Hard//hoofd selecteert zorgvuldig uit een oerwoud aan mogelijkheden. In 'hard//hoofd kiest' wordt door de beeldredactie een relatief onbekende beeldend kunstenaar uitgelicht, wiens werk volgens hard//hoofd de moeite waard is om te volgen.
Dit keer uitgelicht: The Session, een groep van vier ontwerpers en vier kunstenaars (Tomas Adolfs, Staffan Björk, Orpheu De Jong, Matthias Kreutzer, Kalle Mattsson, Jens Schildt, Tarja Szaraniec en Monica Tormell), die sinds september 2007 een thema-magazine maken. Telkens is één van hen verantwoordelijk voor de volgende Session. Matthias Kreutzer geeft antwoord op de vragen.
Wat zien we? De eerste delen van The Session. Dit is een fanzine dat we sinds 2007 uitgeven met een groep vrienden, vier kunstenaars en vier designers, die allemaal in Amsterdam wonen. Het thema en de vorm hangen van de redacteur af en zijn elk deel anders. We produceren de zine zelf, wat neerkomt op nachtenlang printen, vouwen en nieten.
We werken meestal met een klein budget, betalen de productie eigenlijk zelf en hopen dan wat exemplaren te verkopen en geld te verdienen aan de drankjes op het releasefeest. Soms werken we voor een instantie, zoals de Brakke Grond vorig jaar in Amsterdam of Gallery Krets in Malmö in Zweden dit jaar. In dat geval is ons budget een stuk groter en kunnen we naar een drukker, of meer geld in het feest investeren. Voor het releasefeest organiseren we altijd een kleine tentoonstelling of concert, iets dat samenhangt met het thema van de zine. In Malmö, Zweden , hebben we de galerie omgebouwd tot een bioscoop waarin we de films hebben vertoond die voor 'The Sweded Session' gemaakt waren.
Hoe werk je? We werken met een rouleersysteem: voor elke nieuwe Session is een ander lid van The Session verantwoordelijk voor het thema, de bewerking, het design en de productie. Één uitgave bestond bijvoorbeeld uit een reeks dia’s en een CD, een ander was een verzameling films, weer een ander was een LP, enzovoorts.
Toen we net waren begonnen spraken we nog op één dag af waarop de “session” plaats zou vinden. Het thema werd dan aangekondigd en we maakten allemaal een bijdrage rondom dat onderwerp. Het kon van alles zijn: tekeningen, tekst, foto’s, gevonden materiaal, enzovoort. Nu werken we vrijer, omdat de vorm uitdagender wordt en omdat het aantal mensen dat bijdraagt is gegroeid. Het onderwerp is verwerkt in de titel van het betreffende deel. De volgende exemplaren hebben we tot nu toe uitgebracht: The Banana Session, The Colo(u)r Session, The Weapons and Armour Session, The Secret Session, The Holiday Session, The Psychedelic Session, The Obsession, The Amsterdam Session, The Last Session, The Sweded Session en The Sample Session.
Hieronder staat een stuk van het manifest dat we geschreven hebben voor het eerste deel. Het heeft elf delen overleefd en is misschien een goede beschrijving van ons project.
‘The Session produceert thematische zines op de best mogelijke doe-het-zelf manier en bedient lezers via een netwerk van dealers. (...) The Session heeft voorkeuren en focus, en voert uit. The Session blijft toegewijd en houdt balans tussen anarchistisch en nauwgezet leiderschap.’
Ik denk dat The Session bovenal iets is dat we maken als vriendengroep, ook al kost het soms veel tijd. Dan vervaagt de grens en krijgt het project een andere vorm. Dat is prettig. Het kan zo groot of klein zijn als we willen. Er zijn geen regels en dat geeft ons veel vrijheid, maar tegelijkertijd daagt het ons uit om onszelf voor elk deel opnieuw uit te vinden.
Wat facineert je? Vasthoudende mensen, onkunde, het geluid van muziek, de jaren twintig, de filosofie van de natuurwetenschapen, verandering, ruimte, de wildernis, contrasten en tegenstellingen.
Wie bewonder je? NASA, Dexter Dalwood, sociaal werkers, Max Bill, Jan Schoonhoven, Kazimir Malevich, Hipgnosis, Superstudio, mijn zoon, mensen die hun eigen weg gaan, dinosaurussen.