Hard//hoofd selecteert zorgvuldig uit een oerwoud aan mogelijkheden. In 'hard//hoofd kiest' wordt door de beeldredactie een relatief onbekende beeldend kunstenaar uitgelicht, wiens werk het volgens hard//hoofd de moeite waard is om te volgen. Deze keer Maciej Chodzinski, afkomstig uit Polen, maar sinds een jaar woonachtig in Groningen.
Wat zien we?
"Deze schilderijen en de video maken onderdeel uit van een serie die de realiteit in haar pure materialistische vorm laat zien. Met mijn werk wil ik aantonen dat er niets anders bestaat dan atomen en chemische elementen die natuurkundige en scheikundige regels volgen. Daarmee laat ik de aard van die universele wetten van de natuur zien. Naar mijn mening worden deze wetten gekenmerkt door geweld, wreedheid en kracht.
Rotsen, kristallen, chemische structuren, grafieken van netwerken bevatten allen de scherpe, sinistere en dominante vormen die in mijn werk een prominente plaats innemen. De geschiedschrijving van de natuur is een geschiedenis van geweld. De ontwikkeling van het zenuwstelsel, dat het mogelijk heeft gemaakt om geweld en pijn te ervaren, is een mijlpaal in deze geschiedenis. Als trotse eigenaar van dit zenuwstelsel deel ik deze kijk op de wereld met anderen door mijn werk."
Wat kan je vertellen over je werkwijze?
"Ik werk op een conceptuele manier waaraan veel onderzoek vooraf gaat. Vastbesloten om af te maken waaraan ik begonnen ben, oefen ik methodes en technieken die nodig zijn om over te brengen wat ik met mijn werk wil zeggen. Soms (helaas niet vaak genoeg) heb ik het hele werk in mijn hoofd, terwijl ik nog aan de creatie ervan moet beginnen. Zo kom ik snel tot het eindresultaat en deze manier van werken geeft me veel voldoening. In andere gevallen is mijn werk een kwestie van vallen en opstaan, waarbij ik me door mislukkingen en ongelukken heen vecht om het beoogde resultaat te behalen. Dit is vaak een tijdrovend proces, dat me enkel een gevoel van opluchting bezorgt als het resultaat eindelijk daar is."
Wat fascineert jou?
"Ik ben gefascineerd door scheikunde en de antwoorden die het oplevert. Voor mij is dit een van de weinige compromisloze manieren om de realiteit te beschrijven. Het feit dat ik niet in staat ben om daadwerkelijk alles te begrijpen, zorgt ervoor dat ik dit op een intuïtieve manier ervaar. Die ervaring probeer ik te vertalen in kunst."
Wiens werk bewonder je?
"Het werk van Luc Tuymans, Anselm Kiefer, Werner Herzog, Michael Haneke, Marc Bijl, Jonathan Littell, Michel Houellebecq, Mirosław Bałka en Stephen Hawking."