mijn grootouders glipt een herinnering mijn gedachten binnen. Op een oude video ben ik aan het spelen aan de rand van... Lees meer

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Op studiobezoek bij Koen van den Broek

Aucke Paulusma ging op studiobezoek bij kunstschilder Koen van den Broek. In de hoop inspiratie op te doen voor zijn eigen kunstenaarscarrière, bespreken ze de kunst. Lees meer

:Sōsaku hanga: Modernistische kippenvelkunst volgens het boekje? 7

Sōsaku hanga: Modernistische kippenvelkunst volgens het boekje?

Waarom blijft prachtige kunst soms onbekend? Janke Boskma kreeg kippenvel van Sōsaku hanga en dook in de Japanse kunstgeschiedenis. Lees meer

Ook boze mensen kunnen kwetsbaar zijn

Ook boze mensen kunnen kwetsbaar zijn

Ettie reageert voor een laatste keer op een brief van Jochum, door te schrijven over verdriet, kwetsbaarheid, woede en het belang van actief luisteren. Lees meer

:'Hoop is het laatste dat sterft, maar op dit moment is de situatie tamelijk hopeloos': Sana Valiulina te gast in Zomergasten

'Hoop is het laatste dat sterft, maar op dit moment is de situatie tamelijk hopeloos': Sana Valiulina te gast in Zomergasten

Juul Kruse bekijkt de Zomergasten-aflevering van Sana Valiulina, waarin zij bovenal probeert hoop te houden en overeind te blijven tegen de achtergrond van immer grimmig Rusland. Lees meer

Een excuus in een klein restaurant

Een excuus in een klein restaurant

Ettie schreef een brief aan Jochum, die hem ontroerde. Hij besloot een brief terug te sturen over excuses, ouders en wat het betekent om zowel een cis-man én queer te zijn. Lees meer

Een goed passend hokje is nog steeds een hokje

Een goed passend hokje is nog steeds een hokje

Vorige week schreef Jochum een brief aan Ettie over zijn ervaring met queer-zijn, biseksualiteit en identiteit tijdens zijn jeugd. In deze brief reageert Ettie met haar eigen ervaring en vraagt ze zich af of iedereen queer zou kunnen zijn. Lees meer

De schipperende kameleon: zomergast Van der Burg is sociaal voor de mensen, maar liberaal in het beleid

De schipperende kameleon: Zomergast Van der Burg is sociaal voor de mensen, maar liberaal in het beleid

Eric van der Burg was op bezoek bij Zomergasten. Marthe van Bronkhorst geeft in dit artikel haar scherpe analyse op de aflevering. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - Brief 2

Wie wil nou een slachtoffer zijn?

Jochum ontving een brief van Ettie over zijn nooit-verstuurde brief aan zijn jeugdliefde. Ettie vindt dat Jochum de vrijheid van de queeridenteit niet goed beschrijft. Hij besluit Ettie een brief terug te sturen en op haar kritiek in te gaan. Lees meer

Briefwisseling Ettie en Jochum - brief 1

Het privilege van lesbisch-zijn

Een nooit verstuurde brief die door Jochum Veenstra op Hard//Hoofd gepubliceerd werd, begon een eigen leven te krijgen in het hoofd van Ettie, die niet zo goed wist wat ze ervan moest vinden en er toen maar over besloot te schrijven. Het resultaat is een niet-verstuurde brief die ze toch besloot op te sturen. Lees meer

Een kus van een beer

Een kus van een beer

Nick Sens ontmoet een beer in de dierentuin en raakt gefascineerd door deze dieren. Wie of wat ervaren we als we oog in oog met een beer staan? Aan alle wezens van de metamorfose, hier en daarginds (Nastassja Martin) De bruine beer zet twee zware stappen in mijn richting en ik bevries. Het gegil en... Lees meer

Kijken in de spiegel van de Gendermonologen

Kijken in de spiegel van de Gendermonologen

Wie zie jij als je in de spiegel kijkt? Voldoe je aan het beeld van ‘de gemiddelde mens’, of niet? Tom Kniesmeijer vraagt zich af waarom afwijken van het gemiddelde zoveel weerzin oproept en of hét gemiddelde wel bestaat. ‘Precies op het gemiddelde past niemand’. Ik sluit mijn ogen en ben terug in de Leidsestraat.... Lees meer

Nieuwe Barbaren 1

Nieuwe Barbaren

Met het essay 'Nieuwe barbaren' over de Kafkaëske, sci-fi serie Severance won Jacob Koolstra in 2024 de Drift Essaywedstrijd. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier!

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer