De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Olga vindt het lullig voor ADE dat pillendraaiers het logo van de organisatie op hun levensgevaarlijke handelswaar zetten. En het zou nog lulliger zijn als er weer mensen zouden omkomen door onwetendheid over drugs.
Vorige week las ik dat het Trimbos-instituut waarschuwt voor xtc-pillen met zo’n hoge dosering mdma dat bij verkeerd gebruik levensbedreigende situaties kunnen ontstaan. De pil is te herkennen aan het logo van het Amsterdam Dance Event (ADE). ADE gaat bijna van start en de pillendraaiers roken waarschijnlijk hun kans. Zoals sommige clubs ook zonder een officiële samenwerking met het festival proberen mee te liften op de aandacht voor de dancescene, zo kan ik dit niet anders zien dan als clandestiene merchandising om hun drugswaren te verkopen.
De associatie met de levensbedreigende pil is op zijn zachtst gezegd lullig te noemen voor de organisatie van ADE, die vorig jaar met een aantal doden te maken had tijdens het festival. In een enkel geval was het niet duidelijk of het echt een drugsdode betrof, en waar die drugs nou vandaan kwamen (aanvankelijk zou de vervuilde drugs in dezelfde club zijn verkocht, later toch weer niet), maar dood is dood, en ADE had wat uit te leggen. Nu wordt ADE weer om een reactie gevraagd. Ze hebben er niets mee te maken, maar toch staat hun logo op die gevaarlijke pil. Had er het vertrouwde Nike-, Rolex- of Supermanlogo op gestaan, was de organisatie in dit verband waarschijnlijk nog even met rust gelaten. En Nike, Rolex en Superman waren denk ik ook niet gebeld.
De pil bevat niet de gevaarlijke stof PMMA zoals xtc-pillen die eerder in omloop waren, met een doodskop (!) erop, (ik zie hier overigens een nieuwe aflevering van ‘Luther’ of ‘The Bridge’ in, waarin de rechercheurs een netwerk achterna zitten dat eropuit is om de hele dancescene te vermoorden) maar de pil bevat een zeer hoge dosering mdma. Dat is gevaarlijk. Daar is dus voorlichting over gebruik voor nodig. Die voorlichting moet verder reiken dan een alarmerend bericht van het Trimbos-instituut.
Ik kan hier de wens uitspreken om drugs te laten testen op festivals. Maar het zero-tolerancebeleid is niet binnen twee weken te veranderen. Bovendien zijn er meerdere manieren van voorlichting en testen mogelijk. Mensen kunnen hun drugs naar de Jellinek brengen. Dat mag gewoon. Maar ik kan me voorstellen dat het een goed idee is dat huisartsensposten een drugsspreekuur in het leven roepen. En als er op scholen seksuele voorlichting wordt gegeven, waarom dan eigenlijk geen voorlichting over drugs? Of op zijn minst over de gevaren ervan. (Zelf stak ik mijn eerste sigaret op op de dag dat ik bij scheikunde leerde over de gevaren van roken door middel van een proef met een sigaret, een stolp en een berg watten – maar ik ben misschien het beste voorbeeld niet, en bovendien duurde het alsnog twaalf jaar voordat ik daadwerkelijk met roken begon, op ADE, als ik me niet vergis).
Wat ik bedoel te zeggen: als er een alarmerend bericht over een zware pil in het nieuws komt, is het misschien logisch dat een journalist met ADE belt. Maar als we echt willen dat er geen drugsdoden vallen, of dat risico in ieder geval willen inperken, dan moeten we meer doen dan de organisatie van een festival om oplossingen vragen, of enkel opperen dat het weer tijd wordt voor drugstesten op festivals. Dit ligt niet binnen de directe mogelijkheden, dus we moeten creatiever worden. Bovendien zijn drugstesten ook niet altijd zaligmakend. Dat weet ook nog niet iedereen. Er zouden meer instanties moeten opstaan om de collectieve kennis over de gevaren en het verantwoord gebruik van drugs te vergroten.