Illustratie: Mirjam Dijkema

Messcherpe commentaren op uw wereld. Zoals elke week." />

Illustratie: Mirjam Dijkema

Messcherpe commentaren op uw wereld. Zoals elke week." />
Asset 14

Dreigtweets

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven. Hard//talk is de seismograaf die de trillingen van de tand des tijds registreert. Wat heeft ons afgelopen week bezig gehouden? Wat bespraken we bij de koffieautomaat en waar lagen we wakker van? Graag horen we wat u van deze rubriek vindt. Mailt u ons!

Rolmodel

Kenianen te snel voor Nederlander

De Keniaan Geoffrey Mutai won de Boston Marathon met een tijd van 2 uur 3 minuten en 2 seconden. De Boston Marathon is een parcours in een lijn van Zuid-West naar de oostkust en de Keniaan had de hele race de wind in de rug. Zijn tijd wordt dus waarschijnlijk niet erkend als wereldrecord. Dit was de eerste marathongerelateerde tegenslag voor de Kenianen deze week.
De tweede? Louran van Keulen, directeur van de Utrechtse Marathon, startte onlangs een ontmoedigingsbeleid tegen de komst van Afrikaanse lopers, waaronder veel Kenianen, naar de Utrechtse Marathon. De hegemonie van de Kenianen zou demotiverend werken voor andere renners. Lees: ze zijn te snel, die belhamels. Wij Nederlanders willen ook wel eens winnen. Als het aan Van Keulen ligt, krijgen deelnemers zonder Nederlands paspoort 100 euro aan prijzengeld, terwijl Nederlandse deelnemers 10.000 euro kunnen opeisen na het lopen van de winnende tijd.
Ja, zo krijgen we ze wel klein! Er is ook een andere manier om een marathon te winnen als je eigenlijk niet zo hard kunt lopen: Op 21 april 1980 won de Cubaanse Rosie Ruiz de vierentachtigste Boston Marathon, met een tijd van 2 uur 31 minuten en 56 seconden. Dit was een bijzonder goede tijd. Al snel kreeg men argwaan. Rosie was niet erg bezweet en had nogal weke benen voor iemand die zo'n tijd had neergezet. Ook was ze op geen van de foto's van de race te zien. Wat bleek: Rosie had een groot deel van het parcours met de metro afgelegd. Ze had tijdens het ritje zelfs eventjes gekeuveld met een fotografe. Die laatste vroeg haar waarschijnlijk: "Wat doe jij hier?" wijzend naar het nummer op haar buik. "Wat denk je," antwoordde Rosie, "ik neem de metro, anders win je nooit!" Helaas is er in Utrecht geen metro, maar Van Keulen kan altijd nog iets regelen met het busvervoer.

Door Merel Kamp

Commentaar

Een Europa voor losers

Het rommelt weer eens in Europa. Terwijl Frankrijk en Italië steggelen over het 'eerlijk delen' van Tunesische immigranten, en de Griekse regering volhoudt dat de megaschuld gewoon afgelost gaat worden, haalt een 'rancunepartij' die zich De Ware Finnen noemt een monsterzege in Finland met een eurosceptische campagne. Veel koddiger dan dat moet het niet worden. Terwijl in de achterkamertjes van de Europese Raad driftig wordt gemarchandeerd met immigrantenstromen, steunfondsen en noodkredieten, voelen de onderhandelaars zich in de nek gehijgd door schertsfiguren als Timo Soini, die op posters in jaren-tachtig-stijl overkomt als een nog minder stijlvolle versie van Hans van Baalen. Hij is tegen seks voor het huwelijk, pro-Israël is en bij gebrek aan Marokkanen heeft hij zijn pijlen gericht op het Zweeds als tweede taal. Als we niet elke dag Geert Wilders op televisie hadden, zou je er bijna laatdunkend jegens Finnen over worden.
Wat we in feite zien is een Europawijde opstand van de losers. Niet van de verdrukten, want met de onderdrukking valt het hier en in Finland wel mee, maar van de mensen die Europa, net als kunst, maar een gat vinden waar de belastingcenten van de kleine man in verdwijnen. En geef ze eens ongelijk. Er is een Europa voor ondernemers, een Europa voor studenten en wetenschappers, een Europa voor politici en ambtenaren, en zelfs een Europa voor de boeren. Maar voor de losers (naar verluidt zijn er in Finland buitenproportioneel veel alleenstaande alcoholistische mannen) betekent Europa vooral 'Poolse klusjesmannen' en 'Griekse schulden'. Het wordt tijd, kortom, dat er ook een Europa voor de mislukkelingen komt.

Door Floris Solleveld

Nieuws in beeld

Tristan van der V. stopte met zijn medicatie tegen waanbeelden.

Illustratie: Mirjam Dijkema

Commentaar

Dreigtweets

Afgelopen week werden maar liefst drie verschillende tieners opgepakt vanwege dreigtweets. Het ging meestal om voorgenomen imitaties van Alphen aan den Rijn. “Mensen die zoiets roepen of twitteren kunnen er op rekenen dat ze aangepakt worden,” zei een korpschef - in minder dan 140 tekens.
Eén van de opgepakte jongeren dreigde het politiebureau en de coffeeshop van Hellevoetssluis op te blazen. Dat moet wel een weldoordachte actie geweest zijn. Op zijn twitter-account @ITzMeDoubleP staat te lezen hoe hij op de dag van de dreigementen zei: “thuis wachten op me pizza en bendenken watik deze avond weeris ga doen?.. :s”. En even later voegde hij hier nog eens aan toe: “verveel me de kanker”.
De meeste Twitter-plannen worden niet uitgevoerd. Een paar weken voor zijn bomplannen twitterde @ITzMeDoubleP dat hij een trainclubje wilde starten en vroeg of mensen wilden 'joinen'. Hij herhaalde de vraag nog een keer, maar niemand reageerde, waarna hij zijn vrienden wat ziektes toewenste. @Jantine85 zei vanochtend: “Vandaag begin ik echt aan mijn scriptie!” @Dannyboele had ook ambities: "Filmscenario schrijven. Actiefilm met horrorelementen. #hollywoodhereicome".
Er zijn momenteel iets meer dan 400.000 Nederlandstaligen actief op Twitter. De meeste zijn jonger dan dertig en tweeten de hele dag wat ze aan het doen zijn, waar hun 23 volgers dan op reageren (@Bieberfan92: “kk huiswerk”. Reactie van @Bieberlover15: “@bieberfan92 ja FUCK WIZKUNDUHH”). Het is een soort openbare MSN Messenger. Zoek maar eens op 'Stoot hoofd' of 'Plassen' en je zult zien dat om het kwartier iemand meldt dat hij tegen een keukenkastje botste of nodig naar de WC moest.
Het sleutelwoord is natuurlijk: aandacht. @ITzMeDoubleP twittert er inmiddels weer op los. Hij heeft honderd volgers. @marleinoz reageerde op zijn terugkeer: “@ITzMeDoubleP! Je staat in de krant! :P”.

Door Rutger Lemm

Machtige Media

Pfauths visie

'Alphen aan de Rijn', 'Baflo' en Youps tirade tegen consumentisme. Zie hier de onderwerpen van de tien best gelezen artikelen van nrc.nl van de afgelopen week. Een week eerder waren het vooral de Dambrander, de vader van het kind die reeds de vader van het kind was, en de Maastrichtse meisjes die meerdere hoge posities bezetten in het nieuwsoverzicht.
Sinds generatiegenoot Ernst-Jan Pfauth (1986) het stokje overnam als chef internet bij NRC Handelsblad, is er veel veranderd. De verouderde site verhuisde naar een nieuw Wordpress-model, waarbij het idee van een digitale versie van de voorpagina werd losgelaten (zoals hij eerder bij nrcnext.nl had gedaan). Daarvoor in de plaats kwamen twee grote kolommen (‘nieuws’ en ‘het beste van het web’) en werd ‘live blogging’ een nieuw fenomeen dat Grunbergs columns haalde. Voor de layout werd, in lijn van de oude site, voor 'strak' en 'simpel' gekozen. Geheel nieuw was dan weer de nadruk op het 2.0 component: de Top Tien van het nieuws in NRC LAB; blogs van buitenlandcorrespondenten, uitgever en hoofdredacteur op een rijtje; en heuse internet only columnisten, waarvan dit de leukste is.
Wat levert dit nu op? Welnu, een strakke site, zeker. Overzichtelijker ook dan concurrent vk.nl, en qua toon – gelukkig – nog wat minder hijgend dan nu.nl, maar met een duidelijke nieuws light-kant. Een blik op de toptienlijsten van de afgelopen weken leert echter dat die laatste berichten aanzienlijk minder worden gelezen dan het harde nieuws. Misschien omdat we van links naar rechts lezen (‘het beste van’ staat rechts)? Of misschien omdat we als lezers toch behoefte hebben aan 'echt' nieuws? Je zou kunnen zeggen dat, wat dat betreft, veel verandert in krantenland: op papier en digitaal. Maar niet alles verandert. En daarmee heeft Pfauth een goed argument om NRC Lux van de pagina’s van zijn vernieuwde, interessante digitale krant te blijven weren. Heel goed.

Door Philip Huff

Mail

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
:The chosen family: Beelden van queer vruchtbaarheid

The chosen family: Beelden van queer vruchtbaarheid

Marit Pilage onderzoekt beelden van queer vruchtbaarheid in de kunst om zo de definitie van vruchtbaarheid, zwangerschap en ouderschap te herdefiniëren. Lees meer

Een woud vol dichtgetimmerde hokjes

Een woud vol dichtgetimmerde hokjes

Zazie Duinker baant zich een weg door het oerwoud van de (hergedefinieerde) woorden. Lees meer

In de afwezigheid van 1

In de afwezigheid van

Marit Pilage onderzoekt de rol en betekenis van kunst bij zwangerschap en vruchtbaarheid, maar vooral ook bij het uitblijven daarvan. Lees meer

Liever een monster

Liever een monster

Het is moeilijk te accepteren dat mensen kunnen doden, maar waarom maken we van moordenaars karikaturen? Een voorpublicatie uit Lotje Steins Bisschop en Roselien Herderschee Dodelijke gekte. Lees meer

Hoe in Duitsland het Zionistische establishment wint

Hoe in Duitsland elke vorm van empathie met inwoners van Palestina wordt verboden

De situatie in Duitsland is de laatste dagen geëscaleerd. Het politieapparaat en de politiek gebruiken harde repressiemiddelen om vooral Duitse mensen van kleur of met een migratieachtergrond de kop in te drukken. Zij verliezen op dit moment hun vrijheid van meningsuiting. Lees meer

Een villa voor het onbekende

Een villa voor het onbekende

Floris Tesink bezocht het FOMU, waar Grace Ndiritu door associatieve combinatie een expositie invulde. "Dit conflict tussen de fotografie en de ruimte brengt je op een plek die niet te begrijpen is, maar toch verslavend voelt voor degene die zich hieraan overgeeft." Lees meer

Wat dondert het of fossiele subsidies ‘echt subsidies zijn’?

Wat dondert het of fossiele subsidies ‘echte subsidies’ zijn?

‘De grootste catastrofe in de geschiedenis van de mensheid is niet het moment voor afleidingsmanoeuvres.’ Lees meer

:De aankondiging: De kunst van vertrekken (deel 1)

De kunst van vertrekken: de aankondiging

Voor kunstenaars is het essentieel om zichtbaar te zijn voor publiek. Maar wat gebeurt er als een kunstenaar zich terugtrekt of zelfs helemaal stopt met het maken van kunst? In deel 1 van de serie ‘De kunst van het vertrekken’ kijkt Lara den Hartog Jager naar de kunst waarmee sommige kunstenaars afscheid nemen uit de kunstwereld. Lees meer

Een gestolde eeuwigheid

Futiliteit op een gestolde eeuwigheid

De bergen laten Nick Sens al even niet meer met rust. Waar komt de drang vandaan ze, ondanks de mogelijke gevaren, te willen beklimmen? Lees meer

:Koloniale pijn: Papoeavlag niet gewenst tijdens defilé Veteranendag 1

Koloniale pijn: Papoeavlag niet gewenst tijdens defilé Veteranendag

24 juni was het Veteranendag, acht jaar geleden was het de oud-militairen voor het eerst verboden tijdens het veteranendefilé te lopen met de Morgenster, de vlag van de Papoea’s. Waarom gebeurde dat? Lees meer

 1

Alleen het gehele verhaal kan voor heling zorgen

Bijna 80 jaar na dato erkent de Nederlandse staat 17 augustus 1945 pas als officiële Indonesische onafhankelijkheidsdatum. Benjamin Caton vraagt zich af waarom sommige partijen deze ontwikkelingen tegenwerken en waar hun denkfouten zitten. 'Het is niet nodig is om de ene pijn te ontkennen om erkenning te krijgen voor de andere.' Lees meer

:De roman als tapijt van verweven geschiedenissen: hoe een collectieve schrijversblik houvast biedt 1

De roman als tapijt van verweven geschiedenissen: hoe een collectieve schrijversblik houvast biedt

Wat willen we vertellen, wat hebben we te vertellen en hoe willen we dat vertellen? Amber Netten, Marleen Doré en Zuma Knegjes vinden houvast in collectiviteit. Lees meer

Zelfs een kapotte klok wijst tweemaal per dag de juiste tijd aan

Zelfs een kapotte klok wijst tweemaal per dag de juiste tijd aan

Als klein meisje had Roosje van der Kamp een ritueel waarmee ze hoopte haar ouders te kunnen beschermen tegen de dood. Kan magisch denken in plaats van een poging tot controle, ook een vorm van loslaten zijn? Kan het ook een daad van liefde zijn? Lees meer

De on//smakelijke week: Wondermeisjes (of: de aantrekkingskracht van anorexia) 4

De on//smakelijke week: Wondermeisjes (of: de aantrekkingskracht van anorexia)

Toen in juni 2014 een week in het teken van eten stond was Emy Koopman not amused. Ze schreef een nog altijd actueel essay over de vraag of een eetstoornis een modeverschijnsel is. Eten door de ogen van een ex-magerzuchtige. Lees meer

Zeikwijf

De on//smakelijke week: Pisnijd

Van hoge prijzen tot pottenkijkers: een bezoek aan een openbaar toilet is voor vrouwen vaak niet vanzelfsprekend. Sofie Hees verdiept zich in de ins en outs van dit decennia-oude probleem. Lees meer

Ik heb schijt

Ik heb schijt

Maatschappelijke ongelijkheid begint in de buurt waarin je opgroeit laat Milio van de Kamp zien in zijn debuut ‘Misschien moet je iets lager mikken’, dat op 16 mei verschijnt. Een voorpublicatie. Lees meer

Toxic Friendships

Toxic Friendships

Het verbreken van toxic friendships geldt op TikTok als een vorm van self-care, maar is dat wel zo? Rijk Kistemaker buigt zich erover. Lees meer

Factdroppen

Factdroppen

Is het herhalen van feiten een manier om grip te krijgen op een wereld die steeds onzekerder is? Max Beijneveld gaat op zoek naar een alternatief voor ongebreideld factdroppen. Lees meer

Een <em>mountain home</em> in een wereld waar de tijd verdwijnt

Een mountain home in een wereld waar de tijd verdwijnt

Na het luisteren van de podcast Dolly Parton’s America besluit Anna van der Kruis haar eigen fascinatie voor Dolly Parton te onderzoeken. Waarom slikt ze alles wat Dolly haar verkoopt? Hoe kan het dat Dolly zoveel verschillende mensen samenbrengt? Tijdens de zoektocht komt ze erachter dat haar verhouding tot Dolly Parton persoonlijker is dan ze... Lees meer

Porseleinen beeldje van Vrouwe Justitia: vrouw met een roze gedrapeerde jurk en een witte blinddoek rond haar ogen

Academische vrijheid m’n reet

Promovenda Harriët Bergman voelt niet de vrijheid om zich écht kritisch uit te laten over machthebbers. De oorverdovende stilte op rechts na het ontslag van universitair hoofddocent Susanne Täuber bewijst voor haar eens te meer: veel hoeders van het vrije woord geven alleen om de status quo. Lees meer

Lees Hard//hoofd op papier! 

Hard//hoofd verschijnt vanaf nu twee keer per jaar op papier! Dankzij de hulp van onze lezers kunnen we nog vaker een podium bieden aan aanstormend talent. Schrijf je nu in voor slechts €2,50 per maand en ontvang in maart je eerste papieren tijdschrift. Veel leesplezier!

Word trouwe lezer