Asset 14

Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Column: Het glas wijn waar ik zin in heb bestaat niet

Twee jaar geleden stond ik naast mijn collega aan een bar terwijl ze een alcoholvrij biertje bestelde. Ik had twee bier achter de kiezen en vroeg haar jolig waarom ze niet ook een gewoon biertje dronk. Ze mompelde iets over oprispend maagzuur. Ik voelde haar ongemak.

Anderhalf jaar later stopte ik zelf met drinken. Al een paar weken had ik geen zin meer in drank, en ik dronk dan ook alleen als ik dacht dat het gepast was of uit gewoonte. Dat was heel regelmatig, maar het smaakte me niet. Het concept van de drank spreekt me nog altijd aan: een beloning, een moment van ontspanning, iets loslaten. Maar als ik het inschonk en opdronk, was de wereld nog steeds even verwarrend en ingewikkeld als daarvoor, alleen had ik er dan een beetje een suf hoofd en eventueel een emotioneel ingewikkelde brakke katerdag bij. Ik realiseerde me dat het glas wijn waar ik op dit moment zin in heb, niet bestaat. Want dat glas wijn geeft me de verlichting die ik zoek, de zachte roes die mijn leven zorgelozer maakt en alles makkelijker doet lijken. Precies op het moment dat ik daar de meeste behoefte aan had, kon ik het nergens meer vinden, en dat was misschien maar goed ook.

Ik dacht dat ze met haar 0,0 een stuk van de belofte uit de avond haalde.

Toen ik twee jaar geleden na de borrel licht aangeschoten in de trein naar huis zat, dacht ik aan mijn collega en vroeg ik me af of ik iets verkeerds had gezegd en waarom ik me zo nodig moest profileren als iemand die lekker gewoon een pilsje met haar wilde drinken. Ik probeerde te achterhalen wat mijn beweegreden was om mijn collega te vragen naar haar alcoholvrije drankje. Wat zat er achter mijn eigen nieuwsgierigheid? Waarschijnlijk wilde ik voelen dat we samen een beetje aangeschoten waren, dat we konden bonden, dat de borrel uit de hand zou kunnen lopen. Ik dacht dat ze met haar 0,0 een stuk van de belofte uit de avond haalde. Een belofte die niet afhankelijk zou moeten zijn van drank, en ik weet inmiddels dat ze dat in feite ook niet is. Want ondanks dat ik broodnuchter blijf, voel ik me op sommige feesten door het donker of de muziek of een losse sfeer soms bijna een beetje dronken, inclusief slechtere coördinatie en loslippigheid. Misschien een vorm van conditionering, of gedrag van mensen die losgaan waarop ik meelift, maar hoe dan ook exclusief de kater de volgende dag.

Ik wil niet moraliseren en heb niks tegen drank.

Het enige nadeel van niet drinken, is dat er wonderbaarlijk veel mensen zijn die verwachten dat ik er verantwoording over afleg. Toen iemand me in de eerste weken een glas wijn aanbood, zei ik dat ik gestopt was met drinken. De voor de hand liggende reactie bleek een vraag te zijn die ik niet wilde beantwoorden, namelijk: waarom? Vervolgens maakte ik ervan ‘ik drink niet’, wat mensen kennelijk doet denken dat ik er heel bewust voor gekozen heb (terwijl het in mijn geval meer gebeurde) en inmiddels is mijn reactie zo simpel als: nee, bedankt.

Ik wil niet moraliseren en heb niks tegen drank. Anderen willen net als ik twee jaar geleden zelfs graag samen met mij drinken, want het is zo gezellig. Maar hoeveel ik er ook over uit blijf leggen, die fles wijn waar ik zin in heb staat momenteel bij niemand in de kast. Als ik hem weer ergens kan kopen, weet ik de winkel te vinden.

Mail

Eva van den Boogaard is literatuurwetenschapper, docent en onderwijsinnovator bij St. Joost School of Art & Design en eindredacteur bij Hard//hoofd. Haar verborgen talent is slapen en haar minder verborgen talent twijfelen. Ze rent graag langs de Vecht, zingt met karaoke het liefst George Michael en droomt van een Heilige Birmaan als huisdier.

Twinkel Achterberg (1997) is freelance illustrator en woont in Utrecht. Ze maakt speelse illustraties waarin kleuren overlappen en texturen stralen. Inspiratie haalt ze uit kleine bijzonderheden in de wereld om ons heen.

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Column: Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Dat heet ‘een gesprek voeren met elkaar’

Als een vriendin van Eva op date gaat met een man waarmee Eva zelf al eerder afsprak, is ze erg benieuwd naar haar bevindingen. Lees meer

(Ont)hechting

(Ont)hechting

Als Aisha op proef intrekt bij haar geliefde en haar eigen gekoesterde plek achterlaat, is het net het alsof ze een onvaste vorm aanneemt. Lees meer

Hypnose

Op een dag breng ik alle wereldleiders onder hypnose

Een betere wereld begint bij een andere gedachte en daarom besluit Marthe van Bronkhorst hypnotiseur te worden. Lees meer

Column 1

Je opnemen in mijn testament

Een lugubere ontdekking tijdens een boswandeling doet Eva nadenken over wat we achterlaten voor onze nabestaanden als we overlijden. Lees meer

Automatische concepten 71

We hebben een probleem met de derde helft

Een voetbalwedstrijd stopt officieel misschien op het veld, maar Marthe van Bronkhorst merkt in de trein dat het slinkse spel doorgaat. Lees meer

Zeker weten dat hij een super goede vader wordt

Zeker weten dat hij een supergoede vader wordt

Eva wil blij zijn voor haar vriend, die na een halfjaar weer van zich liet horen, maar merkt dat het haar moeite kost. Lees meer

Ondraaglijk gewicht

Ondraaglijk gewicht

Een opmerking van een kennis activeert bij Aisha een stroom van onzekere gedachten. Waarom wordt ons zelfbeeld zo beïnvloed door externe standaarden? Lees meer

Wegwerpliefde

Wegwerpliefde

Liefde overwint niet alles, en zeker niet het kapitalisme, merkt Marthe van Bronkhorst. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 7

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel vier. Lees meer

Une Belle Histoire

Une Belle Histoire

Als Aisha haar moeder vertelt over haar vakantieplannen in Bretagne reageert ze nuchter. ‘Dan kun je gelijk wel tante Ans uitstrooien’. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 6

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel drie. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen 3

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel twee. Lees meer

Zomercolumn: Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

Tussen swipes en onverwachte ontmoetingen

In een zinderende zomerhitte deelt Stefanie Gordin, in een reeks van vier columns, haar persoonlijke gedachten en ervaringen over liefde, identiteit en kwetsbaarheid. Dit is deel een. Lees meer

Zeggen dat ik schrijver ben

Zeggen dat ik schrijver ben

Voorafgaand aan een netwerkevenement besluit Eva dat het maar eens afgelopen moet zijn met haar heimelijke schrijverschap. Lees meer

Geesten uit mijn datingverleden

Geesten uit mijn datingverleden

In de digitale wereld komt Aisha haar ex-dates nog regelmatig tegen. Ze posten sportschoolselfies, krijgen een puppy, of een baby. Hoe zou het zijn als ze met hen samen was gebleven? Lees meer

‘Sexy, dat beenhaar’

‘Sexy, dat beenhaar’

Ongeschoren vrouwenbenen zijn voor sommige mannen 'een dingetje'. Maar Eva is wel klaar met al dat gedoe, en in het café waar ze zit blijkt ze daarin niet de enige. Lees meer

Mijn roodbewangde gezicht 2

Mijn roodbewangde gezicht

Het bekijken van jeugdfoto's dwingt Eva te reflecteren op één van haar onbewuste mechanismen: blozen. Lees meer

:De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

De on//smakelijke week: De smakelijke aarde

Sinds vorig jaar voelt Aisha soms de behoefte om zand te eten. Ze gaat op zoek naar waar dit vandaan komt en hoe cultureel bepaald is wat we eetbaar vinden. ‘Is mijn zandbegeerte niet gewoon een hunkering naar verbinding naar iets dat ik ergens ben kwijtgeraakt?’ Lees meer

Mannen die over zichzelf praten

Mannen die over zichzelf praten

Na een aantal dates met een op zich interessante man twijfelt Eva of ze nog wel een keer met hem moet afspreken. Het probleem: hij praat te veel over zichzelf. Lees meer

De dingen die we onszelf vertellen

De dingen die we onszelf vertellen

Aisha Mansaray vraagt zich af waarom mensen elkaars misstappen zo uitvergroten. Zeggen onze ergernissen misschien juist meer over onze eigen gebreken dan die van een ander? Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier! 

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer