Nieuwsmedia die elkaar de tent uit vechten en de duiding van een Duitse file." /> Nieuwsmedia die elkaar de tent uit vechten en de duiding van een Duitse file." />
Asset 14

Komkommertijd

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Deze week een ingekorte editie, met twee korte commentaren van onze redacteuren.

Machtige Media

Journalistieke vrijmarkt

Zelfs als het Nederlands elftal nog deze week wordt uitgeschakeld, en onze diepgewortelde voetbal-gekte (sedert 1744!) efemeer blijkt, zal er ook dit jaar geen komkommertijd zijn. Vorig jaar hadden we Anders Breivik, dit jaar hebben we Tofik Dibi. Ook nu geen tijd voor bezinning, dus. En dat is jammer, want in medialand lijken sommigen daar wel een beetje aan toe.
Onder de druk van (dalende) kijk- en oplagecijfers krijgt iedereen ruzie. Het schuurt vooral tussen 'de publieken' en 'de commerciëlen'. Zo dient er deze week een kort geding over de vraag of De Telegraaf een televisiegids, met programmagegevens waarover geen auteursrecht is betaald, mag uitgeven. SBS, RTL en de Publieke Omroep spanden de zaak aan. Enerzijds begrijpelijk, ik kan wel een paar gidsen bedenken die overbodig dreigen te worden. Anderzijds lijkt het mij ook een achterhoedegevecht.
Andersom is De Telegraaf, samen met de Volkskrant, ook boos. Op de NOS. Waarom? Omdat nos.nl niet alleen in beeld en geluid, maar ook steeds vaker in tekstvorm het nieuws verslaat. (Wat nou "het einde van het geschreven woord"?) Dat is valse concurrentie, volgens de kranten.
Ik beperk me hier even tot de Volkskrant. Wie wel eens de schandalig slecht vormgegeven site van die krant heeft bezocht, weet dat ze er daar alles aan doen om lezers naar de NOS te jagen. Maar er is een groter probleem: de sites van de Persgroep-kranten trakteren hun lezers allemaal op precies dezelfde onleesbare rotzooi (klik en huiver). De hoofdredacteur schreeuwt om een vrije markt, maar wat hij zelf biedt is de goedkope eenheidsworst van een jaarlijkse vrijmarkt.
De argumenten van Hans Laroes, oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal (zie de comments onder het opiniestuk van Philippe Remarque) en Jan de Jonge (hier), directeur van de NOS, snijden hout. De NOS is verre van perfect, de infantilisering werd daar zo vaak aangekondigd dat je bijna zou denken dat ze er trots op zijn, maar ik ben blij dat degelijke nieuwsvoorziening nog altijd als een (deels) publiek goed geldt. Want op de dag dat Remarque de NOS weer eens aanviel, kopte de Volkskrant-website, o ironie: “Privatisering blijkt geen walhalla.”

Door Jan Postma

Commentaar

In de file

In de file ergens in Duitsland. Op de achterbank lees ik in de krant over de financiële noodhulp die Spanje krijgt, als vierde euroland. Over de Griekse verkiezingen die een Grexit tot gevolg kunnen hebben. Over Europese bemoeienis, Europese miljarden en Europese rente. En ik lees over de verkiezingsprogramma’s van onze drie linkse partijen. De SP is tegen ‘Europese dwingelandij’, de PvdA wil ‘werk maken’ van meer Europese democratisering. En GroenLinks zegt: ‘Europa is er gewoon, die discussie hoeven we niet meer te voeren.’
Het verkeer staat muurvast, een beetje zoals de economie waartoe deze Europese snelweg behoort. Om ons heen Spaanse en Letse vrachtwagens, een Tsjech met een aftandse Hollandse caravan achter zijn dikke bak en een hoop Engelsen op weg naar een EK-wedstrijd in Polen. En een aantal Nederlandse legerwagens, want het schijnt dat Defensie haar spullen tegenwoordig van Duitsland least. Geduldig – of is het gelaten? – wacht men tot het verkeer weer in beweging komt. Behalve dan de Turks-Duitse jongen die onrustig zijn Jaguar heen en weer wiebelt terwijl hij zijn meisje belt.
Met zijn allen proberen we de oververhitte auto van een sip kijkende Duitser naar de vluchtstrook te duwen, tevergeefs. Buiten op het asfalt maken we een praatje met een Nederlandse vrachtwagenchauffeur. Hij hoopt op de terugweg Nederland – Duitsland nog net in een Duits wegrestaurant te kunnen zien, en dat hij dan de enige is die staat te juichen, in het oranje.

Door Kelli van der Waals

Commentaar

Investeren in jezelf

Ooit waren we trots op ons hoger onderwijsbeleid. Een stabiel beleid, ondersteund door uitstekende én betaalbare universiteiten. Met medelijden keken we naar Amerikanen met enorme studieschulden: wij hadden het tenminste wel goed voor elkaar.
Hoe anders is het nu. Onzekerheid en chaos zijn troef in het Nederlandse onderwijsbeleid. De langstudeerboete is ingevoerd en de OV-jaarkaart gekort. Terwijl de student die rechten met filosofie combineert een ambitieboete moet betalen – de torenhoge collegegelden voor de tweede studie – wil de PvdA de technische studies gratis aanbieden. Zelfs de toekomst van de basisbeurs is hoogst onzeker. Terwijl de beurs voor de masterfase – weliswaar tijdelijk – is gered in het Lenteakkoord, willen eigenlijk alle linkse partijen behalve de SP de basisbeurs inruilen voor een sociaal leenstelsel. Het inmiddels vertrouwde riedeltje dat deze besluiten moet verantwoorden: "De bakker moet niet betalen voor de studie van de zoon van de advocaat." En als de zoon van de advocaat niet afhankelijk van pa of ma wil zijn, dan kan hij altijd voordelig lenen van de staat. Want studeren is gewoon een investering in jezelf, toch?
Het verhaal van de bakker en de advocaat is een krachtig frame dat verdoezelt dat die hoogopgeleiden nodig zijn. Voor ons allemáál. Ondertussen broedt een clubje ambtenaren op nog meer bezuinigingen in het onderwijs, zo meldde de NRC. Zo zouden medisch specialisten bijvoorbeeld 10 procent van hun opleiding zelf kunnen betalen, zo'n 13.500 euro per jaar. Wederom horen we: dit is een investering in jezelf, dus je carrière beginnen met ruim een ton aan schuld, dat kan best. Pardon? Ik had toch het idee dat het opleiden van medisch personeel vooral een investering is in de samenleving. Of gaan deze artsen straks alleen zichzelf behandelen? En waarom moesten de technische opleidingen ook al weer gratis worden aangeboden? Toch niet omdat er sprake is van zoiets als... maatschappelijk belang? Hoe gaat de PvdA dát aan die ambtenaren uitleggen?

Door Eeva Liukku

Mail

Redactie

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven

Steun de makers van de toekomst

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe makers. Een niet-commercieel platform waar talent online en offline de ruimte krijgt om te experimenteren en zich te ontwikkelen. We zijn bewust gratis toegankelijk en advertentievrij. Wij geloven dat nieuwe makers vooral een scherpe en eigenzinnige stem kunnen ontwikkelen als zij niet worden verleid tot clickbait en sensatie: die vrijheid vormt de basis voor originele verbeelding en nieuwe verhalen.

Steun ons

 • Foto van Marte Hoogenboom
  Marte HoogenboomHoofdredacteur
 • Foto van Mark de Boorder
  Mark de BoorderUitgever
 • Foto van Kris van der Voorn
  Kris van der VoornAdjunct-hoofdredacteur
 • Foto van Sander Veldhuizen
  Sander VeldhuizenUitgeefassistent
het laatste
Hard//talk: Evita 3.0 1

Evita 3.0

De voormalige Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner overleeft een aanslag op haar leven, maar een twaalfjarige gevangenisstraf vanwege corruptie hangt boven haar hoofd. Lees meer

In ieder geval bleven we stuurloos 3/3: Métro

In ieder geval bleven we stuurloos - Métro

Zelfs de sterkste vriendschappen leden aan betonrot. Vrienden verjaren hier als sprinkhanen, hele groepen ontstonden en verdwenen in enkele seizoenen. Lees meer

In ieder geval bleven we stuurloos 2/3: Á pied

In ieder geval bleven we stuurloos - À pied

 Voor eenzaamheid heb je geen kostschool nodig. Niemand keek op wanneer ik ‘DRRRAAAAK’ schreeuwde zonder mijn pas te vertragen. Lees meer

In ieder geval bleven we stuurloos 1/3: Vélo

In ieder geval bleven we stuurloos - Vélo

Tijdens een afdaling vol kinderkoppen ging mijn hangslot uit zichzelf op slot, waarna mijn sleutelbos in een nabijgelegen afvoerputje verdween. Lees meer

Nieuws in beeld: Het kind in het badwater terugvinden

Het kind in het badwater terugvinden

Amerikaanse onderzoekers wisten het geheugen van 150 ouderen te verbeteren middels een schokkend badmutsje. Lees meer

Automatische concepten 78

De natuur huilt droge tranen

Europa maakt waarschijnlijk het ergste droogteseizoen mee in ruim 500 jaar. Lees meer

 1

Tijd voor een dekoloniale Indië-herdenking!

Benjamin Caton organiseert jaarlijks op 16 augustus een dekoloniale Indië/Indonesië-Nederland Herdenking, omdat een grote en groeiende groep mensen zich niet gezien voelt door de Nationale Indië-herdenking, een dag ervoor. Lees meer

Nieuws in beeld: Van Trump mag de FBI de pot op

Van Trump mag de FBI de pot op

Elf 'topgeheime' documenten nam de FBI mee van Donald Trumps landgoed. Hij wil ze terug. Lees meer

Nieuws in beeld: Bomen zijn klaar met de hitte en zetten de herfst in

Bomen zijn klaar met de hitte en zetten de herfst in

Sommige loofbomen begonnen vorige maand al hun bladeren af te stoten - veel vroeger dan normaal. Lees meer

Nieuws in beeld: Iedereen voor? Hallo?

Iedereen voor? Hallo?

De weinige Tunesiërs die kwamen opdagen voor het referendum, stemden massaal voor meer macht voor de zittende president. Lees meer

Nieuws in beeld: We moeten kopen, reizen, vliegen, drinken, eten, feesten, zo niet doorgaan

We moeten kopen, reizen, vliegen, drinken, eten, feesten, zo niet doorgaan

Hoelang kunnen we nog boven de zelfgegraven afgrond blijven bungelen? Lees meer

Nee, Anna Sorokin is geen Robin Hood en dit is waarom

Nee, Anna Sorokin is geen Robin Hood en dit is waarom

Netflix zet in Inventing Anna een oplichtster op een voetstuk. Emma Stomp zet daar vraagtekens bij. Lees meer

Nieuws in beeld: We zitten krap bij gas (dus kolencentrales mogen weer)

We zitten krap bij gas (dus kolencentrales mogen weer)

Om de gasvoorraden te ontzien, mogen de (uiterst vervuilende) kolencentrales jarenlang op volle toeren draaien. Lees meer

Nieuws in beeld: Blokkeert de boer zijn eigen protest?

Blokkeert de boer zijn eigen protest?

Driekwart van de Nederlanders vindt de acties tijdens boerenprotesten te ver gaan. Lees meer

Automatische concepten 75

Filmmaker liet angst achter zich

Dit jaar werden de Olympische Winterspelen ‘gewoon ’in China gehouden. In het licht van deze – voor mensenrechtenactivisten – verbijsterende keuze door het Internationaal Olympisch Comité maakte de Tibetaanse documentairemaker Dhondrub Wangchen een tournee door Europa. Op het moment dat hij tot zes jaar gevangenisstraf werd veroordeeld was de eerste keer dat de wereld hoorde... Lees meer

Nieuws in beeld: Een wereld zonder plastic, kunnen we ons die nog wel voorstellen?

Een wereld zonder plastic, kunnen we ons die nog wel voorstellen?

Illustrator Finn Rogers liet zich inspireren door een gedachte-experiment: wat als we - met één zwaai van een toverstaf - al het plastic lieten verdwijnen? Lees meer

Evi Aarens is een troll 1

Evi Aarens is een troll

Je als gearriveerde schrijver verschuilen achter een pseudoniem om kritiek op anderen te spuiwen geeft geen pas, aldus Marthe van Bronkhorst. Lees meer

Een groot avontuur begint met een klein rugzakje

Een groot avontuur begint met een klein rugzakje

Op een waddenvakantie dringt de vervreemding zich aan Nina op bij zoveel ingekaderd vertier. “Er klopt iets niet aan dit uitstapje.” Als de weidsheid van het Wad niet meer voldoende blijkt om uit de aangeharkte realiteit van onze maatschappij te ontsnappen, vindt ze elders een ervaring van oneindigheid. Lees meer

Nieuws in beeld: 'Hyperkapitalistische middelvinger' gaat voortaan wat bescheidener door het leven

'Hyperkapitalistische middelvinger' gaat voortaan wat bescheidener door het leven

Voor de lezers van het 'lijfblad voor 's werelds allerrijksten' komt de echte wereld toch iets te dichtbij. Lees meer

Nieuws in beeld: Als genezen niet meer gaat, rest een zachte overtocht

Als genezen niet meer gaat, rest een zachte overtocht

Artsen en verpleegkundigen krijgen 'les in vreedzaam sterven'. Lees meer

Het is eindelijk zover: 12,5 jaar Hard//hoofd in Het HEM!

Op zaterdag 1 oktober viert Hard//hoofd haar 12,5-jarige jubileum in kunsthal Het HEM, een oude munitiefabriek die is omgetoverd tot culturele vrijplaats. In 2020 moesten we ons 10-jarige jubileum om bekende redenen helaas annuleren, nu vieren we alsnog het verleden, het heden en de toekomst van Hard//hoofd!

Bestel je ticket!