De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Jaap Hoeve ziet in de 'bonnetjesaffaire' de echo van Hillary Clinton's e-mailschandaal, en dit doet hem vrezen voor de toekomst.
Ik kan enorm veel plezier beleven aan hoge pieten die hard ten val komen. Zeker als dat het gevolg is van hun eigen hoogmoed. En de leugenachtigheid van minister Van der Steur en de VVD in de bonnetjesaffaire, de moeite die wordt gestoken in het verdoezelen van de feiten en de mate waarin het partijbelang boven eerlijkheid wordt gesteld, zijn beneden alle peil. Nieuwsuurjournalist Bas Haan, die de affaire aan het licht bracht, wordt volledig terecht met lof overladen.
Nepnieuws, ‘alternatieve feiten’ en andere Newspeak
In deze verwarrende tijd van nepnieuws, ‘alternatieve feiten’ en andere Newspeak is waarheidsvinding belangrijker dan ooit. De bonnetjesaffaire toont weer aan hoe waardevol goede onderzoeksjournalistiek is. De ironie dat de zaak zijn climax bereikt in dezelfde week waarin de VVD pretendeerde het alleenrecht te hebben om te bepalen wat in dit land ‘normaal’ is, zal niemand zijn ontgaan.
Maar de timing is belabberd. Met minder dan twee maanden tot de verkiezingen, moest ik aan Hillary Clinton denken. Het zou best wel eens kunnen dat we over een paar maanden terugkijken op de bonnetjesaffaire als het moment dat de Apocalyps begon. Tijdens de ontknoping van de Amerikaanse verkiezingscampagne hoorde je Clinton een paar keer zeggen: ‘Ik ben de laatste die tussen jullie en de Apocalyps in staat’. Maar ja, die e-mails hè? Hillary gaf haar fouten toe, er werd niets belastends gevonden, maar haar tegenstanders zagen hun kans schoon en het stempel ‘Crooked Hillary’ raakte ze niet meer kwijt.In Nederland is bijna iedereen het erover eens dat onze eigen verkiezingen zullen uitdraaien op een tweestrijd tussen Mark Rutte en Geert Wilders, de leiders van de twee grootste partijen in de peilingen. Volgens de meest recente heeft de PVV een flinke voorsprong. Mark Rutte is vooralsnog het enige dat tussen ons en onze eigen mini-Trump in staat.
Je kon vorige week geen nieuwssite openen of talkshow aanzetten zonder een politiek commentator te horen zeggen dat betrouwbaarheid of integriteit altijd al de achilleshiel van Mark Rutte was. Ook vóór het boek van Bas Haan. En wie stond er tijdens het debat het hardst te hameren op de leugenachtigheid van Rutte? Juist.
Zou Rutte door de bonnetjesaffaire onze ‘Crooked Hillary’ worden? Je kunt het Bas Haan niet kwalijk nemen dat hij de bal aan het rollen heeft gebracht. Sterker: niet publiceren omdat het politiek slecht uitkomt, zou onethisch zijn. Maar toch vraag ik me af of Haan de komende tijd lekker zal slapen. Misschien zal het zo’n vaart niet lopen, want zelfs als Wilders de grootste wordt, is het nog lang niet zeker dat hij ook premier wordt. Misschien valt het allemaal wel mee. Maar toch. Normaal geniet ik van politici die op hun bek gaan, maar nu even niet. Nu hou ik mijn hart vast. Crooked Mark, je wordt bedankt.
Afbeelding: Wikimedia Commons