[audio:http://www.hardhoofd.com/wp-content/uploads/2009/10/Katadreuffe-ddtd.mp3]
Katadreuffe - ddtd
De Amsterdamse band Katadreuffe is bezig sinds 2005. Hun muziek is zeer gelaagd, complex, ritmisch en wordt voortgedreven door een constante onderhuidse spanning en ingehouden agressie. Het voortdurende contrast tussen aan de ene kant partijen met opvallend veel hoge frequenties en aan de andere kant sferisch “delayed” gitaarpartijen is daarnaast een kenmerkend aspect.
[audio:http://www.hardhoofd.com/wp-content/uploads/2009/10/Katadreuffe-porlock.mp3]
Katadreuffe - porlock
Op het podium is Katadreuffe veelal oorverdovend hard, maar op hun zeer goed ontvangen debuut-EP ‘Quel Gargantua!’ (Narrominded, 2009) is het originele en doorwrochte geluid van de band in al zijn detail te horen. De fysieke release gaat gepaard met uiterst kunstig, handgemaakt artwork, maar de EP is ook in zijn geheel gratis te downloaden, inclusief DIY-versie van datzelfde artwork. In de zomer van 2009 heeft de band opnieuw vier nummers opgenomen die ze op dit moment nog aan het mixen is. Daarnaast zijn er plannen voor een derde opnamesessie en zal dit alles hoogstwaarschijnlijk het licht zien in 2010 in de vorm van een EP of mini-CD, genaamd ‘Period’.
Wat is jullie werkwijze?
"Vooralsnog worden de nummers eerst door één van ons thuis geschreven en op de computer opgenomen (zoals te horen op het “digitale album” ‘Smooth Operators’). Deze versies dienen vervolgens als leidraad voor het verder uitwerken van de nummers in de oefenruimte. En dan is het eigenlijk voornamelijk een kwestie van veel spelen en de nummers als band eigen maken. We zijn dus niet echt een “jamband” waarbij er in de oefenruimte langzaam een nummer tot stand komt, maar wie weet gaat dit in de toekomst ooit nog eens gebeuren."
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een live-optreden en studio-opnames?
"Gezien de specifieke aard van ons geluid zijn de afzonderlijke partijen een stuk beter te controleren in de studio, live is dit moeilijker af te stellen. Op plaat kun je daarom beter horen wat er allemaal in de muziek verwerkt zit (hoewel we beseffen dat dit nog steeds aan een bepaalde mate van subjectiviteit onderheven is). Live is de fysieke impact van de muziek weer beter voelbaar dan bij de studio-opnames."
Wat moet de muziek in jullie ogen idealiter met de luisteraar doen?
"We zijn misschien nog niet helemaal op dat punt, maar idealiter zou de muziek de ervaring van een horizontale waterval moeten bieden. Maar voordat we dat punt bereikt hebben, nemen we genoegen met geconcentreerde fysieke, emotionele en cerebrale reacties op de muziek, en dan het liefst tegelijkertijd uitgevoerd."
Wat is de toegevoegde waarde van het veelal hoge volume?
"Om heel eerlijk te zijn is het hoge volume gedurende onze optredens niet per se een bewuste keuze. Het is eerder toe te schrijven aan een combinatie van factoren waar we in een live-situatie mee geconfronteerd worden en welke niet altijd even makkelijk te controleren zijn. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan de beperkte tijd die er is om goed te soundchecken, de competentie van de aanwezige geluidsmensen en het soort ruimte waar het optreden plaatsvindt, maar ook het soort effecten die we gebruiken en de relatief weinige rustpunten in onze muziek. Om de boel dan nog een beetje fatsoenlijk de zaal in te sturen, zit er vaak niets anders op dan het geluid wat harder te zetten."
http://www.narrominded.com/catalogue/nm043-katadreuffe-quel-gargantua/
http://www.myspace.com/katadreuffe
http://katadreuffe-smoothoperators.blogspot.com/