De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Wester maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde en dan met name over de uitblijvende verontwaardiging hierover.
Het vroor vorige week. En omdat het juli is, was dat reden voor de NOS er een iets uitgebreider weerbericht aan te wijden. 'Geen zorgen', kopte de laatste alinea. In het artikel waren het de boeren die zich over hun gewassen geen zorgen maakten, maar mensen lazen het bericht als wéér een demonstratie dat moedertje natuur helemaal gek is geworden. ‘Het weer is net als de regering, compleet de weg kwijt,’ zei iemand op Facebook.
De berichtgeving over politiek en weer lijken soms hetzelfde: het leest als een soap. Hittegolf en nachtvorst wisselen elkaar af als kabinetscrises en declaratieschandalen. En de kijker kan weeklagen zonder iets te hoeven doen. Klimaatverandering is een direct gevolg van ons collectieve (wan-)gedrag. Ja, er is onzekerheid over de cijfers, maar het veelgehoorde ‘we weten toch niet precies hoe het zit’ gaat niet op. 97% van de wetenschappers is het eens over de oorzaak van klimaatverandering. Er is geen grotere consensus denkbaar.
Daarom is er focus nodig, niet op het wangedrag van het weer, maar op ons eigen wangedrag – dat is het grote verhaal. Wat er ontbreekt in Nederland is een gerichte berichtgeving die nationale campagnes uit de samenleving genoeg slagkracht geeft om de neuzen dezelfde kant op te houden.
In Engeland lukt dit wel. Sinds hoofdredacteur van The Guardian Alan Rusbringer in maart de Keep it in the Ground campagne lanceerde, fungeert de krant als vliegwiel voor kleine gelieerde projecten. De duidelijke koers verzamelt aandacht voor journalisten als Andrew Simms om dochterprojecten als The One Hundred Months campagne te promoten en netwerken te onderhouden. Een ander voorbeeld is het Nederlandse Parlement of Things, een schrijfwedstrijd voor het nieuwe verhaal over klimaatverandering.
Marjan Minnesma won onlangs met haar organisatie Urgenda en negenhonderd mede-eisers een rechtszaak tegen de Nederlandse staat. Hierdoor wordt de staat verplicht gesteld tegen 2020 een drastische CO2-reductie te realiseren. Minnesma verwoordde haar missie laatst als volgt: ‘We weten wat er moet gebeuren. Laten we samen aan de slag gaan en anderen meesleuren in ons onstuitbaar enthousiasme.’ Het zou mooi zijn als er een hoofdredacteur rondloopt die zich aangesproken voelt.
Beeld via Flickr