Asset 14

HaatPlaat

Altijd maar die liefde. Van himmelhoch jauchzende liefdesverklaring tot ach-en-weeballade, je kunt geen album opzetten of de genegenheid slaat je om de oren. Ontwijk de zoete terreur met deze HaatPlaat: een mixtape samengesteld door onze redacteuren, met nummers die barsten van onversneden haat. Haat voor deze dag, voor vaders, voor de muziekindustrie, voor Berlijn, voor oorlog. En vooral voor de liefde. Luister de hele mixtape hier via YouTube of hier via Spotify.

1. Garbage – I'm Only Happy When It Rains (Sanne)
2. Scout Niblett – Gun (Paul)
3. Method Man – Break Ups To Make Up (Laura)
4. Kelis – Caught Out There (Melle)
5. Flip Kowlier - Welgemeende(Dorien)
6. Martha Wainwright – Bloody Mother Fucking Asshole(Sophie)
7. Tool – Aenema (Tirza)
8. The Dead Kennedys – Pull My Strings (Dorien)
9. Elliott Smith – Almost Over (Sophie)
10. John Lennon – How Do You Sleep (Kasper)
11. Brigitte Kaandorp – Ik Haat Je (Joyce)
12. Kanye West (feat. Zach Galifianakis) – Can't Tell Me Nothing (Paul)
13. D'Angelo – Shit, Damn, Motherfucker (Melle)
14. Limp Bizkit – Break Stuff (Coby)
15. Tom Waits – Hell Broke Luce (Laura)
16. Daniel Johnston – Hate Song (Tirza)
17. Soko – I'll Kill Her (Laura)
18. Cloud Control – Happy Birthday (Sophie)
19. Nirvana – I Hate Myself And Want To Die (Melle)
20. The Brian Jonestown Massacre – Fuck You For Fucking Me (Coby)
21. Nina Hagen – My Way (Tirza)

1. Garbage – I'm Only Happy When It Rains (Sanne)
Echte puber-angst uit de nineties: Only Happy When It Rains van Garbage. Al moet ik zeggen dat ik Shirley Manson nog steeds geweldig vind: ik ken geen andere zangeres die daadwerkelijk een sarcastisch ondertoontje in haar stem weet te leggen. Maar op mijn vijftiende hoorde ik dat sarcasme niet, geloof ik. Ik vond het alleen maar fijn dat er kennelijk nog meer mensen waren die alles immer kut vonden: "I'm only happy when it rains / I'm only happy when it's complicated." Met het eindeloos herhaalde: "POUR YOUR MISERY DOWN ON ME". Ja, met mij kon je lachen.

2. Scout Niblett – Gun (Paul)
Een andere zangeres die zo'n sarcastisch ondertoontje heeft als Shirley Manson is. Elk nummer van haar is volgens mij een haatnummer, maar in dit nummer komt muziek, tekst en zang perfect samen. Hard afspelen!
(Niet op Spotify)

3. Method Man – Break Ups 2 Make Up (Laura)
De ongekuiste versie van dit nummer natuurlijk (helaas zonder bewegend beeld van Mr. Meth). De tekst is als een brief die me fantastisch lijkt om eens te schrijven. Een mooie aanhef. "Ex-vriendje, how you been?" Goed middenstuk. "Stupid ass." Uitstekend slot. "I ain't got none left for you. Plus you're miserable. Misery Love Company." Veel liefs en kusjes.

4. Kelis – Caught Out There (Melle)
Kelis' doorbraaksingle behoeft weinig toelichting in deze context. Zo recht door zee als het refrein van dit nummer vind je ze zelden. De reden dat het zo'n grote hit geworden is, lijkt me dan ook de combinatie van een fijn funky couplet met dat ultiem lompe refrein.

5. Flip Kowlier - Welgemeende (Dorien)
Liever haat dan verdriet. Als het uit is en je voormalige geliefde zich uitput in begrip en maar lief blijft doen. Ze dacht nog aan je gisteren, voor ze ging slapen, zegt ze. Dat wil je niet horen. Je wilt haar haten, omdat ze weer bij die vieze Wesley is, en omdat je eindelijk haar nummer uit je hoofd kende, maar haar nu niet meer hoeft te bellen. "Nog ne welgemeende fuck you. Nog ne welgemeende kust min kluoten."

6. Martha Wainwright – Bloody Mother Fucking Asshole (Sophie)
En deze is zo lekker om heel hard mee te zingen. Haat met terugwerkende kracht over hoe Martha Wainwright als jong meisje in de steek gelaten werd door haar vader Loudon. Nadat die "I'd rather be lonely" had geschreven over het jaar dat ze als 14-jarig meisje alsnog bij hem kwam wonen. Wat een klootzak.

7. Tool – Aenema (Tirza)
Ik haatte Ron Hubbard lang voordat ik ooit van Scientology gehoord had – of wist wat een aenema was. Allemaal dankzij dit geweldige dystopische nummer van Tool. En nu met z'n allen:
“Fuck L Ron Hubbard and Fuck all his clones.
Fuck all these gun-toting Hip gangster wannabes.
Fuck retro anything. Fuck your tattoos.
Fuck all you junkies and Fuck your short memory.
Fuck smiley glad-hands with hidden agendas.
Fuck these dysfunctional, insecure actresses."
(Origineel niet op Spotify, maar luister vooral eens naar de lieftallige lullaby version)

8. The Dead Kennedys – Pull My Strings (Dorien)
‘Is my cock big enough, is my brain small enough, for you to make me a star?’ bijt Jello Biafra de muziekindustrie, met haar perverse focus op x-factoren en geld, toe. De band speelde Pull My Strings maar één keer, op een festival voor platenbazen, waar ze waren gevraagd om de avond wat ‘new wave credibility’ te geven. Los van dat gegeven en de tekst zit het hatelijke van het nummer ‘m voor mij vooral in de trillende hyenastem van Biafra. (Niet op Spotify)

9. Elliott Smith – Almost Over (Sophie)
Hiervan krijg ik jeukende armen. Vooral hoe Elliott "Why you're getting all upset?" zingt terwijl ie zelf toch ook verre van kalm klinkt.

10. John Lennon – How Do You Sleep (Kasper)
Heb nooit naar dit liedje kunnen luisteren. Het is met John en Paul toch net als met je ouders, je wil dat ze eeuwig van elkaar blijven houden. Maar helaas, na het uiteenvallen van hun bandje konden die twee elkaar een paar jaar lang niet luchten of zien en werden via liedjes sneren over en weer uitgedeeld. Dit is stiekem een ijzersterk nummer, omdat in de haat toch een hoop affectie verscholen zit. Of wil ik dat er alleen maar in horen? (Origineel niet op Spotify)

11. Brigitte Kaandorp – Ik Haat Je (Joyce)
Ik was lui en googelde simpelweg 'haat'. Toen kwam er dit, sorry daarvoor.

12. Kanye West (feat. Zach Galifianakis) – Can't Tell Me Nothing (Paul)
Hilarische video, de woede van Kanye West gemimed door Zach Galifianakis en Bonnie "Prince" Billy. Haat waar je vrolijk van wordt, ik kan hier elke dag naar kijken.

13. D'Angelo – Shit, Damn, Motherfucker (Melle)
Dit nummer ontvouwt zich couplet na couplet als een langzame nachtmerrie. Overspel, jaloezie en blinde woede komen samen in het onvermijdelijke laatste couplet, maar zelden werden de woorden "Shit, Damn, Motherfucker" zo verdomd sexy gezongen.

14. Limp Bizkit – Break Stuff (Coby)
"Ik had vaak zin je neus te breken maar ik was te bang mijn hand pijn te doen."

15. Tom Waits – Hell Broke Luce (Laura)
Omdat niemand zo allejezus prachtig boos kan zijn. Omdat mijn missiedrang hiervoor zo groot is dat ik bij welke themaweek dan ook wel een verhaal had verzonnen om dit nummer (MET CLIP BEKIJK DE CLIP) ertussen te krijgen.

16. Daniel Johnston – Hate Song (Tirza)
Als één artiest het predicaat 'tortured genius' verdient dan is het wel cult-held Daniel Johnston. De manisch depressieve held van Kurt Cobain -ook al zo'n getroebleerde ziel – weet als geen de krassen op zijn ziel om te zetten in hemeltergend mooie liedjes. Voor hem geen woede uitbarstingen en doodsbedreigingen. Zijn haat vertaalt zich in hartverscheurende verwensingen van eenzaamheid – "You'll bite into your fingernails and spit them on the floor 'Til you won't have no fingernails no more" - en is daarom des te angstaanjagender.

17. Soko – I'll Kill Her (Laura)
Soko. Als iemand met zo'n zoet stemmetje en accent een doodsdreigement uit ("I'll kiel huh") zou je haast voor in de rij gaan staan met je vinger in de lucht. Pick me.
(Niet op Spotify)

18. Cloud Control – Happy Birthday (Sophie)
"Omdat iedereen eigenlijk stiekem zijn verjaardag ook een beetje haat." Denis Wouters.

19. Nirvana – I Hate Myself And Want To Die (Melle)
Het schijnt dat Kurt Cobain ironisch was op dit B-kantje uit de sessies voor "In Utero," Nirvana's laatste album, en als je de tekst leest, zal dat ook wel zo zijn. Niettemin werd het niet lang na de opnames uiteraard een nogal bitter soort ironie...

20. The Brian Jonestown Massacre – Fuck You For Fucking Me(Coby)
"Soms haat ik mijzelf omdat -witregel- jij ooit met je piemel in mij zat."

21. Nina Hagen – My Way (Tirza)
My Way, de befaamde zwanenzang van Frank Sinatra, een hate song? Wel als Nina Hagen het zingt. In deze fabuleuze versie uit 1978 spuugt de Godmother of Punk haar afschuw voor haar thuisstad over het publiek uit. “Berlin, Du tote Stadt (Scheißstadt), mit Stacheldraht auf weißen Zäunen, Berlin ist alt, und voll Gewalt / wo sind sie hin, ja wo sind sie hin, die schönen Träume / und dann, ja dann und wann zuckt auf ein Blitz aus heiterem Himmel, schlägt ein, in den ganzen Verein, so kurz mal eben.” Gelukkig is het later met Nina en Berlijn weer helemaal goed gekomen.

Nog niet uitgehaat? Schreeuw mee met deze afgewezen vrouwen.
-

Samengesteld door Tirza

Mail

Audioredactie

Hard//hoofd is gratis en
heeft geen advertenties

Steun Hard//hoofd

Ontvang persoonlijke brieven
van redacteuren

Inschrijven
test
het laatste
Was dit nou een flirt?

Was dit nou een flirt?

Als de Amsterdamse Carrie Bradshaw schrijft Marthe van Bronkhorst over de schemerflirt: een net te lange blik, een ambigu compliment, een hand die 'per ongeluk' de jouwe aanraakt. Lees meer

In gesprek met Jacqueline Peeters

In gesprek met Jacqueline Peeters: ‘Schilderen is denken en doen’

Aucke Paulusma gaat in gesprek met Jacqueline Peeters over haar nieuwe tentoonstelling. ‘Ik hoop dat ze in mijn werk iets van die spanning zien tussen wat zichtbaar is en wat verborgen blijft, en dat ze voelen hoe ik dat proces van schilderen benader.’ Lees meer

Terugblik op de schrijfworkshop: 'Hoe schrijf je over mannelijkheid?'

Terugblik op de schrijfworkshop: 'Hoe schrijf je over mannelijkheid?'

Op 25 mei organiseerde Hard//hoofd een schrijfworkshop met het thema: 'Hoe schrijf je over mannelijkheid?' Tijdens deze middag hebben de uitgekozen deelnemers onder begeleiding van één van de vier hosts uit het netwerk van Hard//hoofd de tijd gekregen om ideeën uit te wisselen, hun eigen tekst aan te scherpen en te reflecteren op hun eigen schrijfproces. Samen met de hosts kijken we terug op een verdiepende, inspirerende dag vol uitwisseling en reflecties. Lees meer

Dit maakten onze kunstverzamelaars en magazineabonnees mogelijk in 2024

Dit maakten onze kunstverzamelaars mogelijk in 2024

Kunstverzamelaars dragen bij aan onze missie om nieuw talent te ondersteunen en een vrije ruimte te bieden. We leggen graag uit hoe we de donaties in 2024 hebben besteed. Lees meer

Als je écht kinderen wilt redden

Als je écht kinderen wilt redden

Shashitu Rahima Tarirga kwam 33 jaar geleden via interlandelijke adoptie naar Nederland vanuit Ethiopië. Na een reis naar Ethiopië maakt ze nu een afweging tussen haar leven hier en het gemiste leven daar. 'Weegt een westers paspoort op tegen het moeten omgaan met de trauma’s van scheiding en achterlating? Weegt een leven hier op tegen onbekendheid met je leven daar?' Lees meer

Water landt zachter

Water landt zachter

Via een staalarbeider en een PVV-stemmer onderzoekt Angelika Geronymaki zichzelf. Kan ze, zonder het doen van aannames, de ander leren kennen? Lees meer

nuclear family

Queerkroost

In een briefwisseling over queer ouderschap zoeken Eke Krijnen en Lisanne Brouwer naar steun, herkenning en een houding om de maatschappelijke discriminatie buiten het gezinsleven te houden. Lees meer

Informatiehonger

Informatiehonger

We verslikken ons in data, maar blijven gulzig drinken. In dit essay onderzoekt Paola Verhaert hoe onze honger naar informatie — ooit gevoed door boeken, nu door eindeloze datastromen — ons hoofd én onze wereld begint te verzwelgen. Waar ligt de grens? En merken we het als we die overschrijden? Lees meer

De talkshow is dood, lang leve de talkshow

De talkshow is dood, lang leve de talkshow

In deze colum geeft Marthe Bronkhorst je een van haar geheime toverzinnen om vervelende talkshowgasten de mond te snoeren. 'Is dat zo?' Lees meer

:Naar een taal die consent fucking overbodig maakt: brieven over consent

Naar een taal die consent fucking overbodig maakt: brieven over consent

In haar laatste brief aan Alara buigt Yousra zich over taal: hoe taal seksueel geweld normaliseert en hoe taal inwerkt op onze erotische verbeelding. Geweldloze verhoudingen scheppen via taal is voor haar zowel een kwestie van nieuwe talen schrijven als oude of bestaande talen herinneren. Lees meer

Comme tu veux

Comme tu veux

In de bruisende souks van Marrakech leert Aisha Mansaray haar vader – de ultieme hosselaar, de praatjesmaker in zes talen, en de filosoof in een (illegale) taxi – beter begrijpen. Lees meer

:De kunst van vertrekken – Deel II: Macht en onmacht

De kunst van vertrekken – Deel II: Macht en onmacht

In het tweede deel van deze essayreeks over kunststakingen schrijft Lara den Hartog Jager over kunstenaars die worstelen met systemen van macht en de vraag of hun kunst verandering teweeg kan brengen. Lees meer

:De archivaris en haar dochter: Een anatomie van opa's dochter 1

De archivaris en haar dochter: Morgen zal alles anders zijn

‘Even eufy checken.’ In ‘Morgen zal alles anders zijn’ dicht Bareez Majid over de eindeloze keuzes en opties die een dag voortbrengt. Een dag die getekend wordt door de sluimerende aanwezigheid van de videofeed van een beveiligingsapp. Lees meer

Kind van lelijke huizen

Kind van lelijke huizen

Om haar heen ziet Anne Schepers dat de kinderen uit ‘mooie huizen’ die wél een financieel vangnet hebben eerder de stap naar freelancewerk kunnen maken. Ze staat voor de keuze: lijden voor de kunst of doen wat de maatschappij verantwoordelijk acht? Lees meer

:Een reeks foto’s: brieven over consent

Een reeks foto’s: brieven over consent

Voor Alara Adilow voelt het alsof er altijd hiaten overblijven na het schrijven van een antwoord op een brief, en ze vraagt zich af of ze daarom steeds midden in de nacht wakker wordt. Ze denkt na over hoe de zachte aanrakingen niet alleen voor haar lichaam helend kunnen zijn, maar ook voor onze gewelddadige maatschappij, waar pestgedrag en leedvermaak machtsgrepen zijn. Lees meer

De staat ontvoerde mijn oudoom naar het front. En wie weet straks ook mijn broer?

De staat ontvoerde mijn oudoom naar het front. En wie weet straks ook mijn broer?

Marthe van Bronkhorst vraagt zich op 4 mei bij de herdenking af of we wel weten wat oorlog is en waar het begint. Lees meer

Bleekzucht en bloedarmoede

Bleekzucht en bloedarmoede

Menstruatie is stil en onzichtbaar. We kijken weg en gaan door. Maar wat als dat niet langer kan? Wat als het bloed de samenleving binnenstroomt en ons verdrinkt? Esther De Soomer onderzoekt hoe de maatschappij dan reageert. Lees meer

Beeldmakers gezocht voor papieren uitgave over seksueel consent

Beeldmakers gezocht voor papieren uitgave over seksueel consent

HALFNAAKT en Hard//hoofd zoeken acht beeldmakers (fotografie, illustratie, keramiek, textiel, etc.) die samen willen werken aan een publicatie over seksueel consent. Meedoen? Reageer vóór 20 mei. Lees meer

:De archivaris en haar dochter: Een anatomie van opa's dochter

De archivaris en haar dochter: Een anatomie van opa's dochter

In ‘Een anatomie van opa’s dochter’ reconstrueert Bareez Majid de verschillende deeltjes die samen een moeder maken. Een moeder die door een ziekte in de war is, en veel dingen vergeet – soms zelfs haar eigen kinderen. Lees meer

:Hoe te dromen:  Over slaap, verlangen en dromen over een betere wereld

Hoe te dromen: Over slaap, verlangen en dromen over een betere wereld

Als Stella Kummer ’s ochtends wakker wordt, bespreekt ze in bed haar dromen met haar vriend. Terwijl ze aan hem vertelt wat er die nacht in haar droomwereld is omgegaan, denkt ze na over dromen over de wereld. Begint het veranderen van de wereld niet eigenlijk gewoon in bed? Lees meer

Steun Hard//hoofd en verzamel kunst!

Hard//hoofd is een vrije ruimte voor nieuwe schrijvers en kunstenaars. We zijn al vijftien jaar gratis toegankelijk en advertentievrij. Zo’n vrije ruimte is harder nodig dan ooit. Steun de makers van de toekomst; sluit je vóór 1 juli aan als kunstverzamelaar en ontvang in juli je eerste kunstwerk, een unieke print van kunstenaar Lois Cohen!

Word kunstverzamelaar